Een reis door het verleden van Thailand deel 9

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
29 juli 2022

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 9: Periode 2007 – 2011

2007 was het jaar waarin voor het eerst de Chommanard Boekenprijs werd uitgereikt. De prijs, die vrouwen met literair talent erkent, wordt gesponsord door de Bangkok Bank en Praphasarn Publishing House. Thailand Advanced Institute of Science and Technology-Tokyo Institute of Technology werd opgericht. Met steun van de National Science and Technology Development Agency (NSTDA) werd het Thais-Japanse project opgezet met als doel een centraal punt te zijn voor academisch onderzoek en samenwerking tussen de NSTDA en partneruniversiteiten zowel in binnen- als buitenland.

Januari

Nieuwjaar begon droevig toen bekend werd dat zes bommen in Bangkok en één in de aangrenzende provincie Nonthaburi bijna gelijktijdig een paar eerder waren ontploft. Twee mensen werden gedood en 15 mensen raakten gewond waaronder enkele buitenlanders. De politie zei dat het niet duidelijk was wie verantwoordelijk was maar sloot zuidelijke separatisten uit vanwege verschillen in materiaal voor het maken van bommen.

Maart

Het kabinet keurde op 27 maart de ondertekening van een vrijhandelsovereenkomst (FTA) met Japan goed. Diverse organisaties maakten bezwaar en beschuldigden de door het leger geïnstalleerde regering ervan haar gezag onder de interim-grondwet overschreed door de vrijhandelsovereenkomst aan te gaan.

April

De Japanse premier Shinzo Abe en de Thaise premier Surayud Chulanont ondertekenden op 3 april in Tokio de controversiële economische partnerschapsovereenkomst tussen Japan en Thailand.

Het Siriraj ziekenhuis in Bangkok kondigde aan dat voor de eerste keer ooit een Siamese tweeling met een gedeeld hart en een gedeelde lever succesvol was gescheiden. De 12 uur durende operatie werd eigenlijk in februari uitgevoerd maar de aankondiging werd uitgesteld totdat zeker was dat de 10 maanden oude meisjes een goede overlevingskans hadden. Eenenzestig artsen namen deel aan de uiterst gecompliceerde operatie.

De politie zei te verwachten dat het aantal illegale Noord-Koreaanse immigranten die de Mekong-rivier per speedboot naar Thailand oversteken tegen het einde van het jaar ongeveer 1.000 personen zou bereiken tegen 40 in 2003. De Noord-Koreanen vluchtten eerst China binnen en werden vervolgens naar Laos gesmokkeld voordat zij Thailand binnenkomen.

Een boeddhistische vrouw werd in brand gestoken toen legerchef generaal Sonthi Boonyaratkalin een reis door het diepe Zuiden begon. De vrouw werd neergeschoten terwijl ze op haar motorfiets naar haar werk reed en vervolgens terwijl ze nog leefde in brand gestoken. Toen ze hoorden dat generaal Sonthi in het gebied was brachten ongeveer 300 woedende familieleden van de vrouw haar verbrande lichaam naar de Provincie Huis van Yala.

Na een verkering van acht maanden maakten de Thaise tenniskampioen Paradorn Srichaphan en Natalie Glebova, de in Rusland geboren Canadese Miss Universe 2005, hun verloving tijdens een persconferentie bekend.

Mei

Premier Surayud stond achter een besluit om patenten van diverse buitenlandse hiv en kanker medicijnen te negeren zodat deze goedkoper in Thailand geproduceerd konden worden, ondanks verzet van Westerse landen en internationale farmaceutische bedrijven. Volgens de regering zouden er miljoenen baht bespaard kunnen worden terwijl critici stelden dat de besparing voor verminderde internationale handel zou gaan zorgen.

Juni

Het Luchtvaart Departement, naar verluidt handelend in opdracht van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, heeft een beperking ingesteld op het meenemen van vloeistoffen in handbagage aan boord van vliegtuigen die uit Thailand vertrekken. Soortgelijke veiligheidsmaatregelen waren al eerder in de Verenigde Staten en Europa genomen.

Thaise banken kregen van het Asset Security Committee (ASC) de opdracht om meer dan 62 miljard baht te bevriezen van de bankrekeningen die waren geregistreerd op naam van de verdreven premier Thaksin, zijn vrouw en vier andere familieleden. Het ASC werd na de staatsgreep opgericht om corruptie onder de vorige regering te onderzoeken.

De vrouwelijke World Boxing Council kampioen licht vlieggewicht Siriporn Taweesuk, ook bekend als ‘Black Rose’, werd voorwaardelijk uit de gevangenis in de provincie Pathum Thani vrijgelaten na zeven jaar van een gevangenisstraf van tien jaar te hebben uitgezeten. De 24-jarige won de titel in april in een wedstrijd op het gevangenisterrein.

Juli

In de provincie Nakhon Ratchasima (Korat) werd een “His Majesty the King’s 80th Birthday
Anniversary 2007 Sports Complex” geopend. Het multifunctionele sportcomplex is gebouwd ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Zijne Majesteit de Koning in 2007 en zou gebruikt worden voor de Zuidoost-Aziatische Spelen van 2007, die samenvielen met de 80ste verjaardag van Zijne Majesteit.

Anti-regeringsdemonstranten die zich op 22 juli buiten de residentie van Privy Council president Prem Tinsulanonda hadden verzameld trokken zich terug nadat ze voor de derde keer slaags waren geraakt met de oproerpolitie. De demonstranten van het United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD) riepen Prem, een voormalig legerleider en premier, op om ontslag te nemen uit de Privy Council. Ze beschuldigden hem ervan aan de touwtjes te trekken na de coup van september 2006. Op 26 juli beval de correctionele rechtbank de politie om negen UDD leiders te arresteren omdat zij werden beschuldigd van illegale samenkomst, verzet tegen autoriteiten en het gebruik van geweld.

Augustus

Een nationaal referendum over de nieuwe grondwet werd door de verkiezingscommissie georganiseerd en op 19 augustus gehouden. Bij de stemming was 56,69% voor goedkeuring van het ontwerphandvest en 41,37% tegen. De opkomst lag rond de 60%. Koning Bhumibol Adulyadej ondertekende de grondwet op 24 augustus en trad onmiddellijk in werking.

September

Thai-Nichi Institute of Technology, een op de industrie gerichte privéschool, werd door de Technology Promotion Association (Thailand-Japan) opgericht. Het instituut is gevestigd aan Pattanakarn Road in Bangkok.

December

De eerste algemene verkiezingen sinds de Raad voor de Nationale Veiligheid in september 2006 de macht greep, vonden plaats op 23 december. Een aantal politieke partijen streden om 480 zetels in het Huis van Afgevaardigden waarvan er 241 nodig waren voor een meerderheid. De People Power partij onder leiding van Samak Sundaravej, een nauwe bondgenoot van de afgezette premier Thaksin, won 233 zetels, de Democratische Partij won 165 zetels en Nation Party nam 37 zetels. Nadat hij de overwinning had uitgeroepen nodigde Samak andere partijen uit om zich bij de People Power partij aan te sluiten om het land te gaan besturen. Vijf partijen aanvaardden dat en een zespartijencoalitie met 315 zetels werd gevormd.

In 2008 werd het Bangkok Art and Culture Centre aan Rama 1 Road geopend. Central Plaza op Chaeng Wattana Road in Nonthaburi werd geopend. Business Air begon haar activiteiten op Suvarnabhumi Airport. In 2015 werd de luchtvaartmaatschappij omgedoopt tot “Intira Airlines”. Een snookertoernooi dat bekend staat als Six-red World Championship, of SangSom 6 Red World Championship, werd ingehuldigd in Bangkok. De wedstrijden worden gespeeld met zes rode ballen en zes ballen van andere kleuren.

2008

Januari

De natie rouwde om het overlijden van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Galyani Vadhana, die op 84-jarige leeftijd stierf na een lange strijd tegen buikkanker. Het Royal Household Bureau heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt aangekondigd dat de prinses is overleden in het Siriraj ziekenhuis met koning Adulyadej aan de zijde van zijn zus. Kort na de aankondiging verzamelden tienduizenden in het zwart geklede rouwenden zich rond het ziekenhuis om de laatste eer te bewijzen.

Op 28 januari werd People Power leider Samak Sundaravej tot premier verkozen met een stemming in het parlement van 310 tegen 163. Hij werd de 25e premier van Thailand.

Februari

Voormalig premier Thaksin keerde voor het eerst sinds zijn afzetting terug naar Thailand. Hij werd op Suvarnabhumi Airport verwelkomd door duizenden zingende en dansende supporters. Thaksin knielde onder zware beveiliging bij aankomst neer. Ongeveer 500 politieagenten werden ingezet. “Ik wil benadrukken dat ik me niet meer met politiek wil bemoeien”, zei de oud-premier.

Twee zonen van minister van Binnenlandse Zaken Chalerm Yubamrung, Wan en Duang, waren opnieuw in het nieuws. Wan werd benoemd tot adjunct-secretaris van de minister van volksgezondheid en Duang werd hersteld in het leger. Wan was gearresteerd voor mishandeling en Duang werd in 2002 ontslagen uit het leger vanwege zijn vermeende rol bij het dodelijk neerschieten van een politieagent in een nachtclub in Bangkok. Beide zonen waren berucht om hun opvliegende karakter.

Premier Samak veroorzaakte een storm van verontwaardiging tijdens een interview met Al Jazzera (English) toen hij zijn rol in het bloedbad van studenten aan de Thammasat University in 1976, toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, bagatelliseerde. Hij ontkende elke link met het hardhandig optreden en stond er ook op dat slechts één student werd gedood. Het officiële cijfer is 46 doden maar veel mensen beweren dat het werkelijke aantal in de honderden lag.

Maart

De vermeende Russische wapensmokkelaar Viktor Bout werd in Bangkok gearresteerd tijdens een undercoveroperatie uitgevoerd door de Thaise politie en undercoveragenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration die zich voordeden als FARC-guerrillastrijders (Revolutionary Armed Forces of Colombia). De 41-jarige Bout, ook wel de ‘Merchant of Death’ genoemd, werd ervan beschuldigd wapens aan de FARC te hebben verkocht nadat hij in de val werd gelokt in een vergaderruimte in het Sofitel hotel aan Silom Road.

Directeur-generaal van de Rijstafdeling Prasert Kosalwit zei dat Thailand, ‘s werelds grootste rijstexporteur, geconfronteerd wordt met een potentieel rijsttekort omdat torenhoge prijzen op de wereldmarkt handelaren aanmoedigden om hun exportvolume te vergroten. “Een tekort aan rijst op de lokale markt is zeer waarschijnlijk, vooral gezien de tekorten in de buurlanden”, zegt Prasert.

Op 2 maart werden voor het eerst onder de nieuwe grondwet senaatsverkiezingen gehouden. De opkomst was 56%. Zesenzeventig kandidaten streden om een plaats in de senaat met 150 zetels, één voor elke provincie. Volgens de nieuwe grondwet moesten de overige 74 senatoren worden benoemd door een jury onder leiding van de constitutionele president.

April

Vierenvijftig Birmese arbeiders stikten toen ze in een kleine viscontainer van Song Island in Myanmar naar Phuket erden gesmokkeld. De tienwielige vrachtwagen vervoerde in totaal 121 arbeiders. De bestuurder van de vrachtwagen kwam met de schrik vrij en de eigenaar ontkende elke betrokkenheid. De overlevenden werden gerepatrieerd nadat ze waren vastgehouden wegens illegale binnenkomst.

Na 133 jaar werd de telegraafdienst van het land beëindigd met een ceremonie die door duizenden werd bijgewoond. Het laatste bericht van het General Post Office, afgeleverd bij 40.000 geselecteerde ontvangers, luidde: ‘Het laatste hoofdstuk van 133 jaar Thaise telegraaf zal voor altijd in het geheugen van de Thais blijven.

Mei

Chauffeurs mogen geen mobiele telefoons gebruiken, behalve telefoons die zijn uitgerust voor handsfree-service. De politie zei op 8 mei dat overtreders eerst gewaarschuwd zouden worden en na 20 mei boetes van 400 tot 1.000 baht.

Juni

Het langdurige Thais-Cambodjaanse grensgeschil laaide opnieuw op nadat de Cambodjaanse regering aankondigde dat zij van plan was om de 11e-eeuwse Preah Vihear tempel aan de Thais-Cambodjaanse grens voor te dragen tot UNESCO werelderfgoed. Een dergelijke aanduiding zou effectief bevestigen dat de oude tempel zich op Cambodjaans grondgebied bevond een standpunt dat door Thaise nationalisten werd verworpen. De kwestie was een belangrijk punt tijdens een algemeen debat in de Senaat waarin senatoren van de oppositie premier Samak en zijn regering aanvielen omdat ze de Cambodjaanse beweging steunden.

Augustus

De Amerikaanse president George W. Bush bezocht Thailand, deels om 175 jaar bilaterale betrekkingen tussen Thailand en de VS te vieren. De Amerikaanse president ontmoette ook verbannen Birmese dissidenten en toerde door de sloppenwijk Khlong Toey met de katholieke priester pater Joe Maier.

Er werden arrestatiebevelen uitgevaardigd voor de afgezette premier Thaksin en zijn vrouw Potjaman nadat ze op borgtocht vrij waren en het land hadden ontvlucht. De arrestatiebevelen werden uitgevaardigd een paar uur nadat Thaksin een verklaring had afgegeven waarin stond dat hij en zijn vrouw in Engeland waren en een geplande rechtszitting niet zouden bijwonen.

Op 26 augustus kwamen mensen uit heel Thailand naar Bangkok om deel te nemen aan een massaal protest tegen de regering van premier Samak, georganiseerd door de People’s Alliance for Democracy (PAD). Samak waarschuwde de demonstranten, volgens sommige schattingen 100.000, om zich aan de wet te houden, maar ze vielen het Government House, drie ministeries en het hoofdkwartier van de National Broadcasting Service binnen. Er werd geen serieuze poging gedaan om de demonstranten uit het Government House te verwijderen hoewel er kleine botsingen tussen de politie en demonstranten plaatsvonden.

September

Op 2 september vonden er gewelddadige botsingen plaats tussen PAD en een regeringsgezinde UDD demonstranten, waarbij een dode en 43 gewonden vielen. In Bangkok is de noodtoestand uitgeroepen.

Op 9 september oordeelde het Grondwettelijk Hof dat premier Samak schuldig was aan belangenverstrengeling en werd hem het ambt van premier ontzegd. Het incident ontstond omdat Samak twee kookprogramma’s op commerciële tv-stations presenteerde. De negen rechters waren unaniem in hun besluit dat Samak artikel 267 van de grondwet had geschonden, waarin staat dat ministers tijdens hun ambtsperiode geen betalingen van een particuliere onderneming mogen accepteren.

De Pheu Thai (For Thais) Party ontstond als de derde politieke partij van voormalig premier Thaksin die op 20 september, vooruitlopend op de ontbinding van de People’s Power Party (PPP). En ja hoor, het Grondwettelijk Hof ontbond PPP drie maanden later. PPP was een vervanging voor de oorspronkelijke Thai Rak Thai van Thaksin, die in mei 2007 door het Grondwettelijk Hof werd ontbonden wegens schending van de kieswetten.

Thaksins zwager Somchai Wongsawat werd door de Nationale Assemblee benoemd tot de 26e Thaise premier. Zijn legitimiteit werd door de PAD afgewezen omdat hij de trekpop van Thaksin zou zijn.

Oktober

De achtste gouverneursverkiezing van Bangkok vond plaats op 5 oktober en werd gewonnen door de zittende gouverneur Apirak Kosayothin (Democratische Partij). Apirak behaalde 45,93% van de stemmen in een verkiezing met 16 kandidaten.

Op 6 oktober verzamelden PAD demonstranten zich buiten het parlementsgebouw terwijl het in zitting was. Premier Somchai werd gedwongen over het hek te klimmen om zo te kunnen ontsnappen aan de rumoerige scène terwijl veel parlementsleden binnen vastzaten. Bij botsingen tussen de demonstranten en de politie vielen twee doden en 300 gewonden, onder wie twintig politieagenten. Uiteindelijk gebruikte de politie traangas en werd het leger ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Het Hooggerechtshof veroordeelde Thaksin tot twee jaar gevangenisstraf wegens de aankoop van grond aan Ratchadaphisek Road wegens machtsmisbruik door zijn vrouw te helpen het land tegen een lage prijs te kopen. Potjaman werd vrijgesproken omdat ze geen politieke functie bekleedde.

November

Op 25 november blokkeerden PADdemonstranten Don Muang Airport waar de regering tijdelijke kantoren had opgezet en namen ook Suvarnabhumi Airport over waardoor duizenden toeristen gestrand waren. De PAD eiste het ontslag van premier Somchai, die ze Thaksins gevolmachtigde noemden. De gouverneur van de Tourist Authority of Thailand, Siriporn Manoharn, zei dat de negatieve effecten van de sluitingen van de luchthavens groter waren dan die van de tsunami die op 26 december 2004 de kust van Andaman teisterde.

December

Op 2 december heeft het Grondwettelijk Hof PPP schuldig bevonden aan fraude bij de verkiezingen van 2007 waardoor Somchai’s ambtstermijn als premier werd beëindigd en alle PPP leden voor vijf jaar uit de politiek werden geweerd. PAD leiders, tevreden met de uitspraak, bevalen hun aanhangers om Suvarnabhumi Airport te verlaten. Op dezelfde dag werd Chaovarat Chanweerakul waarnemend premier.

Bij een verkiezing om het machtsvacuüm op te vullen dat was ontstaan door de ontbinding van de PPP, won Abhisit Vejjajiva, leider van de Democratische Partij, op 15 december een meerderheid van stemmen in het Huis van Afgevaardigden en werd de 27e premier van Thailand. Abhisit kreeg 235 stemmen en begon op 17 december.

2009

In 2009 werd de liefdadigheidsinstelling Gift of Happiness Foundation opgericht onder de koninklijke bescherming van koning Bhumibol Adulyadej. De stichting zet zich in voor het helpen van arme kinderen in Bangkok en in heel Thailand. De drugs- en alcoholrehabilitatiefaciliteit Cabin Chiang Mai werd ook opgericht. Central Festival winkelcentrum werd in Pattaya geopend. Central Plaza opende winkelcentra en entertainmentcomplexen in Chonburi en Khon Kaen. Dit laatste was het eerste winkelcentrum van Central Group dat in het noordoosten werd geopend. Een privé tropisch botanisch park, bekend als Dokman Garden, werd geopend in het Hang Dong district van de provincie Chiang Mai. Het inaugurele Queens Cup golftoernooi werd dat jaar gehouden in de Santiburi Samui Country Club en er werden ongeveer 35 voetbalclubs opgericht.
Premier Abhisit kreeg te maken met toenemende publieke onvrede over zijn regering en bijna constante geruchten over een op handen zijnde militaire staatsgreep. De pro-Abhisit academicus Chirmsak Pinthong schreef een tot nadenken stemmend artikel in de krant Naew Nah waarin hij zei dat de natie al in een staat van burgeroorlog verkeerde, hoewel de slachting nog moest beginnen.

Januari

De negende gouverneursverkiezingen van Bangkok werden op 11 januari gehouden na het aftreden van Apirak Kosayothin op 13 november 2008. Zijn ontslag vloeide voort uit een aanklacht door de National Counter Corruption Commission met betrekking tot een contract van 6,6 miljard baht om brandweerwagens voor de stad aan te schaffen . MR Sukhumbhand Paribatra (Democratische Partij) werd gekozen als de nieuwe gouverneur.

De regering kondigde aan dat het in 2008 meer dan 2.300 websites had geblokkeerd, de meerderheid wegens vermeende belediging van de monarchie. De door de Democraten geleide regering beloofde haar inspanningen op te voeren om daden van majesteitsschennis tegen te gaan, en leek van plan haar internetcensuur uit te breiden. Het wees 45 miljoen baht toe om een 24-uurscentrum op te zetten om internet te controleren en voerde zwaardere boetes en gevangenisstraffen in voor iedereen die de koning online zou hebben beledigd .

Maart

Lin Hui, een vrouwtjespanda door China 10 jaar aan de dierentuin van Chiang Mai is uitgeleend, is bevallen van Lin Ping, een welp van 200 gram. Lin Hui werd kunstmatig geïnsemineerd nadat dierentuinfunctionarissen jarenlang tervergeefs hadden geprobeerd haar te paren met een mannelijke panda. Lin Ping was meteen een superster en binnen een maand kwamen er meer dan 14.000 mensen naar de dierentuin om de babypanda te zien.

April

Demonstranten bestormden de ASEAN top die op 11 april in het Royal Cliff Hotel in Pattaya werd gehouden. Wereldleiders werden via militaire helikopters uit het hotel vervoerd nadat antiregeringsdemonstranten (roodhemden) een weg baanden door rijen gewapende soldaten die voor het hotel waren gestationeerd. Terwijl de demonstranten het hotel bezetten, riep premier Abhisit de noodtoestand in Pattaya en Chonburi uit. De top werd bijgewoond door leiders van de 10 ASEAN landen, samen met hun tegenhangers uit China, Australië, Japan, India, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Gewapende soldaten en oproerpolitie werden in heel Bangkok ingezet toen op 14 april de noodtoestand werd uitgeroepen nadat roodhemden grote wegen blokkeerden en het ontslag van de regering eisten. In de vroege ochtend schoten troepen met wapens in de lucht om de demonstranten uiteen te drijven. Volgens sommige berichten zijn tijdens gevechten twee mensen gedood en meer dan 100 gewond geraakt. Later op de ochtend zeiden de rallyleiders dat iedereen naar huis moest gaan om nog meer bloedvergieten te voorkomen. Er werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de protestleiders.

PAD leider Sonthi Limthongkul overleefde een moordaanslag toen hij naar zijn ASTV satelliettelevisiestudio’s werd gereden. De politie zei dat gewapende mannen in pick-up trucks Sonthi’s beschoten met AK-47 en M-16 geweren waarbij hij, zijn chauffeur en een assistent gewond raakten.

Mei

In het eerste kwartaal van 2009 kromp de economie met het grootste percentage in tien jaar. Dalende export en trage binnenlandse bestedingen duwden Thailand in een recessie. Volgens cijfers van de overheid was het bbp met 1,9% gekrompen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2008 en met 7,1% op jaarbasis.

Op 15 mei opende Abhisit de 2,2 km lange verlenging van de BTS SkyTrain van de Taksinbrug over de Chao Phraya naar Wong Wian Yai in Thonburi.
De toeristenindustrie bleef lijden onder de gevolgen van de wereldwijde economische neergang en binnenlandse politieke onrust. Het aantal bezoekers was in de eerste vier maanden van 2009 maar liefst 50% lager dan in dezelfde periode in 2008.

Juni

PAD kondigde de oprichting van de Nieuwe Politieke Partij (NPP) aan. De patij had onder meer als doel de politiek van corruptie te ontdoen. De eerste leider van de NPP was Somsak Kosaisuk, maar de verwachting was dat later Sonthi Limthongkul de touwtjes in handen zou nemen.

2010

2010 is het jaar waarin de Thaise voetbalbond de Thai League Cup (2e tijdperk) competitie voor Thaise voetbalclubs organiseerde. Het was een goed voetbaljaar, met bijna 30 nieuwe clubs in het hele land.
Overstromingen hebben grote delen van Thailand getroffen. Afzonderlijke maar gerelateerde overstromingen begonnen begin oktober in het noordoosten en midden van Thailand als gevolg van abnormaal late moessonactiviteit boven de Golf van Bengalen. De Chao Phraya is op veel plaatsen buiten haar oevers getreden en een tropische depressie bracht extreem zware regenval naar het zuiden en dreef honderden uit hun huizen. In het hele land werd het dodental als gevolg van overstromingen geschat op 232. Uit cijfers van de Thaise regering blijkt dat bijna zeven miljoen mensen in meer dan 25.000 dorpen door overstromingen zijn getroffen. De kosten van eigendom en infrastructuur waren astronomisch.

2011

In 2011 werden Central Plaza Chiang Rai, Central Plaza Grand Rama IX in Bangkok en Central Plaza in de stad Phitsanulok geopend. Het 24-uurs muziek- en entertainmentkanaal dat bekend staat als VERY TV begon met uitzenden. Winkelcentrum Terminal 21 is op Sukhumvit Road geopend nabij het Asoke kruispunt in Bangkok. Thai Airways dochter Thai Smile Air werd opgericht en vliegt vanaf Suvarnabhumi Airport.
Catastrofale overstromingen begonnen eind juli en verspreidden zich door Noord-, Noordoost- en Centraal-Thailand langs de stroomgebieden van de Mekong en Chao Phraya. In oktober overstroomden delen van Bangkok door overstromingen. De overstromingen hebben in totaal 815 doden geëist en 13,6 miljoen mensen getroffen. Van de 76 Thaise provincies werden er 65 uitgeroepen tot rampgebied en werd meer dan 20.000 vierkante kilometer landbouwgrond beschadigd. De zuidelijke provincies van Thailand zagen tegen het einde van het jaar ook seizoensgebonden plotselinge overstromingen, hoewel lang niet zo verwoestend als de overstromingen in andere gebieden.

Januari

De spanningen liepen op toen Cambodja twee Thaise burgers beschuldigde van spionage nadat ze waren gearresteerd voor het illegaal oversteken van de betwiste grens.

Februari

Na een vuurgevecht over de Thais-Cambodjaanse grens kwamen de twee landen overeen om Indonesische waarnemers toegang te verlenen tot het gebied om verdere botsingen te voorkomen.

April

Achttien mensen kwamen om het leven na gewapende confrontaties in de buurt van de oude Preah Vihear tempel langs de Thais-Cambodjaanse grens.

Mei

Op 9 mei werd de Tweede Kamer ontbonden wat de weg vrijmaakte voor nieuwe verkiezingen. Yingluck Shinawatra, de jongere zus van Thaksin, sprong in de race als kandidaat om Abhisit ten val te brengen.

Juli

Op 3 juli werden algemene verkiezingen gehouden voor de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden. De Pro-Thaksin Pheu Thai partij haalde 75% van de stemmen en behaalde 265 zetels waarmee ze een duidelijke meerderheid kreeg. De Democratische Partij werd tweede met 159 zetels en de Bhumjathai partij volgde met 34 zetels. Abhisit feliciteerde Yingluck als de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

Augustus

Yingluck werd met ingang van 5 augustus aangesteld als de 28e Thaise premier. Ze bekleedde deze functie tot 7 mei 2014, toen ze werd afgezet bij een militaire staatsgreep.

Oktober

De overheid heeft een rijstsubsidieregeling ingevoerd om ervoor te zorgen dat boeren een gegarandeerde prijs krijgen voor hun rijstoogst. Critici zeiden dat het plan de staatsschuld deed stijgen en dat de resulterende stijging van de prijs van Thaise rijst ervoor zorgde dat het land zijn positie als ‘s werelds grootste rijstexporteur verloor.

November

Overstromingen rond het industrieterrein Bang Pa-In in Ayutthaya dwongen enkele grote fabrieken te sluiten waaronder de Western Digital fabriek, een belangrijke producent van harde schijven voor de wereldmarkt.

De afgezette voormalige premier Thaksin vroeg de Thaise regering om een plan om koninklijk pardon voor hem te vragen in te trekken, omdat hij bang was dat dit de situatie voor de regering van zijn zus Yingluck zou verergeren.

Minister van Informatie- en Communicatietechnologie, Anudith Nakornthap, zei op 24 november dat lokale Facebook gebruikers het risico liepen de Computer Crimes Act onbewust te schenden door op de knop “Vind ik leuk” of “Deel” te drukken als reactie op opmerkingen die werden gepost met antimonarchie berichten. Iedereen die dit doet, kan worden gearresteerd op beschuldiging van het overtreden van de Computer Crime Act en het plegen van majesteitsschennis, omdat de wet de verspreiding van inhoud die als beledigend voor de monarchie wordt beschouwd, verbiedt.

December

Minister van Buitenlandse Zaken Surapong Tovichakchaikul zei dat een nieuw reisdocument voor Thaksin een “nieuwjaarscadeau” zou kunnen zijn. De voormalige premier bracht naar verluidt het grootste deel van zijn tijd door in Dubai nadat hij bij verstek een gevangenisstraf van twee jaar had gekregen wegens corruptie. Democratische Partij van de oppositie zei niet verrast te zijn door de stap en noemde de minister van Buitenlandse Zaken een onervaren persoon wiens benoeming uitsluitend was bedoeld om de terugkeer van de afgezette premier te vergemakkelijken. Politiechef Priewpan Damapong zei dat ongeveer 500 grenspolitiepolitie in Bangkok zou worden ingezet om de grootstedelijke politie te helpen de misdaad te bestrijden. Deze zou naar verwachting toenemen met het terugtrekken van het water en de vrijlating van ongeveer 30.000 gevangenen die koninklijk pardon hadden gekregen.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/svdGSM

Naschrift: Helaas is er via de bron die gebruikt is niet veel informatie voor 2010.

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 9”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mooi weer Johnny, maar ik heb wel wat kleine puntjes van kritiek.

  In 2010 gebeurde er maar weinig volgens dit verhaal. Maar er waren toen toch de roodhemden demonstraties van april tot en met mei? Met in totaal een honderd doden?

  O ja, in je bron staan over 2010 dingen die eerder gebeurt waren in 2008. Je bron is over die jaren erg verwarrend inderdaad. Jammer.

  • Johnny BG zegt op

   Tino,
   Ik kan je alleen maar gelijk geven en aangezien ik het format van deze serie moet respecteren is het niet anders. Don’t shoot the messenger 😉

   Deze reeks die bijna teneinde loopt laat ook zien dat nieuwsberichten best wel gestuurd kunnen worden. Het leest als simpele nieuwsberichten die plausible lijken maar ik kreeg steeds meer een gevoel dat de bron bepaalde partijen zoals Central Group en het koningshuis best wel vaak naar voren schoven. De Thaksin clan soap is ook een voorbeeld hoe nieuws ook gestuurd kan worden. In het begin best een aardige familie met goede bedoelingen maar uiteindelijk niet geschikt en vluchters werd het beeld.

   Als ik sommige artikelen zag waarvan ik het e.e.a. niet helemaal begreep zocht ik extra informatie op en toen viel het bahtje.
   Alle artikelen tot en met 2009 zijn afkomstig uit het boek “Chronicle of Thailand” met als ondertitel “Headline news since 1946″ en mede uitgebracht door Bangkok Post.
   De hoofdsponsors waren Central Group en Bangkok Bank met daaronder support van o.a. PTT Group en Crown Property Bureau.
   Ik moest ineens aan de woorden van mijn 90-jarige moeder denken ” als ik de krant niet meer kan geloven in welke wereld leven we dan?” en ik denk niet dat ze de enige is die naar een tijd verlangd waarbij dingen waren zoals ze waren (ten koste van het dom houden maar met een verbetering van welvaart ten koste van anderen op deze aardkloot)
   Het boek beschrijft wat er plaats heeft gevonden en de context zal veelal verloren zijn gegaan. Hetzelfde geldt overigens ook voor de geschiedenis in familieverband. Er wordt meer vergeten dan onthouden.

 2. Jan M.G.Steuten zegt op

  Ik vind het een ontzettend aardige manier om iets over de recente geschiedenis van Thailand te bespreken.
  Ik lees het met genoegen, en hoop dat het straks op een of andere manier in print zal verschijnen.
  Heel leuk enheel interessant!
  Bedankt
  Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website