Eten doe je met bestek, met mes en vork of met een lepel al naar gelang het gerecht dat je eet. Sommige dingen “mag” je met de hand aanraken zoals een kippenpoot of het botje van een karbonade dat afgekloven moet worden maar velen vinden dat toch niet netjes als je dat in een restaurant doet.

Ik heb zelf in bijvoorbeeld Indonesië, China, Egypte en Nigeria wel gegeten zonder bestek, maar ja dat zijn primitieve landen nietwaar? Tijden zijn echter aan het veranderen en de Engelse Debretts Gids beschouwd als het laatste bastion van de etiquette tijdens een diner, heeft onlangs geknipoogd naar het gebruik van de handen. Zelfs in een restaurant met de verklaring dat men bij tafelmanieren “niet meer gehouden is aan een belachelijke verouderde gedragscode”.

Perb Mue

Die laatste uitspraak is zeker van toepassing op een Thais restaurant in Bangkok waar men de kunst van het met de vingers eten weer tot leven gebracht heeft. Perb Mue of het eten met de vingers werd ook in Thailand lang beschouwd als een schending van tafelmanieren maar in het restaurant Ruen Mallika wordt u actief aangemoedigd om je vingers te gebruiken. Net als in de dagen toen “perb mue” een essentieel onderdeel van de traditionele cultuur was. Thais aten met hun vingers tot aan het bewind van koning Mongkut (Rama IV). Het gebruik van de vingers is nu weer aanvaardbaar, eten met de handen is een kunst.

Instructie

Chayapol de eigenaar zegt “Jonge mensen, expats en toeristen zijn niet gewend aan het eten met de vingers dus we bieden vooraf een instructie door middel van een korte video in drie talen – Thai, Engels en Japans – en onze medewerkers zijn ook graag bereid te helpen”

“Perb mue betreft van oudsher het gebruik van alleen de duim, wijsvinger en middelvinger, maar ook het eten met vijf vingers werd beschouwd als beleefd. Belangrijk is dat je nooit meer voedsel in de vingers neemt dan dat je netjes in je mond kunt stoppen “, voegt Chayaphol er aan toe.

Het restaurant

Ruen Mallika is gevestigd in Soi Sethi, Sukhumvit 22 in een teakhouten villa. Naar schatting 180 jaar geleden in de periode van Rama II gebouwd. Het is een de ideale plek om te genieten van een klassieke eetervaring in een traditionele Thaise omgeving. Het bedienend personeel is ook op klassieke Thaise wijze gekleed. De gasten kunnen ervoor kiezen om in de tuin rondom de villa te gaan zitten of ontspannen achterover te leunen tegen driehoekige kussens bij lage tafels in het huis.

Menu Perb Mue

Het perb mue menu wordt aangeboden voor minimaal twee personen en kost 1,500 Baht per persoon. Voor de samenstelling kiest de gast uit meer dan 100 Thaise gerechten twee voorgerechten, soep, een currygerecht, nam prik en een pittige salade, twee keuzes van vlees (kip, varkensvlees of rundvlees), een gerecht van vis, roergebakken groenten en een dessert. Daarbij wordt gestoomde rijst, kleefrijst of noedels geserveerd. Met een servet en een kokosnoot gevuld met water, theebladeren en een schijfje citroen kunnen de gasten hun vingers wassen tussen de gangen.

De gerechten

Het voert te ver om alle mogelijke gerechten te noemen, maar ik noem er enkele:

 • “Chun cheu boossaba”: een mix van vlindererwt, sleutelbloem, sesbania, damastroos en hibuscus, licht gefrituurd tot deze bloemencocktail krokant is.
 • “Miang krathong thong”: een kruidig hapje verpakt in krokant bladerdeeg.
 • “Khai toon”: gestoomd ei overgoten met gehakt varkensvlees en garnalen.
 • “Tom kha pla salid”: een zoetzure kokossoep (lepel wordt hier wel gebruikt) met tamarindeblaadjes en bedekt met knapperig gedroogde vis.
 • “Guang lueng”: een zoetzure soep uit het zuiden, met bamboescheuten en garnalen.
 • “Nam prik kapi”: een kom met diverse groenten met een hele gebakken makreel.
 • “Yum Cha-om”: een pittige seafood salade op een bedje van knapperig gebakken cha-om blaadjes.
 • “Gai hor bai toei”: gebakken kip gewikkeld in een pandanblad.
 • “Kha moo kob’”: gefrituurde varkenspoot met viscurrysaus.
 • “Pla kapong lui suan pholamai”: gefrituurde zeebaars met een pittige fruitsalade.

En nog vele andere traditionele Thaise gerechten, die dus alle met de vingers te eten zijn.

Tenslotte

Het restaurant is dagelijks geopend van ‘s middags tot 23:00. Bel (02) 663 3211 of bezoek www.RuenMallika.com.

Eet smakelijk!

Bron: een artikel in The Sunday Nation

6 reacties op “Restaurant Ruen Mallika: om je vingers af te likken!”

 1. Sjaak S zegt op

  Het is voor velen blijkbaar niet gemakkelijk om met de vingers te eten. Rijst kun je mooi tot een bolletje vormen en zo met de duim vanaf de wijs en middelvinger je mond in schuiven.
  Ik heb al mensen gezien die een handvol rijst namen en deze probeerden met de vlakke hand in de mond te laten verdwijnen… met alle gevolgen van dien: rijst viel op de grond en het gezicht was volgesmeerd.
  Mijn vriendin verontschuldigd zich telkens wanneer ze haar eten met de hand wil eten (vooral Isaan gerechten, die je in een koolblad wikkelt).. Mij maakt het niks uit… als ze ervan geniet…
  In India ben ik met vrienden gaan uit eten in een restaurant waar het eten op een bananenblad geserveerd werd. Ze waren er verbaasd over dat ik met de vingers eten kon..en vonden het geweldig.
  Ook in Japan worden sommige gerechten met de vingers gegeten…het bekendste: Sushi. Nu eet wel bijna iedereen met stokjes, maar de ware manier is met de vingers.
  Ook de meeste Arabische gerechten worden met de vingers gegeten.
  Er moet dan wel een bakje water of minstens de mogelijkheid zijn om je handen te wassen vóór en na het eten.
  Dus zo gek is het helemaal niet..Ik zeg het nogmaals: wij denken telkens dat onze manier van eten met mes en vork, de maatstaf is. Echter het grootste deel van de wereld eet op een andere manier….

 2. fransamsterdam zegt op

  Hoe zit het eigenlijk als ik bijvoorbeeld een Tom Yum Kung bestel en het puntje van de garnalen moet er nog af? Is dat ook een aanmoediging om het met mijn vingers in de soep te hengelen, of hadden ze die puntjes er eigenlijk af moeten halen, of moet ik dat met mijn lepel gaan proberen, of word ik eigenlijk geacht die gewoon goed te kauwen en op te eten en ben ik gewoon een blanke zeur-Piet?

 3. Henk b zegt op

  Lands wijsheid, lands eer, maar heb mijn bedenkingen, i.v.b. met hygiëne , zoals wij weten, gebruiken de Thai , de linkerhand om zich schoon te maken na de toiletgang, maar mij is op gevallen dat de handen gewoon afgespoeld worden in de aanwezige bak water.
  En er haast nooit zeep aan te pas komt,en zelfs niet aanwezig daar, dus als er voedsel bij is, waar soms twee handen moeten worden gebruikt,( een is niet altijd mogelijk ).Dus heb mijn bedenkingen hier over, of zie ik dit verkeert .

 4. erkuda zegt op

  Wij gaan over een aantal weken – eerste helft november aanstaande – weer eens voor een aantal dagen naar Bangkok.
  Traditiegetrouw maken we wanneer we daar zijn, altijd van de gelegenheid gebruik om restaurants te bezoeken, waar we nog niet eerder geweest zijn. De keus is oneindig, we hoeven dus nooit bang te zijn ‘dat we ze allemaal gehad hebben’.
  Ruen Malliki was mij niet bekend. Ik sluit dus niet uit, dat dit een van de te bezoeken restaurants wordt komende maand. Dank voor de tip.

 5. Sjaak S zegt op

  Met de “vingers” eten doe je alleen met je rechterhand. Ik neem aan dat je vóór het eten je handen gaat wassen en dat je ook na je wc-gang je handen goed wast. Henk B, je hebt waarschijnlijk ook nooit met je handen gegeten. Het eten is, zoals ik al eerder geschreven heb en dat geldt ook voor fransamsterdam zo geprepareerd dat je het met de vingers kunt eten. Zelfs wanneer er een kippenbout ligt, kun je deze met je rechterhand eten. Ook wanneer je slechts een stukje vlees wilt hebben. Geloof me, ik heb het in het verleden vaak genoeg gedaan. Vandaar dat het niet zo gemakkelijk is, zoals velen zich voorstellen. Er bestaat een manier van eten… dan doe je niks verkeerd.

 6. Leo Th. zegt op

  Het ‘bestek’ van mijn Thaise schoonfamilie is veelal de rechterhand. Met zijn allen op een kleed op de grond, een pan met (kleef)rijst in het midden, veel groente(bladeren) en meestal vis en/of gebakken varkensvlees en soms kip. Alles ziet er schoon uit en de handen worden vooraf gewassen. Maar ik kan het niet! Alleen al het op de grond zittend te eten is voor mij schier onmogelijk maar ik krijg geen hap door mijn keel als ik zie dat iedereen met zijn/haar hand in de zelfde pan zit. Zij eten met smaak en dat is dan ook te horen. Om zelf toch te kunnen eten is de oplossing simpel, voordat de anderen beginnen wordt het eten voor mij op een bord geschept en ga ik dat zittend aan een tafel opeten, met normaal bestek. In het begin keken ze daar wel wat vreemd van op, alhoewel zij dat uit beleefdheid nauwelijks lieten merken, maar ze ervaarden het al snel als gewoon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website