MR Kukrit Pramoj (1911-1995)

Dit jaar werd zijn honderdjarige geboortedag gevierd en het is goed even stil te staan bij deze man, schrijver, journalist, staatsman en artiest, een van de meest geëerde en geliefde in Thailand.

Zijn Thaise naam luidt: ม.ร.ว. คึกฤทธิ์ ปราโมช (letterlijk: Buitengewone Macht ; Vreugdevol Geluk). Zijn titel, Mom Rajawong (MR), wijst al op zijn aristocratische afkomst: hij was een achterkleinzoon van koning Rama II. Zoals velen met deze status werd hij al op jonge leeftijd naar Engeland gestuurd, uiteindelijk zou hij in Oxford afstuderen aan Queen’s College met een graad in filosofie, politiek en economie.

Dagblad

Teruggekomen in Thailand werkte hij een tijdje bij een bank om later een invloedrijk dagblad te stichten, Siam Rath (De Siamese Natie, 1950) waaraan hij zelf hartstochtelijke bijdragen leverde. Hij was berucht om zijn scherpe tong, kritische instelling en droge humor wat hem vaak in conflict bracht met de officiële machten hoewel hij zichzelf omschreef als een loyale monarchist. “Journalisten zijn gek op de idiote dingen die ik zeg” zei hij in 1993. “Ze zullen me missen als ik dood ben”.

Hij was politiek zeer actief. Van 1946 tot 1976 was hij parlementslid en een tijdje voorzitter. In 1974 stichtte hij de Social Action Party (zijn broer, Seni, was de leider van de Democraten), hij vervulde diverse ministersposten en was minister-president in de roerige, liberale jaren 1975-1976 in welke tijd hij de banden met China herstelde (1975) en opriep tot terugtrekking van alle Amerikaanse troepen. Hij zette zich af tegen de heersende machten en bepleitte decentralisatie. Zijn politieke carriere eindigde met de bloederige coup in 1976, toen honderden studenten op het terrein van de Thamassaat Universiteit werden afgeslacht. Zijn broer Seni werd daarna minister-president.

MR Kukrit onderwees klassieke Thaise dans (khoon genaamd) waarin hij ook zelf optrad. Hij speelde een rol in de film “Ugly American” naast Marlon Brando (1963).

Boeken

Hij schreef 30 boeken over alle aspecten van de Thaise samenleving, van geschiedenis tot politiek en cultuur. Daarnaast schreef hij 8 romans en een verhalenbundel. Zijn meest gelezen boek, in het Engels vertaald als Four Reigns, beschrijft het turbulente leven van Mae Ploy, tijdens de regeringsperiode van Rama V tot Rama VIII (ongeveer 1900 tot 1945), waarin haar leven soms uiteengerukt werd door alle nieuwe sociale, economische en politieke ontwikkelingen van die tijd. Er werd ook een mooie televisieserie van gemaakt. De verhalenbundel, vertaald als Many Lives, roept het leven op van een 8-tal mensen die tijdens een boottocht op de Chao Phraya verdrinken, vaak met scherp sociaal-kritische inzichten en komische momenten.

MR Kukrit was een unieke persoonlijkheid in Thailand, misschien, na de koning, de meest bekende en bewonderde persoon. Hij omschreef het Thaise ideaal eens als : “een elegant, sierlijk leven, met een soepele moraal en een kalme afstandelijkheid tot de meer ernstige problemen in het leven”.

MR Kukrit Heritage Home

MR Kukrit Heritage Home

Een deel van zijn erfenis is terug te vinden in het MR Kukrit Heritage Home, 19 Soi Phra Pinit (dicht bij Soi Suan Phlu, Immigratiedienst), South Sathon Road, Sathorn District, Bangkok ( BTS Skytrain: Chong Nonsi), open op zaterdag, zondag en officiële feestdagen, van 9.30 tot 17.00.

Toegang 50 baht, voor Thais en buitenlanders. Engels sprekende gidsen. Tel. 02-2787 2937. Een oase van rust.

4 reacties op “MR Kukrit Pramoj (1911-1995), een ongelooflijk veelzijdige man”

 1. Sir Charles zegt op

  Bedankt Tino voor de interessante informatie over de beste man want had eigenlijk geen idee wie en wat Mr Kukrit Pramoj ooit was toen mijn vriendin met hem aan een tafeltje wilde zitten zodat ik daarvan een foto kon maken.
  Ze heeft het me nog wel in haar beste Engels proberen uitteleggen maar ach ik had meer aandacht voor Madonna en Tata Young die daar ook aanwezig waren. 😉

  Voor wie dat ook wil is een bezoek aan Madame Tussaud in Bangkok een leuk uitje. 🙂

  • tino kuis zegt op

   Dat je dat nog weet, Tjamuk, na 35 jaar! Knap. Als je zijn boeken nog niet hebt gelezen moet je dat echt gaan doen. Je krijgt een prachtig beeld van Thailand, gezien door de ogen van een Thai en niet door de ogen van een khon taang chaat, Maakt een heel verschil.

 2. Hans van den Pitak zegt op

  Tino, er is aan de Soi Ngam Duplee een jaar geleden een parkje geopend grenzend aan een grote bibliotheek en museum. Beide laatste zullen binnekort geopend worden. Hier staat een meer dan levensgroot standbeeld van de goede man en de bibliotheek en het museum zijn aan hem toegewijd. Op deze plaats was vroeger een driving range, maar die is vijf jaar geleden door een wervelstorm verwoest. De koninklijke familie heeft het initiatief genomen om dit gebied een nieuwe bestemming te gevenen en heeft volgens mij ook het geld gefourneerd. De eerste opening werd verricht door prinses Siridhorn. De grote opening zal niet lang meer op zich laten wachten en dan heeft Bangkok er een mooi cultureel complex bij. Het is gelegen tussen de oude Immigration aan Suan Phlu en de gerenoveerde aula van de Thamassat Association aan de Soi Ngam Duplee (zijstraat van Rama IV, Metrostation Lumpini). De buren aan een kant izijn het Ministerie van Transport, Afdeling Burgerluchtvaart, en aan de andere kant Kroong Kan Suan Phlu Pattana, een mooi staaltje van geslaagde Thaise sociale woningbouw. 15 flatjes die op de plaats zijn gekomen van een in 2004 afgebrande sloppenwijk. Het zijn deze dingen die de burger moed geven.

  • tino kuis zegt op

   Dank je wel voor deze informatie. Het is jammer dat ik zo weinig in Bangkok kom. Er gebeuren best veel mooie dingen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website