In het district Kumphawapi in de provincie Udon Thani bevindt zich het Nong Harn meer, een ondiepe (ca. 1 meter) watervlakte van 1,7 km², omgeven door ruim 4 km² moerasland en rijstvelden.

Het is een belangrijke bron van water voor de Nam Pao rivier. Van oktober tot en met maart gaat het enorme zoetwatermeer een eigen leven leiden en wordt dan omgetoverd in een bloemenzee van rode waterlelies. Het is dan een adembenemend gezicht en een mooi recreatiegebied voor de mensen in de buurt. Vanuit het plaatsje Ban Diem kan men met een bootje een tochtje over het meer maken.

De legende

Het Non Harn meer is ook het toneel van een oud Thais volksverhaal, dat gaat over Phadaeng en Nang Ai en dat maakt een bezoekje aan dit meer nog aantrekkelijker. Zittend in zo’n bootje op het meer en wat wegdromen naar vervlogen tijden, ik ben gek op dit soort verhalen.

Phadeang & Nang Ai

Door hun karma leken Nang Ai en Pangkhii voor eeuwig voor elkaar voorbestemd. In meerdere levens groeiden ze samen op, zelfs waren zij enkele keren getrouwd. In dit leven was Nang Ai de prachtige dochter van koning Kom, die over het land Chathida regeerde. Panhkhii was nu de zoon van Phaya Nak, de Grand Naga, die regeerde over de onderwaterwereld (The Deeps).

Prinses Nang Ai had vele bewonderaars, die met haar wilden trouwen, waar onder haar favoriet prins Phadaeng uit een ander land. Wat zij dit keer beslist niet wilde was met prins Pangkhii trouwen. Met zoveel vrijers, die met zijn dochter wilden trouwen, besloot de koning een rakettenfeest te organiseren, waar dan voor de winnaar, wiens raket het hoogst zou komen, een koninklijk huwelijk wachtte. Prins Pangkhii mocht niet meedoen en saboteerde de raketten, waardoor er slechts enkele de lucht ingingen. De winnaar was een oom van de prinses en noodgedwongen werd het feest afgelast.

Witte eekhoorn

Naga Prins Pankhii had zich veranderd in een witte eekhoorn om zodoende de prinses te kunnen bespioneren. Maar zij zag hem en liet hem door een Koninklijke jager doden. Pangkhii’s vlees werd daarop omgetoverd in 8000 karrenvrachten vlees. Nang Ai en haar landgenoten aten van dit door Phaya Nak vergiftigde vlees en zouden geen van allen lang leven. Phaya Nak had gezworen, dat iedereen, die van het vlees van zijn zoon zou eten, zou sterven. De Grand Naga en zijn Myrmidoren kwamen daarop boven water en zetten het hele land om in een groot moeras, waarvan dit Nong Horn meer nog een overblijfsel is.

Prins Phadaeng

Prinses Nang Ai zag nog wel kans met haar geliefde buitenlandse prins Phadaeng op zijn witte hengst te vluchten, maar beiden werden al gauw door de staart van een naga van het paard gezwiept. Nooit daarna is er nog iets van hen vernomen.

Als je gaat

Ik zou er geen specifieke reis naar Udon Thani voor maken, maar als je toch in de buurt bent is het een leuke tip voor een dagtochtje.

6 reacties op “De legende van het Nong Harn meer in Udon Thani”

 1. Paul schiphol zegt op

  Een absolute aanrader. Het doet een beetje denken aan de bollenvelden. Een privé boottochtje neemt ca. 2 uur, waarbij dan ook een bezoek gebracht wordt aan een eilandje met vanzelfsprekend een Bhudda. Er staat ook een krakkemikkige uitkijktoren, geeft een mooi beeld van de omgeving. Grappig is dat alle mensen dit wankel aandoende bouwwerk bestijgen, waarbij het Bhudda beeld op een meer dan solide hoog verheven betonnen podium staat, met natuurlijk een even solide trap naar boven.

 2. Otto Udon zegt op

  Heel erg mooi, inderdaad een echte aanrader. En ook erg gezellig om na het varen bij de aanlegsteiger nog wat te eten en na te praten met de mensen die de bootjes besturen en de kraampjes beheren (allemaal familiebedrijfjes waarin iedereen zijn steentje bijdraagt).

 3. Raf Van Kerckhove zegt op

  Inderdaad een bezoek waard, maar kom op tijd, dus voor één uur in de namiddag,
  Mijn tierak had ’s morgens tijd genoeg… Na 2 uur autorijden kwamen we om één uur in de namiddag toe en de bloemen hadden zich al gesloten..
  Dus nu in oktober gaan we terug eens kijken en ditmaal een paar uur vroeger.

  • Ruud zegt op

   Hallo Raf in oktober staan de waterlelies nog niet in bloei.
   De beste tijd is van eind november tot eind maart.
   Wij wonen op 2,5 km afstand van het meer en in genoemde periode hebben we regelmatig gasten waarmee we een boottochtje plannen.

   Tot een volgend bezoek.

 4. Martin zegt op

  Afgelopen najaar daar geweest voor een boottocht van 3 uur vroeg in de morgen. Absoluut prachtig die bloemenzee. En als vogelliefhebber ook aan m’n trekken gekomen daar. Aanrader.

 5. Bernard zegt op

  Volgende week vertrekken we naar PaktongChai, Korat, Buriram. Daarna zouden we dolgraag smorgensvroeg de bloemen zien opengaan vanuit een klein bootje.
  Weet iemand een leuk adresje daar in de buurt om te overnachten liefst met vervoer naar het Lotusmeer.
  Ook meer tips voor de omgeving Korat,Nongkai en Udon Thani zijn welkom.
  Wij zijn een gepensioneerd koppel en verplaatsen ons hoofdzakelijk met openbaar vervoer, geen brommer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website