Isaan huis

 – Herplaats artikel van 12 oktober 2009 –

Isaan (Isan of Issan in het Engels – in het Thai: อีสาน) is een regio in het Noordoosten van Thailand. De regio, die in totaal 19 provincies omvat, grenst aan Laos en Cambodja.

Isaan is het meest onderontwikkelde en het armste gebied van Thailand. De twintig miljoen inwoners leven voornamelijk van de opbrengsten uit de landbouw. Het landschap van Isaan kenmerkt zich door uitgestrekte rijstvelden en bergketens.

Boeddhisme en animisme

In het Noordoosten van Thailand zul je zelden toeristen tegenkomen. Dat is jammer omdat dit gebied een goed inzicht geeft in het traditionele Thaise leven. De inwoners van Isaan hebben een sterke verbondenheid met het Boeddhisme, maar ook het animisme (het in geesten geloven) is verankerd in de cultuur van de Thai. Het in ere houden van tradities en oude gebruiken loopt als een rode draad door het leven van de arme boerenfamilies en landarbeiders.

Oude tempels en natuurparken

Kaart van Isaan

Naast de uitgestrekte rijstvelden met waterbuffels en indrukwekkende bergketens vindt je in Isaan ook prachtige tempels en andere sporen van oude Aziatische beschavingen. Dit zijn veelal overblijfselen van oude koninkrijken van de Khmer uit het huidige Cambodja en Laos. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Isaan. Het gebied herbergt veel nationale natuurparken. Er leven daar meer dan 200 soorten wilde dieren, waaronder olifanten, tijgers, edelherten en een heel scala aan vogels en slangen.

Traditioneel leven in de dorpen

Het dagelijks leven speelt zich af in het dorp en rondom de dorpsschool. De boeddhistische tempel, oftewel “wade”, is het belangrijkste gebouw in het dorp. De tempels worden niet alleen gebruikt voor religie maar ook voor feesten en bijeenkomsten. De huizen in Isaan zijn eenvoudig en hebben vrijwel geen meubilair. Ook zijn er meestal geen bedden aanwezig, men slaapt op een matje op de grond. Het gezamenlijk eten met de familie is een belangrijk moment van de dag. Iedereen zit op de grond in kleermakerszit en er wordt met de handen gegeten.

Een douche en stromend water is niet aanwezig in het huis. De douchegelegenheid bestaat uit een schuurtje waarin een grote stenen bak met water staat. Douchen doet men door, na het inzepen, een pannetje water over zich heen te gooien.
Het toilet is een gat in de grond, bekend als hurktoilet. Toiletpapier wordt niet gebruikt. Ook hier weer een grote bak met water en een emmertje om de billen af te spoelen.De mensen in Isaan zijn erg vriendelijk en gastvrij voor farang (westerlingen), die men normaal gesproken alleen kent van televisie. Het hele dorp loopt uit om een westerling te bekijken en aan te kunnen raken. Ook hier speelt bijgeloof een belangrijke rol. Veel Thai uit Isaan geloven dat het aanraken van een farang geluk brengt.

Isaan heeft een eigen taal

De mensen uit Isaan spreken een eigen taal die je het best kan omschrijven als een Laotiaans dialect. Veel voorouders komen ook van oorsprong uit Laos. De mensen uit Isaan zijn dus eigenlijk tweetalig, ze spreken zowel Thais als Isaan. De bevolking die dicht bij de Cambodjaanse grens wonen spreken nog een taal: Khmer.

Hechte familiebanden door armoede

Familiebanden

Door de armoede in de regio is men op de familie aangewezen. De familiebanden zijn daardoor erg hecht. Vaak wonen grootouders, ouders en kinderen in één huis, soms aangevuld met een oom of tante. Alle gezinsleden moeten een bijdrage leveren aan het huishoudbudget dat altijd door moeder de vrouw word beheerd. De oudste dochter van het gezin gaat, soms al op 14-jarige leeftijd, naar de grote stad om werk te zoeken. Het geld wat verdient word, vaak slechts 100 baht per dag (ongeveer 2,5 euro) stuurt zij dan naar de familie.

De meeste boeren in Isaan verdienen niet meer dan 5.000 baht (125 euro) per maand, ondanks dat de prijzen voor levensonderhoud laag zijn, kan een gezin daar nauwelijks van rondkomen.

Eten uit Isaan: scherp en bijzonder

De bekendste gerechten uit Isaan zijn Som Tam, een pittige salade van onrijpe groene papaja met veel chili peper. Ook Kai Yang (gemarineerde en geroosterde kip) en het gerecht Nam Tok (een rundvleesgerecht bereid met geroosterde gemalen kleefrijst en geserveerd met chilipepers en kruizemunt) zijn erg populair onder de Isaanse bevolking. In plaats van gewone rijst eet men kleefrijst (Kao Niauw). De gerechten in Isaan zijn scherper dan in de rest van Thailand en daarom niet altijd geschikt voor onze westerse magen.
In Isaan eet men ook zonder problemen geroosterde of gefrituurde insecten zoals sprinkhanen, waterkevers en wormen. Sterker nog: het is een delicatesse voor de Thai uit Isaan.

Prostitutie

Bargirls Pattaya

Het merendeel van de Thaise vrouwen die werkzaam zijn in de seksindustrie komen uit Isaan. Daar worden ze niet toe gedwongen, het is deels een vrijwillige keuze. Maar het is ook een begrijpelijke keuze als je bedenkt dat het alternatief vaak een nog slechtere optie is. De vrouwen zijn ongeschoold en moeten anders tegen een schamel loon en slechte arbeidsomstandigheden in een fabriek gaan werken. Lange werkdagen en werkweken zijn geen aantrekkelijk vooruitzicht. Het werken in de prostitutie verdient veel beter en is minder slopend.

Zowel in Bangkok, Pattaya als Phuket gaan de “Isan girls” aan de slag in massageshops, Beerbars of Gogo bars. Uiteindelijk wil een grote groep van de bardames een farang (buitenlander) aan de haak slaan. Het ultieme doel is dan ook trouwen met een farang, zodat zij ook op lange termijn verzekerd zijn van financiële inkomsten. De vrouwen kunnen dan terug naar hun familie in Isaan. De farang wordt gevraagd voor een onderkomen te zorgen en financiert meestal de bouw van een huis (een eenvoudig huis kost ongeveer 20.000 euro inclusief grond). Dit is wel een risico omdat alles op naam van de Thaise vrouw komt te staan. Buitenlanders mogen formeel geen grond/huis bezitten op het platteland. Door cultuurverschillen lopen veel van dit soort huwelijken verkeerd af, maar er zijn natuurlijk ook genoeg positieve uitzonderingen waarbij een Westerse man en een Thaise vrouw een gelukkig leven leiden.

Muay Thai boksen

Het in heel Thailand populaire Muay Thai boksen komt van oorsprong ook uit Isaan. De jonge mannen zijn gehard door het Spartaanse leven in deze arme streek. Hierdoor hebben ze veel incasseringsvermogen, een belangrijk aspect bij het Muay Thai boksen. De meeste kampioenen komen dan ook oorspronkelijk uit Isaan.

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Isaan – het Noordoosten van Thailand”

 1. Johan zegt op

  Het is zeker jammer dat er weinig toeristen komen, want de mensen zijn verschikkelijk aardig.

 2. Ferdinand zegt op

  Dan zijn 90% van de Falangs zich zelf niet respecterende mannen. Elke 2e vrouw in de Isaan werkt of heeft gewerkt in een bar, karaoke oid, of zou er totaal geen problem mee hebben of heeft en zus of ander familielid dat het doet of gedaan heeft.
  De meeste falangs hebben hun vrouw op die manier ontmoet en niet bij de slager.
  Damaged goods is verhaal uit oude reisgidsen. Er wordt altijd over geroddeld maar neimand heeft er echt problemen mee.
  Opmerking over bruidschatten ben ik het mee eens. Dat is ook steeds minder. Als de falang zelf niet zo gek is is het steeds minder een probleem. Het wordt geprobeerd maar lukt steeds minder. Zowel de bewuste dame als de falang worden steeds mondiger.In mn eerste en in mn 2e ralatie is bruidschat nimmer ter sprake gekomen en geen huizen en land op naam van.

  Thailand is een tof land, zeker niet minderdan Nederland, alleen oogkjes open en niet met je laten sollen, en normaal met de mensen omgaan en je beetje aanpassen.

 3. aad zegt op

  ik zou er wel eens heen willen ben er nog steeds niet geweest ze vragen het me wel eens ga je mee naar de isaan maar ik twijfel nog steeds weet niet waar ik op moet letten iemand ideeën en waar kan ik het beste heen gaan

  • hans zegt op

   Udon thani is per vliegtuig snel en goedkoop bereikbaar, dat is handig, redelijke grote stad, waar toch alles voor handen is, kun je van hieruit uitstapjes maken en de isaan intrekken.

   Nu tegen deze tijd de rijstvelden zijn aangeplant is dat ook een mooier gezicht, anders liggen veel grondstukken maar braak te liggen en daar raak je gauw op uitgeken.

   80 km verderop naar het noorden heb je mehkong rivier en de hoofdstad van Laos.

   Dus als je toch wat te doen hebt met je visa kun je handig combineren.

   Over andere gedeelten van de Isaan kan ik geen oordeel geven.

   • hans zegt op

    zo een beetje vanaf eind oktober begint de oogst, heb je geen kennissen uit de Isaan die je willen begeleiden.

    • hans zegt op

     Leuk toch, houd er rekening mee dat de taal in de Isaan een dilemma is voor wat betreft
     het engels. Mijn vriendin woonde slechts 35 km vanaf de stad udon thani.

     Toen ik daar de eerste keer kwam, begonnen sommige kleinere kinderen te huilen, die nog nooit een farang gezien.

  • Ruud zegt op

   Ik ben rond Chaiyaphum geweest.
   In dat gedeelte is er zoveel te zien.
   Ik heb het geluk dat mijn vriendin uit die streek komt.
   Als je daar echt door het binnenland rijd dan zie je prachtige waterlopen, en de rijst velden.
   Ze brengen je ook naar speciale eet gelegenheden waar je de mooiste gerechten krijgt te eten. Echt Isaans eten wat wel voor de farang is te eten.
   De berg keten die ervoor ligt is ook mooi om doorheen te lopen.
   Laat je gewoon een keer verrassen door de mooie omgeving.
   Een echte aanrader.

 4. geert zegt op

  dag lieve mensen
  Ik ben getrouwd met iemand uit de isaan en zij woont hier in belgie met mij en hebben ondertussen een kindje en stiefdochter
  Ik heb haar trouwens daar leren kennen door een vriendin van daar die wat engels kon
  dus niet uit het sex toerisme ook dat kan hoor
  Ik zou mij geen beter gezin kunnen bedenken
  Het is in de isaan zeer leuk en veilig om te verblijven je kan er studio s huren voor 250 bath
  met airco en douche en westers toilet zeer dichtbij laos dat ook de moeite waard is om te bezoeken
  op een uurtje vlieg je van bangkok naar udon thani
  groetjes Geert May amy en bam
  nu maart vertrekken we weer naar daar voor drie weekjes
  Als jullie foto willen zien kan dat hoor laat maar een emailadres achter

  • Arjan zegt op

   Hoi Geert,

   Graag zou ik over een paar maanden de Isaan gaan bezoeken maar heb er geen idee van hoe ik daar kan komen en verblijven.
   Ik zou me graag in de cultuur willen verdiepen en de mensen daar echt willen leren kennen.
   Kan jij me verder helpen.

   Vriendelijke groet,

   Arjan.

   • @ Arjan, Isaan is nogal groot dus je zult eerst moeten bepalen waar je precies heen wilt. Verder moet je er rekening mee houden dat er vrijwel geen Engelstalige bewegwijzering is. Er zijn ook touroperators die excursies naar Isaan aanbieden.

  • Bert Willems zegt op

   hallo Geert,

   het klinkt mij degelijk in mijn oren wat je verteld. Heb korte relatie gehad met thaise vrouw, en wil toch weer graag iets dergelijks gaan doen. Zie jouw foto’s en eventuele reacties graag tegemoet.
   Fijne feestdagen, met vr.gr. Bert

  • Jack zegt op

   Reis in september naar Thailand. Zou graag een vroegere vriendin ontmoeten in Udon.Naar het schijnt moet men eerst naar dom muang ( oude luchthaven ) voor een vlucht naar Udon.
   Graag wat meer info en goede slaapgelegendheid in udon city .Thanks

   • Cornelis zegt op

    Jack, Thai Airways vliegt 3x per dag van Suvarnabhumi naar Udon Thani – ik neem aan dat dat de plaats is die je bedoelt. Het is dus niet nodig om naar Don Muang te verkassen voor je binnenlandse vlucht.

 5. cor verhoef zegt op

  Arjan:

  Graag zou ik over een paar maanden de Isaan gaan bezoeken maar heb er geen idee van hoe ik daar kan komen en verblijven.
  Ik zou me graag in de cultuur willen verdiepen en de mensen daar echt willen leren kennen.
  Kan jij me verder helpen.”

  Beste Arjan,

  Je zou bijvoorbeeld de bus kunnen nemen. Of de trein. Of het vliegtuig. Slapen kun je in hotelletjes. Of in een guesthouse.

  Veel moeilijker moet je het niet maken.

 6. riekie zegt op

  Arjan je kunt gewoon de bus nemen
  ik ben in augustus geweest naar mijn schoondochter .
  ze woont in een dorp bij nongh kai
  ik ben met de bus vanaf chiang mai gegaan 14 uur totaal
  het is erg rustig in de isaan en winkels zoals tesco
  zijn vaak 1 uur reizen met de bus .
  de natuur is er prachtig

 7. Dirk zegt op

  Bezoek aan Isaan ,

  Ik heb indertijd vanuit Khon Kaen , de Isaan kunnen bezoeken met een jonge dame en haar amerikaanse echtgenoot , die meerdaagse tours organiseerden in Isaan.

  Dit gebeurde met een max van 4 passagiers, naast de gids/ bestuurder in een stevige wagen, en met een veilige rijstijl . Dit was bij uitstek de mooiste toer.

  Je kan vragen om te overnachten bij een gezin op het platte land.
  Ik kan je de link geven naar hun site, indien toegestaan door de moderator.

 8. TOOSKE zegt op

  Ik woon al een aantal jaren in de isan, tegen de grens met laos en ik vind dit artikel op zijn zachtst gezegd nogal achterhaald.
  waterbuffels zijn bijna allemaal vervangen door de steel buffalo of kubota traktor. buffels worden alleen nog gehouden voor de hobby en de slacht.
  farangs (witmannen) wonen zowat in elk dorp wel een paar,
  reizen en overnachten geen probleem, bijna elke provincie heeft een vliegveld met dagelijkse vluchten vanaf bangkok. en met de bus kom je overal, kost wel tijd maar je ziet ook wat.
  het is echt niet meer zoals men van nederland denkt dat iedereen op klompen loopt. en de houten hutjes met hurktoilet maken in rap tempo plaats voor stenen varianten.
  Jawel, de voortgang schreid voort ook in de isaan, helaas! (of niet)

  • jeffrey zegt op

   Tooske,

   je hebt gelijk.
   elke stad in isaan heeft een hotelletje.
   buffels zijn spaarzaam te vinden.
   elk dorpje heeft inmiddels zijn farangs.

 9. Gerrit Jonker zegt op

  Ik vind dit soort verhalen over de Isaan grote onzin.
  In wezen zijn ze wel waar, maar voor een klein gedeelte van de Isaan.
  De Isaan zijn ook grote steden met vestigingen van alle grote supermarkten
  en hotels. Iedere stad heeft 1 of meerdere universiteiten en hoge scholen o.i.d.waar ook de jeugd van de dorpen heen gaat.
  Ook in de dorpen hebben de mensen vaak een auto o.i.d.
  Ik woon nu ongeveer 9 jaar in de Isaan aan de Mekong rivier. In een middelgrote stad.
  Ik kom regelmatig in de dorpen waar ook buitenlanders wonen en de Thai
  voornamelijk leven van de rijstbouw rubberplantages en heel vaak in de bouw in de
  omgeving. Meisjes en vrouwen werken net als in Nederland op kantoren in winkels
  in hotels en vooral ook in grote en kleine restaurants.

  Natuurlijk zijn er nog, vooral, mannen die de hele dag zitten te niksen maar dat is een
  uitstervend ras.

 10. F.Franssen zegt op

  Khun Peter,

  Bedankt voor je uitstekende en vooral compacte beschrijving over Isaan.

  Natuurlijk zijn er altijd weer betweters die op alle details zout leggen (sorry slakken).

  Ik ga er beslist nog eens heen maar dan met mijn eigen auto. Dan kan ik het reistempo

  zelf bepalen en onderweg is er ook nog genoeg te zien.

  Ik heb je info opgeslagen voor andere geinteresseerden.

  Bedankt en prettige Kerst

  Frank F

 11. Martin zegt op

  Al vele jaren stap ik samen met mijn vrouw 3x per jaar in de auto om moeders te bezoeken in de Isaan, en op enkele kleinigheidjes na is het daar toch precies zoals door khun Peter beschreven. Wat mij betreft een prima stuk!
  Verder zou ik van deze gelegenheid gebruik willen maken om alle Thailandblog lezers prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen!!

 12. willempie zegt op

  Ik ben net terug van een 7 daagse trip door Isan. Volgens mij worden er 17 provincien bedoeld. Ik vond de provincie Loei wat natuur betreft het mooist. Van Chiang langs de Mekong, die voor een groot gedeelte niet bevaarbaar is, naar Udon Thani. Vandaar via via naar Sanong Nakhon voor een bezoek aan een gevangenis (mannen en vrouwen),
  Terug naar Udon, Kon Kaen naar Khorat. Bezoek aan tempels en historical park aan de Cambodjaanse grens. Veel transport van volgeladen wagens met suikerriet. Veel belabberde slechte wegen, misschien omdat er bezuinigd moet worden wegens de extra uitgaven aan teruggave verbruiksbelasting aanschaf nieuwe auto’s. Een paar dagen omgeving Suri en toen naar Ayutthaya. Ik zal van deze reis over enkele weken een verslag op thailandblog plaatsen alsmede een link naar een video op youtube.

  • Chris Bleeker zegt op

   Sorry Willempie,
   Ik ben blij dat je er misschien bij zet,want veel belabberde wegen zijn niet slecht,door de teruggaaf van belasting op bepaalde nieuwe auto,s,want dat komt volgend jaar op het problemen lijstje.
   De wegen worden door de Changwats/provincie en Amphoe.districten, ieder voor zich in orde gehouden,en betaald uit een pot die daarvoor bestemd is,en zoals overal..op=op.
   Maar dan praat je wel over zoals ze in Nederland zeggen,de B wegen,de grote wegen zijn in redelijke staat.
   Verder vindt ik het stukje anno 2012 een beeeetje gedateerd,sorry Khun Peter,,denk dat het er 10 jaar geleden wat anders aan toe ging,maar dat is nu niet meer aan de orde,op in de welvaart der volkeren !!!
   Verder kun je overal langs de grote wegen bij een soort van Motel,…kleine huisjes huren met alle comfort oa warm en koud stromend water,een Noord Europees toilet en Airco… enz. voor in verhouding weinig geld, per dag denken aan 400/700 Bath per huisje,farangs betalen nu eenmaal wat meer.
   Wat betreft de wilde dieren……IK zie ze niet/rarely….zo gauw in het wild in ieder geval,er moeten de honden,of er moet de Thai mee bedoeld worden,want die kunnen zich als ” wild” gedragen op de weg
   Zelfs de buffels staan meestal aan een paktouwtje langs de weg,of achter op de pic up truck.
   Wil er graag alleen dit nog aan toevoegen,…ik ben geen betweter…..maar gewoon iemand die het weet,en er dagelijks mee van doen heeft,want ik koop op een marktje regelmatig mijn boodschappen,en dan bedoel ik niet alleen het marktje voorbij mijn rijstveldje,vanwaar ik ,s avonds de krekels hoor,en rijdt ik niet eenmaal in de tijd ergens heen,en mijn ritjes beperken zich ook niet ook niet alleen tot in de Isaan.

   Bij deze zou ik Dhr. Khun Peter graag uitnodigen voor een paar weken Thailand seeing
   Het Thailand in het gewone leven,Thailand zoals Thailand is.

   • Khun Peter zegt op

    Dank voor de uitnodiging. Maar die zal ik moeten afslaan helaas. Overigens ik kom iedere jaar in Isaan (Sisaket) voor een aantal dagen. Zie wel wat veranderingen maar niet veel.

    • Chris Bleeker zegt op

     Dat is een mooie omgeving, was 3 weken geleden nog in Yasothon en in Amnat Charoen,
     dit deel wat bekend staat om zijn lekkere rijst,ruikt en smaakt heerlijk.dit in verband met een bruiloft in de familie,en dat is niet zo ver van Si sa ket,dacht dat het 80 of 90 km is.Maar voor mij toch nog 400 km van Chaiyaphum.

     En als je zelf rijdt,…. vanaf BKK,neem dan niet de 226 de weg via Surin maar de 24 over Prasat een mooie weg en prettig om te rijden,en sneller.
     Wens je veel plezier tijdens je verblijf aldaar.

 13. Jasper Zuidema zegt op

  Moderator: beste Jasper, wij zullen er een lezersvraag van maken. Dan krijg je wellicht meer respons.

 14. Ferdinand zegt op

  Beste Khun Peter. Je weet hoe ik al je artikelen en moeite voor Thailand Blog waardeer. Je bent enorm enthousiast en een kenner.
  Maar de herplaatsing van dit stukje (uit 2009) over de Isaan doet me gelijk reageren.

  Ik woon nu haast 7 jaar in een iets groter dorp midden in de Isaan (100 km van Nongkhai en Bueng Kan), heb vele vrienden en kennissen in kleinere dorpen en steden in de provincie Bueng Kan, Nongkhai, Udon, Ubon, Khon Kaen etc. Heb er in die tijd 170.000 km rondtoeren op zitten naar vele hoeken van de Isaan.

  De stelling dat een huis in de Isaan perse geen douche, warm en koud stromend water heeft, de mensen per definitie boer, landarbeider en dus arm zijn (veel nog wel), 100 bath per dag verdienen, het leven zich rondom het Wad en de dorpsschool afspeelt, schuurtjes met een stenen bak om je te wassen, het stigmatiserende fototje van Isaanse vrouwen die bij wijze van spreken kennelijk allemaal in de prostitutie terecht komen (ja ik ken er wel een paar, maar in Rotterdam ook), huizen waarin zich per definitie geen meubilair bevindt, geen bedden alleen matjes, huizen van 20.000 euro (kost soms alleen de grond al in een beetje dorp). Hele dorpen die uitlopen om een westerling te bekijken etc. etc. klinkt allemaal kostelijk en vermakelijk. Maar zoals vaker gesteld een groot reisgidsen gehalte, en dan een hele oude gids.

  Natuurlijk bestaat dit nog in kleine afgesloten dorpjes, maar het merendeel is zwaar achterhaald. We hebben veelal (niet overal) snel internet (6 – 10 mb, in de steden zelfs 3-G) de 24 uurs economie van 7-elevens, 108 shops. De telefoonshops, computershops, lotusfilialen, luxe coffeeshops (echte koffie) bouwmarkten etc. rijzen in de dorpen om ons heen de pan uit. Steeds meer een Makro, Home-Pro, Home-Markt, Global House, Index en altijd een Tesco Lotus in de buurt
  14 jarigen rijden op de nieuwste motor, met hun i-phone of tablet in hun handen, in veel huizen prima betegelde badkamers, airco’s.

  Vrijwel iedereen die ik ken heeft een (soms zeer luxe) Isuzu of Toyota truck, niet altijd de nieuwste ok. In elk dorp verschijjnen de kleinere en vaak grotere villa’tjes en uitstekende stenen huizen met (!) meubilair etc. etc.
  Redelijke 2 kamerappartementjes of soms hele (stenen) huizen zijn in onze dorpjes te huur. 1500 – 3000 bath p mnd, echte douche, warm water, eenvoudige keuken, vaak grote tuin, soms kant en klaar ingericht met ijskast, grote tv. en airco (dan ietsje duurder).
  In de meeste grotere dorpen vind je banken en a.t.m’s, hele eenvoudige scholen tot scholen met zwembaden, in elk wijkje een internetshop (in ons mini-straatje 3 stuks)

  Ja de knijprijst wordt nog met de hand gegeten, de rest met een vork en een lepel (mis het mes altijd). En .. als het gezellig is, zitten Thais graag op de grond, maar dat is niet typisch Isaans.
  Mijn dochter en Thaise kennissen eten naast Thais ook graag falang food en ja er zijn er nog van de oude garde die gefrituurde insecten, (rijst)veldratten en schelpjes eten. Niet alleen omdat ze arm zijn, maar het gewend zijn en het lekker vinden. Net als bij ons stampot met jus.

  Ja, sociale leven in de dorpen nog veel bij de Wads, maar hoofdzakelijk voor de ouderen en bejaarde in het wit geklede vrouwen en de rest komt alleen op feest dagen als er muziek, kermissen, loy kratong etc.is. Monniken lopen ‘s morgens blootsvoets hun bedeltocht door het dorp, en een enkeling rijdt dan ‘s middags met de hummer (van een ondernemer gekregen) van de tempel, vergezeld van zijn mobiele telefoon en laptop door ons straatje naar de plaatselijke coffeeshop voor een praatje.
  De jongeren vind je bij de wekelijkse popconcerten, bij de hangplekken zoals 7-elevens en in de wat grotere steden bij de discotheken en muziekclubs..
  In de dorpen sluiten de karaoke’s tussen 1 en 2 s nachts.

  En … veel van de jongedames hebben gewoon een baan op kantoor, bij een school, in een winkel, een bouwmarkt of bromfietsenhandel of bij de enorm burocratische overheidskantoren die je hier overal vind of in de eenvoudige locale ziekenhuizen, apotheken. Ze verdienen soms heel aardig en eten hun lunch in de plaatselijke eenvoudige restaurantjes (ja .. goedkoop).
  En … nee … ze zitten niet allemaal in de prostitutie. Dat is voor een groot deel overgenomen door de al of niet illegale dames uit Laos of in sommige streken uit Cambodia die hier in karaokes werken.

  We hebben redelijke tot vaak uitstekende wegen / infrastructuur. (onderhoud kleinere wegen laat soms te wensen over).
  Natuurlijk zijn er nog veel arme boeren maar steeds meer rijke grote winkeliers, rubberboeren en verhuurders van huurhuizen en grond, eigenaren van resorts en grote visvijvers ed. Zoals overal is de welvaart oneerlijk verdeeld. Thailand is beslist geen socialistisch land.

  En westerlingen .. ? in/rond ons dorp hebben we er al meer dan 15, deels in zeer luxe huizen, lang niet meer zo uniek, al heb je nog wel snel belangstelling van puberende schoolmeisjes.
  Veel westerlingen wonen hier liever dan in het overbevolkte en vervuilde Bangkok. In veel wijken van Bangkok of Pattaya is het heel wat slechter wonen dan in een fatsoenlijk huis in de Isaan (natuurlijk zijn er nog hele slechte, armoedige bouwseltjes).

  In de wat grotere steden in de Isaan doet de keuze aan consumptiegoederen, soms zelfs uitgaansmogelijkheden etc etc, in verhouding niet veel onder aan Bangkok. (De gigantische z/central warenhuizen, de mac.donalds en andere fastfoodketens zijn overal in de steden van de Isaan te vinden.
  Het moderne leven heeft overal toegeslagen. Jullie verhaal beschrijft het leven uit haast vervlogen jaren in een klein afgezonderd Isaans dorp. Het komt nog steeds volop voor maar is over een tijdje net zo waar als Nederland, bloembollen en klompen.

  En “de Isaan kenmerkt zich door Bergketens”? Ik kan een hele dag door de Isaan rijden zonder een berg te zien, en dan zijn het heuvels. Als ik echte bergen wil zien moet ik naar het Noorden of van hieruit over de Mekong naar Laos kijken.
  Als ik vanuit Nongkhai 800 km naar Ubon rijdt kom ik welgeteld 1 x door een heuvel/berglandschap (2 uur). Er zijn wel meer bergen (laag) in het westelijke deel (Chayapun) als ik van hier naar Bangkok reis of in het NW deel naar Loei onderweg naar Chiang Mai ed.

  Geen kritiek, maar meer een ooggetuige aanvulling, door een eigen persoonlijke (roze ?) bril. Beide kanten van het Isaan leven zijn nog te vinden.Natuurlijk is de Isaan nog het armere meest authentieke deel van Thailand.
  Maar naar mijn mening bestaat DE Isaan uit het artikel al lang niet meer. De bezoeker die het echte oude Isaan nog wil meemaken moet snel zijn.

  • Gerrit Jonker zegt op

   Helemaal mee eens Ferdinand
   Paar dagen geleden heb ik iets dergelijks geschreven maar niet zo gedetailleerd
   als jouw reactie.
   Khun Peter schrijft een paar dagen geleden dat hij ieder jaar een paar dagen in de Isaan komt. Hij ziet dan wel enkele veranderingen maar niet veel. Ja dan ben je natuurlijk zeer goed geinformeerd !! Naar niet heus zoals uit zijn schrijven blijkt.
   Ik vind het zo jammer dat hij dergelijke onzin schrijf, temeer omdat veel artikelen van hem grote waarde voor mij hebben.

   De zuster van Som woont in een klein dorpje 35 km van Nakhon Phanom. Als ik zie hoeveel in de laatste 9 jaar daar veranderd en verbeterd is aan huizen wegen en zelfs kleine winkels etc. Enorm.
   Zoals ik een aantal dagen al beschreef gaan iedere ochtend vele duizenden overal in de Isaan naar een goede baan in de stad of naar voortgezet onderwijs in de stad.
   Ik ken heel veel mensen hier in de stad en tot nu toe heb ik van 2 a 3 gehoord dat zij
   hun geld liggend verdienen in Pattaya o.i..d. Zoals ook hier in enkele massagesalons bij de grote hotels vooral
   Nakhon Phanom is evenals Sakon Nahkon een klein provinciestadje zoals Deventer o.i.d. met alle voorzieningen die wij farang graag zien.

   En ook het aantal zeer dure auto´s zoals Mercedes Audi en Bmw etc kom je steeds meer tegen hier. En niet bestuurd door farang maar door Thai.
   Natuurlijk net als in Nederland vaak betaald door de bank.

   GJ

 15. Eric zegt op

  De mensen zijn erg vriendelijk, mijn vrouw komt uit BanMuang Sakhon Nakhon, ik heb daar in November rijst geoogst, een prachtige Krathong gemaakt (loy krathong),drakenboot gevaren en vooral heel veel plezier gehad, ook hebben diverse trips gemaakt naar Udon en Nong kai, diverse markten en festivals bezocht.
  Al met al een hele drukke reis met heel veel hoogtepunten, het eten is lekker al moet je soms even slikken, bij bijv.slang of paling.
  Echt de moeite waard, maar November is een hele goede tijd i.v.m de vele feesten.

 16. Freek zegt op

  Ik vind de Isaan erg mooi en lekker rustig, weinig toeristen en dus weinig overlast.

  Mijn vrouw is in 1990 naar Nederland gekomen en we zijn in ’91 getrouwd, dus al 23 jaar samen waarvan 22 jaar getrouwd. Haar 2 dochters zijn ook in ’91 naar Nederland gekomen en hebben hier hun leven opgebouwd.
  We hebben 12 rai land in het district Phimai, Korat, en 6 jaar geleden daar een huis laten bouwen. Een gedeelte is rijst en een groot gedeelte staan veel diverse fruitbomen, ook worden er veel groentes gekweekt.

  Over 4 jaar ga ik op 59 jarige leeftijd met prepensioen en dan gaan we daar wonen, kan haast niet wachten.

  FB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website