Sinterklaasfeest in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Expats en pensionado
Tags:
18 november 2018

In verschillende media valt te lezen, dat het Sinterklaasfeest bij de expats verenigingen gevierd gaat worden. Gelukkig geen oeverloze discussies over bepaalde onderwerpen, die niet bij deze Nederlandse traditie horen.

Gelukkig hoeft Sint Nicolaas zich ook geen zorgen te maken om op de daken te klimmen om een cadeautje door de schoorsteen te bezorgen. In Thailand zijn geen schoorstenen, behalve bij sommige tempels. Het heeft geen zin om daar iets in te werpen. De ontvanger wordt niet verrast, omdat deze al is verast.

Misschien dat Sint per boot arriveert en verder trekt per olifant!

Prettig Sinterklaasfeest!

13 reacties op “Sinterklaasfeest in Thailand”

 1. Hans Bos zegt op

  Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten komten naar Hua Hin op 30 november. Hij bezoekt dan Happy Family Resort, op de grens van Hua Hin en Cha Am. Iedereen is welkom, met of zonder kinderen. Wel eerst melden bij [email protected]

 2. jacques zegt op

  Is er al politie beveiliging geregeld af gaat het er hier anders aan toe. De bevolking samenstelling is van een andere pluimage, dus zal geen problemen opleveren. In Nederland een zooitje geworden, dat de gemeenschap (belastingbetaler) weer handen vol geld gaat kosten en de sfeer wordt er niet beter op. Ik was als kind zijnde (eind vijftig en begin zestiger jaren) onder de indruk van het sinterklaas gebeuren en het was een feest. Van discriminatie of respectloos gedrag naar anders gekleurde mensen was geen sprake. Het was zelfs zo dat ik op keek naar die zwarte Pieten, want het waren acrobaten en ze regelden van alles voor de sint. Doeners met autoriteit, want ja de roe en de zak die waren niet voor niets meegenomen uit Spanje en als blank kindje kon je zo door de (roet)piet de zak in mits je je misdragen had natuurlijk, want rechtvaardig waren ze wel. Ja ja niets geen link met het slavenverleden dat zit toch vooral in het hoofd van een bepaalde doelgroep Nederlanders die hun wil duidelijk maken en wat het ze oplevert dat is nog maar de vraag. Een kleurrijke mix van Pieten zoals heden ten dagen zou toch genoeg moeten zijn als compromis , maar nee het zwarte moet kennelijk geheel weg. Ja ja niet alle nieuwe aanwas en medestanders in Nederland is wat mij betreft uit op een leefbare samenleving, maar protesteert en frustreert een volksfeest zonder discriminerende gedachten en intenties.

  • ruud zegt op

   Het probleem met die kleurenmix is, dat je in in Azie het gele ras hebt, in Amerika heb je roodhuiden, in Afrika heb je het zwarte ras, in Nederlands Indie had je de blauwe apen, en in Nederland heb je de kaaskoppen en de Oranjes.
   Dan Hebben we alleen nog groen en paars voor de Pieten.

 3. Bert zegt op

  Volgens onbevestigde berichten heeft de actiegroep “Kick out Zwarte Piet” een kort geding tegen zichzelf aangespannen om te eisen dat het woord “Zwarte” uit de naam verwijderd wordt.

  • Die groep heeft al haar krediet bij een groot deel van de Nederlandse bevolking verloren, door doelbewust te proberen een kinderfeest te verzieken. Ze zijn niet bereid tot enig compromis. Ze hebben geluk dat ze beschermd werden door de politie anders waren ze in heel wat steden met pek en veren de stad uitgejaagd. Naar mijn mening geheel terecht.

   • Gelukkig mag iedereen in Nederland een eigen mening hebben. Een klein groepje, vooral linkse extremisten, zegt dat zowat de hele Nederlandse bevolking racistisch is omdat ze Sinterklaas met zwarte Piet een leuk kinderfeest vinden. Dat is nogal wat.
    Een aantal van die activisten, die voortkomen uit de krakersbeweging, beweert openlijk dat Sinterklaas maar moet worden doodgeschoten en de kinderen dan lekker onder de botsplinters komen te zitten. Dat zijn geen loze dreigementen want Pim Fortuyn werd ook vermoord door een linkse extremist.
    Tja, dan heb ik toch meer met die hooligans, die opkomen voor een kinderfeest.

   • ruud zegt op

    U gelooft toch niet echt, dat het bij die organisatie om discriminatie gaat.
    Het doel is onrust veroorzaken in Nederland.
    Of ze dat zelf hebben bedacht, of dat ze worden betaald door Rusland, is de vraag.
    Rusland heeft namelijk nog een appeltje te schillen met Nederland.

 4. Ger-Korat zegt op

  Voor de liefhebbers van echte zwarte pieten kan ik meedelen dat ik regelmatig zwarte piet in Thailand tegenkom. Geheel zwart gesminkt met rode lippen. De naam is ngoh pah (เงาะป่า). Deze zwarte piet kan vliegen en neemt het in een sprookje op tegen de jak ( ยักษ์ ) , de grote booswicht. Dus ook deze zwarte pieten zijn geliefd maar dan in Thailand. Dus let er naar eens als ergens een feest wordt georganiseerd, ik zelf zie ze af en toe.

 5. erik zegt op

  Nederland knapt nu voor vele miljoenen de gouden koets op en daar staan schilderingen op met ‘negertjes’ als herinnering aan dat fraaie slavernijverleden van ons. Dat mag wel? Maar daar zegt men niks van want ze hopen allemaal eens op het pluche te mogen zitten en de familie Van Buren een handje te mogen geven. Een dubbele moraal.

  • Kees zegt op

   Ik heb toch ook echt wel eens wat over de problemen met die gouden koets gelezen. Maar goed, alles gaat uiteindelijk op de schop. Over het Conimex logo heb ik nog niets gehoord maar dat komt nog wel.

  • Toevallig genoeg moest na opmerkingen over de afbeelding de Gouden Koets direct gerenoveerd worden. Dus die worden keurig netjes overschilderd met afbeeldingen van roetpieten.

 6. Kees zegt op

  Het is jammer dat een kleine groep mensen iedereen forceert in zwart/wit termen te denken. Het is overgewaaid uit de USA dat een andere geschiedenis heeft en waar zwarte Piet met ‘blackface’ geassocieerd wordt. In Nederland is de intentie van het feest nooit racisme geweest natuurlijk. Maar het is begonnen met ene Quinsy Gario die het zo vervelend vond dat zijn moeder soms ‘zwarte Piet’ werd genoemd. Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is. Maar een oudere man met baard zal ook wel eens ‘Sinterklaas’ of ‘kerstman’ genoemd worden, een dik kind “Dombo’, iemand met een handicap ‘Manke Nelis’, iemand met een bril ‘brilsmurf’ en iemand met rood haar ‘vuurtoren’. Allemaal vervelende benamingen maar niemand die om een ban schreeuwt van Sinterklaas, smurfen of vuurtorens. We accepteren het want het gaat niet om iemand met een andere huidskleur in dat geval. En zo is politieke correctheid mbt zwarte Piet een goedbedoelde maar uiterst subtiele vorm van racisme; we stellen namelijk een belediging op basis van huidskleur boven iedere andere belediging. En als we onderscheid maken op basis van huidskleur, goed bedoeld of niet, dan heet dat racisme geloof ik.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik wordt in Thailand ook wel eens uitgemaakt voor farang. Heb mjn niet-Thaise uiterlijk dan ook niet mee. Blauwe ogen en blond haar, ja ik vind het vervelend dat er vaak te lang in mijn ogen wordt gekeken. Maar gelukkig na elke diepe of zwoele blik ontvang ik een lieve lach. Ja dan valt het wel weer mee om tot een minderheid te horen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website