Beste lezers,

Vanwege vele vragen en onzekerheden, heb ik contact gezocht met een deskundige op dat gebied, Monique Rijnsdorp. Zij staat in verbinding met verschillende research groeperingen op dat gebied. Vragen kunt u aan haar stellen via Thailandblog.

Haar hulp komt zeer gelegen, zeker omdat het hier om een nogal ingewikkelde materie gaat. Soms zal ik dan ook vragen aan mij gesteld, naar haar doorverwijzen.

Mochten er anderen zijn, die deskundig zijn op bepaalde medische gebieden, dan kunnen ze zich altijd melden. Het gaat wel om getoetste kennis en niet om geloof, zoals homeopathie en andere alternatieve wonderbehandelingen.

Hoe meer we weten samen, hoe beter voor iedereen.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


Voor een B12 tekort hoef je niet de 50 gepasseerd te zijn. Ook bij pasgeborene en jonge mensen komt het voor. De kans dat je een tekort krijgt naarmate men ouder wordt is groter.

Een B12 tekort begint vaak met vermoeidheid, denk bijvoorbeeld aan het ’s ochtends moeilijk uit bed kunnen komen en/of stijve spieren. Als dit vaak voorkomt zonder aanwijsbare reden kan men overwegen een simpele B12 test te laten uitvoeren. Als de test een waarde aantoont boven 150 maar onder 300 kan er toch sprake zijn van een tekort. Een aansluitende MMA en homocysteïne test kunnen dit verder uitwijzen. Let wel MMA en homocysteïne kunnen een tekort aantonen maar niet uitsluiten. Een B12 tekort kan met andere tekorten samengaan maar hoeft niet. Er bestaat een nieuwe test, B12 actief, echter deze test is niet heilig dus altijd B12 serum mee laten testen.

Alvorens deze testen te ondergaan dient men lange tijd geen pillen te hebben geslikt waar B12 of foliumzuur in zit. Deze verdoezelen namelijk de uitslag. Het beste is om meteen met pillen te stoppen en drie maanden tot een jaar te wachten (afhankelijk van hoeveel en hoe lang men geslikt heeft) alvorens opnieuw te testen. Men heeft B12 reserve voor drie tot tien jaar in de lever. Op het moment dat het lichaam geen B12 meer opneemt en reserve langzaam wordt opgesnoept kunnen al klachten ontstaan.

Een tekort kan dementie, spierzwakte, depressies en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Onderzoek in 2013 onder 70.000 mensen heeft aangetoond dat 45% van de onderzochten in alle leeftijden een waarde hadden onder 200 pmol/L. Nederland houdt een ondergrens aan van 148 pmol/L, Amerika houdt een ondergrens aan van 300/350 pmol/L. In Nederland wordt gepleit om de ondergrens te verhogen. In België heeft men verschillende eenheden.

De B12 research group, ik als ervaringsdeskundige en het merendeel van de 10.000 B12 patiënten aangesloten bij de Facebook group: B12 tekort, de vergeten ziekte, raden het gebruik van (smelt)tabletten af. Velen van ons hebben de gevolgen van een behandeling met pillen, met (blijvende) schade moeten bekopen. SOMS helpen pillen maar waarom het risico lopen op (blijvende) schade? Lees: https://b12-institute.nl/behandeling-b12-deficientie/

De B12 research group heeft bij NHG gepleit voor aanpassing van de richtlijnen, het verhogen van de ondergrens en bij een opnameprobleem geen (smelt)tabletten maar injecties voor te schrijven. Bij een inname probleem, denk aan streng vegetarisch, kunnen pillen helpen maar een opname- en inname probleem kunnen ook tegelijkertijd bestaan.

Voor meer informatie over symptomen, behandeling en diagnose verwijs ik u graag naar:

Voor meer informatie over symptomen, behandeling en diagnose verwijs ik u graag naar:

https://b12-institute.nl

https://b12researchgroup.wordpress.com/over/

https://home.kpn.nl/hindrikdejong/ pionier en klokkenluider

https://b12researchgroup.wordpress.com onderzoek 70.000 mensen

https://b12-institute.nl/informatie-b12/symptomen/ voorkomende symptomen B12 tekort

Heeft u een vraag aan mij omtrent B12, stel deze gerust.

Heeft u een vraag aan mij omtrent B12, stel deze gerust en stuur deze naar de redactie van Thailandblog: www.thailandblog.nl/contact/

Monique Rijnsdorp


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Hoe herken je en wat zijn de gevolgen van een B12 tekort?”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik, zegt
  Al jaren neemt ik elke ochtend vitamine B12 en D.
  Hoe is het van gekomen?,
  ik voelde me sloom,had geen energie.
  Na enige tijd ,begon ik mij beter te voelen, heb daarna een tijdje gestopt en het kwam weer terug.
  Nu las ik ook,om die test te laten doen, moet ik enkele maanden stoppen.
  Alvorens deze testen te ondergaan dient men lange tijd geen pillen te hebben geslikt waar B12 of foliumzuur in zit. Deze verdoezelen namelijk de uitslag. Het beste is om meteen met pillen te stoppen en drie maanden tot een jaar te wachten (afhankelijk van hoeveel en hoe lang men geslikt heeft) alvorens opnieuw te testen. Men heeft B12 reserve voor drie tot tien jaar in de lever. Op het moment dat het lichaam geen B12 meer opneemt en reserve langzaam wordt opgesnoept kunnen al klachten ontstaan.
  Voor mij nu een dilemma,wil die klachten niet meer.
  Ik moet op 08-09-2017,voor controle komen,i.v.m. ik darmkanker heb gehad en de nabehandelingen,oa chemo,s.
  Ze gaan ook weer bloedtesten en een CT.scan doen.
  Moet ik ook vragen of ze mijn B12 op mijn bloed testen,of doen ze het automastich .
  Ik voel me wel goed,wel lichamelijk inleveren,maar geestelijk niet
  Ik ben 75 jaar
  Hans

  • Monique zegt op

   Beste Hans,

   Testen na het (langdurig ) innemen van (hoge) doseringen B12 heeft geen nut. De waarde in het bloed zal hoog zijn. Ook het testen van MMA en homocysteine heeft geen zin nu. Ik zou jou adviseren om twee keer per week en het liefst om de 72 uur een injectie te nemen en geen risico te lopen dat pillen niet (voldoende) werken.

   Is jouw B12 ooit eerder getest, zoja dan mag je van de laagst gemeten waarde ooit uitgaan. Ook dienen andere waarden zoals foliumzuur, B6 en ijzer getest te worden, deze werken nauw samen met B12. Als deze niet in orde zijn werken zowel B12 pillen als B12 injecties niet.

   Het beste wat je kunt injecteren is hydroxocobalamine, deze voeren ook de afvalstoffen af.

   In Thailand is deze helaas niet te krijgen. Wel is methylcobalamine (een andere werkzame vorm van B12) eenvoudig te krijgen. Helaas weet men niet wat methylcobalamine op de lange termijn doet omdat deze dwars door de hersen-/bloedbarriere gaan. Ik heb het hier dan wel over een zeer lange termijn.Tientallen jaren. En met alle respect, gezien jouw leeftijd zou ik mij daar geen zorgen over maken.
   In Azie is methylcobalamine de vorm die gebruikt wordt. Pillen mag je rustig als ondersteuning blijven gebruiken. B12 is niet overdoseerbaar en niet toxisch.

   De B12 vloeistof dient diep in de spier gegeven te worden, hou daar rekening mee. Als deze naald te kort is zal de vloeistof te snel uit jouw lichaam verdwijnen en kan het zijn werk niet goed doen.

   Als je in Nederland naar de dokter gaat zou je een voorraad hydroxocobalamine mee kunnen vragen.

   Verder adviseer ik je om je aan te sluiten bij de B12 tekort, de vergeten ziekte groep als je op Facebook zit. Zij hebben veel informatie en worden ondersteund door de research group.

   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik,zegt.
  Heb ook van mijn oncoloog,toen ik een tijdje gestopt was, vitamin B12 mee gekregen.
  Aangezien het hier veel duurder was en nadat ik ze op had en ik toch ieder jaar voor 2 maanden naar Nederland gaat,
  neem ik ze mee uit Nederland goedkoper.
  Hans

 3. ruud zegt op

  Ik ben ooit aan het lezen geweest op internet, over Vitamine B12, in verband met het gebruik van omeprazon.(maagzuurremmer)

  Ik kwam daar tegen (waar weet ik niet meer) dat inname van Vitamine B12 schadelijk zou kunnen zijn, als er ook sprake is van een tekort vitamine B6, die zou je dan dus samen moeten testen.

  (Gelukkig had ik geen tekort, ondanks jarenlang gebruik van omeprazol)

  Misschien dat Maarten daar meer over kan zeggen?

  • Monique zegt op

   Dat klopt inderdaad. B6 kan zich gaan stapelen bij een B12 tekort, deze dienen dan ook altijd samen getest te worden. Een te hoog B6 is zeker gevaarlijk in tegenstelling tot een te hoog B12 en men dient ook geen extra B6 te slikken alvorens te testen. Dit geldt ook voor multivitaminen waar B6 in zit. Wel moet er voldoende B6 aanwezig zijn als men behandeld wordt met B12. Bij een tekort aan B6 werken B12 supplementen niet. Daarom is het advies na drie maanden B12 supplementeren zowel B6 , ijzer als foliumzuur (B11) te testen. Deze en de andere B vitamines staan met elkaar nauw in verband.

   Samenvatting: een te hoog B6 is gevaarlijk, een te hoog B12 niet.

  • Monique zegt op

   Een decennialange geschiedenis van veilige behandeling
   In 1926 werd ontdekt dat patiënten met pernicieuze anemie van een zekere dood konden worden gered door het eten van een half pond rauwe lever per dag. Ruim twintig jaar later werd de stof die hiervoor verantwoordelijk was – vitamine B12 of cobalamine – uit leverextract geïsoleerd. Sindsdien worden wereldwijd talloze patiënten met een B12-tekort behandeld met hoge doseringen vitamine B12. Meestal per injectie en vaak levenslang, aangezien een tekort doorgaans wordt veroorzaakt door een onherstelbare opnamestoornis. Daarbij is nooit iets gebleken van schadelijke effecten door overdosering. Ook in de wetenschappelijke literatuur van de afgelopen zestig jaar is daarvan geen enkel geval te vinden.
   Geen maximumdosering De Gezondheidsraad besloot daarom voor vitamine B12 geen veilige bovengrens van inneming vast te stellen. In haar rapport Voedingsnormen: vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 sloot de Raad zich in 2003 aan bij deskundigencommissies van het Amerikaanse Institute of Medicine en het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding van de Europese Unie, die drie jaar eerder al hadden gerapporteerd dat toxiciteit van hoge doseringen B12 geen reëel gevaar is.1 Uiteraard kunnen zich net als bij elke medische behandeling bijwerkingen voordoen: af en toe komen overgevoeligheidsreacties zoals acné, netelroos en jeuk voor, zeer zelden anafylaxie. Overstappen op een ander merk, een andere vorm van cobalamine of tabletten kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

 4. Lunghan zegt op

  Hebben de Thaise tests dezelfde waarden als de europese? Bij chorosterol en andere standaards tests hanteren de Thai een andere waardenberekening.
  En kan ieder lokaal ziekenhuis die standaard labotests uitvoeren deze test doen?
  Lunghan

  • Monique zegt op

   Het locale ziekenhuis waar ik geweest ben kan de B12 test uitvoeren, deze sturen ze dan op naar een groter ziekenhuis in de buurt en anders naar Bangkok.

   Voor de waarde zul je altijd naar de range op het uitslagformulier moeten kijken, deze staan er meestal achter. Verschillende laboratoria ook in Nederland kunnen andere methodes en andere eenheden gebruiken.

  • Monique zegt op

   Ter extra info:

   Het grijze gebied waarin al klachten/symptomen kunnen ontstaan en verdere testen (MMA en homocysteine) een tekort al kunnen aantonen maar niet uitsluiten, bestaat dat uiteraard ook in het buitenland.

   Men zou dit door omrekenen van de eenheden kunnen berekenen.

   In Nederland is de ondergrens 150 pmol/L en het grijze gebied loopt tot 300 pmol/L Zie links hierboven.

  • Monique zegt op

   Ter extra info:

   Het grijze gebied waarin al klachten/symptomen kunnen ontstaan, bestaat uiteraard ook in het buitenland.

   Men zou dit door omrekenen van de eenheden kunnen vergelijken met de Nederlandse waarden.

   In Nederland is de ondergrens 150 pmol/L en het grijze gebied loopt tot 300 pmol/. Zie links hierboven.

 5. Arend Hart zegt op

  Ik kan het even allemaal niet volgen. Eerst moet je ervoor zorgen iemand gedurende een jaar geen B12 en foliumzuur meer neemt en dan constateer je: he, deze persoon heeft een B12 en foliumzuur tekort. Wat schiet je daar in hemelsnaam mee op? Behalve dat de desbetreffende persoon zich moe of ziek voelt en misschien zelfs op het punt staat dood te gaan? Doe even normaal. Geef die arme man of vrouw toch gewoon B12 en foliumzuur en het zelf geschapen nep probleem is opgelost.

  • Monique zegt op

   Beste Arend,

   Als iemand klachten/symptomen blijft houden, die gerelateerd kunnen zijn aan een B12 tekort en B12 pillen en foliumzuur pillen helpen niet dan heeft het geen zin, deze te blijven gebruiken. Sterker als men deze blijft gebruiken zullen klachten/symptomen verergeren zonder dat men kan zien wat er aan de hand is. Men kan dan twee dingen doen, de dokter zover zien te krijgen dat hij gaat injecteren maar dat zal bij een niet aantoonbaar tekort erg moeilijk zoniet onmogelijk worden. Of men stopt met deze pillen en laat na een tijdje opnieuw testen. Heeft men ooit eerder B12 getest en was er toen een aantoonbaar tekort dan kun je van de laagst gemeten B12 ooit uitgaan. Er is een nog een tweede optie maar dan zal ook de arts mee moeten werken. Deze is dat men stopt met de pillen en drie maanden lang elke maand B12 laten testen. De dokter kan dan eventueel aan de hand van een grafiek een berekening maken hoe snel de B12 waarde daalt en aan de hand daarvan alvast aan een B12 behandeling met injecties beginnen.

   • Khun Roland zegt op

    Toch stilaan eens tijd denk ik om eens duidelijk te zeggen dat er blijkbaar een groot verschil is tussen natuurlijk verkregen B12 en door middel van pillen of supplementen ! Het gebrek aan een (vooraf) duidelijke uiteenzetting desbetreffende zorgt hier wel voor grote verwarring en misverstanden bij velen.

    • Monique zegt op

     Beste Khun Roland,

     Ik ga even voorbij aan het feit dat de toon van Arend en jouw reactie een beetje (onnodig) onaardig op mij overkomen en zal alleen in op de inhoud van jouw vraag ingaan.

     De verwarringen/misverstanden ontstaan JUIST door met (vage) klachten te blijven lopen en zowel de arts als de patiënt niet weten waar het vandaan komt.

     Indien men klachten/symptomen ervaart die gerelateerd kunnen zijn aan een B12 tekort is het zaak deze te testen. Indien men met klachten naar de dokter gaat zoals onder andere vermoeidheid en/of pijnlijke spieren en/of extreme haaruitval zal de dokter vaak testen op ijzer, het HB gehalte, het bezinksel en bijvoorbeeld vitamine D. Vitamine B12 wordt meestal overgeslagen omdat niet iedere arts op de hoogte is van de vele symptomen.

     Een B12 tekort ontstaat niet ineens, dit kan jaren duren. Er zit voor drie tot tien jaar reserve in de lever, die langzaam opgesnoept wordt en waarbij al klachten kunnen ontstaan. Als je geen of te weinig B12 meer opneemt uit voedsel, heb je een opnameprobleem.
     Dit opnameprobleem kun je niet oplossen met natuurlijk verkregen B12 anders had er geen probleem ontstaan. Tenzij je STRENG vegetariër bent zoals ik in mijn verhaal vermeld heb.

     Het is nu eenmaal een feit dat in het onderzoek onder 70.000 mensen van alle leeftijden een percentage van 45% zich al in het grijze gebied bevonden of reeds een aantoonbaar tekort hadden. Had men dit onderzoek gedaan alleen onder mensen van boven de 50 dan had dit percentage vele malen hoger gelegen.

     Wat ik met mijn verhaal probeer te vertellen en ook duidelijk gezegd heb, is indien met klachten heeft die op een B12 tekort kunnen duiden neem dit gegeven dan mee naar de dokter en laat het testen.

     Ik denk dat vele mensen gebaat zijn bij dit advies.

     Zoals ik vermeld heb, kun je op de links verder kijken als je denkt dat dit alles voor jou van toepassing is en mocht je (vage) klachten hebben. Men kan zich ook op de Facebook groep aansluiten, die ondersteund wordt door De B12 research group. En zoals gezegd, iedereen mag mij vragen stellen en al mijn antwoorden zijn onderbouwd, dit kun je in de links ook terugvinden. Mocht je deze niet kunnen vinden, laat het mij weten.

     Met vriendelijke groet

 6. Rembrand zegt op

  Mijn huisarts in NL constateerde dat ik via de voeding geen vitamine B12 opnam. Dit als bijwerking van diabetes type 1. Daarom spuit ik intramusculair elke twee maanden een ampul vitamine B12. Ik koop dat bij de apotheek en de merknaam is Ampavit B12 voor injectie. Helaas wordt noch op de verpakking noch op de bijsluiter de werkzame stof (Hydroxocobalamine) genoemd, maar volgens de apotheker zou het wel die Hydroxocobalamine zijn. De ampullen zijn van 1000 mcg en een doosje van 10 ampullen kost ongeveer 200 Baht. Op YouTube gekeken hoe ik intramusculair moet injecteren en onder een hoek van 45 graden injecteer ik in de dijbeenspier. Eens per twee jaar laat ik vlak voor het injectiemoment mijn B12 gehalte in het bloed meten en tot nu toe gaat het prima.

 7. Monique zegt op

  Beste Rembrand,

  De vloeistof die jij gebruikt is cyanocobalamine, dat is de synthetische vorm, deze wordt niet aangeraden.
  Beter is het om hydroxocobalamine te gebruiken.

  B12 gehalte in het bloed laten controleren heeft geen nut na injecties ook niet als de injectie elke twee maanden gegeven wordt. De bloedwaarde zal altijd hoog zijn maar dit zegt niets over de opname in de weefsels waar het terecht moet komen en zijn werk moet doen.
  Helaas bestaat er geen test om te kijken of het daadwerkelijk in de weefsels is terecht gekomen en of het werkt, behalve door klachten en symptomen in de gaten te houden. Met andere woorden klachten/symptomen zijn leidend.

  De behandeling is: om de 72 uur of twee keer per week een injectie net zolang tot neurologische symptomen verdwenen zijn, dit geldt voor psychische problemen of fysieke problemen zoals spierzwakte, spieruitval, tintelingen, depressies etc. deze behandeling kan wel twee jaar duren en staat ook in de bijsluiter. Afbouwen dient heel voorzichtig en langzaam te gebeuren. Helemaal stoppen is niet aan de orde tenzij het opnameprobleem door de arts kan worden opgelost.

  Voor het injecteren en meer informatie verwijs ik jou graag naar de B12 tekort, de vergeten ziekte groep. zij hebben ook een bestand hoe het beste te injecteren. De bil of het dijbeen is het beste. Hoe groter de spier hoe beter. Maar ook dient de naald lang genoeg te zijn om de vloeistof zo diep mogelijk in de spier te spuiten.

  Ik injecteer ook zelf en dat gaat prima en geeft daarbij ook heel veel vrijheid. Je kunt bij de volgende test aan de assistente vragen of zij eens een keer mee kan kijken hoe jij injecteert om te zien of je dit op de correcte manier doet. Maar lees zeker ook het bestand in de Facebook groep.

  Laat zeker ook jouw bloed testen op B6, foliumzuur en ijzer en andere tekorten die bij een vorige onderzoek naar voren zijn gekomen behalve B12 natuurlijk. Bijvoorbeeld B12 vreet foliumzuur om het maar even kort door de bocht te zeggen. Maar te hoog is ook niet goed dus testen. ik zou zelf 1 x per jaar testen maar dat is aan jou. Zie ook het bloedprikadvies tijdens behandeling bij de Facebook groep, dat verduidelijkt het hoe en waarom testen.

  Kijk voor de zekerheid ook nog even op de link symptomen die ik hierboven vermeld heb wellicht herken je nog (veel) symptomen in meer of mindere mate.

  • Rembrand zegt op

   Monique,
   Dank je wel voor het uitgebreide antwoord. Ik had de apotheker op stap gestuurd voor HyCo, maar hij heeft me te pakken en wellicht omdat hij het zelf ook niet weet. Ik heb ontertussen de leverancier een email gestuurd met de vraag welke soort colabamine in hun ampullen zit.

   Ik had ondertussen gezocht naar het verschil tussen methylcobalamine en Hydroxocobalamine. Ik kwam op de site https://seekinghealth.org/resource/4-forms-of-vitamin-b12/ terecht en daar zei men dat cyanocobalamine rechtstreeks de prullenbak in kan. Ik zag verder dat Hydroxocobalamine online in Australie te bestellen is. Dus dat doe ik dan maar.

   Overigens heb ik geen klachten en met het zelf intramusculair injecteren heb ik geen enkel probleem. Bovendien een type 1 diabeticus doet niets anders dan elke dag meerdere keren -subcutaan- injecteren.

   Je raad om een aanvullende bloedtesten te doen neem ik zeker ter harte.

   • Monique zegt op

    Beste Rembrand,

    Zie ook mijn reactie onder de vraag van Kees.

    Hydroxocobalamine kan ook besteld worden in Belgie bij Apotheek Venneborg. Dit is het merk Takeda.

    In Nederland wordt of Centrafarm of Takeda voorgeschreven. Het merk Takeda is beter.
    In Centrafarm zit de hulpstof benzylalcohol wat met name voor zwangeren niet aan te raden is.

    Lees ook de bijsluiter hoe de ampullen te bewaren, deze mogen namelijk niet boven de 25 graden komen. En moeten in het donker bewaard blijven. Dus check de bijsluiter goed.

    Ook indien mogelijk raad ik altijd aan om een B12 behandeling onder toezicht van een arts te ondergaan. Dit mede vanwege de dossiervorming, indien men bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt en/of onverhoopt (tijdelijk) niet (meer) in staat is zelf te injecteren.

    Wonende in Thailand is dit een probleem en zul je zelf goed op de hoogte moeten blijven van alles wat erbij komt kijken.

    Het is dan verstandig om regelmatig de site van het B12 institute in Rotterdam te volgen en/of mee te lezen op de Facebook groep B12 tekort, de vergeten ziekte. Zodat je van alle ins en outs op de hoogte blijft.

    Heb je nog vragen aarzel dan niet om ze te stellen.

 8. Kees 2 zegt op

  Beste Monique,

  Dank voor alle uitleg, geweldig!

  Ik heb hier in Thailand Ampavit B12 gekocht, dat ik injecteer. Volgens deze link http://www.medicatione.com/?c=drug&s=ampavit&ingredient=vitamin%20b12 bevat het Cyanocobalamin

  Hoe effectief is dat?

  • Monique zegt op

   Beste Kees,

   De B12 research group zegt hier het volgende over: “Ook is de werking van cyanocobalamine (een synthetische B12-vorm, die de NHG voorschrijft in de nieuwe Standaard Anemie) is niet boven alle twijfel verheven. Bovendien is hydroxycobalamine een duidelijke cyanide antagonist die en passant ook toxines opruimt, cyanocobalamine niet (A. Freeman et al., 1978; A. G. Freeman, 1999; Merck Santé, 2014).”

   Je kunt deze reactie vinden op hun site onder: Reactie op het nieuwe NHG-Standpunt Diagnostiek van vitamine B12-deficiëntie.

   Met andere woorden men twijfelt over de werking en het ruimt geen afvalstoffen op wat hydroxocobalamine wel doet.

   Mocht je toch deze vorm blijven gebruiken dan is het zaak om klachten/symptomen goed in de gaten te houden en bij geen verbetering te overwegen over te stappen op hydroxocobalamine en vooral veel slokjes water te drinken gedurende de hele dag om afvalstoffen te helpen afvoeren.

   Verder nog als extra tip is het raadzaam om na het injecteren (van welke vorm dan ook) direct iets te eten met een hoog kalium gehalte zoals bijvoorbeeld een banaan, dit vanwege het kaliumdipje dat kan ontstaan direct na de injectie.

  • Monique zegt op

   Beste Kees,

   Lees ook mijn reactie onder de vragen van Rembrand.

 9. J.P zegt op

  Hydroxococobalamine bij voorkeur zonder benzylalcohol is de beste vorm…. werkt toxines weg.

  Injecteer om de 3 dagen zolang er klachten zijn….zie symptomenlijst.

  En injecteer intramusculair

 10. Monique zegt op

  Beste J.P.,

  Het klopt helemaal wat je zegt. Hydroxocobalamine werkt sowieso de toxines weg ook die met benzylalcohol.

  Verder is het handig te weten dat de vloeistof langzaam ingespoten dient te worden,

  Om de drie dagen (72 uur) blijven injecteren zolang er neurlogische klachten zijn is het advies, dit staat ook in de bijsluiter. helaas is dat voor velen niet haalbaar omdat het weekend er tussenzit tenzij men zelf injecteert. Men kan dan volstaan met tweemaal per week bij de arts of door de thuiszorg te laten injecteren.

 11. Frans. zegt op

  Ik slik al 20 jaar B12 en dat is tegen muggen .
  Nooit last van muggen beten.
  Dit recept kreeg ik toen der tijd van een Man die
  al jaren in de tropen werkten. Groetjes.

  • Monique zegt op

   Beste Frans,

   Er zijn mij inderdaad artikelen onder ogen gekomen die dit beweren. Of het waar is kan ik niet beamen. Ik ken een aantal mensen die B12 gebruiken en die nog steeds volop gestoken worden. Zelf werd en word ik nog steeds niet heel veel door muggen gestoken. Helaas kan ik dus ook niet uit eigen ervaringen putten.

   Let wel op als je onverklaarbare maar B12 gerelateerde symptomen hebt of het niet aan een opnameprobleem ligt. Door de pillen is dit een lange tijd niet na te gaan soms kan dit wel een jaar duren voordat de bloedwaarde B12 weer zuiver is.

   Mocht je een vitamine B complex slikken laat dan zeker ook bij tijd en wijle jouw B vitamines checken. Bijvoorbeeld een te hoog B6 kan gevaarlijk zijn en is niet nodig om bij te slikken.

   Als je verder geen klachten/symptomen hebt en je voelt je goed dan zou ik zeggen ga zeker zo door en hou de muggen op een afstand.

 12. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Hallo Frans.
  Ik neem ook al jaren vitamine B12.
  En wordt ook niet door de muggen gestoken en zit altijd buiten met mijn laptop,inT shirt
  Mijn vrienidin vraagt dan of ik geen last heb van de muggen,(joenkat).
  Maakt dan een grapje ze lusten mijn bloed niet.
  Misschien heb je wel gelijk.
  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website