Het dak van Thailand’ herbergt de hoogste berg van het koninkrijk. De berg Doi Inthanon ligt maar liefst 2565 meter boven zeeniveau.

Verblijf je in Chiang Mai, dan is een bezoek aan het gelijknamige nationale park zeker een aanrader. Wil je langer dan een dag blijven? Er is een beperkt aantal accommodaties op het park aanwezig, waaronder een kampeerterrein.

Nationaal park Doi Inthanon heeft, behalve de berg waaraan het zijn naam dankt, diverse bezienswaardigheden. Zo vind je er watervallen, wandelpaden en een weelde aan wilde dieren (voornamelijk vogels). Ook kom je er echte Hilltribe gemeenschappen tegen in de heuvels, zoals Karen en Hmong. Deze gemeenschappen vallen nu onder het zogeheten Royal Project en je kunt er plaatselijke producten kopen, zoals koffie.

Inthanon, koning van Chiang Mai

De hoogste berg in Thailand stond bekend als Doi Luang maar is later hernoemd naar één van de laatste koningen van Chiang Mai. Koning Inthanon was een conservatief persoon en een voorloper in het behoud van de bossen van Noord-Thailand. Ook zag hij in hoe belangrijk Doi Luang was voor de rivieren van Thailand. Op zijn verzoek werd zijn as na zijn dood in 1897 aan de top van de berg geplaatst. Hier staat nu een kleine gedenkplaats (zie foto rechts) waar zijn as wordt bewaard. Het altaar staat net iets verder dan het houten bord met ‘Hoogste punt van Thailand’.

Naar de top!

Heb je geen conditie? Geen nood! Er gaat een prima weg naar de top van de berg. Vanaf de parkeerplaats is het nog maar een klein stuk lopen. Een paar treden omhoog en je staat op het hoogste punt in Thailand, waar ook de gedenkplaats voor koning Inthanon te vinden is. Er is een klein informatiepunt waar je wat meer kunt lezen over de flora en fauna van het gebied. De top kan overigens tegenvallen. Het mooiste punt van de berg is iets verder naar beneden, bij de twee koninklijke tempels.

De koninklijke tempels

Deze ‘tweelingtempels’ zijn gebouwd door de Thaise luchtmacht, ter ere van de 60ste verjaardag van de koning en koningin van Thailand (in 1987 en 1992). De donkere, bruin getinte tempel is gebouwd voor de koning en heet Phra Mahathat Chedi Nophamethanidol. De tempel met een lichtblauwe, paarsachtige gloed is de Phra Mahathat Chedi Noppholbhumsiri en is gebouwd voor de koningin. Het gebied rondom de tempel is prachtig onderhouden en versierd met veel bloemen. Bij heldere lucht kun je vanaf hier genieten van een prachtig uitzicht op het noorden van Thailand en de bergen van Birma (richting het westen).

Goed om te weten

Wil je een dagje naar Doi Inthanon? Regel dit bij een reisbureau in Chiang Mai. Normaal gesproken stop je tussendoor ook voor een bezoek aan de kleine stad Chom Thong om daar de vijftiende-eeuwse tempel te bekijken. Daarna ga je door naar Doi Inthanon.

Als buitenlander betaal je 200 Baht om het nationale park binnen te komen, maar als je een tour hebt geboekt, zit dit bedrag meestal bij de prijs inbegrepen (vraag hiernaar bij je reservering). Verder bestaat de tocht uit een bezoek aan één van de watervallen (meestal Vachiritharn of Siritharn), de lunch, en dan tot slot een bezoek aan de tweelingtempels en de bergtop. Vooral tussen november en februari kan het erg koud zijn op de berg, dus trek een lange broek aan en neem een trui of vest mee.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

6 reacties op “Nationaal park Doi Inthanon”

 1. Theo Verbeek zegt op

  Het park Doi Inthanon is zeker een aanrader. Prachtige tuinen rondom de tempels en de onvoorstelbare stilte in de omgeving icm het fenomenale uitzicht!

 2. Joseph Jongen zegt op

  Jaren geleden ben ik er op mijn brommertje vanuit Chiangmai heen gereden. Ik had vernomen dat er een hotel was. Kende in die tijd nog geen woord Thai en het woord ‘hotel’ kende daar boven op Doi Inthanon ook niemand. Het werd al donker en uiteindelijk het hotel toch gevonden. Weet de prijs zelfs nog: 80 baht voor een kamer en 100 baht voor de exclusieve uitvoering. Ruig de exclusieve uitvoering genomen. Heb het geweten: een meer dan eenvoudig hok met weliswaar een bed en zelfs een stoel en tafeltje. De luxe uitvoering had warm water zo vertelde men. Helaas was er ‘s morgens geen koud noch warm water. Overigens was het toch een leuke ervaring die me tot op de dag van vandaag is bijgebleven.

 3. frits zegt op

  2 jaar geleden op mijn gehuurde honda 110cc van uit Changmai naar toe gereden,onderweg al zoveel mooie tempels gezien.Eenmaal bij het park aangekomen diverse watervallen gezien en gedeeltelijk beklommen voorzover mogelijk,een aantal thai waren aan het spelen in het water.Verder naar boven gereden werd het almaar kouder en ook nog eens mistig en ik was er totaal niet op gekleed.Alleen een singlet en dat met een temperatuur van 16 graden,maar als hollander zet je daar maar over heen.Toen ik later weer naar beneden ging voelde ik de heerlijk weldadige warmte.Ik ben nu 70 jaar,en over een maand ga ik weer naar thailand met mijn vriendin,naar Aonang in het zuiden en overal met het [brommertje] heen.Als je Thailand wilt ontdekken,huur zo,n ding en ga van de snelweg af en zie dan het echte Thailand.Mijn eerste keer was in1992,5 weken met de fiets van Don muang airport naar hua hin ,Kanchanaburi en weer terug.Frits

 4. John Chiang rai zegt op

  In de maanden December,Januari,en Februari,kan het Thailandse verhoudingen behoorlijk koud worden, zodat niet zelden de temperatuur onder het vriespunt gaat. Veel Thais uit de zuidelijke provincies komen dan foto’s maken van het landschap, en de vaak wit aangevroren planten en bloemen.

 5. janbeute zegt op

  Ik zie hem elke dag de Doi Inthanon vanaf mijn woning en als ik het gasthuis schoonmaak .
  Ik woon ongeveer in het midden van de bergketen op een rij afstand van 60 km tot aan de voet van de berg
  Met een rondom schitterend uitzicht , zelfs de Doi Suthep kan ik zien , was vroeger beter daar de buren aan de overkant van de weg de bomen niet onderhouden en maar laten groeien .
  Ben er vele malen geweest op de top is ook nog een observatiepost van het leger .
  Ja het kan er zeker behoorlijk fris zijn .

  Jan Beute .

 6. Hansest zegt op

  Beste Jan Beute,
  Ik ben (gezond) jaloers op je. Geniet er van in volle teugen.
  Hansest


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website