Gouden schildpadkever: een bijzonder insect

Door Monique Rijnsdorp
Geplaatst in Flora en fauna
Tags:
22 juli 2022

‘En dan plots wijst iemand in Khanom of het Zuiden van Thailand zo u wilt, mij weer op een bijzonder insect waarvan ik het bestaan niet wist’, schrijft Monique Rijnsdorp. Dus ging ze op onderzoek uit en ontdekte dat de gouden schildpadkever een uniek systeem heeft om van kleur te veranderen.

Het is algemeen bekend dat vele levende wezens van kleur veranderen als camouflagetactiek. Levende wezens als de kameleon en inktvis veranderen van kleur door middel van aanpassingen in sommige speciale cellen die gekleurde chemicaliën dragen: pigmentcellen. Maar de methode van de gouden schildpadkever is anders.

Dit insect is ook wel bekend onder de naam charidotella egregia en kan tot 8 millimeter groeien. Het beschikt over een doorzichtige huls. Deze huls weerspiegelt meestal de kleur metallic goud. Maar wanneer het insect zich oncomfortabel voelt, verandert de gouden kleur in rood.

Onderzoekers van de universiteit van Namen hebben de huls van het insect door middel van een elektronenmicroscoop onderzocht en ontdekten dat die uit drie lagen bestaat. De dikste laag is de onderste en de dunste is de bovenste. Elk laag bestaat uit een verpakking van kleinere lagen. Elke laag reflecteert het licht in een andere kleur. Samen produceren deze reflecties de kleur goud. Onder deze drie lagen bevindt zich de rode pigmentlaag.

Er bevinden zich kanalen tussen alle lagen. Wanneer het lichaamsvocht van de kever deze kanalen vult, worden de lagen glad en ontstaan er, zo drukt de Belgische wetenschapper Jean Pol Vigneron het uit, ‘perfecte spiegels’. Op deze manier ziet de kever er glanzend en metallic uit. Wanneer zich geen vloeistof bevindt in de kanalen, vervullen de lagen de taak van een raam in plaats van een spiegel, verliest de huls zijn glans en wordt de onderste rode pigment zichtbaar.

Andrew Parker van de Oxford Universiteit, beschrijft dit ‘mechanisme op basis van vloeistof’ als ‘een mechanisme dat nog nooit eerder is voorgekomen in de natuur’.

Wetenschappers verwachten apparaten te kunnen ontwikkelen, die in verschillende situaties de vloeibare toestand door middel van licht en kleur kunnen tonen, op basis van de technologie in de gouden schildpadkever.

Radislav Potyrailo, analytisch chemicus aan het GE Global Research Center in New York zegt het volgende met betrekking tot deze unieke technologie in de gouden schildpadkever: ‘De natuur zal nooit stoppen ons te verrassen met elegante oplossingen voor alledaagse problemen.’

Gebruikte bronnen:
Technologie in de Gouden Schildpadkever, Muhlis Teker, plazilla.com
Color-Changing Bugs, Emily Sohn, student.societyforscience.org

1 reactie op “Gouden schildpadkever: een bijzonder insect”

  1. Jack zegt op

    Een stukje ten noorden van Don Mueang heb ik er een gezien. In eerste instantie denk je aan een verloren gouden sieraad, maar als je dichterbij komt blijkt het nog te bewegen ook. Het is een zeer mooi en indrukkend insect waarvan ik het bestaan niet wist.
    Via een internet zoekopdracht al binnen een paar tellen kunnen achterhalen dat het een om een gouden schildpadkever ging. Op zich ook weer indrukwekkend dat je dit zo snel kunt vinden, maar toch zal deze kleine kever me langer bijblijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website