Thais fruit

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
21 november 2023

Fruit is onlosmakelijk met Thailand verbonden. De vele kraampjes met verse vruchten die overal opduiken, zelfs langs de snelweg, maken duidelijk dat Thailand een land is met een overvloed aan fruit.

De vruchtbare grond en het klimaat zijn er verantwoordelijk voor dat Thailand beschikt over een flinke variëteit aan fruitsoorten, ook de voor ons minder bekende soorten.

Fruitsoorten

Wanneer je op het strand ligt, komen de fruitverkopers langs met vers fruit zoals:

 • Kokosnoot
 • Watermeloen
 • Ananas
 • Mango
 • Papaja
 • Banaan
 • Mangosteen

Toeristen kennen dat en kopen het daarom sneller. Maar Thailand heeft nog veel meer vruchten te bieden die echt overheerlijk smaken. Het zou jammer zijn wanneer je al die lekkernijen zou missen. Loop daarom een marktje op en probeer eens een fruitsoort welke je niet kent. Het kost vrijwel niets en je zult versteld staan van de heerlijk verfijnde smaak.

Thais fruit

Tot de lekkernijen die je niet mag missen horen de mangoestans, pomelo, de beroemde doerian en de ramboetan met het zachte vruchtvlees. Thais fruit wordt door straatventers en op marktjes verkocht. Soms ziet het er niet zo aantrekkelijk uit zoals bij longans die vaak inclusief de takken waaraan ze groeien worden uitgestald. Ook de mangoestans zien er wat groezelig uit.

Bij ons wordt het fruit eerst schoongemaakt, bespoten met een glansmiddel en met speciale lampen er boven ziet het er in de supermarkt prachtig glimmend uit. Dat kan je op straat in Thailand niet verwachten. Desondanks komt het Thaise fruit zo van het land, verser en smaakvoller kan haast niet.

Mangoestans (mangosteen)
Een fruitsoort die ook erg geliefd is bij de Thai. Wanneer je de bolletjes voorzichtig openbreekt, zie je wit vruchtvlees. Het smaakt heerlijk zoet en smelt op de tong. Ook mijn favoriete fruit in Thailand. De Thaise naam is Mangkut.

Longans
De longans hebben een schilletje dat je er gemakkelijk van af haalt. Je ziet dan de wat glazige witte vrucht. Binnenin het vruchtvlees zit ronde gladde pit die niet eetbaar is. Ik ben er dol op en ik eet ze de hele dag door, heerlijk. De Thaise naam is Lam-Yai

Ramboetans (Rambutan)
De verse helderrode en harige ramboetan met het zacht vruchtvlees zijn overheerlijk van smaak. In het Thais ngoh.

De Doerian (durian)
De Doerian of Durian is misschien wel het meest vreemde soort fruit. Deze bijzondere fruitsoort staat bekend om de penetrante geur. De geur van de Durian zal nooit wennen maar de smaak is voortreffelijk. Liefhebbers zeggen dan ook dat de smaak, de stank ver overtreft. De Thaise naam is turian

Mangosteen

Guaves (Guava)
Zoetzuur van smaak. Vooral het sap is heerlijk. De Thai eten dit fruit meestal met pepers. In het Thais heet het fruit farang (ja, dezelfde naam die de Thai gebruiken voor buitenlanders).

Mango (groen en geel)
In Thailand eten ze de mango ook onrijp (groen). Ik denk dat buitenlanders vooral de gele rijpe variant het lekkerst vinden door de zoete en sappige smaak. De groene mango heet in het Thais mamuang dip. De gele mango: mamuang suk.

Nangka’s (jackfruit)
De nangka of jackfruit zien er uit als grote doerians. Ze hebben en kleverige vruchtvlees die zoet smaakt. De Thaise naam is kanun suk.

Pomelo
De is ontstaan uit een kruising tussen de grapefruit en de pompelmoes. De pomelo is een grote ronde of peervormige, 10 tot 30 cm grote citrusvrucht met een gladde, dikke, witgele schil. De smaak is lichtbitter, maar zoeter dan die van de gele grapefruit. De Thaise naam is som o.

32 reacties op “Thais fruit”

 1. Jan zegt op

  Inderdaad, soms ziet het fruit er groezelig uit, maar doet niets af aan de smaak. ook de door mij begeerde Custartd Apple ziet er soms wat onfris uit, maar hij smaakt fantastisch!!

 2. jef zegt op

  mijn geliefd fruit is de mangosteen en er word verteld dat dit het lekkerste fruit is op aarde,
  maar de lekkerste fruitsoorten zoals mangosteen,rambutan en logans zijn maar een zeer korte periode te krijgen.

 3. M.C.Veen zegt op

  En hier in Chiang Mai nog wel het dubbelen aan bijzondere vruchten. Soms zelfs een vrucht die ik als kok nooit gezien had, niet altijd even lekker maar wel leuk om te proberen.

  Er is nu niet veel in dit seizoen, zelfs de Papaya’s zijn even wat minder en die zijn er altijd.
  Wel is het, het seizoen van de passievrucht en de mangoestan. Misschien ook wel echt herfst fruit hier in de half tropen. Winter komt er aan!

  Koop nooit fruit wat mooi glimt, dat is ingesponst met vergif tegen bederf. Raar, maar men doet het soms, ik zag het in de Isaan.

 4. M.C.Veen zegt op

  De mango’s zijn idd super hier in Thailand. Veel lekkerder dan die wij importeren (kan ik van de avocado niet zeggen in Thailand).

  Die rauwe mango is wel dezelfde soort, net als je een papaya langer kan laten hangen en als zoet fruit eten inplaats van jong en hartig in de “som tam” salades.

  • l.lagemaat zegt op

   Heerlijk als mango shake te drinken.

 5. Fred CNX zegt op

  We hebben hier in Chiangmai een gedeelte van de tuin ingericht met fruitbomen; mango’s (2 soorten), papaya, sterfruit, pomelo’s, citroenen, longan, granaatappel en druiven. Zo lekker om het Thaise fruit te eten maar ook ontzettend leuk om het te zien groeien.
  De dragonfruitplanten zijn jammergenoeg ter ziele omdat de Thaise tuinman (inmiddels doen we alles zelf) het gras maaide met zo’n nylon touwtje aan een draaiende schijf en stelselmatig elke keer een diepere snee in de voet van de plant maakte zodat íe op een gegeven moment omviel.
  Nu nog een mangosteen maar die kom ik op de Khamtien market wel een keer tegen;-)

 6. Wim van Beveren zegt op

  Nee de Lichee is hier niet afgebeeld en wel zo lekker dat hij hier eigenlijk niet mag ontbreken.
  http://goo.gl/BsFz0
  zo mis ik ook de Sala, beetje zurig maar erg lekker.
  http://goo.gl/2mNb1

 7. Sjaak S zegt op

  Een interessant artikel, maar ik heb toch een ding waar ik het niet mee eens ben: de ramboetan: ik vind het vlees nou niet zo erg zacht. Het is best wel lekker, maar het is vaak draderig en plakt vreselijk vast aan de schil van de binnenste pit. Iedere keer wanneer ik zo’n vrucht probeer te eten, heb ik een stukje van die schil eraan plakken. Deze is niet alleen irritant, maar smaakt ook nog eens bitter.
  Mangosteen is erg lekker, als ie vers is. In een ander artikel heb ik al eens opgemerkt dat deze ook een vreselijk bittere smaak en gele plekken gaat krijgen, als de vrucht te lang gelegen heeft. Niet te eten.
  Pomelo is heerlijk in bijvoorbeeld müsli. Toen ik vroeger nog als steward naar Bangkok kwam, bestelde ik dit in ons hotel als ontbijt. De bircher müsli was overheerlijk. Maar alleen in dit hotel in Bangkok. Ergens anders was ie nooit zo lekker. Totdat ik erachter kwam dat er stukjes pomelo in zaten!! Thuis uitgeprobeerd en jawel hoor… de zacht zoete smaak was weer terug.
  Bananen heb je in alle soorten en maten…. zoet, bitter, hartig… je hebt bananen om te koken, te bakken, frituren, rauw te eten enz… kleine, grote, gele, groene. Een banaan is niet zomaar een banaan. En dat wat je in Nederland krijgt is niet echt lekker. Deze wordt pas lekker als ie zwarte puntjes begint te vertonen. Ik heb al eens meegemaakt dat de lokale supermarkt juist deze bananen weggooide! Of ze werden dan voor de helft van de prijs aangeboden.
  We hadden als bemanning in het vliegtuig op iedere vlucht een fruitschaal, waarop ook meestal bananen lagen… bijna altijd lichtgroen. Veel van mijn Duitse collega’s vonden deze het beste… ik begreep het niet. Het waren gewoonweg onrijpe bittere bananen! En minder suiker bevatten ze ook niet.
  Mango’s vond ik vroeger niet zo erg lekker, pas toen ik in Thailand kwam wonen, begon ik de smaak te waarderen en voor mij behoort deze vrucht tot een van de lekkerste!
  Wat ook erg lekker is om als sap te gebruiken: passion fruit oftewel maracuja. Deze krijg je af en toe in Thailand. Als je de sap ervan koopt en deze met een scheut wodka (het liefst cachaça – witte rum uit Brazilië) en ijs vermengt, heb je een heerlijke longdrink!
  Soms kom je ook fruta de conde tegen (suiker appel) een vrucht met een groene schil en wit vruchtvlees met gladde gemakkelijk verwijderbare pitten. Ik weet niet of deze een inheemse vrucht is. Ik heb deze vaak in Brazilië gegeten en ik kon hem ook hier in Thailand kopen… zeer zoet en sappig!

 8. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik was nooit een liefhebber van de ananas. Ik lustte het eigenlijk niet.
  Eigenlijk dankzij Thailandblog heb ik het herontdekt. Er is ooit eens een artikel (of was het in een reactie dat ik het gelezen heb ?) verschenen over de ananas en daarin stond dat er verschillende soorten ananas bestonden.
  Wist ik helemaal niet. Ananas was ananas voor mij.
  Dankzij dat artikel ben ik terug ananas beginnen uitproberen en vond het erg lekker in Thailand.

  Nu eet ik het bijna dagelijks.
  Meestal wordt alles voorgesneden in een, en in dit geval begrijpelijk, plastiek zakje dagelijks aan de deur gebracht door een ananas verkoopster.
  Geen gedoe dus met schillen, snijden.

  Maar ik heb zelf ook een ananassnijder. Heel eenvoudig te gebruiken en te reinigen.
  Gewoon in de ananas draaien en je krijgt bekomt een soort slinger, ontdaan van de schil. De kern van de ananas blijft in de trechter van het toestelletje zitten en moet je er nadien uitduwen. De slinger kan je dan eenvoudig in stukjes snijden.

 9. Caatje 23 zegt op

  Tijdens een fietstocht vertelde onze gids dat je aan het aantal blaadjes onder aan de mangosteen kunt zien hoeveel partjes hij heeft.
  Raar maar waar, het klopt iedere keer.
  Het fruit in Thailand is inderdaad overheerlijk.
  Een van mijn favorieten is jackfruit, heerlijk

 10. Peter zegt op

  Aan de opsomming van overheerlijk fruit wil ik graag het Dragonfruit toevoegen, in wit en rood. Verrukkelijk!

  • Sjaak S zegt op

   En zeven jaar later….. Dragonfruit groeit weliswaar goed in Thailand, komt echter oorspronkelijk uit centraal en Zuid-Amerika. De rode zit vol met antioxidanten. Samen met banaan en bijvoorbeeld mango of ananas in een mixer gepureerd (je kunt het goed met ijsblokjes crashen en verdunnen) heb je een heerlijk verfrissend en gezond drankje.

 11. Nico Vlasveld zegt op

  Als fanatieke Thailand-bezoeker geniet ik elk jaar opnieuw van de overdaad aan fruit. Dank zij bovenstaand artikeltje ken ik nu ook een paar Thaise namen er bij. Met wat kopieer- en plakwerk op de PC heb ik nu een leuk overzichtje gemaakt. Van mij mag de auteur van alle overige soorten fruit zo’n handig overzichtje met foto en Thaise naam maken. Dan weet ik voortaan waar ik om moet vragen op de markten. Dat komt mijns inziens wat vriendelijker over dan alleen maar aanwijzen.
  En weet dat ik een fanatieke lezer ben en blijf van deze Blog.

  • Bern zegt op

   Zou je dat knip en plakwerk ook hier kunnen delen?
   Lijkt me leuk om erbij tehebben.

 12. roy.w zegt op

  Wat hier nog ontbreekt in de lekkere rij is de moerbei bes.Heerlijk zuur/zoet helaas beperkt houdbaar.
  Daardoor vind je deze bijna nooit op markten,de variant die wel overal te koop is in 7/11 de frisdrank.
  Mulberry in de engelse benaming,de thaise ken ik helaas niet.
  Voor de mensen zijn de vruchten zeer lekker en de zijderupsen eten de bladeren.
  om er dan de mooie zijde van te maken .

 13. guy zegt op

  Momenteel in de Isaan het seizoen van de Noi Naa. Geen idee omtrent de engelse (of andere) naam. Ziet eruit als ronde bleke broccoli, een vuist groot. Als ie rijp is pel je de korzelige buitenkant simpel weg met de hand en binnenin zit sappig en ietwat zoet smakend vruchtvlees. Donkerbruine pitten incl. Zeer lekker vind ik.

  • Ed aonang zegt op

   Ik denk dat de Engelse naam voor Noi Naa custard apple is. Heerlijke vrucht maar als deze te rijp is, dan wordt hij meelderig. Helaas maar korte tijd verkrijgbaar. Ook heerlijk is de Maprang. Dat zou in het “sweet” zijn. Latijn: boua macrophylla. Tja….

  • Leo Th. zegt op

   Op de markt in Nederland en in de Lidl wordt de Noi Na als Cherimoya verkocht. Ik pel deze vrucht nooit maar snij hem doormidden, verwijder het ‘worteltje’ en lepel hem vervolgens uit. De pitten zijn giftig en die spuug ik natuurlijk uit. En inderdaad, bijzonder lekker en gezond!

 14. Peter@ zegt op

  Kijk uit met de Durian, in sommige hotels (o.a. Malaysia hotel in Bangkok) krijg je een boete als je hem mee naar je kamer neemt i.v.m. de stank. Er hangt een grote waarschuwing in de lift.

 15. paul vermy zegt op

  Durian vind ik lekker ruiken en niet stinken. Maar wat vindt U van het fruit in Nederland, wij zijn het beste
  agrarische land in de wereld en nummer 2 na Amerika, de grootste exporteur van de wereld. Wij hebben
  ook fantastisch fruit met zorg gekweekt. De lekkerste mango’s komen uit Mali. Ook in Nederland te verkrijgen.

 16. l.lagemaat zegt op

  De durian kan verschillende smaken hebben. Waardoor dat komt, weet ik niet.
  Het wordt ook in pasta aangeboden.

 17. peter zegt op

  Er zijn nog vele meer zoals lampada, longtong, lamyai.
  Jackfruit is lekker stevig zoetig vlees, ik kan hem vinden met mijn neus hahaha
  Van de lampada kan je de pitten weer koken, dan heb je zoiets al een aardappel, alleen is het dan gort droog. Het is een zetmeel bron.
  De genoemde vruchten in de reacties van allen, heb ik allemaal geprobeerd, ook de durian, gewoon je neus voor ophalen en lekker opeten.
  Wanneer ik er ben, tracht ik weer nieuwe te vinden, die ik nog niet had.
  Man o man wat is dat lekker ! Nog geen fruit tegen gekomen, dat niet lekker is.
  Allen nog geen sauersack tegen gekomen, hadden ze wel op de Philipijnen, is lekker zuurzoet en schijnt te werken tegen kanker.
  Soms moet je wel ff opletten of er een beestje in zit, net zoals in noi naa kunnen miertjes zitten, dan heb je wel weer extra vlees, 555555
  Zo had je in Phuket in supercheap, verse tonijn liggen 1 euro/kilo !! Vis, nog zo’n lekker voedsel !
  Wordt tijd dat ik verhuis naar Thailand.

 18. Tanok zegt op

  Onlangs een artikel gelezen in thaise krant over durian. Het zou een gevaarlijke vrucht zijn en zelfs dodelijk als het in combinatie met cola, aubergine, rundvlees / lamsvlees, alcohol en of krab zou worden geconsumeerd. Als kind altijd durian gegeten en heb nooit van deze waarschuwingen gehoord, wat is hiervan waar?

 19. Henk zegt op

  Wat ik van mijn vrouw begrijp (dochter van en fruit boerin), zijn er drie soorten durian.
  Bij elke soort is het de kunst er een te vinden die niet te onrijp, en niet te rijp is. Kenners kloppen er op en horen het als het een goede is.
  Vaak zie je durian al geschild. Aan de onderkant kun je het beste zien of het overrijp is omdat het daar een beetje donkerder van kleur wordt, of te wit als het nog te onrijp is.
  Als durian precies goed is, is het voor mij het lekkerste fruit wat ik ooit heb gegeten.
  In het verleden heb ik het drie keer geprobeerd in Indonesië, maar kreeg het niet naar binnen omdat de geur te penetrant was. Nu weet ik dat die overrijp waren.
  Als de geur je tegen staat, maar het toch wil proberen, zorg dan dat iemand een goede voor je uitzoekt.
  Houd het voor je met de wind in de rug, houd je adem in en stop het in je mond. Zo heb ik het geleerd en als ik het nu ergens ruik, loopt het water al im mijn mond.
  Wisten jullie trouwens dat het verkopen van onrijpe durian verboden is. Er staat een maximale gevangenis straf van twee weken op.

 20. fernand zegt op

  ik hou enorm van durian ,zowel de reuk(geen stank voor mij) als de smaak,trouwens ik hou van heel veel fruit,alleen heb ik schrik gekregen het te eten als het geen s eizoen is,er is dan fruit op d e markt dat in een chemisch bad gestopt word om te rijpen.enkele weken geleden was e r veel over te doen in Vietnam,toen enkele handelaren betrapt warden gedurende het process,en ja het chemisch goedje kwam uit Thailand,dus hier zal het wel op grote schaal gebruikt worden om sommige vruchten constant te kunnen aanbieden en zeker in het niet seizoen,want dan is d e prijs heel hoog.

 21. TheoB zegt op

  En nu is het weer oogsttijd voor มะขาม (makhaam) oftewel tamarind.
  Heeft een zoetzure smaak, maar hoe rijper hoe zoeter.
  Een heerlijke vrucht al zeg ik het zelf.
  Wordt ook in de ต้มยำ (tom jam) oftewel soep gedaan.

 22. Sjaak S zegt op

  Ik heb gemerkt, dat hoewel veel fruit te krijgen valt, ik er te weinig van eet. Nu is er op internet genoeg te vinden waarmee je lekker met fruit bezig kunt zijn… dus maak ik de laatste tijd vaak smoothies (vaak met alleen toevoeging van koud water en ijs). Super lekker en ik maak dan meteen twee, een voor meteen en de ander bij mijn ontbijt. Mijn vrouw is er niet zo gek op…helaas.
  Bananen, die hier in Thailand snel rijp worden, vormen een goede basis voor bananenbrood (smaakt als ontbijtkoek… recepten daarvan ook op internet of bij pinterest.
  Misschien ga ik ook eens beginnen met het maken van jam. Of appelmoes (een potje bij Bluport in Hua Hin: 175 Baht!)…
  Ook pinda’s worden door mij verwerkt (goed, het is geen fruit)… heb al pindakaas gemaakt en ook veel recepten gevonden waarbij je bananen nodig hebt.
  Vorige week nog maakte ik pindarotsjes… super lekker en eenvoudig te maken (zonder banaan maar met puur chocolade).
  Op facebook ben ik lid van een Duitse groep geworden.. “Selbstversorger in Thailand” . Dat zijn voornamelijk mensen die zelf hun eigen brood bakken, worst maken, drankjes fabriceren (ananas likeur bijvoorbeeld) en ook daarmee kun je je met de diverse fruitsoorten uitleven en de lekkerste drankjes creëren. Ik heb het nog niet gedaan, maar wil er wel nog aan beginnen.
  Geweldig he, wat je hier in Thailand alles met fruit kunt doen…

 23. Nicky zegt op

  Wat ik mis is Passiefruit. Wij hebben 2 verschillende struiken in de tuin. Iedere dag ff ballen rapen. Lekkerrrrr

  • krelis zegt op

   passiefruit is het gezondste fruit(zie google)
   en 2x voor het naar bed gaan
   en je slaapt meteen in
   evenals 2 dadels en 8 almonds

 24. LOUISE zegt op

  Wat ik jammer vind dat de avocado zo goed als smaakloos is.
  Op diverse plaatsen gekocht maar geen fluit aan.

  Ook de roze pomelo kan je niet overal krijgen.
  Deze wil ik uiteraard gepeld kopen, want dat zelf doen is een hondenbaan naar mijn mening.

  Als iemand een winkel/markt of wat dan ook die heerlijke avocado’s hebben, roept u maar.

  LOUISE

 25. J.A. zegt op

  Nou sorry hoor volgens mij heb je zitten slapen , toen je had over onbespoten c.q. onbewerkt fruit . Beter opletten volgende keer voordat je een advies geeft….De informatie is eenvoudig te vinden….Zowel in de supermarkten als direct gekocht van de verkopers die je overal langs de weg ziet…Zeer grote kans. Duizend en een manieren om het eten er mooi uit te laten zien, niet te laten bederven of wat dan ook..
  Ook gewoon ier in Thailand.Zowel in de stad als op het platteland.

 26. J.A. zegt op

  P.s. En dan heb ik het alleen nog maar over bewerking Na het oogsten..Kijk ook even naar HOE ze kweken en wat daar allemaal voor gebruikt wordt..Het is een stuk vuiler dan je zou durven denken…Groente en fruit. Thailand staat ver boven nederland qua vervuild eten. Neemt niet weg dat als je weet waar je het moet halen je idd vers eten kan krijgen wat onbewerkt is, maar dat is niet zomaar vanzelfsprekend de standaard zoals je lijkt te stellen….Verre van dat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website