Het gaat wel iets beter met de pensioenfondsen dankzij goede beleggingsresultaten en een hogere rente in 2017. Kleine fondsen kunnen weer gedeeltelijk indexeren. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Helaas hebben de meeste  pensioenfondsen, waaronder de vier grootste, ABP, PfZW, PMT en PME, nog steeds onvoldoende eigen vermogen om te kunnen indexeren. Daardoor zit er voor bijna 13 miljoen deelnemers aan pensioenfondsen ook dit jaar geen indexering in. Van deze groep dreigt voor 10 miljoen deelnemers zelfs een extra korting boven op het niet indexeren in 2020 of 2021, als de financiële positie van hun pensioenfondsen dan niet is verbeterd.

Veel fondsen zijn vooral afhankelijk van hun beleggingsresultaten. Betere resultaten moeten de dekkingsgraad verhogen, maar mocht dat niet lukken dan hebben de pensioengerechtigden het nakijken.

Bron: NOS.nl en DNB

18 reacties op “Pensioenen van ABP, PfZW, PMT en PME volgend jaar weer niet verhoogd”

 1. Jack zegt op

  Gezamenlijk vermogen van pensioenfonds voor de crisis in 2008 was 685 miljard, en nu een kleine 1335 miljard….hoezo niet indexeren of zelfs korten!!

  • Erik zegt op

   Hoeveel denk je, Jack, is er tussen 2008 en 2018 ingelegd van nieuwe deelnemers? Zou je dat niet bij die 685 miljard tellen?

   • Jack zegt op

    En de jaarlijkse uitgave van 35 miljard dan maar niet meetellen?

 2. Henk zegt op

  Ik heb een vermoeden dat er bij de genoemde pensioenfondsen, toch niet de kleinsten, onvoldoende kennis aanwezig is. Ze rommelen maar wat aan lijkt het wel. Ambtenarij? Toezicht van de overheid onvoldoende? Ikzelf heb een pensioen van ING wat elk jaar geïndexeerd wordt. De laatste 10 jaar ook! Dekkingsgraad van het ING pensioenfonds ligt steeds boven de 140%. De genoemde pensioenfondsen halen nauwelijks 100%. Bij ING zit duidelijk professionele leiding.

 3. dirk zegt op

  Als Griekenland 6 miljard moet lenen, dan staat heel Europa op zijn kop. Laatst nog een uitzending gezien waar de pensioenfondsen tegen het licht gehouden werden. Wat een lid van de raad van bestuur daar verdient per jaar, krijg ik mijn hele leven nog niet aan pensioen uitgekeerd, zelfs al word ik honderd.
  In kas 1335 miljard, 1335, 1335,1335, daar kan je de hele wereld, bij wijze van spreken 10 jaar lang te eten van geven. Wij spreken hier in dit blog wel eens over de corruptie in Thailand, volgens mij zijn we geen haar beter.

 4. ruud zegt op

  Je zou toch mogen verwachten, dat grotere fondsen per deelnemer minder kosten maken, en dus betere resultaten zouden moeten behalen, dan de kleinere fondsen.

 5. George zegt op

  Daardoor zit er voor bijna 13 miljoen deelnemers aan pensioenfondsen ook dit jaar geen indexering in….Zijn we een land van pensionistas geworden …Blijven er nog maar 4 miljoen over die wel geindexeerd worden begint het dan vanaf baby leeftijd?

 6. George zegt op

  Ik ben blij met mijn ABP Ze halen nog steeds veel betere resulaten dan wanneer ik het zelf probeer. Beleg zelf eens 1000 euro en zie dan hoe gemakkelijk het is om op een legale manier flinke rendementen te halen. Het land van klagers en prutsers ….wij dus 🙂 De beste stuurlui …

  • Leo Th. zegt op

   Nou George, bij het pensioenfonds werken financiële specialisten of worden de ingelegde gelden van de deelnemers uitbesteed aan buitenlandse institutionele beleggersfondsen. Voor hun werkzaamheden worden voor ons onvoorstelbare bedragen betaald. Gezien hun kennis en middelen zou je mogen verwachten dat zij inderdaad meer rendement op de door jou genoemde € 1000 halen dan jij en ik. Momenteel zit er in de gezamenlijke pensioenpotten 1335 miljard euro. Dit jaar wordt er door de deelnemers 35 miljard ingelegd terwijl er 30 miljard uitgekeerd wordt. In de toekomst zal de inleg minder worden, o.a. door de toename van het aantal ZZP’ERS, en de hoogte van de uitkeringen zullen stijgen. Desondanks zal er ook voor de komende generaties genoeg in de pensioenpotten zitten om verzekerd te zijn van hun uitkering. En dat komt door de opbrengst van de beleggingsresultaten. De afgelopen 40 jaren bedroegen die gemiddeld 6% en gezien de geschiedenis zal dat percentage voor de komende 40 jaren niet veel verschillen. Dat er het aanstaande jaar voor het merendeel van de pensioengerechtigden wederom geen indexatie inzit (voor velen al voor de 10e of 11e keer op rij) vindt zijn oorzaak in politieke spelregels, terwijl het geld in de pot enkel groeit. Dat zijn de feiten George en het benoemen van de feiten staat los van klagen. Dat jij je landgenoten ook prutsers noemt slaat al helemaal nergens op. Wereldwijd hebben Nederlanders expertise op o.a. waterbeheer, baggerbouw, land- en tuinbouw, zonne-energie, etc., en ja, qua stuurlui op de vaart staan Nederlanders ook hun mannetje (tegenwoordig ook vrouwen) al was dat niet wat jij bedoelde. Jij bent blij met je ABP, je goed recht, maar ik zou na jarenlang ingeleverd te hebben eindelijk ten minste qua te besteden inkomen gelijk willen blijven door indexatie van mijn pensioen. Het geld is er maar het ontbreekt aan politieke wil.

  • brabantman zegt op

   George,
   Verslag van de DNB eergisteren. Dekkingsgraad ABP 101,5%.
   Dus je wordt eerdaags ook gekort op je pensioen, immers te lage dekkingsgraad.
   Ik vind het ongelooflijk dat een dergelijke organisatie met zoveel z.g.n. ‘deskundigen niet in staat is om in goede jaren, als een eenvoudig mens op zijn spaarboekje al 5% krijgt, een redelijk resultaat te behalen.
   Maar ja, als u de vergoedingen leest hetgeen de top krijgt dan weet u dat eigenbelang hier ook belangrijker is.

   • janbeute zegt op

    Beste Brabantman .
    Als eenvoudig mens 5% op je spaarbankboekje krijgen .
    Vertel me bij welke bank waar dan ook , ik ben ook een eenvoudig persoon maar ik heb al Jaren geen 5% rente of wat er bij in de buurt komt meer gezien .
    Je mag heden ten dage nog blij zijn als je een 0,5 % krijgt .
    En met de aandelen gaat het ook niet zo eenvoudig om een rendement te behalen van rond de 5 % op de portefeuille
    Ben benieuwt .

    Jan Beute .

    • brabantman zegt op

     Janbeute
     Als u mijn inzending beter gelezen had, dan had u kunnen lezen dat ik sprak over de ‘goede jaren’. Ik spreek niet over 2018.

 7. Jacq Reijnders zegt op

  Dit niet kunnen verhogen van ons pensioen is gekomen door de bemoeizucht van de overheid. Als ze er met hun jatten vanaf hadden gebleven, zouden er best wel verhogingen inzitten volgens de pensioenfondsen. Ze moesten zonodig de regels veranderen.

 8. ruud zegt op

  Er is natuurlijk iets vreemds aan de hand met pensioenfondsen.
  Er wordt altijd gesproken over toekomstige generaties.
  Het geld in de pensioenfondsen is helemaal niet van toekomstige generaties.
  Al het geld in het pensioenfonds is gezamelijk eigendom van iedereen die op dit moment lid is van een pensioenfonds en van niemand anders.
  -Dit even los van ondertussen overleden deelnemers, waarvan de erfgenamen eventueel een claim op het pensioenfonds zouden kunnen hebben.-

  Al dat geld zou naar rato uitgedeeld kunnen worden aan de huidige deelnemers.
  Alleen in de praktijk werkt het anders.
  Van de premies en de beleggingsresultaten is een gigantische buffer geld opgebouwd voor mensen die in de toekomst lid gaan worden van het pensioenfonds, om hun uitkeringen te kunnen financieren.
  Daardoor krijgen de huidige leden minder geld, dan waar ze recht op hebben.

  Niet dat die toekomstige leden daar wat aan hebben, want diezelfde buffer gaat daarna verder naar de volgende generatie leden.
  Alleen hoeven ze waarschijnlijk minder af te dragen aan het opbouwen van die buffer, want dat is in onze generatie al gebeurd.

  Wie er met het geld vandoor gaat, als het laatste lid van een pensioenfonds is overleden.(de laatste drukker van een papieren krant bijvoorbeeld) weet ik niet, maar het lijkt me dat er een redelijke kans is, dat het geld in de kas van de overheid verdwijnt.

 9. Henk zegt op

  Dit waren de achtereenvolgende bestuursvoorzitters:

  Bert de Vries van juni 1997 tot 1 september 2001 (parttime)
  Elco Brinkman van 1 september 2001 tot 1 april 2009 (parttime, gemiddeld 1 dag per week)
  Harry Borghouts vanaf 1 april 2009 tot 1 augustus 2009
  Ed Nijpels vanaf 1 augustus 2009 tot 19 februari 2011.[68]
  Henk Brouwer per 1 januari 2012[69] tot 1 juni 2014.[70]
  Corien Wortmann-Kool per 1 januari 2015[71] ( bron: Wikipedia)

  Als je de beroepen ziet van sommigen voordat ze bestuurvoorzitter werden, dan krijg je een indruk van het
  “falen” van het ABP. Elco Brinkman, Ed Nijpels, Harry Borghouts, waren politieke figuren, die geen verstand hadden van pensioenen. Vriendjespolitiek? Wie het weet mag het zeggen.

 10. Jacques zegt op

  Het pensioenfonds ABP, waar ik ook mijn bijdrage van krijg, is altijd al op de hand van de kabinetten geweest. Er is door de jaren al veel geld weggesluisd van onze waardevaste pensioenen. Het ABP is een karakterloze club geworden, die niet eens in staat is om op mijn klachtbrief te reageren. Ik wacht al ruim twee maanden. Ik denk dat deze inmiddels wel in de prullenmand is beland. Zo wordt er omgegaan met de klant. Nou die is zeker geen koning. Ondanks het feit dat er in de geld wereld een grote graaicultuur heerst en zeker de eigen portemonnee niet vergeten wordt, want ze hebben aan de top zo’n belangrijke job als ik ze moet geloven en gezien hun dikdoenerij. Het is het grote geld en grote gebouwen, maar waar het om gaat zijn de pensioenen, waar we allemaal recht op hebben en wat ons jarenlang is voorgehouden. Het programma de zwarte zwanen heeft mijn ogen geopend en nu de rest van Nederland nog en dan massaal reageren op een zo sterk mogelijke wijze. Wij zijn het volk en wij verdienen een goede oude dag met voldoende geld zoals ons was beloofd. Het is te triest voor woorden dat we het er steeds over moeten hebben en dat de vvd kabinetten het belangrijker vinden om het grote geld van het nodige te voorzien in plaats van de oud gedienden.

 11. Ernst@ zegt op

  https://www.maxvandaag.nl/maxpensioenmanifest

 12. Piet zegt op

  Bekijk de aflevering van omroep Max “de zwarte zwanen” eens terug kunt U zien dat de banken wereldwijd de boel oplichten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website