Een dagje uit met een Thaise familie in Isaan is Sanuk en betekent meestal een tochtje naar een waterval. De hele familie gaat mee in de pick-up truck, evenals eten, drinken, ijsblokjes en een gitaar.

Thaise mensen genieten vaak van een dagje uit naar een waterval vanwege verschillende redenen. Ten eerste is het bezoeken van een waterval een manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het geluid van stromend water en de frisse lucht bieden een verademing voor zowel lichaam als geest.

Ten tweede hebben watervallen in Thailand vaak een culturele en religieuze betekenis, vooral voor boeddhisten. Watervallen worden gezien als heilige plaatsen en sommige mensen geloven dat het water van de watervallen geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het is niet ongewoon dat mensen offeren of mediteren bij een waterval om spirituele verlichting te zoeken.

Ten derde biedt een dagje uit naar een waterval de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid van Thailand. Het land heeft vele prachtige watervallen met indrukwekkende landschappen en wilde dieren, wat het tot een aantrekkelijke bestemming maakt voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Beste tijd om een waterval te bezoeken

De beste tijd om een waterval te bezoeken is tijdens of vlak na het regenseizoen. De waterstand is hoog en de watervallen zijn op hun mooist. De watervallen bevinden zich meestal in de afgelegen gebieden, soms in een beschermd natuurreservaat. Je vindt een aantal prachtige watervallen in de Kanchanaburi provincie. Toch hoef je niet lang te zoeken, je vindt bijna overal watervallen in Thailand, waarvan de meeste in Isaan.

Pas op voor uitglijden

Vaak zie je watervallen die bestaan uit verschillende niveaus. Hoe hoger deze is, des te mooier is de waterval. Wanneer je besluit naar een hoger niveau te lopen of klimmen is dat soms gevaarlijk vanwege de gladde rotsen. Pas op voor uitglijden en draag goede schoenen. Het water is koel, schoon en helder. Je zult dan ook veel Thai in het water zien die zich opperbest vermaken.

Favoriete plek voor jongeren

Watervallen zijn altijd druk in het weekend tijdens het regenseizoen. Het is de favoriete plek van de locals om te kletsen, te eten, te drinken en van het koele water te genieten. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor Thaise jongeren.
Je zult een Thai niet snel in een zwembroek, badpak of bikini zien. Tijdens het badderen in de waterval houden ze hun kleren aan. Dat heeft een aantal redenen:

 • Verlegen en preuts.
 • Het vermijden van de zon om de huidskleur.

Een waterval is Sanuk

Sanuk is misschien wel één van de belangrijkste zaken voor een Thai. Sanuk is het streven om bij alles wat je doet, daar bevrediging en plezier uit te halen. Zelfs wanneer je zwaar of vervelend werk doet, kan het toch Sanuk zijn. Humor en plezier maken zijn daarom belangrijke aspecten in het leven van een Thai. Wanneer je genoeg Sanuk in je leven hebt wordt het vanzelf Sabaai. Een dagje naar een waterval is dus Sanuk.

5 reacties op “Een dagje uit naar een waterval in Isaan”

 1. Han zegt op

  Ben vorige week nog naar een waterval geweest met de thaise familie maar heb helemaal niets hoeven te betalen. Ben hier in isan al bij diverse watervallen geweest, allemaal gratis, ook voor farang. Masr als je nasr een nationaal park gaat dan is het voor de farang inderdaad aanzienlijk duurder dan voor de thai. Met een thais tijbewijs heb je soms dezelfde prins masr dat is volkomen willekeurig volgens mij.

 2. jasper van Der Burgh zegt op

  Met betrekking tot het niet uittrekken van kleren:
  De Thai hebben groot gelijk. Buiten het gevaar van ontwikkelen van huidkanker -ik ben altijd verbaasd wanneer ik westerse mensen voluit op het strand in de zon zie liggen!- is de allerbelangrijkste, en simpelste reden eenvoudigweg dat als je met je (dunne) kleren aan het water ingaat, je veel langer koel blijft na afloop!
  Kleren aan is dus gewoon een win-win situatie in een erg warm land.
  Als ik na strandbezoek naar huis ga op de scooter gooi ik vaak een litertje water over mijn t-shirt – en kom heerlijk koel, en droog, thuis aan.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Herinner me eens zo bezopen te zijn geweest van de Lao Khao bij een dergelijk uitje naar een waterval dat ik bijna te pletter ben gevallen. Een paar Thais staken nog onverwacht behulpzaam hun armen naar me uit toen ik uit balans geraakt stond te zwaaien op een tamelijk hoog gelegen plateau. Beneden water en stenen. Daarna heb ik dat bocht eigenlijk nooit meer gedronken. Was reuze gezellig daar bij die waterval. Vier veren val! Mooiste waterval! Mooiste plek op aard voor mij! Aldus zong ik daar! Niet begrijpende Thais staarden mij wezenloos aan.

 4. Steven zegt op

  Ik bezoek met mijn Thaise familie uit Isaan ook altijd een waterval. Echt een leuk dagje uit. Met z’n allen achter in de pick-up, hartstikke gevaarlijk natuurlijk. Het leuke is dat hier zoveel watervallen zijn. Wij kwamen aan bij een waterval en het was compleet verlaten. Uiteraard hoef je niets betalen. Gewoon naar Isaan gaan, hier kom je meer locals dan toeristen tegen.

 5. Antony zegt op

  Inderdaad het verblijven bij of in een waterval is erg sanuk en menig maal heb ik diverse watervallen bezocht in Thailand met veel plezier
  Tot midden vorig jaar was het allemaal perfect tot dat ik een wel heel opmerkelijke en minder prettige ervaring had 2019.
  Mijn dochter met man en kinderen waren in Thailand en besloten was om een waterval te bezoeken en een dagje gezellig te zwemmen eten enz.
  Zo gezegd zo gedaan en binnen 2 uur rijden bij een waterval aangekomen.
  Entree betaald en op naar het water met 6 man en mijn hond (pup van 6 maanden toen) lekker in het water met zijn allen met de hond klieren, ook de Thai,s die rondom ons zaten vonden het prachtig om met de hond te spelen en een balletje of stok in het water te gooien die hij dan braaf terug bracht.Voor alle zekerheid heb ik de hond altijd aan een lange lijn van rond de 15 meter.
  Alles perfect totdat er een in uniform geklede bewaker mijn vrouw aansprak in Thai, om een lang verhaal kort te maken punt was “mijn hond moest uit het water omdat er stroom afwaarts “misschien” wel mensen in het water waren met een ander “geloof” en die mochten niet in hetzelfde water als de hond !!!
  Totaal geen bevestiging wie die mensen waren en of ze er waren. Ook de aanwezige Thai,s vonden het heel vreemd en vertelden de bewaker dat het allemaal ok was en geen probleem hadden met mijn pup.
  Om gedonder te voorkomen mijn pup maar uit het water gehaald maar de pret was eraf voor mij.
  Toch nog maar even blijven hangen voor de kids die zich vermaakten in het water.
  Wat schets mijn verbazing na 10 minuten komt de zelfde bewaker er weer aan en begint weer tegen mijn vrouw te spreken en met armgebaren moeilijk te doen. Ik snapte het niet omdat ik mijn pup niet meer in het water had laten gaan.
  Wat was nu het “probleem”? Wel mijn dochter was n een bikini aan het zwemmen en dat mocht niet !!!
  Toen ik dat hoorde viel mijn mond open en ik vroeg of dit wel Thailand was met al zijn tolerantie ? ook de aanwezige Thai hadden geen enkel probleem.
  Voor mij was de maat vol en we zijn mokkend en morrend in de auto gestapt.
  Ben ook nooit meer naar een waterval gegaan daarna !
  Voorbeeld van farang pesten en treiteren?????

  P.S ik wilde dit al eerder vermelden maar totaal vergeten tot ik deze inzending zag vandaag.

  In ieder geval in deze tijden blijf gezond allemaal !!
  Groet Antony.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website