Een reis door het verleden van Thailand deel 10 (slot)

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
17 januari 2024

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 10: Periode 2012 – 2016 + toegift in de vorm van 2017

2012 is het jaar waarin Asia Atlantic Airlines, R Airlines, New Gen Airway en U Airlines werden opgericht. Central Plaza opende haar eerste winkelcentrum in de zuidelijke provincie Surat Thani. Avani Hotels & Resorts is opgericht. De Bangkok Thonburi University heeft de Chanchai Acadium Indoor Sport Arena ingehuldigd die plaats biedt aan 5.000 toeschouwers en het Singha Stadium met een capaciteit van 11.354 fans werd in de provincie Chiang Rai geopend.

Januari

De Royal Thai Air Force vormde haar Blue Phoenix luchtacrobaten team ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Thaise luchtvaart en gaf hun eerste openbare vertoning op Kinderdag op Don Muang Air Force Base. Het team is gestationeerd op Nakhon Pathom’s Kamphaeng Saen Air Force Base. Ze vliegen met blauwe, witte en rode Pilatus PC-9-vliegtuigen.

Directeur-generaal van het Department of Special Investigations (DSI) Tarit Pengdith onthulde plannen voor zijn afdeling nadat het kabinet DSI de bevoegdheid had gegeven om negen andere categorieën van criminaliteit te onderzoeken, waaronder mensenhandel, computercriminaliteit en misdaden met betrekking tot buitenlandse bedrijven in Thailand. Tarit zei dat de DSI zich zou richten op buitenlanders die misbruik maken van de mazen in de wet om Thaise genomineerden te gebruiken voor bedrijven die onder de Foreign Business Act van 1999 vallen.

Minister van Onderwijs Worawat Auapinyakul zei dat moslimstudenten de kledingvoorschriften van het Ministerie van Onderwijs niet overtraden door hoofddoeken of hijabs te dragen. Zijn opmerkingen waren een reactie op een recente bijeenkomst van een moslimgroep om te protesteren tegen de schorsing van twee leerlingen van de Wat Nong Chok school in Bangkok wegens het dragen van een hoofddoek in de klas.

Rubbertelers in de zuidelijke provincie Songkhla wilden naar de hoofdstad reizen om hun krachten te bundelen met andere rubbertelers uit het hele land. De demonstranten riepen de regering op om de rubberprijzen te verhogen tot 120 baht per kilogram.

Premier Yingluck Shinawatra drong er bij de Verenigde Staten op aan om een waarschuwing voor terrorisme onmiddellijk in te trekken na de arrestatie van een vermoedelijk Hezbollah-lid wegens mogelijke sabotagepogingen in Bangkok. Minister van Defensie Yutthasak Sasiprapa citeerde mevrouw Yingluck die zei dat de waarschuwing, indien verlengd, het land zou kunnen schaden. De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade, Walter Braunohler, zei echter dat de waarschuwing voor Amerikaanse burgers geldig bleef ondanks de arrestatie en de ontdekking van een mogelijke bommenfabriek in Bangkok.

Op 19 januari sprak Thailand samen met andere VN-lidstaten de officiële erkenning van de Palestijnse Staat uit. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Thani Thongphakdi, zei dat Thailand’s erkenning van Palestina ‘al enige tijd in behandeling is’. De actie werd enthousiast toegejuicht door Palestijnse leiders. In november 2013 stemde de Algemene Vergadering van de VN met een overweldigende meerderheid voor erkenning.

Februari

Het Department of Corrections kondigde aan dat het ongeveer 3,5 miljard baht uit het budget voor 2013 zou halen om een “super max”-gevangenis met high tech beveiligingssystemen voor het opsluiten van grote drugsgevangenen te bouwen.

Augustus

Thammasat University’s Chulabhorn International College of Medicine werd de eenentwintigste medische school in Thailand. Gelegen in het Khlong Luang district van de provincie Pathum Thani, is het de eerste instelling in Thailand die een internationale, Engelstalige cursus geneeskunde geeft. Bumrungrad International Hospital werkte samen met Thammasat University bij het opzetten van de medische school.

September

Vorayuth “Boss” Yoovidhya, derde zoon van Red Bull-magnaat Chalerm
Yoovidhya, werd op 3 september gearresteerd op verdenking van vluchtmisdrijf. De politie zei dat Vorayuth aan onderzoekers bekende dat hij de zwarte Ferrari bestuurde die in botsing kwam met de motorfiets van de 47-jarige politie senior sergeant-majoor Klanprasert Wichian Klanprasert op Sukhumvit Soi 47. De politieman werd zo’n 200 meter over de weg gesleurd, maar de bestuurder stopte niet. Getuigen beschreven de Ferrari en de politie vond deze geparkeerd bij een herenhuis van de Red Bull-familie op Sukhumvit 53. Vorayuth beweerde eerst dat zijn chauffeur reed toen het ongeval plaatsvond, maar gaf later toe dat hij zelf aan het stuur zat.

Oktober

Vanwege het verzwakken van de positie van People’s Alliance for Democracy (PAD) werd generaal Boonlert Kaewprasit naar voren geschoven als leider van een nieuwe anti regeringsbeweging genaamd Pitak Siam (Protect Siam). De groep slaagde erin 20.000 mensen bijeen te laten komen voor een bijeenkomst in de Royal Turf Club op 28 oktober.

December

Het Department of Special Investigation (DSI) beschuldigde voormalig premier Abhisit Vejjajiva en
zijn voormalige plaatsvervanger Suthep Thangsuban van met moord vanwege de dood van een taxichauffeur die naar verluidt door soldaten tijdens het politieke geweld in mei 2010 in Bangkok werd doodgeschoten. Het besluit van de DSI om aangifte te doen werd gedaan vanwege een rechterlijke uitspraak op 17 september waarbij gevolgen van handelingen in opdracht van staatsfunctionarissen strafbaar is. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen de twee politici de doodstraf of levenslang krijgen.

2013

In 2013 werd het Chiang Mai International Convention Centre geopend. Het is de grootste locatie in zijn soort in Thailand buiten Bangkok. De politieke spanningen liepen opnieuw op en bereikten later in het jaar het kookpunt toen tijdens grote protesten in Bangkok het ontslag van premier Yingluck, de zus van voormalig premier Thaksin Shinawatra, werd geëist.

Februari

De Thaise regering stemde er voor het eerst mee in vredesbesprekingen te houden met
islamitische militanten in het Zuiden om tot een beëindiging van het conflict te komen. Hoge Thaise regeringsfunctionarissen hebben op 23 februari een overeenkomst getekend met leden van de Barisan Revolusi Nasional in Kuala Lumpur, waarin wordt opgeroepen tot een “dialoogproces” in de zuidelijke grensprovincies. De overeenkomst werd ondertekend voorafgaand aan een ontmoeting tussen premier Yingluck en haar Maleisische tegenhanger, Najib Razak.

Maart

De race voor de gouverneur van Bangkok werd gewonnen door de zittende gouverneur MR
Sukumbhand Paribatra van de Democratische Partij. Vijfentwintig kandidaten deden mee aan de verkiezing. Sukumbhand won met 1.256.349 stemmen of 47,75% van de uitgebrachte stemmen. Politie-generaal Pongsapat Pongcharoen, vertegenwoordiger van de Pheu Thai partij, werd tweede met 1.077.899 stemmen of 40,97% van de uitgebrachte stemmen. De opkomst was 63,98%.

Op 22 maart heeft een brand in het vluchtelingenkamp Ban Mae Surin in de provincie Mae Hong Son naar verluidt 37 Karen vluchtelingen gedood en honderden woningen verwoest. De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens het bereiden van voedsel.

Juni

Meer dan 1.000 boeren protesteerden in Bangkok omdat zij nog steeds niet door de staat waren betaald voor rijst die was gekocht in het kader van een subsidieregeling waarvan de regering later toegaf dat ze moeite had om de financiering rond te krijgen. De onrust onder de boeren opende een nieuw front tegen een regering die al tegenover de in Bangkok gevestigde protestbeweging stond. De protesten op de belangrijkste verkeersaders van Bangkok werden voornamelijk gesteund door stedelingen uit de middenklasse vanwege de corruptie die er bij de subsidieregeling zou zijn gepleegd.

Premier Yingluck herschikte haar kabinet op 30 juni, de vijfde keer sinds de oprichting van haar door Pheu Thai geleide coalitie. Er zijn wijzigingen aangebracht in 18 kabinetsposten. Onder de ontslagenen was minister van Handel Boonsong Teriyapirom die de leiding had over de uitvoering van de rijstsubsidieregeling.

Juli

Regerings- en separatistische woordvoerders kondigden een staakt-het-vuren aan in het Zuiden wegens de Ramadan. De overeenkomst was de eerste grote ontwikkeling sinds februari, toen de twee partijen overeenstemming bereikten over besprekingen. Ondanks verschillende gespreksrondes in Maleisië vonden er nog steeds bijna dagelijks aanslagen plaats in de regio.

Op 27 juli ontstond een olielek in de Golf van Thailand, voor de kust van Ko Samet en Map Ta Phut in de provincie Rayong. Een pijpleiding die eigendom is van het staatsoliebedrijf PTTGC is gebarsten terwijl olie van een onderzeese put naar een tanker werd overgebracht. Slecht weer bemoeilijkte de operatie om meer schade te voorkomen en in de nacht van 28 juli begon olie aan land te spoelen bij Koh Samet.

Augustus

Boomerang Thailand TV werd gelanceerd op 13 augustus. Een Thaise versie van de originele Amerikaanse Boomerang TV. De zender toont voornamelijk tekenfilms.

November

Op 1 november kwamen tienduizenden anti regeringsdemonstranten in Bangkok bijeen tegen een voorgestelde amnestiewet voor politieke misdrijven gepleegd sinds 2006. Critici beweerden dat de was ontworpen om de afgezette premier Thaksin te beschermen en hem in staat te stellen terug te keren naar Thailand vanuit zelfballingschap in Dubai zonder enige straf te ondergaan.
Anti-regeringsprotesten in Bangkok trokken steeds grotere menigten en omringden regerings- en ministeriële kantoren.
Op 24 november nam de voormalige Thaise vice-premier Suthep Thaugsuban ontslag uit de Democratische Partij van de oppositie om de protesten te leiden die gericht waren op het ontbinden van de regering van Yingluck.
Op 30 november kwamen pro-Yingluck-roodhemden in Bangkok bijeen en kwamen slaags met anti-regeringsdemonstranten. Vier mensen werden gedood en tientallen gewond.

December

Straatgevechten gingen door op 1 en 2 december, maar anti-Yingluck demonstranten in Bangkok faalden in pogingen om het kantoor van de premier en het politiehoofdkwartier in te nemen.

Op 3 december trok de politie zich terug uit hun hoofdkwartier, waardoor anti-regeringsdemonstranten een politiek symbolische bezetting van het complex en het nabijgelegen kantoor van de premier konden organiseren.

Premier Yingluck weigerde af te treden en in plaats daarvan kondigde ze op 9 december vervroegde verkiezingen aan voor februari 2014. Meer dan 100.000 anti-regeringsdemonstranten kwamen in de straten van Bangkok bijeen om een einde te maken aan de invloed van de familie Shinawatra in de Thaise politiek.

Op 12 december werden de aanklachten tegen Abhisit en Suthep nieuw leven ingeblazen met betrekking tot het harde optreden tegen demonstranten roodhemden in 2010. In augustus 2014 oordeelde het Strafhof dat het niet bevoegd was om de zaak te behandelen, hoewel het wel kon worden berecht door de Strafkamer van het Hooggerechtshof voor houders van politieke posities.

Oppositie partij Democratische Partij kondigde aan dat ze de verkiezingen zou boycotten tenzij deze werden voorafgegaan door politieke hervormingen.

Bij gewelddadige straatprotesten is op 24 december een politieagent omgekomen en tientallen mensen raakten gewond.

2014

2014 was het jaar waarin Central Embassy, geëxploiteerd door Central Group, in Bangkok werd geopend. Thai AirAsia X, NokScoot en Thai Vietjet Air airlines werden opgericht. Het Buriram International Circuit, bekend als Chang International Circuit, werd in Buriram werd eveneens geopend.

Januari

Op 4 januari kondigde de Kiescommissie aan dat de verkiezingen van februari volgens plan zouden verlopen.

Anti-regeringsdemonstranten bezetten op 14 januari belangrijke locaties in Bangkok in een poging de hoofdstad af te sluiten en het aftreden van Yingluck af te dwingen.

De spanningen in Bangkok namen toe na een granaataanval op 18 januari waarbij een anti-regeringsbetoger om het leven kwam en meer dan 30 gewonden vielen.

Anti-regeringsdemonstranten kwamen van 29-31 januari bijeen voor een driedaags protest in Bangkok. Het werd gezien als een last minute poging om de algemene verkiezingen te verstoren. Aanhangers van de regering en demonstranten openden het vuur op elkaar in de straten van Bangkok waarbij ten minste negen mensen gewond raakten.

Februari

De vervroegde algemene verkiezingen werden gehouden tijdens wijdverbreide protesten tegen de regering. De kiescommissie kondigde aan dat de peilingen in 69 van de 375 kiesdistricten in het hele land waren verstoord. Verwacht werd dat premier Yingluck uiteindelijk zou winnen, maar een officieel resultaat werd achtergehouden totdat een herstemming kon worden uitgevoerd in de provincies die werden verstoord door protesten. Ondertussen ging Yingluck verder als interim-premier.

Maart

Op 2 maart werden nieuwe verkiezingen gehouden in vijf provincies waar het stemmen werd
verstoord door protesten tegen de regering in februari, maar de herverkiezingen die voor april gepland waren in andere provincies werden opgeschort in afwachting van een rechterlijke beslissing over de vraag of de verkiezingsresultaten als grondwettelijk beschouwd konden worden.

Op 21 maart oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de verkiezingen van februari ongeldig waren omdat de peilingen in het hele land niet allemaal op dezelfde dag werden gehouden wat in strijd is met een grondwettelijke clausule. Op dat moment had Thailand sinds december geen functionerend parlement meer en een einde aan de patstelling was niet in zicht.

PM Yingluck verscheen op 31 maart voor de Nationale Anti-Corruptie Commissie om zichzelf te verdedigen tegen beschuldigingen die zouden kunnen leiden tot de ontzetting uit haar ambt. Ze werd beschuldigd van plichtsverzuim bij het toezicht houden op het rijstsubsidieplan. De regeling leidde tot enorme verliezen en liet honderdduizenden boeren onbetaald achter.

April

Prince Mahidol Hall aan de Mahidol University in de provincie Nakhon Pathom werd op 14 april ingehuldigd door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn. Er werd een optreden gegeven door het Thailand Philharmonic Orchestra.

Na gesprekken tussen Yingluck en de verkiezingscommissie werd op 30 april bekend gemaakt dat er nieuwe algemene verkiezingen gepland waren voor 20 juli.

Mei

Op 6 mei verscheen premier Yingluck voor het Grondwettelijk Hof om te antwoorden op beschuldigingen van vermeend machtsmisbruik wegens de overplaatsing van het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, Thawil Pliensri, in 2011, waarvan haar tegenstanders zeiden dat het ten goede kwam aan de Pheu Thai partij.
Op 7 mei sprak het Grondwettelijk Hof het vonnis uit, waarbij Yingluck en negen van haar ministers schuldig aan machtsmisbruik werden bevonden en vervolgens uit hun ambt werden gezet. In een op de televisie uitgezonden persconferentie na het vonnis zei ze: “Gedurende mijn tijd als premier heb ik alles gegeven aan mijn werk ten behoeve van mijn landgenoten … Ik heb nooit onwettige handelingen begaan zoals ik ervan beschuldigd ben. ” Minister van Handel Niwatthamrong Boonsongphaisan stapte in de rol van de premier en zei dat de demissionaire regering door zou gaan met plannen voor verkiezingen op 20 juli.

Op 8 mei werd oud-premier Yingluck schuldig bevonden aan nalatigheid in het rijstopkoopprogramma van de staat.

Op 15 mei riep de verkiezingscommissie op tot uitstel van de verkiezingen van 20 juli vanwege de escalerende politieke onrust. De oproep kwam nadat drie anti-regeringsdemonstranten werden gedood en 23 gewonden waren bij een aanval met vuurwapens en granaten op hun protestsite in Bangkok.

Op 20 mei werd door het leger aangekondigd dat de staat van beleg was uitgeroepen om de vrede en orde voor mensen van iedere politieke voorkeur te herstellen. De aankondiging benadrukte dat dit geen staatsgreep was en drong er bij mensen op aan niet in paniek te raken en hun normale leven te leiden. De Thaise regering zei niet te zijn geraadpleegd voorafgaand aan de militaire verklaring en voegde eraan toe dat waarnemend premier Niwattumrong Boonsongpaisan nog steeds het regeringshoofd was.

Op 22 mei voerden de troepen van het Royal Thai Army (RTA) onder leiding van generaal Prayuth Chan-ocha, commandant van de RTA, officieel een staatsgreep uit tegen de demissionaire regering. ’s Avonds kondigde generaal Prayuth live op televisie aan dat de strijdkrachten het bestuur van het land overnamen om vrede en orde te brengen na zes maanden van voortdurende politieke crisis. De Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) werd opgericht om het land te besturen. Na de ontbinding van de regering en de senaat, verleende de NCPO uitvoerende en wetgevende bevoegdheden aan generaal Prayuth en beval de rechterlijke macht om volgens haar richtlijnen te opereren. Het heeft de grondwet van 2007 gedeeltelijk ingetrokken, de controle over de media overgenomen en in het hele land de staat van beleg en uitgaansverboden afgekondigd. Politieke bijeenkomsten werden verboden en sommige politici en anti-coup activisten werden gearresteerd en gevangen gezet.

Juli

Op 22 juli stemde Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej in met en ondertekende de interim-grondwet van 2014 die was aangenomen door de NCPO. De interim-grondwet trad op die dag in werking en verving de 2007-grondwet.

Augustus

Op 21 augustus werd generaal Prayuth na een 191-0 stemming in het parlement uitgeroepen tot de 29e premier van Thailand.

September

Het eerste nummer van de Thaise editie van het internationale maandelijkse mannenblad GQ is gelanceerd. De uitgave had een drievoudig uitklapbare omslag, met foto’s van acht bekende Thaise mannen.

November

Het Parlement verbood de handel in baby’s die geboren zijn via draagmoederschap als reactie op de groeiende publieke oppositie tegen de praktijk.

December

Wijdverbreide overstromingen troffen het Zuiden en raakten honderdduizenden mensen. Veel districten in de provincies Narathiwat, Songkhla en Yala werden uitgeroepen tot rampgebied. Op 30 december kwamen naar verluidt 15 mensen om bij de overstromingen.

2015

2015 was getuige van de oprichting van het Bangkok Gay and Lesbian Film Festival door de staf van Attitude Magazine, een op LGBT gerichte wekelijkse uitgave. Central Plaza Westgate werd geopend in Nonthaburi, net als EmQuartier, een groot luxe winkelcentrum tegenover het Emporium op Sukhumvit Road.

April

Op 8 april beloofden Thailand en Rusland hun samenwerking te versterken tijdens een
persconferentie die gezamenlijk werd voorgezeten door premier Prayuth en zijn Russische ambtgenoot Dmitry Medvedev. Hij was de eerste Russische premier die Thailand bezocht sinds de het ineen vallen van de Sovjet-Unie. Tijdens zijn bezoek werden tien memoranda van overeenstemming ondertekend.

Zijne Majesteit de Koning keurde een verzoek van premier Prayuth goed om de staat van beleg in het hele land in te trekken. De opheffing van de staat van beleg maakte de weg vrij voor Prayuth om sectie 44 van de interim-grondwet op te leggen, waardoor de NCPO-chef bevoegdheden van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht kon uitoefenen.

Augustus

Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Maha Vajiralongkorn en Hare Koninklijke
Highness Princess Bajra Kitiyabha leidde duizenden fietsers in Bangkok tijdens het fietsevenement “Bike for Mom” op 16 augustus ter gelegenheid van de 83e verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. Op hun fiets zaten ook generaal Prayuth, vice-minister van Defensie Udomdej Sitabutr, president van het Hooggerechtshof Direk Ingkaninant, president van het Grondwettelijk Hof, Nurak Mapraneet, voorzitter van de Nationale Wetgevende Vergadering, Pornpetch Wichitcholachai, minister van Binnenlandse Zaken Anupong Paojinda en een groot aantal andere hoge regeringsvertegenwoordigers. Honderdduizenden fietsers uit het hele land namen deel aan het evenement.

Op 17 augustus ging er een bom af bij de hindoeistische Erawan Shrine op de hoek van het Ratchaprasong/ Sukhumvit kruispunt in het centrum van Bangkok. Zoals altijd overdag was er een grote groep aanbidders bij het heiligdom. Bij de ontploffing kwamen 20 mensen om het leven en raakten 125 gewond. De Koninklijke Thaise politie zei dat drie kilo TNT in een pijp was gestopt en onder een bank in het buitenste gedeelte van het heiligdom was achtergelaten. Op bewakingsbeelden is te zien dat een verdachte ter plaatse een rugzak achterlaat en er kort voor de explosie vandoor gaat.

September

ZKH kroonprins Maha Vajiralongkorn, vergezeld door zijn dochter prinses Bajrakitiyabha, zat op 26 september de openingsceremonie voor van het Rajabhakdi park in Hua Hin. Het park heeft een historisch thema en eert Thaise koningen uit de Sukhothai periode tot het huidige Chakri tijdperk. Het park ligt in Hua Hin, in de provincie Prachuap Khiri Khan. Koning Bhumibol Adulyadej gaf het historische park de naam “Rajabhakti Park”, wat betekent “het park dat is gebouwd met de loyaliteit van mensen aan de vorsten”. Een deel van het park wordt gedomineerd door de beelden van zeven opmerkelijke Thaise koningen. Elk beeld is gemaakt van brons, met een gemiddelde hoogte van 13,9 meter.

Oktober

Minister van Toerisme Kobkarn Wattanavrangkul zei dat verwacht werd dat het totaal aantal toeristen uit China in 2015 zou oplopen tot zeven miljoen, vergeleken met 4,63 miljoen het jaar ervoor. Dit ondanks de dodelijke bomaanslag in augustus op de Erawan Shrine, een plek die erg populair is bij Chinese toeristen. Minister Kobkarn schreef het aanhoudend hoge aantal aankomsten uit China toe aan vertrouwen in het onderzoek van de RTP naar de bomaanslag. Op dat moment werden twee mensen aangehouden op verdenking van het plegen van de aanslag, die volgens de autoriteiten voortkwam uit acties tegen mensenhandelaren.

December

De directeur van de Thaise politie van Interpol, majoor-generaal Apichart Suribunya, zei op 8 december dat er geen geloofwaardige dreiging was voor een aanval door leden van Islamitische Staat na een waarschuwing van de Russische inlichtingendienst dat 10 Syriërs die banden hadden met Islamitische Staat het land waren binnengekomen. Desalniettemin hebben de Thaise autoriteiten de beveiliging opgevoerd rond potentiële doelen in Pattaya en Phuket, waar veel Russen wonen.

Het evenement ‘Bike for Dad’ van kroonprins Maha Vajiralongkorn op 11 december, de verjaardag van de koning, was een enorm succes. De kroonprins leidde een stoet van 99.999 fietsers die deelnamen aan een fietstocht van 29 kilometer in Bangkok. HKH Prinses Bajrakitiyabha en HKH Prinses Sirivannavari Nariratana waren ook bij het evenement aanwezig. De rit die begon bij het Royal Plaza in de wijk Dusit en door vele delen van de stad liep. Vele mensen langs de weg getuigde steun en zagen hoe de prins het peloton aanvoerde, terwijl hij “lang leve de koning” scandeerde. Honderdduizenden ruiters namen in het hele land deel aan soortgelijke evenementen.

2016

2016 is het jaar waarin ten minste 35 nieuwe voetbalclubs werden opgericht. Tegen het einde van het jaar, in oktober, kwam grote droefheid over het land toen bekend werd dat koning Bhumibol Adulyadej, ’s werelds langst regerende monarch, op 88-jarige leeftijd was overleden na 70 jaar op de troon te hebben gezeten. De natie ging onmiddellijk in rouw.

Januari

GDH filmstudio, een dochteronderneming van het Thaise entertainmentconglomeraat GMM Grammy, werd op 5 januari opgericht als opvolger van GMM Tai Hub, Thailand’s meest succesvolle filmstudio van het vorige decennium, die in december 2015 werd opgeheven.

April

Banharn Silpa-archa stierf op 23 april op 83-jarige leeftijd in het Siriraj ziekenhuis.
Banharn, een van Thailands bekendste en meest invloedrijke politici, was premier in 1995-2006 en elfvoudig parlementslid voor Suphan Buri. Hij werd lid van de Chart Thai Party in 1976 en leidde de partij vele jaren totdat deze in 2008 werd ontbonden door het Constitutionele Hof. De Chartthaipattana partij werd vervolgens opgericht om deze te vervangen.

Maart

De NCPO heeft op 29 maart een ontwerpgrondwet onthuld ter vervanging van de voorlopige grondwet.

Juni

Op 23 juni verwelkomden honderden migranten uit Myanmar Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi bij haar eerste bezoek aan Thailand sinds haar Nationale Liga voor Democratie in november de verkiezingsoverwinning behaalde. Tijdens haar bezoek ontmoette Suu Kyi premier Prayuth en zij ondertekenden overeenkomsten die gericht waren op de bescherming van de naar schatting twee tot drie miljoen arbeidsmigranten uit Myanmar in Thailand.

Augustus

Op 7 augustus werd een referendum gehouden over de nieuwe grondwet, die slechts semi democratie bood en de greep van het leger op het land voor onbepaalde tijd verstevigde. De stemming was 61,4% tot 38,6% voor. Een voorstel om de volgende premier gezamenlijk door senatoren en parlementsleden te kiezen, werd ook goedgekeurd. Oppositiegroepen mochten formeel geen campagne voeren tegen beide maatregelen.

Bij een reeks bomaanslagen in verschillende toeristische steden in het uiterste Zuiden kwamen vier mensen om het leven en raakten tientallen gewond.

September

De regering zei op 1 september dat de vredesbesprekingen in Maleisië met islamitische separatisten, die in het Zuiden opereren, zouden worden hervat maar er zou geen overeenkomst worden ondertekend tenzij de opstandelingen een staakt-het-vuren in acht nemen.

Op 9 september kwamen Thailand en Maleisië overeen om de samenwerking op veiligheidsgebied te versterken en te overwegen een grensmuur te bouwen om zodoende grensoverschrijdende misdaad en smokkel te bestrijden. Premier Prayuth vertelde verslaggevers na de bijeenkomst in Kuala Lumpur dat beide landen veiligheidsproblemen hebben, waaronder de strijd tegen terrorisme, mensenhandel en illegale smokkel, en dat we deze problemen serieus moeten aanpakken.

Het ministerie van Volksgezondheid lanceerde een nieuwe nationale aids strategie voor 2017-2030, die een routekaart opleverde voor het beëindigen van de aids epidemie als een bedreiging voor de volksgezondheid in Thailand tegen 2030. Uit een recent UNAIDS-rapport bleek dat het aantal nieuwe hiv-infecties jaarlijks met 50% is gedaald in Thailand tussen 2010 en 2016, de sterkste daling in de regio Azië en de Stille Oceaan.

Oktober

Op de middag van 13 oktober werd bekend dat Zijne Majesteit Bhumibol Adulyadej op 88-jarige leeftijd was overleden na een lang ziekbed. Vervolgens werd een rouwperiode voor een jaar afgekondigd, zodat het publiek kon rouwen om de vorst die zoveel had gedaan om de natie te leiden en bij elkaar te houden in tijden van problemen. Uitgaansgelegenheden werden tijdelijk helemaal gesloten en alle festiviteiten buiten, inclusief het traditionele aftellen op oudejaarsavond bij Central World, werden verboden.

November

Op 7 november kondigde de Thaise Commissie voor Rijst nieuwe leningen aan ter waarde van 18 miljard baht om rijsttelers te helpen die worstelen met dalende prijzen. De dalende rijstprijs zorgde ervoor dat de heersende junta zich haastte om reddingspakketten uit te rollen toen de oppositie probeerde politiek machtige rijstboeren te lokken in de aanloop naar een algemene verkiezingen die eind 2017 werden verwacht, maar later werden uitgesteld.

December

Op 1 december accepteerde kroonprins Maha Vajiralongkorn de uitnodiging van de president van de Nationale Wetgevende Vergadering, Pornpetch Wichitcholchai, om de troon te bestijgen en werd zo koning Rama X, de tiende monarch van de Chakri dynastie.

Toegift 2017

In 2017 bracht de Thaise meidenidoolgroep BNK48 met groot succes haar eerste opname uit. BNK48-leden vormden de groep om de Japanse act die bekend staat als AKB48 na te bootsen. Door zware verliezen ging het bekende 3K Battery merk medio 2017 failliet na 30 jaar productie van auto- en motoraccu’s. De natie bleef treuren om haar overleden koning. De meeste burgers kozen ervoor om rouwkleuren te blijven dragen en allerlei soorten openbare bijeenkomsten werden ingetogen gehouden. Voor het eerst in herinnering van velen waren de straten tijdens Songkran vrij van watergooiende massa’s. De begrafenisceremonie voor koning Rama IX vond plaats in oktober.

Januari

De overstromingen in het zuiden van Thailand, die in december 2016 begonnen en in januari aanhielden, werden de ergste in meer dan 30 jaar genoemd. Directeur-generaal van de afdeling Rampenpreventie en -bestrijding, Chatchai Promlert, zei dat 1,7 miljoen mensen zijn getroffen, 85 mensen zijn overleden en vier worden nog steeds vermist.

Februari

Thailand was in 2016 het land met de meeste problemen met mobiliteitsproblemen voor automobilisten ter wereld, volgens een onderzoek van INRIX, een bedrijf dat gespecialiseerd is in transportanalyses. Volgens het onderzoek zaten automobilisten in Thailand het hele jaar door gemiddeld 64,1 uur vast in het verkeer, gevolgd door automobilisten in Colombia en Indonesië die gemiddeld 47 uur doorbrachten.

De Thaise politie kon Phra Dhammachayo niet arresteren, een invloedrijke boeddhistische leider die gezocht werd voor het witwassen van geld en die zich naar verluidt had verstopt achter de monastieke muren van de Dhammachayo tempel in Pathum Thani. Na het enorme hoofdkwartier van zijn sekte te hebben doorzocht, zei de politie dat ze medische apparatuur hadden gevonden in kamers waar ze de 72-jarige voormalige abt verwachtten. Ze beloofden verder te zoeken. Eerdere pogingen om het complex te doorzoeken werden verijdeld toen duizenden toegewijden van Phra Dhammajayo opdaagden. De aanklachten voor het witwassen van geld waren in verband met vermeende verduistering bij de Klongchan Credit Union Cooperative.

Maart

De politie zei dat ze bezig waren met meer dan 350 aanklachten tegen Phra Dhammachayo en zijn Dhammakaya tempel. Plaatsvervangend commissaris van de nationale politie, politie-generaal Srivara Ransibrahmanakul, zei op 6 maart dat van deze gevallen meer dan 10 hadden geleid tot de uitvaardiging van nieuwe arrestatiebevelen.

April

Op 6 april keurde HM Koning Rama X officieel de afkondiging van de 20e grondwet van het land goed, waarmee de weg werd geëffend voor algemene verkiezingen die naar verwachting eind 2018 zullen worden gehouden.

Op een Thaise overheidswebsite werd een bericht geplaatst waarin mensen werd gevraagd om websites te melden die inhoud bevatten die de koninklijke familie belasterde en waarin werd uitgelegd hoe dergelijke incidenten konden worden gemeld.

De particuliere sector sprak zijn steun uit voor het plan van de regering om 99-jarige landpacht te verlengen aan buitenlandse investeerders. “Als de overheid buitenlandse kopers de mogelijkheid biedt om tot 99 jaar huurovereenkomsten te sluiten, zoals Singapore en Maleisië doen, zal dit de vraag naar woningen stimuleren, aangezien het land de toegangspoort is tot de ASEAN economische gemeenschap”, aldus voorzitter van de Thai Condominium Association Prasert Taedullayasatit.

Het ministerie van Justitie zei dat het de arrestatie zou vragen van Red Bull erfgenaam Vorayuth Yoovidhya nadat hij op 27 april niet voor de rechtbank was verschenen wegens de beschuldiging van de aanrijding waarbij een politieagent in 2012 om het leven kwam. Het was de achtste keer dat Vorayuth een juridische procedure miste die in 2016 was begonnen. Vorayuth wordt beschuldigd van te hard rijden, doorrijden en roekeloos rijden met de dood tot gevolg. Het was bekend dat hij de afgelopen vijf jaar een groot deel in het buitenland had doorgebracht, onder meer in Londen en Singapore.

Mei

Op 5 mei trok de regering het paspoort van Vorayuth in, van wie werd vernomen dat hij op 25 april Thailand had verlaten naar Singapore, twee dagen voordat hij zich zou melden bij de openbare aanklagers om formeel voor de rechtbank te verschijnen.

September

De regering kondigde 73 miljard baht leningen en giften aan om de worstelende rijstboeren te helpen. Het ministerie van Landbouw en Coöperaties zei dat het 52 miljard baht zou verstrekken aan boeren en 21 miljard baht aan leningen die zouden worden verstrekt aan 3,7 miljoen huishoudens. De aankondiging kwam een week nadat voormalig premier Yingluck het land was ontvlucht in afwachting van een gerechtelijke uitspraak in een strafrechtelijke nalatigheidszaak over de rijstsubsidieregeling die door haar regering was geïnitieerd.

Oktober

Op 18 oktober werd de enige zoon van de voortvluchtige oud-premier Thaksin formeel beschuldigd van het witwassen van geld, zei het Department of Special Investigations (DSI). Panthongtae Shinawatra werd beschuldigd van het ontvangen van een cheque van 10 miljoen baht in 2004 die verband hield met een eerdere corruptiezaak waarbij frauduleuze leningen waren verstrekt door het staatsbedrijf Krungthai Bank toen zijn vader premier was. De plaatsvervangend woordvoerder van de DSI, Woranan Srilum, zei dat Panthongtae zich op 17 oktober had aangegeven, maar was vrijgelaten omdat er geen arrestatiebevel was uitgevaardigd.

De koninklijke begrafenisceremonie voor Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej vond plaats in de laatste helft van oktober. Op 14 oktober werd het lichaam van de overleden koning in een colonne van het Siriraj-ziekenhuis naar het Grand Palace vervoerd. De stoet verliet Gate 8 van het ziekenhuis rond 16.30 uur. Toen de stoet Arun Ammarin Road, Phra Pin Klao Bridge en Ratchadamnoen Road passeerde, betuigden enorme menigten in het zwart geklede rouwenden, velen openlijk snikkend, hun laatste eer. Onder leiding van Somdej Phra Vanarata (Chun Brahmagutto), de abt van Wat Bowonniwet Vihara, ging de colonne het paleis binnen via de Thewaphirom poort. Bij aankomst in het paleis kreeg het lichaam van de koning het badritueel.

De eigenlijke crematie vond plaats in de late avond van 26 oktober. Na de crematie werden de overgebleven beenderen en as van de koning naar het Grand Palace gebracht en kreeg het een plaats in de Chakri Maha Phasat Throne Hall, de Royal Cemetery in Wat Ratchabophit en de Wat Bowonniwet Vihara Royal Temple. De officiële rouwperiode eindigde op 30 oktober middernacht en de volgende dag keerde de kleur terug in de straten van Bangkok.

November

Het Thaise agentschap voor defensietechnologie kondigde plannen aan om samen met China een gezamenlijk centrum op te richten voor de productie en het onderhoud van ultramoderne militaire uitrusting. Er waren ook discussies over een Chinees marinecentrum voor onderzeeërs die Thailand eerder in het jaar uit China had besteld. Het was het laatste teken van verdergaande samenwerking voor een Chinees-Thaise veiligheidsrelatie sinds de coup van 2014. Thailand wordt lange tijd beschouwd als de meest standvastige bondgenoot van de VS in Zuidoost-Azië.

December

IBF Muaythai, in opdracht van de International Boxing Federation om professionele Muay Thai-evenementen wereldwijd te reguleren, controleren en begeleiden, hield zijn eerste conventie in Bangkok op 21-22 december.

Het geschatte cijfer voor buitenlandse toeristen die Thailand in 2017 bezochten, werd vrijgegeven, een duizelingwekkende, recordbrekende 35 miljoen bezoekers. China bleef de nummer één met 9,92 miljoen, een verandering van +13,23% op jaarbasis. Het enige land dat een daling van het aantal bezoekers zag, was Maleisië (-5,5%), terwijl Rusland de grootste stijging op jaarbasis noteerde (+22,95%).

Voorafgaand aan een verwacht bezoek van een Amerikaanse gezant die de druk wil opvoeren op Noord-Korea over zijn wapenprogramma, zei premier Prayuth dat er geen handel plaatsvindt tussen Thailand en Noord-Korea. Prayuth garandeerde dat Thailand zich had gehouden aan alle VN-resoluties over Noord-Korea en verwierp berichten over Noord-Koreaanse schepen in Thaise wateren.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/YDYWuj

7 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 10 (slot)”

 1. Leo zegt op

  Weer mooi verhaal Johnny BG, bedankt

  ”Op 1 november 2014 kwamen tienduizenden anti regeringsdemonstranten in Bangkok bijeen tegen een voorgestelde amnestiewet voor politieke misdrijven gepleegd sinds 2006.”

  Wederom weer veel reuring, corruptie en protesten, en ook wederom een regering die extreem clement is betreffende begane politieke misdaden, ach is het niet een groot ”good old boys” netwerk? moeten we nog ergens van opkijken?

  Protesten tegen de regering en corruptie in Thailand zijn niks ongewoons.
  Maar dan zou je toch denken dat een volgende nieuwe regering wel uitkijkt om niet de zelfde fouten te maken als de vorige regering en in ieder geval een poging gaat wagen om er voor het volk te zijn i.p.v. zichzelf te verrijken en zichzelf terecht of onterecht medailles voor ”verdienstelijkheid” op de borst te prikken.

  Helaas weten we ondertussen wel hoe politici doen en denken, dit is overigens niet alleen een Thais probleem, maar in Thailand word dit ”prachtig” uitvergroot.
  Er zou eigenlijk een zware psychologische verplichte test moeten komen voordat iemand het pluche mag bekleden, het barst van de scrupuleuze narcisten en sociopaten die totaal ontspeend zijn van elke vorm van realiteit.

  Met verbazing ook weer opnieuw het verhaal van het verwende Red Bull mannetje gelezen, zo zie je maar weer met geld valt veel te regelen of in ieder geval langdurig te omzeilen.

  Wat is Thailand toch een prachtig land ondanks dit alles!

  • Johnny BG zegt op

   Ja Leo,
   Als je het land al een tijdje bezoekt of er woont dan zie je bepaalde patronen terug komen en die kan je afkeuren of je kan proberen te integreren. Vanwege mijn werk in het verleden kon ik jaarlijks samen met mijn Thaise partner in de winter minimaal 4-6 weken vakantie nemen en altijd kwam er die haat/liefde verhouding na een paar weken. De roze bril moest eenmaal een keer afgezet worden.
   In de loop der jaren lukte dat steeds beter en aangezien Don Quichot niet altijd in mij zit ben ik de realiteit sinds ik in TH woon steeds meer gaan realiseren. Het is zoals het is en handel er naar. Uiteindelijk is het allemaal niet zo moeilijk; connecties, connecties en connecties. Een vriend van een vriend is jouw vriend.
   Is het allemaal eerlijk? Nee. Maar zonder vangnet en zeker voor buitenlanders is de algemene Thaise theorie ofwel ieder voor zich geen slecht idee. En wie er buiten valt heeft pech dus die zal niet al te gelovig zijn geweest…..

 2. KhunEli zegt op

  Twee toevoegingen wat mij betreft:

  OKTOBER 2014
  Op 17 oktober zet een gepensioneerde restaurant kok uit Nederland, voor het eerst voet op Thaise grond.
  Vier dagen later raakt hij besmet met het “Thai-รัก” virus waarvan hij niet meer zal herstellen.
  Op 12 November vertrekt hij weer, voor korte tijd, vastbesloten om terug te komen.

  OKTOBER 2015
  De al genoemde pensionado arriveert op de 2de dag van deze maand opnieuw, deze keer voor zeven maanden.
  Tijd die gebruikt zal worden om de effecten van het virus te onderzoeken samen met Ann een masseuse aan Sukhumvit 10, die hij na twee dagen ontmoet.
  Het virus blijkt ongeneeslijk, de liefde voor Ann niet.
  Zij vertrok in 2018 naar Alabama V.S. als echtgenote van een burger van dat land.
  De kok en zij zijn vrienden gebleven en spreken elkaar nog vaak.
  Tot op de dag van vandaag woont hij in Bangkok, nog steeds besmet, maar met vrede in zijn hart

 3. Tino Kuis zegt op

  Johnny, zou een soortgelijke reis door de toekomst van Thailand ook niet leuk zijn?

  Ik noem alvast deze

  maart 2023 De Pheu Thai partij behaalt een klinkende overwinning bij de verkiezingen voor het parlement met 221 zetels. De Move Forward Partij wordt tweede met 92 zetels

  mei 2023 De Pheu Thai Partij en de Move Forward Partij vormen met samen 313 zetels een nieuwe regering

  juni 2013 Geelhemd groepen organiseren demonstraties tegen de regering, er vallen enige doden

  augustus 2023 na twee maanden van ontwrichtende demonstraties grijpt het leger in met een staatsgreep die de volgende dag door de koning wordt bekrachtigd.

 4. chris zegt op

  Het is natuurlijk wel leuk om over de toekomst te speculeren. Het zegt namelijk meer over de schijver dan over de werkelijkheid.

  Maart 2023: De Pheu Thai and Move Forward Party winnen de verkiezingen en krijgen het voortouw bij het vormen van een nieuwe regering. De verliezende partijen zijn opvallend stil. Zij houden hun kruit droog omdat de Pheu Thai de kiezers heeft beloofd om amnestie te verlenen aan Thaksin en Yingluck Shinawatra. De Move Forward is daarmee schoorvoetend akkoord gegaan omdat ook amnestie wordt verleend aan Thanatorn Juangroonruangkit.
  April 2023: Thanatorn wordt vice-premier en Minister van Onderwijs in de nieuwe regering die – hoe kan ook het anders – wordt geleid door premier Peatongtarn Shinawatra. Een van de eerste daden van de nieuwe regering is het met pensioen sturen van alle generaals die ouder zijn dan 65 jaar (naar schatting 400) en het verbod om nog langer de titel generaal te voeren. Veel senatoren onthouden zich van stemming bij de installatie van de nieuwe regering (waarom is een grote vraag) maar stemmen niet tegen.
  April 2023: Thaksin en Yingluck zetten voet op Thaise bodem.
  April 2023: De Senaat wordt met onmiddellijke ingang ontbonden en vervangen door een college van 50 wetsgeleerden die alleen tot taak hebben de kwaliteit van de wetgeving te bewaken en na te gaan of de nieuwe (en oude) wetten niet in strijd zijn met internationale wetgeving en verdragen.
  Mei 2023: Bij de nieuwe ambassadeursbenoemingen vallen twee namen op. Oud-premier Prayut wordt de nieuwe ambassadeur in Myanmar. En de in het verleden van terrorisme beschuldige red shirt leider Nattawut wordt de nieuwe ambassadeur in the Verenigde Staten waar hij door Nancy Pelosi als een held wordt verwelkomd.
  Juni 2023: de regering doet zijn werk en van geelhemden demonstraties is niets te merken. Wie voor deze houding verantwoordelijk is, laat zich maar moeilijk raden. Prompraew?

 5. Rob V. zegt op

  Ik vraag me nog steeds af wat er was gebeurd in 2014 als de regering Prayuth had uitgelachen en er massale burgerlijke ongehoorzaamheid was geweest? Het oppakken van anti-coup kopstukken en hen opsluiten in heropvoedingskampen was natuurlijk onderdeel van de nieuwe ondemocratische machthebbers om een signaal af te geven dat tegenstand bestraft zou worden. Het was weer de zoveelste dat democratische ontwikkeling en verdere ontwikkeling op dat gebied opnieuw de kop werdt ingdrukt.

  Niet dat de Shinawat regeringen zo niet zo fantastisch waren, maar het deed meer voor de gewone burger dan veel voorgaande regeringen. Die absurde amnestie bijvoorbeeld, was ook uit de oude doos: menigmaal zijn is er een amnestie afgekondigd, vaak met zalvende woorden maar zo ontliepen diverse hoge figuren (politici, militairen enz) hun plicht op verantwoording van hun daden af te leggen. Dat doet de democratie geen goed.

  In plaats van ordelijk verlopende verkiezingen eindigde het land zo opnieuw in een impasse en met een gedrocht van een grondwet (niet dat die van 2007 nou zo geweldig was, verre van, zelfs op die van 1997, de volksgrondwet, valt wel een en ander aan te merken).

  Wat de toekomst zal brengen? We gaan het zien. Er zal vast nog veel voor en achter de schermen worden uitgevochten door de diverse hoge figuren met hun diverse belangen. De boel opstoken met hypocriete artificiële protesten is ook niets nieuws. Of het leger weer eens zal ingrijpen? Wereldwijde ervaringen uit het verleden duiden er op dat met de huidige sociaaleconomische ontwikkelingsniveau dat erg onwaarschijnlijk is. Als het toch gebeurt, zijn er dan weer (buitenlandse) mensen die grote getalen in de onzin zullen trappen van “maar dit brengt rust en orde” en “de Thai hebben een nu eenmaal krachtige roerganger nodig, zo is hun cultuur” ?

  We gaan het zien.

  • TheoB zegt op

   Ik denk dat jij veel beter op de hoogte bent van de Thaise situatie dan ik Rob, maar ik acht de kans op de zoveelste coup door een legerfactie zeer reëel.

   De amnestie voor en terugkeer van de Shinawats zal alleen met toestemming van Prawit’s legerfactie en haar opperhoofd gebeuren. Een invloedrijk deel van de economische elite dat toch al niet blij is met X zal daar fel op tegen zijn en niet schromen om zo nodig wéér een coup door (een andere factie van) de strijdkrachten te organiseren.

   Ik verwacht dat bij de volgende verkiezingen de Pheu Thai en Move Forward partij een meerderheid van de stemmen krijgen, maar of zij genoeg medestanders (totaal 375 + 1 stemmen) in het parlement zal krijgen om de benoemde senaat af te troeven waag ik te betwijfelen. De kiescommissie zal waarschijnlijk, net als vorige keer, haar uiterste best doen om de ‘schade’ voor de huidige machthebbers zoveel mogelijk te beperken.
   Zodra het parlement besluiten gaat nemen die de feodale machten niet zinnen wordt er net als voorheen een coup georganiseerd.

   Thailand krijgt geen stabiele democratie zolang de feodale machten de dienst uitmaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website