Siamese tulip in Pa Hin Ngam National Park

De provincie Chaiyaphum is heeft twee prachtige nationale parken: Pa Hin Ngam en Sai Thong. Van begin juni tot eind augustus zal de Siam tulp, “dok krajiao”, in volle glorie in de kleuren roze en ivoorwit als tapijten in die parken te bewonderen zijn.

Beide parken lijken net twee zussen, die hun oog hebben laten vallen op dezelfde man, want elk park doet zijn best om op eigen wijze de harten van weekenders en langblijvers te stelen.

Pa Hin Ngam

Gelegen in het district Thep Dathit heeft het Pa Hin Ngam National Park de neiging om bezoekers te trekken, die willen genieten van eindeloze velden van roze tulpen, wandelpaden door de weiden en vreemd uitziende rotsformaties. Het trekt straks duizenden bezoekers in een weekend.

Sai Thong

Vijftig kilometer ten noordoosten van Pa Hin Ngam ligt het Sai Thong National Park. In tegenstelling tot haar charmante zus is Sai Thong nogal bescheiden. Trekt minder bezoekers, maar de charme van de daar veel voorkomende ivoorwitte Siam tulp is er niet minder om. De bezoeker kan hier in alle rust prachtige wandelingen maken en een paar indrukwekkende watervallen bewonderen.

Aan u de keuze voor een mooie wandelvakantie. Wordt het de “charmante prinses” Pha Hin Ngam of de “ruwe diamant” Sait Thong. Alvorens te beslissen lees nog even verder voor wat meer bijzonderheden van elk park.

Voorjaar

Net als de vele kurkdroge bossen in de Isaan, komen de wilde weiden van Pha Hin Ngam in het voorjaar weer tot leven na de eerste regenbuien. De bomen beginnen weer te ontspruiten met jonge, groene blaadjes en de eindeloze gele velden schrokken elke druppel water op. De slapende wortelstokken ontwaken en binnen enkele weken verandert het tafereel in een groene deken bezaaid met roze bloemen, de Siam tulp.

Sai Thong National Park in Chaiyaphum

Dok krajiao

Lokaal bekend als dok krajiao, heeft de dieproze Siam tulp meerdere namen, zoals “pathuma” (lotus), “bua sawan” (hemelse lotus) en “bua bok” (landlotus). Het is een soort roze kurkuma en eigenlijk behoort het tot de gemberfamilie, een neef als het ware van de gember en kurkuma, die wij in de keuken gebruiken.

De eindeloze velden in het park lijken een droomlandschap, mistig en stil in de vroege ochtend en naarmate de dag vordert, verandert het in een zonovergoten schouwspel. Al met al een prachtig park, maar wel erg druk in de weekenden. Aangeraden wordt dan ook dit park op doordeweekse dagen te bezoeken.

Cliff walking

De wat meer individueel ingestelde bezoeker zal zich beter ontspannen in Sai Thong te midden van groene weiden en wilde bloemen. Het park is ietwat verstopt in het district Nong Bua, maar biedt onder meer een prachtige cliff-walking route. De steile klif heeft een bijzondere naam, namelijk “Pha Ham Hod” (klif van de verschrompelde ballen).

Misschien niet de ideale bestemming voor een man, maar toch, als de tulpen bloeien, onthult het heuvelachtige terrein zijn magische schoonheid. De wandelroute is ongeveer drie kilometer en voert langs vier velden met Siam tulpen en andere wilde bloemen. De route gaat langs velden van cycadeeën, planten, die er uitzien als kleine palmbomen, voert langs grillige rotsformaties en dan ontvouwt zich weer een veld met duizenden tulpen.

Als je gaat

Pha Hin Ngam is ongeveer 300 kilometer vanaf Bangkok. De beste tijd om te bezoeken is juni, maar dus niet in de weekenden. Men kan in het park kamperen of een huisje huren. Wil men BBQ-en of koken, dan wel zelf de spullen meenemen.

Sai Tong is circa 70 kilometer vanaf de hoofdstad Chaiyaphum. Controleer vooraf de route er naar toe, want die is niet overal duidelijk aangegeven. De beste tijd hier is juni en juli. Ook hier kan men kamperen en er zijn een aantal huisjes met basisvoorzieningen beschikbaar. Eten en kookgerei breng je zelf mee.

Vrij naar een recent artikel in The Nation.

– Herplaatst bericht –

2 reacties op “De Siam tulp in Chaiyaphum”

  1. Rob Urbach zegt op

    Bij ons op het platteland in de gemeente Ta Phraya provincie Sakeaw gaan we vaak als familie uitje in onze omgeving op zoek naar eetbare zaken. Dat kunnen vissen, kikkers, insecten, mosselen, garnalen etc. zijn, maar ook groenten, vruchten, zaden, noten, bessen en bladeren. En ook bloemen, zoals de dok krajiao. Deze kan inderdaad net als veel bloemen prima gebruikt worden als soort groente en smaakt gemberachtig.

  2. John Chiang Rai zegt op

    Deze bloemen worden ook in Nederland gekweekt, en zijn in iedere goed gesorteerde bloemenwinkel/handel te koop onder de naam Curcuma bloemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website