Hoera! Mijn pensioen gaat omhoog!

Door Gringo
Geplaatst in Expats en pensionado, Pensioen
Tags:
8 januari 2017

Het nieuwe jaar begon goed voor mij. Ik won de derde prijs in het allereerste poolbiljarttoernooi van Megabreak hier in Pattaya en een dag later viel er een brief in de bus van mijn pensioenfonds.

Ik verwachtte de Jaaropgave 2016 aan te treffen, maar de datum van de brief (13 december 2016) had mij wakker moeten schudden. Zo half december is ook de tijd van allerlei organisaties en instanties om mede te delen, dat helaas de premie voor het volgend jaar is verhoogd of – in geval van een pensioenfonds – de uitkering is verlaagd. Je zou er haast aan wennen.

Maar zie, niet in dit geval. In de brief werd meegedeeld, dat het pensioenfonds elk jaar bekijkt in hoeverre mijn pensioen met de prijzen meestijgt, dat heet de toeslagregeling. In verband met een gunstig beleidsdekkingsgraad in combinatie met het CBS Prijsindexcijfer heeft het Bestuur besloten mijn pensioen per 1 januari 2017 te verhogen. Zo!

Nu moet ik u er eerst wel bij vertellen, dat dit pensioenfonds niet het enige fonds is waar ik een pensioenuitkering van ontvang. Ik ben in mijn werkzame leven een aantal keren van werkgever veranderd, waardoor ik steeds met een ander pensioenfonds te maken kreeg. Ik krijg maandelijks een uitkering van maar liefst 7 verschillende instellingen, uiteraard alle verschillende bedragen al naar gelang mijn dienstverband met een bepaalde firma.

Ik heb nog niet van alle fondsen een bericht gehad over de uitkering van 2017, slechts één daarvan liet mij weten, dat mijn pensioenuitkering voor 2017 niet verlaagd wordt. Dat moet ik dan als een gunstige mededeling zien, want werden onze pensioenen de afgelopen jaren niet steeds gekort? Nou dan!

Nu wilt u misschien wel weten hoeveel die verhoging van dat pensioen dan wel is. Ik ga u het u open en bloot vertellen. Mijn pensioenuitkering in 2016 van dat fonds is nu € 1692,00. en wordt per 1 januari verhoogd met 0,07%. Ik heb dan precies € 1,18 meer te besteden. Als u denkt, dat het toch nog altijd een mooi bedrag is, bedenk dan even, dat het genoemde pensioen geen maandelijkse uitkering is, maar het jaartotaal. U hoeft nu ook weer geen medelijden met mij te hebben, want in dit geval gaat het om de kleinste uitkering van die 7 fondsen.

De verhoging stelt natuurlijk nauwelijks iets voor, maar ik bekijk het positief. Wellicht is het een begin van een trend bij de pensioenuitkeringen. Alle pensioenfondsen doen hun best om die verplichte beleidsdekkingsgraad minstens te behalen of zelfs te overtreffen. Wellicht kunnen we binnenkort weer rekenen op een normaal pensioenbeleid, waarbij de gebruikelijke indexering wordt toegepast. Ook in Thailand wordt alles immer steeds maar duurder!

Heeft u als pensionado in Thailand al iets vernomen van uw pensioenfonds?

29 reacties op “Hoera! Mijn pensioen gaat omhoog!”

 1. ruud zegt op

  Die verhoging van 1,18 Euro is best een finke verhoging, als u daarbij het bedrag optelt, waarmee uw uitkering niet is verlaagd.
  Overigens lijkt het me, dat u met 7 pensioenfondsen een hoop geld kwijt bent aan kosten, als dat geld, van die zeven fondsen wordt overgemaakt naar Thailand.
  Dat betekent 7 keer kosten.

  • Gringo zegt op

   Ter geruststelling Ruud: de 7 uitkeringen kabbelen tussen de 21ste en 25ste van een maand binnen op 1 Nederlandse bankrekening. Van die rekening maak ik dan een deel over op mijn Thaise bankrekening, dus maar eenmaal kosten!

 2. chris zegt op

  Nee, maar mijn Thaise salaris is afgelopen oktober met 3% verhoogd. Dat percentage komt tot stand door 1,5 standaardverhoging en 1,5 % vanwege een hoge score op mijn KPI, Key Performance Indicators. Dat zijn o.a. het aantal lesuren en ook het aantal onderzoekspublikaties en de waardering van de studenten voor je klassen.

 3. Hans Bos zegt op

  Mijn pensioenfonds PGB verlaagt de uitkering niet. Verhoging zit er met een dekkingsgraad van 96 procent ook niet in. Met dank aan de ECB voor het verstrekken van gratis geld aan de banken. Omdat de dekkingsgraad 110 procent moet zijn voordat verhoogd mag worden, hoop ik dat bij leven en welzijn nog eens mee te maken. Voor alle duidelijkheid: er zit bijna 1500 miljard in de Nederlandse pensioenpotten. Om de pijn enigszins te verzachten, gaat mijn AOW per maand met 2 (twee!) euro omhoog….

  • Harrybr zegt op

   a) De ECB heeft geen enkele verplichting tov personen, die buiten Euro-land zijn gaan wonen, omdat de kosten van levensonderhoud lager zijn dan in Euroland, dus sowieso al een voordeel hebben tov de achtergeblevenen in Euroland. Bovendien is hierdoor de rentebetaling op de gemeenschappelijke ( Staats) schuld van E 490 miljard van 5-7% naar 1-2 % gezakt, waardoor de AOW, die immers opgebracht wordt door de HUIDIGE werkenden voor de huidige AOW-trekkers een stuk gemakkelijker

   b) Niet de huidige INHOUD van de pensioenpotten zijn van belang, doch de toekomstige revenuen en de toekomstige verplichtingen. Door roekeloos gedrag om maar tegemoet te komen aan de pensioenplichtigen ( = kiezers) is uitgegaan van slechts 20-25% eigen inleg ( = lage premie), waarbij de rest tot 100% maar uit rendementen moet komen ( whishful thinking). En DIE zijn weer afhankelijk van de rekenrente.
   De toekomstige verplichtingen, die je wederom met die rekenrente “contant moet maken” ( vraag een 5-HAVO-leerling met economie in het pakket) zijn nog nooit zo hoog geweest en groter dan de huidige + verwachte toekomstige inhoud van die potten. Pensioen verhogen ( zelfs in stand houden) is dus regelrechte roof van de toekomstige generaties. Nu 50+ = tegen die tijd al lang dement, dus “na mij de zondvloed”.
   Rekenwerk 5-Havo niveau, zie google en “kontant maken toekomstige verplichtingen”.

   • RobN zegt op

    Jeetje wat klinkt er een afkering t.o.v. ouderen uit uw bericht. Ben nu 70 maar nog verre van dement gelukkig.Ken uw feiten s.v.p. Belangrijk is en blijft hoeveel mensen overhouden na aftrek van hun kosten om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat alles gezien in het kostenplaatje van die tijd. Misschien een eye-opener maar ik betaalde bv. 11,5 % hypotheekrente. Hoeveel betaalt men nu gemiddeld? Er werd altijd voldoende AOW premie betaald om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Echter er zat een overschot in die aparte pot en dat heeft de toenmalige regering overgeheveld naar de pot Algemene Middelen.

    • NicoB zegt op

     Geheel juist, met dank aan de regering Kok, nou ja, kwartje Kok hè, je weet wel.
     Er zou jaarlijks in die Aow pot gestort worden, dat is 1 X gebeurd, 500 mln. en die is later ook nog eens overgeheveld naar de pot Algemene Middelen, met dank aan alle regeringen na Kok. Het was zo en het is zo, de Aow is een omslagstelsel, mijn oma kreeg Aow en begreep er niets van, ze had er nooit voor betaald. Het omslagstelsel was een methode om direct tot betaling van Aow over te gaan. Beter zou destijds door Drees en consorten geweest zijn om pensioen te baseren op het kapitaalstelsel zoals bij de pensioenuitvoerders en verzekeraars. Nu dat niet is gebeurd, zitten we vast aan het omslagstelsel, waar op zich niets mis mee hoeft te zijn.
     Ik 65+ betaalde voor mijn oma, opa, vader en moeder, nu betalen mijn kinderen en straks mijn kleinkinderen, ombouw naar een kapitaalstelsel zou mijn voorkeur hebben, maar dat is lastige politiek.
     NicoB

    • RobN zegt op

     ps Overigens ter info. De cumulatieve achterstand prijsindex van mijn particuliere pensioen bedraagt sinds 1 januari 2012 al 3,6%. Wie kan met droge ogen beweren dat gepensioneerden niets inleveren?

   • ruud zegt op

    U ziet iets verkeerd.
    Toekomstige generaties hebben geen enkele claim op de pensioenpotten.
    Dat geld is exclusief eigendom van degenen die op DIT moment een recht hebben op het geld dat in die fondsen zit.
    Al het geld in die potten is opgebracht met premiegelden, waaraan toekomstige generaties nog geen cent hebben bijgedragen.

    Het enige wat je een claim van toekomstige generaties zou kunnen noemen, is de potentiele belastingafdracht, van de gelden die worden uitbetaald.

   • Hans Bos zegt op

    Wat een neerbuigendheid en wat een laatdunkendheid van iemand die met lede ogen aanziet dat de gepensioneerden HUN geld buiten Europa uitgeven. Het Europa dat er financieel een puinhoop van heeft gemaakt. Volgens Pieter Omzigt (CDA) zijn de Nederlandse pensioenfondsen door de lage rente 100 tot 200 miljard euro kwijtgeraakt. Blijkbaar moeten de ouderen voor dit mismanagement bloeden, ten faveure van jongere generaties die geen benul hebben van wat zich afspeelt.
    Lees ook: http://www.volkskrant.nl/buitenland/martin-sommer-de-waarheid-over-de-euro-is-dat-geen-stem-waard~a4445013/

 4. Dick zegt op

  Jeetje Gringo wat een enorme verhoging. Omgerekend tegen een koers van 37,40 (vandaag 8-1-17) is dat 0,03677 baht per maand. Proficiat en ik zou zeggen: steek nog maar eens een sigaartje op. Ik kom in mei dus ik neem weer sigaren voor je mee.

  • Van Caeyzeele Jan zegt op

   Gringo,
   Dan kan je de eindejaarsdrink voor de lezers van dit blog, alsnog laten doorgaan.
   Wij komen met drie personen.

   • Gringo zegt op

    Lezers van dit blog zijn altijd welkom in Megabreak in Soi Diana. Kom ’s Avonds en ik bied je inderdaad een drankje aan!

 5. William zegt op

  Bert,

  Ik heb van ’t ABP bericht gekregen dat het pensioen in 2017 (waarschijnlijk) niet verlaagd wordt ??

 6. bob zegt op

  inderdaad de SVB geeft ook mij maar liefst € 2,00 ongeveer meer per maand nog wel of anders gezegd Baht 900 per jaar. Een echte vetpot.

 7. Evert van der Weide zegt op

  Baas boven baas. Ik krijg 7 euro meer AOW per maand. Leuk he

  • Harrybr zegt op

   AOW is geen (privé)pensioen, doch een staatsuitkering ter derving van levensonderhoud op de oude dag. Is 100% afhankelijk van staatsbesluiten, dus belastingheffingen. Komt morgen door de 2e en 1e Kamer, dat die gerelateerd wordt aan de kosten van levensonderhoud in het woonland, met bovendien 0 indien gewoond wordt buiten de EU, dus het uitkeringsgeld niet meer ten goede komt aan uitgaven in de Euro-zone, zit u de volgende dag met niets.
   Denk dus aan een parlementaire meerderheid om AOW-Turkje en -Marokkaantje te persten, en u kunt uw lol op in LOS

   • NicoB zegt op

    Wil nog toevoegen, dat als er al ooit een ommekeer zou komen en het omslagstelsel afgebouwd zou gaan worden, dan zal er een zeer langdurige overgangsregeling komen die bestaande situaties en rechten respecteert, zo niet, wordt het het politieke zelfmoord van de huidige politieke partijen.
    NicoB

   • Ger zegt op

    AOW- pensioen noemt de SVB , de uitvoerder, het. Dus heet het toch echt pensioen.
    En de rechtspraak heeft en zal elke aantasting van opgebouwde AOW rechten beschermen. Hooguit kan de overheid als die het anders wil, het afbouwen over een lange termijn, 50 jaar. Immers een verworven recht is een recht en dus niet afneembaar. Simpel

    • ruud zegt op

     U hebt ongelijk.
     De opbouw van de AOW liep van 15 jaar, tot 65 jaar.
     Dit is door de overheid aangepast naar van 17 tot 67.
     Daarbij is de expats, die nog geen AOW ontvingen en voor de leeftijd van 67 het land verlieten, dus 2 jaar AOW opbouw ontnomen.
     Dat lijkt mij een forse aantasting van verworven rechten.

    • erik kuijpers zegt op

     AOW is eigenlijk geen echt pensioen al noemt men het wel zo.

     AOW is een nationale oudedagsvoorziening en mist veel eigenschappen die een pensioen wel heeft:

     Geen overgang op de nabestaande (is een andere volksverzekering)
     Geen afkoop mogelijk (bij kleine pensioenen wel)
     Geen uitkering naar gelang ingelegde gelden (bij pensioen wel)
     Geen hoog-laag mogelijk (bij pensioen vaak wel)
     Uitkering afhankelijk van samenwoonsituatie (bij pensioen niet)
     Uitkering staat vast (bij pensioen kan de index wegblijven of je kunt gekort worden)

     Wat wel overeenkomt: het stopt bij overlijden……..

     Maar blijf het gerust pensioen noemen; “what’s in a name” zei ooit iemand….

 8. Jan S zegt op

  Toch weer een extra sigaartje per jaar Gringo !

  • edard zegt op

   extra sigaar voor mij uit het svb doos
   ik ga € 11 meer aow krijgen
   je ziet maar weer – de slimsten trekken aan het langste eind

 9. Rob V. zegt op

  Daar mag je heel blij mee wezen, ik kreeg dit najaar een brief van mijn pensioenfonds (de enige bij wie ik zit, de paar euro van mijn vorige werkgever is overgeheveld). Daarin stond dat ik ongeveer zo’n zelfde bedrag per jaar moet doen als ik tot mijn 67ste doorwerk. Dat zal ongetwijfeld 70 jaar worden tegen de tijd dat ik mag stoppen met werken. En het zou me niets verbazen als de de AOW ook verder korten, nog eens extra voor buiten de EU want de onderbuik kiezer zal hier bij de wet woonland beginsel toch denken aan “die Turken en Marokkanen, die met een kast van hun huis van onze belastingcentjes genieten” , dus het zou me niets verbazen als deze wet -met steun van de onderbuikstemmers- ooit van toepassing wordt met 50% korting op je AOW indien je naar Thailand verkast…

  Zelfs als de AOW tegen die tijd nog bestaat (2 werkende op 1 bejaarde in 2050-2060?) blijft er weinig over. Emigratie naar Thailand lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Dus hang terecht de vlag uit. Ik gun het je, lach, geniet en wees blij! 🙂

  • Francois zegt op

   Als je nu nog geen 40 bent mag je volgens de huidige prognoses van de levensverwachting inderdaad tot je 70e doorwerken. Volgens diezelfde huidige prognoses stijgt de AOW-leeftijd op termijn door tot 71 jaar en 6 maanden. Blijft de levensverwachting verder stijgen, dan gaat de AOW-leeftijd mee omhoog. Het is vreemd dat de politici zo staat te roeptoeteren bij de recente verhoging van 3 maanden. Ze hebben zelf de wet aangenomen die dat regelt, alleen zijn ze vergeten om toen door te rekenen wat de gevolgen waren. Dat heb ik twee jaar geleden daarom zelf maar eens gedaan. Als je wilt weten wanneer jij AOW krijgt, kan je dat lezen in mijn blog op https://www.2xplain.nl/blog/Na-1-april-38-geworden-dan-mag-u-tot-uw-70e-doorwerken. Let op:deze is geschreven in 2015. In het rekenblad dat je onderaan de blog kunt downloaden zoek je in de linker kolom het jaar waarin je 65 wordt. In de rechter kolom kun je dan je AOW-leeftijd aflezen. De berekening is gebaseerd op de huidige prognoses. Deze kan dus nog veranderen.

  • edard zegt op

   het kan nooit zo zijn dat de nederlandse overheid zomaar 50% inhoudt op jouw AOW uitkering
   Nederland is gebonden aan het internationale verdragenrecht plus e-u regels en beginselen van het AWB en niet vergeten zijn eigen grondwet
   Zo moest nederland met terugwerkende kracht van de centrale raad van beroep de oorlogs-slachtoffers
   in indonesie ( ned.indie ) in euros betalen en niet in het gedevalueerde rupiah
   Wij hebben hier te maken met het woonlandbeginsel , geijkheidsbeginsel en discriminatie
   dit wil ik toch wel even kwijt aan de mensen die bang zijn dat de AOW met 50% wordt gekort als ze in het buitenland wonen Dus slaap gewoon lekker verder zou ik zeggen

 10. Marijke zegt op

  Wat worden we toch verwend met ond pensioen.Alleen jammer dat alles omhoog gaat waar door je weer in de min komt.En maar roepen die rijke oudjes.

 11. Joseph zegt op

  Mijn goede Thaise vriend (78 jaar) krijgt maar 750 baht per maand en dat is t.o.v. enkele jaren geleden maar liefst 50% meer. Hij moet dus met 25 baht per dag rondkomen. Gelukkig heeft hij drie kinderen die hem naar behoefte ondersteunen.

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Vreemd genoeg spelen die reclamespotjes van Zwitser Leven zich nooit af in Pattaya. Is onze tweede vaderstad, zo mag ik het toch noemen, daarvoor door zijn slechte reputatie wat betreft vrouwen, te platvloers? Tenslotte zijn de Zwitserlevers welvarend en van een zekere klasse. Persoonlijk stel ik het stoppen met werken steeds maar weer uit. Nooit gedacht dat ik tot mijn 67e…….Ieder jaar denk ik: Ik stop ermee. Is het zover: toch nog maar weer een jaartje door. De cijfers overtuigen toch niet helemaal. Bovendien: welke door schoonfamilie veroorzaakte financiële rampen hangen ons nog boven het hoofd? Wens Gringo veel geluk met de hem toegekende pensioenverhoging. Ik ga DOOR!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website