(Editorial credit: PhotobyTawat / Shutterstock.com)

In Thailand is de regentijd weer begonnen. Rob de Nijs zong “Zachtjes tikt de regen op het zolderraam” wat romantisch klinkt maar ik ga steeds meer ervaren dat water een gevaar van jewelste kan zijn.

Bangkok is een zinkende stad en afgelopen woensdagavond was te zien dat 16 cm water per m2 teveel van het goede is om de wegen berijdbaar te houden en niet onbelangrijk ook heel wat huizen. Het is de natuur zullen mensen met droge voeten denken en voor hun dit stukje.

Deze week zag ik op Thai Rath TV de verdrinkingsfoto’s van een jongen met Belgisch bloed. Mocht het een lezer van dit blog wezen dan wens ik hem vele sterkte met de verwerking van het verdriet en laten we leren van acties.

Eigenwijsheid is mij niet vreemd en in het verleden kon dat best weleens tot problemen leiden en niet alleen voor mij maar vooral voor anderen. Nu ik wat ouder ben en die verdrinkende jongen voor mij zie dan besef ik alleen maar hoeveel geluk we hadden in wat wij hebben meegemaakt. Een kabbelende rivier is niet wat het is.

Mijn schoonfamilie woont aan de Phanom rivier in Surat Thani. Ieder jaar was het weer een ervaring om te zien hoeveel land deze khlong van de familie had gestolen. Dat stelen is een natuurlijk proces aangezien een rivier zelf bepaald wat de snelste weg naar beneden is. Wij mensen denken vaak dat we sterker dan de natuur zijn maar het kwam erop neer dat de overbuurman extra land kreeg en de familie wat minder. Ooit is het weer andersom maar met 10 rai kijk je niet op een meter.

In september kwamen we weer een keer voor familiebezoek en ik moest en zou de rivier met een tube afgaan. Vrachtwagen binnenbanden gekocht en gewacht totdat het eindelijk zonnig werd en de rivier wat minder agressief stroomde.

Ondanks de waarschuwingen van de ouders was het tijd om liggend op een tube van het zonnetje te genieten. De groep bestond uit 7 personen inclusief een kind van 2 en zo daalde we lekker de stroom af. Af en toe naar de kant zoals dat ook op een Belgisch riviertje gaat.

Echter, ineens vanuit het niets was alles anders.

Iets verder bleek dat er noodweer in een gebied was dat zowel de Phanom rivier en de Sok rivier had gevoed terwijl wij precies op het punt van samenkomst van beide stromen bevonden………de veiligheid wat aan de overkant dus in het wassende water stroomopwaarts lopen was al zwaar en dan maar hopen dat je naar de overkant kwam ipv in het kolkend geweld van de inmiddels rivier.

Iedereen heeft het gelukkig kunnen navertellen maar sinds toen ben ik helemaal klaar met “try before you die”

13 reacties op “Van rustieke stroompjes tot dodelijke rivieren!”

 1. William zegt op

  In het kader van “try before you die” zijn selfies nemen bij een waterval nogal in soms met noodlottig resultaat ook niet echt aan te raden.
  Je moet wat over hebben voor je digitale plakboek hoewel de afloop in sommige gevallen zeer droevig is.
  Je had toch wel je camera bij je. [wink]

  Las deze week een stukje dat het hoofdzakelijk het afval is van ongeduldige burgers [donder maar in het kanaal] trouwens dat het wat langer duurt om dat water in Bangkok af te voeren.

 2. chris zegt op

  Het afwaterprobleem in Bangkok ist toch echt wel wat ingewikkelder dan veel regen in korte tijd, inklinkende grond en zwerfafval, hoewel ze alle drie waar zijn.
  Tijdens de grote overstromingen in 2011 (ik woonde toen in Bangkok) werd de hulp ingeroepen van een Delftse expert Verweij die met een computermodel trachtte de loop van het water, de hoeveelheid en de snelheid te voorspellen. Voor de input had hij de data van de Thais nodig. Wat bleek:
  1. de klonge hadden officieel een diepte 2 meter maar de meesten waren met 1,5 slib gevuld (gebrek aan onderhoud);
  2.de sluizen die er overal zijn, werken niet meer vanwege roest (achterstalli onderhoud);
  3. de waterputten werken vaak niet omdat ze verstopt zijn door straatvuil (vooral plastic; in sommige gebieden worden de straten niet meer geveegd omdat de private ontwikkelaar in het gebied failliet is gegaan, zoals in mij eigen buurtje het geval was)
  4. nieuwe wegen worden aangelegd zonder rekening te houden met de loop van het water. De normale gang van het water wordt geblokkeerd (geen duikers…vergeten!!)

  Sinds 2011 zijn 11 jaar verstreken en zijn er nog enkele missies geweest om de Thais te helpen met watermanagement. Tevergeefs. Geen enkele regering heeft er echt serieus werk van gemaakt.

  https://www.dutchwatersector.com/news/dutch-experts-helped-thai-authorities-to-combat-bangkok-floods

  • Tino Kuis zegt op

   Het is waar wat je zegt, het kan beter. Toch zijn er in Bangkok enige grote waterafvoertunnels bijgebouwd sinds 2011. De Nederlandse experts hebben ook gezegd dat er soms in een korte tijd zoveel regen kan vallen dat geen enkel afvoersysteem dat kan verwerken. Vroeger, zelfs met veel meer khlongs, stond Bangkok soms weken onder water en dat is niet meer zo.

   • chris zegt op

    Komt me net iets te fatalistisch over. Er valt soms zo veel regen soms dat we er niks aan kunnen doen.
    Maar die Nederlandse experts zeiden ook dat er een soort Deltaplan moet komen met een grote dam in zee (om opstuwing van het water vanuit zee tegen te houden), meer coordinatie tussen verschillende overheidsinstanties, en een beter waarschuwingssyteem waaraan ook burgers hun steentje kunnen bijdragen……(foto’s maken van het water, centraal opsturen). Voorkomen is altijd beter dan genezen.
    Experts vrezen dat – als er niks gedaan wordt – Bangkok weer nete zoals vroeger maanden onder water zal komen te staan.

    • William zegt op

     Dat plan om drie kilometer uit de kust een dam te maken en dacht zelfs met een weg erop tot Chonburi aan toe is al een paar jaartjes oud.
     Afgewezen te duur niet nodig onzin bijdehante buitenlanders praat.
     Wij zullen zien.
     En redelijk en een zo’n goed mogelijk afvoer systeem zou al flink schelen.
     Veel Thai hebben helaas nogal last van het MMI-syndroom.

     • chris zegt op

      we zullen het zien als de zeespiegel toenemt.
      je kunt het water wel proberen af te voeren maar als het nog harer terugkomt………

      en te duur…….dat zeiden ze van het Nederlandse Deltaplan ook
      en men rekent gamakshalve maar niet met de kosten met het voortdurend onderlopen van gebieden, de schade aan huizen en eigendommen.
      Bangkok onder water voor een paar maanden is natuurlijk een regelrechte economische ramp.

     • ruud zegt op

      Een natuurlijk afvoer systeem werkt alleen maar, zolang de plek waar je het water naar toe wilt laten gaan lager ligt dan waar het vandaan moet komen.

      Door het oppompen van het grondwater onder Bangkok, zakt de bodem weg (als je iets weghaalt, water in dit geval, zakt wat er boven zit omlaag, want dat wil die ruimte opvullen)
      Als de straten van Bangkok onder het niveau van de zeespiegel terecht komen, zal er van natuurlijke afvoer dus geen sprake meer zijn.
      Dan wordt het ‘pompen of verzuipen’, net als bij een lek in een schip.

      Hoever Bangkok ondertussen boven, of onder de zeespiegel ligt weet ik echter niet.

      Zou Thailand Bangkok willen behouden, dan zal die dam waarschijnlijk toch het antwoord moeten worden, samen met – indien mogelijk – het stoppen met het oppompen van grondwater onder Bangkok.

      Persoonlijk lijkt Bangkok opgeven mij de eenvoudigste oplossing, als er niet te ver weg hoger gelegen grond is en Bangkok naar die kant uit uitbreiden en de rest laten overstromen.

      • William zegt op

       Bangkok ligt gemiddeld twee meter boven de zeespiegel volgens mijn info kan er naast zitten natuurlijk.
       Een dam met sluizen zal ook brak water gaan worden lijk mij en de bandbreedte van eb en vloed tegenhouden.
       Voor de rest zijn dit ook processen die echt niet in tientallen jaren zich voltrekken.
       Bangkok ‘opgeven’ langs de kust zullen gebieden onder lopen zachtjes, maar zeker klopt.
       Ga naar steden Nakhon Ratchasima met andere woorden Korat is nu al te merken.

       • ruud zegt op

        Als die dam in zee ligt, zal er in het omsloten gebied waarschijnlijk ‘zoet’ water van de rivier zitten.
        Mogelijk kan dat water dan ook als drinkwatervoorziening gebruikt worden, want dan verdwijnt het rivierwater niet in zee.
        Dan moet dat rivierwater wel redelijk schoon zijn lijkt me.

  • TheoB zegt op

   Bangkok heeft nu een (met meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen gekozen) gouverneur die er serieus aandacht aan lijkt te besteden. Hij heeft zelfs het leger zover gekregen om mee te helpen de afwateringswegen vrij te maken. Doen die ook eindelijk eens wat nuttigs voor de samenleving.

   Om verder te gaan op het onvrijwillige wildwatervaren door Johnny en gezelschap:
   Ook ik, en ik denk velen van ons, heb met name in mijn jonge jaren risico’s genomen waarvan ik (veel) later dacht dat ik (veel) geluk heb gehad dat ik nog leef.

   • jean pierre eyland zegt op

    Rivieren open riolen
    Ik heb in juni naar chantanaburie geweest.
    Op een raft getrokken door een motorboot.
    Op een bepaald moment legden ze de bamboo rafts in een vierkant.
    We mochten dan zwemmen met zwemvest aan.
    Ik ben een waterrat gebruikte deze gelegenheid dankbaar.
    Drie dagen later thuis last van pijn in rechter oor.
    Na dokter onderzoek werd er een bacteriele en parasiet besmetting vastgesteld.
    Nooit krijg je me in een rivier open riool in Thailand.

 3. Erwin zegt op

  Waterafvoerwegen/ riool is belangrijk dat daar goed onderhoud wordt gedaan dat iszeker waar,
  Maar soms kan het door heftige regenval zoals 2021 niet worden tegen gehouden zoals in 2021 waar vele doden zijn gevallen in Duitsland, belgie en ziid limburg….

  Een ding is zeker de mensheid is zeer technisch en knap maar de natuur zal altijd overwinnen wat de mensheid ook zal doen.

 4. peter zegt op

  Las dit ook vanmorgen in Asean Now.
  Las ook dat Nederland zich met overstromingen bezig houdt.
  Er is in 2004 een pomphuisje gemaakt met de grootste pomp ter wereld. OK, correctie we hebben er twee

  https://pressurewashr.com/the-worlds-most-powerful-water-pump/

  The Pentair Fairbanks Nijhuis HP1-4000.340 has a capacity of 60 m3/second (60,000 liters/second). To crank this much water per second, it offers a horsepower of 5,364. 40000kW !

  In Guines book of world records ! tadaaaaa

  Moest wel in het Engels zoeken, anders had ik de grootste pomp nooit gevonden. Absurd, want dan krijg ik alleen maar grote pompoenen te zien, Nederlands zoeken.

  Wellicht wat voor Thailand, pompen uit de Ping en verplaatsen naar de Mekong. Tja is wel een afstand van 500 km


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website