Zout eten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: , ,
31 december 2020

In de jaren tachtig werd ik eens medisch gekeurd voor een nieuwe baan, waaruit bleek, dat mijn bloeddruk aan de wat hoge kant was. De keuringsarts raadde mij aan de consumptie van zout te verminderen, sterker nog, hij maakte de opmerking, dat wat hem betreft, zout nooit had moeten worden “uitgevonden”.

Ik heb mij sindsdien keurig aan zijn advies gehouden, minder zout. Aanvankelijk trachtte ik zoutloos te eten, maar zoutloos brood bijvoorbeeld is echt niet te pruimen en dus tracht ik zo veel mogelijk weinig tot geen zout te gebruiken.

Zout is noodzakelijk

Een lichaam kan niet zonder zout. Zout oftewel natrium is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.

Te veel zout

Het probleem is echter, dat wij in het algemeen dagelijks te veel zout consumeren, dat de bloeddruk kan verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Zout kan ook tot nieraandoeningen leiden en er zijn aanwijzingen, dat het de kans op maagkanker verhoogt. Het is geen probleem van u en mij alleen, want praktische de gehele wereld bezondigt zich aan het te veel aan zout. Kijk op internet en u vindt talrijke websites, die de overtollige consumptie van zout beschrijven en wat er aan te doen.

Zout in Nederland

Van zout heb je maar weinig nodig. Een lichaam heeft voldoende aan zo’n één tot drie gram zout per dag, waarbij door de Wereldgezondheidsorganisatie het maximum per dag als 6 gram wordt geadviseerd. Toch zit in heel veel “gewone” levensmiddelen als brood, kaas, vleeswaren, enz. veel zout en dan heb ik nog niet over de kant-en-klaarmaaltijden, soepen, pizza’s, sauzen en hartige snacks. Hierdoor krijgen de meeste mensen “ongemerkt “ veel te veel zout binnen. Gemiddeld eten ,mannen in Nederland bijna 10 gram zout per dag en vrouwen ca. 7 gram. Te veel dus, maar het te veel geldt voor ruim 90% van alle landen.

Zout in Thailand

Thailand kan er ook wat van, want het behoort met gemiddeld ruim 14 gram zout per dag tot de Top 10 in de wereld. Aanleiding voor deze posting was dan ook een recente uitspraak van Wantanee Kriengsinyos, een professor aan de faculteit Voedingsleer van de Mahidol Universiteit, die in The Nation pleitte voor minder zout in de Thaise keuken en terug te gaan naar het traditionele koken met meer kruiden dan met zout.

Dat hoge zoutverbruik in Thailand verbaast mij niet. Gerechten in Thaise restaurants zijn vaak zout en nog vaker bremzout. Ook de eetstalletjes op straat verbruiken veel zout. Kijk maar eens naar die barbecues op straat waar de satéstokjes worden geroosterd. De verkoper legt de satés op het rooster en bestrooit ze dan lustig met zout. Ken u die grote vissen op de straatstal, die met een dikke laag zout geroosterd worden? U kent zelf wel andere voorbeelden van overmatig zoutgebruik.

Eetgedrag met zout

In een westers restaurant in Thailand staat vaak een mandje op tafel met “smaakmakers”, als tomatenketchup, Maggi, HP-saus en natuurlijk zout en peper. Het lijkt dan wel of de kok zichzelf niet vertrouwt met het maken van een smakelijk gerecht. Ik heb daar nog nooit gebruik van gemaakt, maar van wat ik af en toe zie van anderen gaan mijn haren soms rechtop staan. Ik gruw als ik weer een maaltijd opgediend zie en de gast begint welgemoed aan een rondje smaakmaken. Vooral het zoutvaatje moet het ontgelden en de volgende gast moet waarschijnlijk vragen om het vaatje bij te vullen. Smaakt het dan niet? Wel, men heeft niet eens geproefd of het op smaak maken met zout nodig is, het is simpel een slechte gewoonte. Op eten hoort kennelijk een heleboel zout.

Tenslotte

Ik probeer dus mijn zoutverbruik te minimaliseren. Via een normaal eetpatroon krijg ik meer dan voldoende zout in mijn lichaam. De zoutpot in een restaurant hanteer ik nooit net zo min als de andere smaakmakers. Als het eten in een restaurant niet smaakvol blijkt te zijn, is de enige oplossing er niet meer terug te komen.

Bron: o.a. “De waarheid over zout” op www.gezondheidsnet.nl

Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

38 reacties op “Zout eten in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Goed dat je hier de aandacht op vestigt. Het eten in Thailand barst van het zout (natrium) door het gebruik van vissaus. Dat is erg zout. Hetzelfde geldt voor sojasaus. Zout is een ‘silent killer’ en past in het rijtje suiker en verzadigd vet. Voor jou en anderen boven de 50 is het zaak om 1x per maand je bloeddruk op te meten. Een hoge bloeddruk zorgt voor hart en vaatziekten. Zo is de kans groot op een herseninfarct of hersenbloeding.
  Nog een belangrijke tip: drink veel water. Je plast het zout uit en daarvoor moeten je nieren hard werken, die help je door veel water te drinken. Doe je dat niet dan blijft het zout langer in je lichaam en dat wil je niet.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Khun Peter,
   Het advies je bloeddruk na je vijftigste elke maand te laten meten is niet alleen onmogelijk maar leidt tot meer problemen. Waarom?
   1 een snelle rekensom wijst uit dat elke huisarts in dat geval ruim een halve dag extra per week bezig is met alleen bloeddruk meten
   2 ieders bloeddruk wisselt vrij sterk in de loop van een dag. Als je na een uur in de file en bang voor een doodvonnis je bloeddruk laat meten is deze vrijwel zeker te hoog. Ik geef je op een briefje dat van de twaalf metingen per jaar er minstens één te hoog zal uitvallen. Dan moet je dus iedereen behandelen.
   3 de gunstige effecten van de behandeling van een lichte bloeddrukverhoging (onderdruk 90-95) zijn nog steeds niet duidelijk en dat komt vooral omdat behandeling ook nadelen heeft die vaak niet in de resulaten worden meegenomen.
   4 de laagst gemeten bloeddruk, en niet de hoogste, is de echte bloeddruk.
   Mijn advies is dan ook:
   1 eens per 1-2 jaar de bloeddruk laten meten
   2 is die te hoog dan moeten nog twee metingen volgen onder gunstige omstandigheden: de ‘patiënt’ tien minuten laten liggen en meting door de doktersassistente. Meer dan driekwart van de oorspronkelijk gemeten hoge bloeddrukken verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Ook continue bloedruk meting (24 uur) zou meer gedaan moeten worden.
   3 een lichte verhoging (onderdruk onder de 100) aanvankelijk laten behandelen met, inderdaad, minder zout en meer beweging. Dat zal in meer dan de helft van de gevallen gunstig werken.
   Op deze manier voorkom je overbehandeling die eveneens schadelijk is.
   Als je boven de tachtig bent is een hoge bloeddruk juist weer gunstig voor de levensverwachting!

   • Fransamsterdam zegt op

    Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig een digitale bloeddrukmeter.
    Dan kun je zelf van tijd tot tijd, zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden, je bloeddruk meten.
    Dat kan zinvol zijn, want een te hoge bloeddruk voel je niet, en kan zeker op de lange duur ongemerkt tot bijzonder ernstige aandoeningen leiden.
    En wat dat zout betreft, het kan echt geen kwaad om op een eitje of op een stukje vlees wat zout te strooien. Soms zie ik mensen zout over hun eten strooien vóórdat ze een hap genomen hebben. Dat is natuurlijk een verkeerde gewoonte. Maar de hoeveelheden die je strooit stellen niets voor in vergelijking met wat er in sommige andere voedingsmiddelen ‘verborgen’ zit.
    Kijk af en toe eens op een etiket en huiver. Dat kost niks. Zo heb ik hier voor mij liggen een kant-en-klaar maaltijd hutspot met runderlapje. 500 gram waarvan 3.13 gram zout. Dan zit ik dus al over de helft van de 6 gram zout per dag waar je je in het ideale geval aan zou(dt) moeten houden. Terwijl je dan pas 435 van de 2000-2500 Kcal op hebt die je dagelijks graag binnen krijgt.
    Drie sneetjes brood met elk één plakje kaas is ook ongeveer drie gram zout, dan mag je verder de hele dag niks meer eten waar zout in zit.
    Een beetje onoplettende/gemakszuchtige/ongezonde/onwetende eter zit al makkelijk aan de 12 gram zout per dag, alleen aan verborgen zout.
    Voordat je de kans krijgt om in tien dagen een potje tafelzout van 125 gram over je eten te strooien heeft je tafelgenoot je heus wel naar een gesloten instelling gestuurd hoor.
    Dus neem bij de Tequila maar een lekker likje.

   • Khun Peter zegt op

    Beste Tino, ik bedoelde eigenlijk dat je zelf een goede bloeddrukmeter moet kopen. De beste uit de test van de Consumentenbond kost € 75,- dus dat kost je de kop niet.
    Nog een goede tip van mijn internist: zorg dat je een aantal kilo’s afvalt, je bloedruk gaat dan met sprongen omlaag.
    Over zweten en vochtverlies: Gebruik geen zouttabletten maar koop een flesje sportdrank. Sportdrankjes bevatten koolhydraten, zouten en vitamines die het vocht in je lichaam vasthouden. Een sportdrankje is eigenlijk niet meer dan een mengsel van water, zouten en suikers. Of moeilijk gezegd: koolhydraten en elektrolyten. Elektrolyten (zouten) zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Je lichaam houdt dan het vocht beter vast. Daardoor gaan de belangrijke stoffen niet via je urine verloren.
    Maar ook hierbij geldt, niet teveel sportdrank drinken want ze bevatten ook veel calorieën.

    • Tino Kuis zegt op

     Zeker, Khun Peter. Allemaal waar.

     Maar ga vooral niet te veel meten en meet onder gunstige omstandigheden, na rust en niet na stress of inspanning. Meet drie keer met tussenpozen en de laagste druk is de juiste. 1-2 keer per jaar is voldoende.

   • NicoB zegt op

    Hetis een vaststaand feit, dat bij opname van de bloeddruk alleen al door de spanning rond dat moment de bloeddruk hoger blijkt te zijn dan dat deze in werkelijkheid zonder deze spanning is.
    Bloedruk kun je meten op verschillende tijden vn de dag en dat enige tijd, dan wordt je werkelijke bloeddruk wel bekend.
    NicoB

 2. Harrybr zegt op

  Ons lichaam is geëvalueerd in de miljoenen jaren tot wat het nu is. Zout komt in de natuur maar heel weinig voor boven het niveau als in alle levende cellen ( fysiologische zoutoplossing, 0.9 %, de allerbeste neusdruppels), behalve als zoutstenen. Ons lichaam beloont ons voor het extra binnenkrijgen van zout. Vandaar, dat vroeger menig boer die ophing voor zijn koeien.
  te veel zout in het lichaam verstoort de signalen in de zenuwen, geeft de nieren en het hart extra werk (dus kans op bloed- en lymfevaten problemen), verstoort de vochthuishouding ( zout houdt vocht vast) enz.

  Tegenwoordig wordt zout misbruikt als de goedkoopste smaakmaker. Als dan ook nog eens de kennis zowel als de interesse in een goede voeding gering tot nul is ( m.n. heel Z.O. Azië) kan krijg je dus, dat zout kwistig gebruikt wordt. Menig Thaise sauzenfabrikant gooit er naar hartenlust soms wel 4 % zout in. Iedere keer dus een probleem, als ik producten daar bestel. Glashard de container in TH al afkeuren voordat die verscheept wordt, want dan heb je betaald en interesseert geen Thai meer, waar de farang mee opgescheept zit.

  • Wallie zegt op

   Ik mis Vetsinpoeder, word veel meegestrooid, staat sijf van het zout!

   Ik mis de Vetsin, wordt mee gestrooid en bevat veel, heel veel zout!

   • Fransamsterdam zegt op

    Vetsin is zo slecht nog niet. Het natrium(zout)-gehalte is slechts 1/3e van zout en je hebt er minder van nodig.
    Opmerkelijk genoeg levert een erg hoge concentratie een zoete smaakbeleving op.
    Dergelijke hoge concentraties komen soms voor in tomaten.
    Nu weet iedereen dat tomaten uit grootmoeders tijd veel gezonder waren dan nu en zelfs zoet smaakten. Door de vetsin dus.
    Vetsin is op verpakkingen te herkennen aan het nummer E621.
    .
    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

 3. Hans van Mourik zegt op

  Hallo Gringo
  Ik begrijpt er niets van in de jaren 1960-1962 toen ik in Nw.guinea was met de marine moesten we zout tabletten innemen bij de maaltijd.
  Vroeger wastomaten gezond en nu is het kanker verwekken.
  Ik begrijp wel dat ze nu wel verder zijn op medich gebied met al die proeven.
  Maar als soms leest kan je niets meer eten.
  Heb meer het idee als je gevoelig voor ben dat het dan gevaarlijk kan zijn.
  Hans van Mourik

  • Khun Peter zegt op

   Vroeger werkte de mensen ook met asbest. Heeft weinig met ‘gevoelig voor zijn’ te maken.

  • Taipei zegt op

   Zouttabletten werden (en worden vermoedelijk nog steeds) gegeven indien mensen fysiek hard moesten werken in een heet klimaat en daardoor een grote kans liepen om te veel vocht te verliezen. Het zout hield het vocht vast. Indien een lichaam namelijk te veel vocht verliest EN het lichaam te warm wordt, is er een serieuze kans dat het lichaam oververhit raakt en dat is riskant. Een ‘zonnesteek’ is in feite hetzelfde. Uit ervaring weet ik dat dit geen pretje is.

   Het uitreiken van zouttabletten gebeurde niet alleen bij de marine in Nieuw Guinea, maar ook in Nederlandse fabrieken tijdens een hittegolf. Mensen die zware bergen in de hitte beklimmen, lopen bijvoorbeeld ook een verhoogd risico. Volgens mij worden tegenwoordig tabletten geadviseerd waarin naast zout ook nog andere mineralen zitten.

   Let wel, indien iemand regelmatig en voldoende drinkt en geen zwaar werk verricht, dan is dat zout niet alleen onnodig, maar zelfs ongezond.

  • henry zegt op

   Ja, dat krijg je als je op stoomschepen vaart. Veel vochtverlies (zeker de stokers in het ketelruim). Vandaar zouttabletten bij de maaltijd. En kamfer door de maaltijd, maar dat was weer voor iets anders.

 4. Kees 2 zegt op

  De bekende Amerikaanse ‘internetarts’ Mercola (www.mercola.com) heeft een andere mening en ziet meer gevaren in gebruik van weinig zout:

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/20/salt-myth.aspx
  Een quote: “In fact, the risk for heart disease was 56 percent higher for the low-salt group than for the group who at the most salt.”

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/17/dangers-of-salt-restriction.aspx

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/04/high-salt-consumption.aspx

  Ikzelf gebruik vrij veel zout en heb een perfecte bloeddruk.

  • Khun Peter zegt op

   Ja de zoutlobby is net als de suikerlobby erg machtig en ze kunnen altijd wel met ‘gesponsorde’ artsen komen die het tegendeel bewijzen. Ik kan zelfs nog wel internetsites vinden van zogenaamde artsen die beweren dat roken gezond is.
   Doe wat je goed acht…

   • Kees 2 zegt op

    De machtige zoutlobby? Benoem die groep dan svp. Welke fabrikanten?

    Mercola baseert zijn verhaal op wetenschappelijk onderzoek

  • jan zegt op

   Moderator: graag bij het onderwerp blijven.

 5. Lies janssen zegt op

  Daar kan ik over meepraten,ik heb iedere keer als ik in Thailand ben een hele hoge bloedruk dit jaar was hij zelfs 250-150 met als gevolg ziekenhuis opname.En zo gaat het ieder jaar.jammer want wij gaan al 12 jaar naar Thailand en vinden het er fijn maar mijn gezondheid gaat toch voor.Heb geen zin in hart of herseninfarct .

 6. Ton Donders zegt op

  Zout tabletten zijn inderdaad nodig in tropische landen bij hoge inspanning ( = hoge transpiratie). Doe maar eens een trekking in de bergen met warm weer en een donker T-shirt aan en ‘s avonds is het wit van het zout.
  Het beste is het om in je drinkwater zout te doen (rehydratatie vloeistof dat dezelfde zout concentratie heeft als het boedplasma is het beste) dan ben je er verzekerd van dat je niet flauw valt ten gevolge van te weinig zout.

 7. Marco zegt op

  Als ik in Chiang Mai aan het fietsen ben verlies ik op een dag ongeveer 5 liter vocht en daarbij ook veel zout.Ik neem geen extra zout en doe in een restaurant niets extra op mijn eten.

  • Taitai zegt op

   Dit geloof ik zondermeer. Ik neem aan dat u gedurende zo’n dag wel wat drinkt (of fruit o.i.d. eet) en dat u geen Tour de France afstanden fietst in eenzelfde tempo als van die renners wordt verlangd. Zouttabletten zijn eigenlijk alleen maar nodig als echt hoge inspanning en hitte tezamen komen.

   Overigens maakte ik met zouttekort kennis na een vermoeiende hike in de brandende zon op een kale berg in Australië. Plots werd iedereen in de groep hangerig en gingen we elkaar afsnauwen. Gelukkig was er nog iemand bij zijn positieven en die verplichtte iedereen een tablet met zout en mineralen te slikken. Niet lang erna was het weer reuze gezellig.

 8. otto zegt op

  Een grotere ” killer” is ook het niet genoemde mononatruimglutamaaat (monosodiumglutamaat/vetsin) wat ook erg veel in oosterse en westerse keukens wordt gebruikt als smaakversterker
  Groet
  Otto

 9. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat het belangrijkste is om gezond te leven. Mensen die geen lichaamsbeweging hebben, roken, veel en vet eten en ook veel alcohol tot zich nemen zijn degenen die zich het meeste zorgen moeten maken.
  Ja en ik behoor hier niet toe. Ik zeg niet dat ik super gezond eet, maar ik drink hooguit één glas op een avond en rook helemaal niet. Ik ben dan ook extreem: sta ‘s morgens om vier uur op en werk aan mijn computer. Om zes uur ga ik op de crosstrainer en loop nu meer dan een uur. Zes dagen in de week. Zondag, rustdag!
  Bij het transpireren komt genoeg zout uit mijn poriën, dat ik me daarover geen zorgen hoef te maken. Ook het werken in de tuin laat me bijna iedere dag zweten…ook daarbij gaat zout verloren.

  En ik denk dat je hiermee heel goed leven kunt. Zout is niet het probleem bij de meesten. Het is gewoonweg een gebrek aan een mate van gezond, bewegend leven. Je kunt niet met 20 kg of meer overgewicht verwachten dat je lichaam daardoor goed blijft functioneren. Dat kan gewoonweg niet.

 10. Taitai zegt op

  Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer:
  Overal waar “te” voorstaat is verkeerd behalve in tehuis en tevreden.

  Probleem is dat niemand door de bomen het bos meer ziet. In vlees zit bijvoorbeeld van nature al zout (zonder dat er iets aan is toegevoegd). in de meeste fabrieksproducten zit onnodig veel zout. Cornflakes zijn bijvoorbeeld berucht. Daar staat tegenover dat er in het gewone brood niet eens zoveel zout zit terwijl juist het weinig smakelijke zoutloze brood symbool staat voor het zoutarme dieet.

  Het is gewoon niet te berekenen hoeveel zout er op een dag gegeten wordt. Of het te veel is, valt dan ook moeilijk te bepalen. Mensen die rijkelijk met zout strooien vóór het eten zelfs geproefd te hebben, zullen in ieder geval te veel zout eten. Maar verder?

  • Jack G. zegt op

   Terecht dat Taitai afsluit met ‘ maar verder? ‘ Ik belandde na een medische check up bij de internist. Die ging alles na in mijn bloed en urine en bij mij zaten de zoutgetallen niet in de alarmfase rood maar mochten best wat lager. Ik had geen idee van hoeveel zout ik nu naar binnen werkte op een dag. Ik ben toen gestopt met chips, potjes groente en de vleesconsumptie ben ik gaan indammen. Nu elk halfjaar labonderzoek en ik gedraag mij netjes aldus de internist. Ik mis het ook niet meer. Ipv daarvan proef ik nu de kruiden.

 11. jan zegt op

  Al jaren neem ik medicatie tegen hoge bloeddruk. Die is in Belgie volledig onder controle, altijd ongeveer 13 over 8,5. Ieder jaar in Thailand verhoogt die enorm. Vorige jaren schommelde die telkens rond de 16 over 10. Dit jaar, ben nu 5 weken in Thailand, heb al een paar keer bij de dokter geweest en heb nu 17,5 over 9,5 ! Volgens de cardioloog hier in TH ligt dit vooral door het veelvuldig gebruik van zout in de gerechten, nl. Vissaus en die smaakversterker !

  • Lies janssen zegt op

   Dat is nu wat ik bedoel,bij mij liep hij met de week omhoog.wij waren er altijd 4tot6 weken en op het laatst was hij 250-150,nou dan voel je je echt niet prettig hoor.

 12. theoS zegt op

  Ik heb van mijn 16e t/m mijn 60e jaar in de machinekamer van zeegaande schepen gevaren waar de temperatuur gemiddeld zo’n 60 graden Celsius was, ja zestig, en dan had je heus veel zout nodig door het uitzweten van liters vocht plus veel water drinken om het vocht in je lichaam op peil te houden. Er stond dan ook een fles met zout pillen op de tafel in de messroom voor vrij gebruik waarvan ten minste 1 per dag ingenomen moest worden. Dit geld ook voor wanneer het zeer warm weer is, zoals hier in Thailand en je veel zweet, probeer maar eens zoutloos te leven hier moet je kijken wat er gebeurt, bewusteloos raken is al 1 van de dingen.

 13. Wim van Beveren zegt op

  Je altijd druk maken over je gezondheid is slechter voor je dan een beetje zout eten.
  Ikzelf woon nu 4.5 jaar in Thailand en heb mijn thaise vrouw wel geleerd om minder zout te gebruiken want er ging nogal wat in het eten in het begin (zout, fishsaus, Maggie)
  heb in 2005 een zwaar hartinfarct gehad en zou dus nog steeds onder controle moeten staan, maar ik leef gewoon gezond en vind controle niet meer nodig.

 14. Kees zegt op

  Toch is mij meerdere keren gebeurt dat ik in Thailand een beetje onwel en wat duizelig was en dit na het eten van iets met zout verdween. Is mij in NL nog nooit gebeurd.

  • Kees zegt op

   Sorry, uiteraard: …meerdere keren gebeurd…

 15. fred zegt op

  Ik kwam in Maart alleen naar België toe. Bedoeling was dat mijn vrouw me twee maanden later zou komen vervoegen zodat we zoals ieder jaar samen zouden de zomer doorbrengen in België. Ingevolge dat bekende virus zat ik bijna 8 maanden later nog steeds alleen in België. Stress en nog eens stress. Ik at niet anders dan kant en klare maaltijden voor de magnetron. Dit blijken echte zoutbommen te zijn.
  Begin november kon ik dat terug naar Thailand en bleek ik tijdens mijn quarantaine periode ook een (veel) te hoge bloeddruk te hebben. In het verleden heb ik daar nooit last van gehad en heeft mijn huisarts me daar nooit enige opmerking moeten over maken tijdens mijn jaarlijkse controles.Voorheen at ik dan ook nooit van die schotels.

  Heb nochtans altijd meer dan genoeg beweging genomen …..toch was de periode in België met al die toestanden niet alleen stresserend (voelde me een opgejaagd dier) maar kon ik ook niet gaan zwemmen noch naar de fitness. Beetje joggen en dat was het.
  Ik ben na mijn quarantaine dan naar een kleine kliniek geweest in de Isaan en ook daar bleek mijn bloeddruk te hoog…..170 /100 enz….Electrocardiogram bleek heel normaal net als mijn bloedonderzoek….geen cholesterol noch te veel vet suiker of wat dan ook
  Kreeg pillen voorgeschreven amlopidine 10 mg maar daar ben ik moeten mee stoppen wegens te veel bijwerkingen vooral dan hartkloppingen.
  Gelukkig kon ik al snel naar mijn zwembad toen we weer in Pattaya waren. Ik voelde me al snel prima (alle dagen goed uur doorzwemmen) .
  Echter nu met de maatregelen (weer stress) zwembad gesloten. Terug iedere ochtend dan maar gaan joggen.
  Probeer nu zo veel ik kan zout te vermijden drink heel weinig Alcohol maar wel veel water. Roken doe ik niet en heb geen overgewicht. Probeer wel eens als ik ooit volgend jaar weer in B ben het door te nemen met mijn huisarts.
  Ik weet wel dat het wat in onze familie zit. Mijn vader had ook steeds last van te hoge bloeddruk net als mijn grootmoeder. Maar toen werden daar niet echt pillen voor gegeven als ik me herinner.

  Ach ja oud worden ….men gaat dan snel bergaf (ben nu 63) .Enig voordeel is dat bergaf gaan makkelijker is als bergop.

 16. BramSiam zegt op

  Het grappige is dat Thais eten een geweldige reputatie heeft. Veel groenten en fruit lijkt prima natuurlijk. De realiteit is echter dat de groenten doorgaans met landbouwgif bespoten zijn, het vlees vol hormonen zit, de rijst ontdaan is van het gezonde zilvervlies en ja…., dat overal teveel zout in zit. Als je daar de luchtkwaliteit nog bij betrekt, dan is het een feit dat het leven in Thailand al gauw ongezonder is dan in Nederland.

  • Hans zegt op

   Je vergeet nog de kilo,s suiker die overal in gegooid worden.

 17. Christina zegt op

  Wat ik ook zo vervelend is zijn de fastfood restaurants Mac Donald gooit er echt een hoop in dan wil ik het niet vraag altijd no salt please.

 18. Wim van Beveren zegt op

  Zout vervangen door Himalaya zout is ook een stuk gezonder.

  • Cornelis zegt op

   Dat betwijfel ik toch. Ook Himalyazout is gewoon zout, maar het is niet geraffineerd zoals ons keukenzout en bevat dus nog wat mineralen. Het zout heeft m.i. verder hetzelfde effect op je lijf.

   • Klopt als een bus Cornelis. Men kan wel overschakelen op Natrium-arm zout. Dat bevat meer kalium en kalium is juist goed om je bloeddruk te verlagen. Zie hier: https://www.nosalt.nl/natriumarm/
    Zeezout bevat evenveel natrium als keukenzout. Ook selderijzout, knoflookzout en uienzout bestaan voor het grootste deel uit keukenzout of zeezout. Mineraalzout en halvazout (bijv. Losalt, Jozo Vitaal, Jozo Bewust) bevatten de helft van de hoeveelheid natrium die zich in keukenzout bevindt. Als vervanger van zout bestaat er dieetzout. Dieetzout bevat geen natrium, maar wel veel kalium.
    https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-dietetiek/voedingsadviezen-bij-een-zoutbeperking-ofwel-natriumbeperking/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website