Hobby’s uitoefenen, mooie reizen maken en meer tijd besteden aan vrienden, kinderen en kleinkinderen. Nederlanders die hun pensioen al in het vizier hebben, zitten barstensvol met plannen voor het vullen van de tijd die ze straks hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1100 Nederlanders tussen 55 en 66 jaar, dat is uitgevoerd in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Nederlandse pensionado’s zijn bepaald niet van plan om in deze fase van hun leven helemaal niets meer te ondernemen. Integendeel. Mensen die hun pensioengerechtigde leeftijd snel zien naderen, maken volop plannen voor straks. Ruim 70 procent denkt door alle vrije tijd namelijk nog meer te kunnen genieten van het leven.

Naar Australië

Zo zegt meer dan de helft van de Nederlandse senioren een bucketlist te hebben, voor dingen die ze in hun leven nog niet eerder hebben gedaan. Met stip op nummer 1 staat het plannen van een lange, verre vakantie. De Nederlandse 60-plusser blijkt reislustiger dan ooit tevoren. Als het gaat om de favoriete bestemming springen vier landen er duidelijk uit. Dat zijn Australië (22 procent), Nieuw-Zeeland, Noorwegen en de Verenigde Staten (allen iets minder dan 20 procent). Daarnaast wordt ook Canada regelmatig genoemd als land waar de senioren, als ze eenmaal van hun oudedagsvoorziening kunnen genieten, graag nog eens naartoe willen.

Naar de kleinkinderen toe

Maar er is meer dat de bijna-pensionado straks wil gaan ondernemen. Hobby’s uitoefenen bijvoorbeeld. Voor 63 procent van deze groep staat dat in de top 3 van geplande activiteiten. Bijna 20 procent wil graag nog een nieuwe taal leren. Een instrument leren spelen of boek schrijven staat bij 10 procent op het verlanglijstje voor straks. Bijna 5 procent zegt graag nog eens een sportieve uitdaging te willen aangaan, zoals het lopen van een marathon. Tijd besteden aan kinderen en kleinkinderen (bijna 45 procent) en vaker vrienden bezoeken (40 procent) blijken eveneens favoriet. Ruim één op de 5 denkt serieus na over het verrichten van meer vrijwilligerswerk.

Mooie plannen dus. Maar die zijn alleen mogelijk wanneer je in al die werkende jaren ervoor voldoende hebt gespaard.  Zeker 40 procent van de Nederlanders weet niet hoe het met hun eigen pensioen is gesteld en of ze later wel voldoende hebben gespaard voor een fijn en ontspannen leven als pensionado.

32 reacties op “Nederlandse gepensioneerden willen mooie reizen maken”

 1. herne63 zegt op

  Leuke plannen allemaal voor wie genoeg geld heeft. Ik heb zelf nog veertien jaar voor de boeg en wil dan in Thailand wonen met mijn Thaise vrouw en gezin. Gezien de huidige import van kansarmen in Nederland, vrees ik eerlijk gezegd voor mijn AOW/pensioen. Ik vraag mij af of de huidige generaties wel de sociale zekerheid kunnen garanderen voor de toekomstige generaties. Ik heb er eerlijk gezegd een heel hard hoofd in. De cijfers van de overheid liegen er niet om wie er zoal in de bijstand zitten. Ik klink negatief maar veel voor wat we veertig jaar geleden voor onmogelijk hadden gehouden, is inmiddels een feit.

  • Geert zegt op

   De “huidige import van kansarmen” heeft héél weinig te maken met jou A.O.W / pensioen rechten.
   Voordat je deze uitspraken doet, zou je je eens moeten verdiepen in het werkelijke probleem.
   Kijk de serie; Zwarte zwanen en zie dat niet de ” kansarmen nieuwkomers” maar de grote graaiers van banken en hedgefondsen jouw pensioen bedreigen.

  • Leo Th. zegt op

   Ben blij dat ik zo gelukkig was om niet te hoeven wachten tot aan mijn pensionering voor het maken van verre reizen, maar dat terzijde. En inderdaad, 40 jaar geleden, zoals jij schrijft, had ik niet voor mogelijk gehouden om veel landen in Europa te bezoeken, diverse malen naar de VS te reizen en pakweg 40 maal naar Azië, allemaal bekostigd doordat ik in staat was om gewoon hard te kunnen werken en geen buitenissig leven leidde. Uiteraard begrijp ik dat jij dat niet bedoelt, jij maakt je zorgen over de instroom van vluchtelingen, kansarmen in jouw bewoording, waarvan jij denkt dat ze jouw toekomstplannen in de war zullen schoppen. Denk dat je zorgen overbodig zijn. Pensioen wordt nog steeds opgebracht door de werkenden in een bepaalde bedrijfstak en aan de opbouw van de AOW betaalt iedereen mee, ook degenen die een bijstandsuitkering ontvangen. Natuurlijk verandert Nederland steeds meer door migratie en is er veel te zeggen over de intergratie van bepaalde bevolkingsgroepen. Maar dat is nu eenmaal van alle tijden en je voelt je veel prettiger in je vel zitten wanneer je jezelf flexibel opstelt en je er zeker niet aan ergert. Weet niet of jouw (Thaise) vrouw bij jou in Nederland verblijft maar in het bevestigde geval zal zij zich ook ontzettend moeten hebben aanpassen. En wat die ‘kansarmen’ betreft, de meesten zullen graag aan de slag gaan om een betere positie te bemachtigen. Veelal wordt dat hen echter belet door allerlei voorschriften van onze overheid, waardoor ze inderdaad (tijdelijk?) aangewezen zijn op een uitkering. En ondanks al die uitkeringen schijnt het Nederland economisch zeer voor de wind te gaan, veel bedrijven kunnen nauwelijks werknemers vinden. Overigens, jij hebt het plan om tzt naar Thailand te verkassen. Je goed recht maar met regelmaat hoor je ook suggesties vanuit de Nederlandse politiek om je dan op je AOW te korten. En niet alleen vanuit de politiek, ook sommige Nederlanders delen deze opvatting omdat je je steentje niet meer aan de Nederlandse economie zou bijdragen. Voor de goede orde, ik ben het daar pertinent niet mee eens, maar zoals jij je afvraagt of de huidige generatie de sociale zekerheden kunnen garanderen voor de toekomst willen anderen jou korten op je inkomsten omdat je Nederland/Europa gaat verlaten. Heeft in feite niets te maken met het artikel, de enquête naar plannen van de toekomstige gepensioneerden, maar gewoon een reactie op jouw inzending.

   • ruud zegt op

    Er wordt al gekort op de A.O.W.
    De heffingskortingen zijn afgeschaft voor de buitenlands belastingplichtigen.
    Dat scheelt gelijk een paar duizend Euro per jaar.
    Bovendien is de A.O.W. opbouw aangepast van 15 tot 65 naar 17 tot 67.
    De opbouw A.O.W. van de eerste twee jaar is in rook opgegaan.
    Als je dus met 65 jaar gaat emigreren, loop je 4% A.O.W. mis.
    Verder is er een omzetting gedaan van sociale premies naar belasting, waarvan ook specifiek de emigranten het slachtoffer zijn geworden.
    Korting in overvloed dus voor de emigrant.

    Overigens zijn de meest mensen die in nederland gaan wonen ouder dan 17 jaar.
    Voor het aantal jaren dat ze ouder zijn dan 17 hebben ze dus geen bijdrage geleverd aan de A.O.W.
    Ze krijgen dan ook wel minder A.O.W. maar dat wordt dan via de bijstand weer (gedeeltelijk?) aangevuld.

  • chris zegt op

   Als je als gepensioneerde man naar Thailand verhuist ben je eigenlijk hier ook kansarm: spreekt de taal niet, geen mogelijkheid om iets te doen (vrijwilliggerswerk of part-time werk), geen ziektekostenverzekering, een boel papieren elk jaar om je verblijf te verlengen, geliefd slachtoffer voor corruptie, grotere kans op betrokkenheid bij verkeersslachtoffers, grotere kans om al je geld te verliezen, gezien worden als een wandelende ATM.
   Ik zou het wel weten: nooit naar Thailand, in Nederland blijven.

   • Nicky zegt op

    Nou, u schrijft het wel erg negatief zeg.
    1. Spreek de taal niet. hoeveel expats spreken er Thais? ik denk dat het grootste gedeelte er met
    Engels een aardig eind komt
    2. als je gepensioneerd bent is het naar mijn idee niet meer nodig om te werken
    3. geen ziektekostenverzekering. Als Nederlander heb ik begrepen dat je gewoon verzekerd blijft. en als Belg kan je een beroep doen op de medische bijstand van Assudis.
    4. Een boel papieren ieder jaar. Tjonge tjonge. hooguit 5 A4tjes
    5. grote kans op verkeersongelukken. Hangt maar van jezelf af hoe je rijd. Bij normaal gedrag zie ik geen groter risico dan in Europa.
    6. Geld verliezen. Is ook iets wat je volledig zelf in de hand hebt. Gewoon je verstand bij mekaar houden.
    Maar, indien U zo negatief over Thailand denkt, kunt u dus beter in Nederland blijven en klagen over de buurman of het weer

    • Cornelis zegt op

     Ik denk dat je de ironische ondertoon gemist hebt…….

    • Tino Kuis zegt op

     Nicky, wel eens van ironie gehoord? Heb ik zelf trouwens ook wel eens moeite mee.
     Ik voelde mij nooit een vreemdeling in Taailand, behalve tijdens de gang naar een immigratiekantoor. Maar de meeste Thais bleven in mij een kansarme vreemdeling zien….

     • Nicky zegt op

      Inderdaad. Ik zag daar geen ironie in, maar gewoon weer eens een negatieve reactie van iemand.

    • chris zegt op

     beste Nicky,
     Mijn opmerkingen waren ironisch bedoeld. Je hebt nog 14 jaar voor de boeg; ik woon hier nu 12 jaar. Hoewel er in 14 jaar wel een en ander zal veranderen, kan het geen kwaad je goed voor te bereiden op je verhuizing, met name via dit blog. Dan schrijf je niet op wat je nu schrijft.
     1. de meeste Thais verstaan geen Engels anno 2018, ook niet in Bangkok;
     2. je mag je vrouw niet helpen bij haar restaurantje, marktkraam of kapperszaak. Met pensioen in Thailand betekent niets doen;
     3. als je hier pemanent woont ben je niet meer verzekerd via Nederland;
     4. lees eens verhalen hoe je je inkomensverklaring krijgt, een bankverklaring, een gezondheidsverklaring etc. Het gaat niet overal in Thailand op dezelfde manier. Ik heb jaarlijks ongeveer 25 copietjes nodig voor verlenging van mijn visum;
     5. het gaat niet om hoe je zelf rijdt. Het gaat om hoe anderen hier rijden. 24.000 verkeersdoden per jaar tegen 650 in Nederland, zegt genoeg dacht ik.
     6. Vele expats met verstand hebben veel geld verloren aan de verkeerde vrouwen en familie. Als je geen geld wilt verliezen, koop een auto op je eigen naam en HUUR een huis.Koop nooit. Verhalen te over op dit blog. Ook over allerlei juridische constructies waaraan advocaten veel geld verdienen maar die in essentie tegen de wet zijn die zegt dat buitenlanders geen grond kunnen bezitten in Thailand.

     • Nicky zegt op

      Chris, sorry voor mijn weerwoord, maar, wij zijn beide gepensioneerde Europeanen die in Chiang Mai wonen, waar beter Engels gesproken word dan ergens anders in Thailand.
      Veel mensen gaan ervan uit, dat als je in Thailand woont, dat je een Europese man bent met een Thaise partner. Sorry, er zijn er ook veel zoals wij. Dus wij hoeven niemand te helpen met een Thais bedrijfje. Verliezen ook geen geld aan Thaise partners. En, ja ik heb al vele malen hier op het blog gelezen betreffende de verzekering. Daar wij Belgen zijn hebben we daar ook niks mee te maken. Ook wat betreft de documenten voor de immigratie gaat het bij ons nog allemaal wat makkelijker. Alhoewel, als je geld voldoende op de bank hebt heb je enkel maar dit bankdocument nodig. Dus uw Ironische beweringen, gelden lang niet voor iedereen.

      • Kevin zegt op

       U bent zeker nog nooit in andere provincies geweest dan alleen de bovenste hier spreken ze perfect Engels nooit geen probleem met immigratie en al helemaal geen massa papierwerk alleen de juiste invulformulieren en een paar copies PP.
       Oja er wordt ook nog gezegd dat men niet mag werken ook weer een misplaatste opmerking want met het juiste beroep en werkvergunning mag dit wel.

     • Tino Kuis zegt op

      Chris,

      Nou ja, niets doen? Je mag lezen, reizen, uitgaan (bv wandelen in de bergen of musea bezoeken…) stukjes schrijven voor thailandblog en de Thaise taal leren.

      Verder wordt je behandeld als een potentiele misdadiger. Iedere drie maanden nederig vertellen waar je woont en bij ieder bezoek buiten de provincie aangeven waar je bent en wanneer je weer teruggekeerd bent bij moeder de vrouw, metaforisch gesproken.

      Volgend de Thaise Grondwet van 2017 hebben alleen mensen met de Thaise nationaliteit rechten (en plichten). Buitenlanders hebben geen rechten maar wel plichten.

    • Walter zegt op

     Geen ziektekostenverzekering Nicky, Thailand valt niet onder de zgn. verdragslanden dus volgens de NL Zorgverzekeringswet kun je de pleuris krijgen. Een van de argumenten is dat de medische kosten in Thailand erg hoog zijn, niets is minder waar om het net niet als leugen te betichten.

  • Ger-Korat zegt op

   In het artikel staat dat 40 procent niet weet hoe het met hun eigen pensioen is gesteld. Als ik dan de reactie van Herne63 lees denk ik dat hij tot deze groep onwetenden behoort. Onwetend van hun eigen pensioen, onwetend van de economie in Nederland. Deze 40 % is te laks om even naar hun jaarlijkse pensioenoverzicht te kijken of even via het internet op Mijnpensioen.nl. Maar dan wel onjuistheden schrijven of verbaasd zijn over hun eigen financiele situatie en anderen de schuld geven. De economie in Nederland groeit jaar op jaar, gemiddeld genomen worden we jaar op jaar rijker en verdienen jaar op jaar meer. Natuurlijk zijn dat gemiddelden, maar tegenover de onderkant van de samenleving heb je een grote groep die het uitstekend financieel doet. Succes hoor je niet naar zie je in bijvoorbeeld het wagenprk, de toegenomen eigenwoningbezit, verre vakanties en toenames van pensioen- en spaargelden. Kortom het gaat goed in Nederland dankzij een goed economisch beleid. En daarmee kunnen velen hun plannen realiseren nadat ze gepensioneerd zijn.

   • chris zegt op

    De huidige generatie gepensioneerden is veel en veel rijker dan alle generaties gepensioneerden hiervoor. Als dat niet zo zou zijn, waarom wonen er dan al decennia lang geen 10-duizenden gepensioneerde Nederlanders in Thailand?

    • Hans de K zegt op

     Precies! Maar kennelijk maakt herno63 zich zorgen over de sociale zekerheid in Nederland. Als hij echter in Nederland blijft kunnen zijn vrouw en kinderen nog altijd een beroep erop doen, hetgeen hij blijkbaar voorziet (?), gezien zijn zorgen.
     Mijn Thaise vrouw heeft in drie jaar in Nederland meer AOW, WW etc. opgebouwd dan mijn schoonmoeder in Thailand in 69 jaar ! Die moet het doen met een schamele 600 Bathjes per maand van de Staat.
     Indien je dus (blijkbaar) op sociale zekerheden voor je gezin wil steunen, lekker in NL blijven..

     • hern63 zegt op

      @Hans de K. Dus als ik het goed begrijp, mag ik met mijn gezin straks niet naar Thailand toe omdát ik dan ga leunen op sociale voorzieningen? U wilt dus zeggen dat alleen vermogenden, d.w.z. zij die twee woningen en een goede aandelenportefeuille hébben, dat die in Thailand mogen wonen maar mensen met een pensioen en/of AOW dienen gewoon in NL te blijvenn klinkt wel erg arrogant.

      • Hans de K zegt op

       Nee, beste herne63. Het was de bedoeling u duidelijk te maken dat wanneer u zo erg bezorgd bent over de toekomst van het sociale zekerheids-stelsel,,, ik aanraad u eens te verdiepen in het sociale zekerheids-stelsel in uw toekomstig woonland Thailand. U zult snel klaar zijn… De bedoeling u dat duidelijk te maken hebben andere reageerders hier ook (zie Chris / Sir Charles / Koen in dit topic).

       Er zit in uw oorspronkelijke bericht en uw reacties een ondertoon van afgunst gevoed door verkeerde informatie. Zo zeggen “de cijfers over wie er allemaal in de bijstand zitten” heel andere dingen dan u suggereert:
       https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/09/voor-het-eerst-in-jaren-minder-bijstandsontvangers.

      • Walter zegt op

       Los van het feit dat de sociale voorzieningen in Thailand mager zijn, zijn ze bedoelt voor de Thai, een niet Thai kan hierop geen aanspraak maken. Ik woon ruim 2 jaar zeer gelukkig in Thailand met mijn Thaise vrouw en onze dochter die een dubbele nationaliteit heeft. Door de gevreesde ziekte (K…..) kreeg ik na 2 jaar ziektewet een WIA uitkering en met toestemming van het UWV mocht ik me in Thailand vestigen. (De verzekeringsarts vond een lange afstandshuwelijk niet echt gewenst en het complete gezien mij veel beter zou voelen) Vrouw en dochter naar Nederland halen kon ik ze niet aandoen, om voor mij moverende redenen.

   • Kevin zegt op

    De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in juni stabiel gebleven ten opzichte van de maand ervoor.
    Volgens onderzoeksbureau Aon hadden de fondsen te maken met minimale bewegingen in de rente en wat betreft hun beleggingen. Daardoor kwam de zogeheten dekkingsgraad op hetzelfde niveau uit.

    Deze graadmeter, die laat zien in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, bedroeg vorige maand gemiddeld 111 procent.

    Daarmee is de Nederlandse pensioensector nog altijd niet uit de problemen. Veel fondsen verwachten komende jaren de pensioenen nog niet te kunnen verhogen. Ook hangt de kans op kortingen nog altijd in de lucht.

    In Den Haag wordt door de sociale partners al een tijd gewerkt aan een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Maar dat proces wil maar niet vlotten.

    ”De roep om een nieuw pensioenstelsel is inmiddels niet meer te negeren”, zegt Aon-bestuurder Frank Driessen. ”Met elke dag uitstel slinkt het vertrouwen in de overheid en laaien de maatschappelijke emoties verder op.”

    Dit stond 07-18 in de krant maar dat leest u zeker niet Alweer geen verhogingen de komende jaren waarschijnlijk zelfs nog gekort worden. Oja en misschien zijn er ook nog mensen die niks met het internet hebben dus ook niet met een computer overweg kunnen.

    • Walter zegt op

     Ik neem dat onderzoek van AON niet serieus, juist omdat ze de pensioenen voor het eigen personeel behoorlijk naar de knoppen hebben geholpen, ik werkte daar ruim 15 jaar dus beschik wel over enige kennis van zaken. Het verschil in pensioenopbouw zit hem in de invoering van de middelloonregeling, gelukkig viel ik nog net onder de eindloonregeling die in een hogere pensioenregeling resulteert maar is beslist geen vetpot.

  • Khun Koen zegt op

   @ herne63. Uw toekomst en dat van uw gezin hangt zo te lezen af van de ontwikkelingen ten aanzien van de sociale zekerheden. In dat geval is het waarschijnlijk aan te raden voor u, uw vrouw en uw kinderen om niet naar Thailand te komen maar in Nederland te blijven.

  • Sir Charles zegt op

   Dat je nog 14 jaren in Nederland wil blijven alvorens te vertrekken naar Thailand dan geef je daar toch expliciet mee aan dat je het in Nederland met je Thaise vrouw en gezin eigenlijk veel beter hebt dan in Thailand.
   Niemand dwingt je te blijven ( even gemakshalve de visavereisten weglatend), je kan nu ook gaan. Weliswaar mag je daar niet zomaar gaan werken maar je vrouw wel dus dat maakt niet uit want zodoende kunnen jullie in Thailand later ruimschoots leven van háár verworven pensioen van naar ik meen momenteel gemiddeld 600 baht, nee niet per dag ook niet per week maar maandelijks…

  • Johnny BG zegt op

   Het artikel gaat over bij pensionering mooie reizen maken en dat lijkt mij toch iets anders dan in Thailand te gaan wonen.
   Daar is geld voor nodig dus of verdienen en/of offers maken maar zeker flexibel zijn.

   Bijstandsuitkeringen zijn broekzak vestzak uitkeringen aangezien het in Nederland ook uitgegeven wordt en in zekere zin Staatssteun voor de Nederlandse economie is.

   Met nog 15 jaar te gaan weet je wat je te doen staat en tegen die tijd is Thailand mogelijk ook onbetaalbaar.
   Wie had dat 40 jaar geleden gedacht dat de rijkdom niet alleen weggelegd was voor het Westen?

 2. Kevin zegt op

  Nou nou 1100 van de tussen de 4-5 miljoen pensionado is onderzocht of hebben mee gedaan met een onderzoek en dan weten ze gelijk dat de meeste pensionado’s een verre reis maken.
  Pure onzin die onderzoeken weg gegooid geld.

  • chris zegt op

   1100 gepensioneerden vormen bij een goede steekproeftrekking een prima afspiegeling van alle, 4-5 miljoen gepensioneerden. Aldus een Nederlander die ongeveer 25 jaar (markt)onderzoek gedaan heeft.

   • Tino Kuis zegt op

    Inderdaad. Een goede afspiegeling. Er is altijd een foutenmarge van 4-5 procent naar boven en beneden. Als 52% goed zegt en 48% niet goed dan is de conclusie dat goed en niet-goed elkaar in evenwicht houden. Pas bij een verschil van 56% tegen 44% mag je spreken van een duidelijk verschil.

 3. sjors zegt op

  Terug kijkend op een intensief leven( nu 87 jaar ) mag ik zeggen, samen met mijn vrouw dat wij dat gedaan hebben wat we wilden zien en beleven . Vanaf de Noordpool tot de Zuidpool en de daar tussen liggende landen en vooral de eilanden bezocht . Via vliegen , varen !! en treinen .Maar altijd weer terug naar het heerlijke Nederland.

 4. Jasper zegt op

  Erg moeilijk om nu nog voldoende te sparen als ZZPer. De rente staat op 0,05 procent, de overheid heft 1,2 procent. Bye bye spaargeld. Afgelopen jaar 3500,- euro aanslag over fictief rendement. Daadwerkelijk ontving ik 250,- euro aan rendement.
  Maar goed, ik houd al op.
  Aan de pensioenen wordt steeds meer geknabbelt naarmate Draghi laat (liet) bijdrukken. Kreeg ik eerst tegen de 50 baht, nu nog maar 36-37 baht voor mijn euro.

  Natuurlijk heben wij in de eerste wereld het beter dan in een tweede wereld als Thailand. Maar of dat mij nu in staat stelt tot het maken van grote plannen is een tweede….

  • Johnny BG zegt op

   Met een aanslag van 3500 euro op vermogen (is 291.000 euro boven de drempel) dan vraag ik mij af wat er zo moeilijk aan het sparen is. Menigeen doet het u niet na in ieder geval.

  • Franky R. zegt op

   De rente staat inmiddels op 0,03 procent.

   Dat werd mij medegedeeld door de banken, ING en ABN.

   Tel uit je winst! Kun je een nieuwe auto van kopen of een huis…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website