‘De Thaise vrouw kent geen boenlust’

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , ,
8 maart 2016
‘De Thaise vrouw kent geen boenlust’

De Nederlandse vrouw staat al eeuwenlang bekend om haar properheid en boenlust. Nergens ter wereld wordt er zoveel gestofzuigd, geboend, geschrobd, gedweild, ramen gelapt als in een Nederlands huis.

Met regelmaat, soms wel elke week, soms wat minder, raast de Nederlandse huisvrouw in en om het huis met stofdoek, dweil, schrobber, zeem en veel zeepsop om het nette aanzien in stand te houden. Vaak op vrijdag zie je in de buurt menig huisvrouw op een leertje staan de ramen te lappen of het stoepje voor het huis te schrobben. Nederland is het toonbeeld van properheid.

Ik merk op, dat die drang bij de Thaise vrouw veel minder is, zelfs meestal afwezig. Ja, elke morgen wordt wel even de kamer met zo’n miserabel bezempje aangeveegd en als het meezit, gaat er ook nog een natte dweil overheen. Eén natte dweil voor een hele kamer plus slaapkamer is dan voldoende, hetgeen ik dan meer als vuil verdelen bestempel. Echt schoon wordt het niet en de Nederlandse uitdrukking “je kunt er van de vloer eten” gaat dan ook meestal niet op.

Naast die wekelijkse zorg van de Nederlandse vrouw voor het huis, wordt er eens per jaar (meestal in het voorjaar) flink uitgepakt. “De grote schoonmaak” heet dat en dan gaat al het meubilair naar buiten en wordt het interieur eens lekker uitgesopt, gepoetst, in de was gezet, enz. Hier in Thailand maak ik dat nu voor de eerste keer in 10 jaar mee, maar dat komt, omdat ik het zelf wilde. Die drang zat er bij mijn vrouw totaal niet in.

Een paar weken geleden kregen mijn vrouw en ik daar woorden over. Ik vond, dat zij de koelkast wel eens van binnen mocht schoonmaken. Zij boos, want het was niet vuil. Ik zei, als jij het niet doet, doe ik het zelf en maak ik het hele huis schoon. Zo is het begonnen, in de keuken. Alle kastjes en ook de koelkast dus, werden leeggehaald en de keuken werd van top tot teen gesopt. Duurde twee dagen voordat alles weer blonk en schitterde, maar we kregen de smaak te pakken.

Daarna de kamer, alle meubels er uit, gesopt en in de was gezet, gordijnen gewassen en gestreken, de houten rails gepoetst en in de was gezet, alle snuisterijen en schilderijen afgestoft, de lampen inclusief de ventilator schoongemaakt (wat geven die ineens veel licht, hè!), kasten met serviesgoed en glaswerk leeggehaald en gesopt en ga zo maar door. Hierna volgden nog de slaapkamers, de badkamers, het bordes en nog zo wat. Ik moet zeggen, dat mijn vrouw wel een beetje van mijn boenlust heeft overgenomen.

Toch blijf ik erbij, dat de Thaise vrouw de Nederlandse vrouw op dit gebied nooit zal evenaren. Is dat zo, is dat ook uw ervaring hier in Thailand? En de Thaise vrouwen, die nu in Nederland wonen, worden die qua boenlust door hun Nederlandse buren, vrienden en kennissen aangestoken in properheid? Ik ben benieuwd!

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “‘De Thaise vrouw kent geen boenlust’”

 1. Folkert zegt op

  Nu ik vindt mijn vrouw (beide Nederlands) ook wel eens overdrijven wat vies of schoon is.

 2. Rick zegt op

  Nou die boenlust zal dan bij Nederlandse vrouwen toch vnl. bij 50+ dames zitten bij de meeste 25 jarige hoef je er ook niet van harte mee aan te komen

 3. Lex K. zegt op

  Het klopt wat je zegt, tenminste in mijn situatie, over anderen oordeel ik niet.
  Schoonmaken met een klein doekje zonder sop, eettafel afvegen met een servetje etc etc, ik kan 10tallen voorbeelden opnoemen als het moet, minimale voedsel hygiëne kennen ze ook niet, elke Thaise koelkast die van binnen bekijkt ziet er niet uit en veel producten zijn over de houdbaarheids datum, nog zo’n leuk voorbeeldje iets laten ontdooien ( een kip bijvoorbeeld) dan het benodigde afsnijden en dan de rest weer invriezen.
  Ik zeg niet dat Thais onhygiënisch of lui zijn, houd mij ten goede a.u.b. ze hebben alleen andere standaarden dan wij.
  In 1 dingen kunnen Thaise vrouwen wel goed zijn trouwens en dat is ” de plaat poetsen”, als je pech hebt.

  Groet,

  Lex K.

  • Loeng Johnny zegt op

   Beste Lex,

   Dit is de beste omschrijving die je kan geven en die ik zelf ook zo ervaar.

   Ik verblijf momenteel, tijdelijk bij een familielid en daar kan je je naam schrijven in het stof op de kasten.

   Mijn vrouw, die enkele jaren in het Westen verbleef, rommelt al eens in de ijskast, onder luid protest weliswaar! Maar het strafste dat ik hier meemaakte was dat men ook aan het rommelen was in de diepvries en men bevroren producten ‘die over datum’ waren ook eruit gooide. Tja…….
   Thailand hé

 4. Marco zegt op

  Gedeeltelijk waar denk ik.
  Als je niet leert om schoon te maken, zal je het ook nooit doen.
  In Nederlands zijn we erg schoon in huis, waardoor kinderen het can huis uit meekrijgen om dit te doen. Alhoewel er in de tweeverdieners gezinnen genoeg huishoudsters in dienst zijn.
  Mijn vrouw (Thai) heeft 15 jaar in Nederland gewoond en heeft een vergelijkbare ‘schoonmaakwoede’ gekregen als de Nederlandse vrouw. Ons huis is altijd schoon en als we op het platteland zijn bij de familie is ze eerst dagen bezig om ons huis daar ook schoon te maken.

 5. koos zegt op

  Mijn thaise vrouw houdt het huis heel schoon, er wordt elke dag gepoetst. Ze is schoner dan veel nederlandse vrouwen. Zelfs buiten het huis worden de tegels elke dag gepoetst.

 6. Henk B zegt op

  Nu beste Gringo

  Ik denk dat je uit eigen ervaring spreekt, en jou vrouw, niet graag schoonmaakt, en generaliseert, maar je hebt zat Thaise vrouwen die dat wel doen en goed kunnen.
  De mijne 43 jaar oud, staat om 5.30 uur op, begint dan rijst te koken, onderhand naar de shop om groenten etc te halen, dan stiefzoon wakker maken en verzorgen, en word om 7 uur op gehaald met de taxi.
  Dan begint de schoonmaak, afstoffen/vegen en daarna moppen ( al menige mop versleten ) dan de afwas van de vorige dag, en dan elke dag een ander ding onderhanden nemen, horren schoon maken, ramen lappen, zelfs 6 fans uit elkaar en schoon maken en oliën.
  Ik word er wel eens gek van, en zeg dan relax even, dan rond 12 uur klaar, douchen, en dan boodschappen doen voor het avondmaal.
  Haar twee zusters zijn,van het zelfde laken en pak, ook onsen dochter begint al de zelfde kuren te krijgen.
  En zoals ik heb vernomen, hebben ze dat van moeder, Tja zoals een vogeltje gebekt is.
  Mijn Hollandse ex was niet smerig , althans alleen wat het oog kon zien.
  Dus denk dat het in de landen niet uitmaakt, maar aan de persoon ligt , en vooral aan de opvoeding.

 7. Sven zegt op

  Missien is het voor velen juist maar niet voor mijn Thaise vrouw.Zij heeft als poetsvrouw 3 jaar in Belgie gewerkt en had 12 vaste klanten via een dienstencheque bureau die allen met zeer veel spijt reageerden toen ze hoorden dat wij naar Thailand gingen verhuizen in februari 2008.De reacties logen er niet om “de beste poetsvrouw die we ooit hadden, kan jij niet hier blijven en je man alleen laten vertrekken” enz .Nu we hier wonen vind mijn vrouw zich nog te jong om uitsluitend ons eigen huis te poetsen dus ze heeft met mijn hulp hier een poetsbedrijfje opgericht en ze poetst hier op Belgische wijze en iedereen is hier ook zeer tevreden.Ze vraagt wel iets meer uurloon maar ja als ze het verschil ziet praten ze er niet meer over.

 8. gvalk zegt op

  nou ik merk het bij mijn thaise vriendin hier in Nederland ook wel , dat die niet zo’n poetser is. Meestal doet haar dochter het schoonmaakwerk, dwz de vloeren dweilen, wc schoonmaken. Mijn vriendin doet het wel eens maar het is inderdaad meer met een bezempje de boel een beetje opvegen en met een nat lapje eroverheen. Ook ramenlappen kennen ze blijkbaar niet, want dat doe ik altijd. Hierbij moet ik wel eerlijk bekennen dat ik ook niet zo’n poetser ben. Als het er maar redelijk netjes uitziet ben ik al tevreden….

 9. Caro zegt op

  Hoewel de Thaise vrouw in Thailand mogelijk niet nedelands proper is, is mijn thaise ega, na 10jaar Nederland helemaal om. Ook nu we sinds drie jaar in Thailand wonen probeert ze die nederlandse traditie vol te houden. Het is echter moeilijk een Thaise hulp te vinden die dezelfdestandaard heeft. Onze ervaring met Lao en Birma hulpen , en Philipijnse is veel positiever.
  Dus mogelijk heeft schrijver artikel toch gelijk.

 10. Jacq zegt op

  Nou dan ken jij mijn vrouw niet, Gringo. Er wordt dagelijks uitgebreid schoongemaakt.Ze ziet vuil wat ik niet zie. Ook de auto wordt regelmatig gewassen. Als we in Nederland zijn is het niet anders. Maar ja ik heb dan ook de ideale vrouw getrouwd.
  Overigens herinner ik mijn moeder net zo. Dat was een rasechte Rotterdamse. Dus waar je geboren wordt maakt voor de schoonmaakdriften niets uit. Het is de aard van het beestje.

 11. Roswita zegt op

  Mijn Thaise vriendin is dan waarschijnlijk een van de uitzonderingen. Als ik onze badkamer schoon heb gemaakt, ziet zij altijd nog wel dingen die beter hadden gekund en dan doet ze het nog eventjes over. Dat is in de rest van ons huis idem dito. En dan heeft ze ook nog een baan bij een schoonmaakbedrijf. Mij hoor je dus niet klagen over een Thaise “poetspoes”.

 12. DirkvanW zegt op

  Wij zijn zelf bijna 15 jaar getrouwd en kan enkel zeggen dat mijn Thaise vrouw enorm proper is.Wij wonen in Belgie en het is zelfs zo dat als we naar Thailand gaan , dat het telkens een grote schoonmaak is als we daar aankomen.Dus zal het wel van persoon tot persoon verschillen.Natuurlijk zijn ieders normen ook verschillend.Wat proper is voor mij is het daarom niet voor jou….

 13. F.Franssen zegt op

  Nou Gringo, je leest het. Gelukkig zijn niet alle Thaischen gelijk. Die van mij is ook een poetser. Er zijn wel 2 verschillen: het poetsen ,zoals jij het noemt en hygiene.
  Alles in de koelkast afdekken en verpakken, een flacon Dettol naast de kraan en op tijd hand- en theedoeken in de was. De mijne was erg verguld met het geleerde en geeft het weer door aan de kinderen.
  Voorlichting voor veoordeling zou ik zo zeggen.

  Frank F

 14. sjaak zegt op

  Volgens mijn ex-vrouw was ik een viespeuk en lui…. volgens mijn lieve Thaise vriendin ben ik de beste man van allen, omdat ik zo goed mee help.
  Voor mij was en is mijn ex-vrouw onmogelijk, omdat het huis niet alleen brandschoon uit moest zien, je mocht zelfs bij het smeren van een boterham geen kruimeltjes maken.
  Mijn Thaise vriendin poetst regelmatig het huis. Ze is niet zo precies, maar ik voel me prettig bij haar. Ik vind het schoon genoeg en ik help inderdaad ook mee. Ik zorg voor ontbijt en ruim op, doe de afwas of we doen het samen. En ik heb een paar keer de gasplaat schoon gemaakt. Ze heeft ook begrepen dat ik dat wel leuk vind en doet het zelf, als ik haar niet voor ben.
  Gelukkig, ik wil het dit keer groot schrijven GELUKKIG heeft zij geen boenlust.
  Maar houdt de boel wel netjes…

 15. Chris Bleeker zegt op

  Gringo,

  Volgens mij heb jij telepatich mijn schoonmaak woede vandaag ontvangen,lol…..

  De Isaan,….toch weer warm vandaag,maar we vonden dat er schoon gemaakt moest worden en de housekeeper moest eraan geloven,haha samen met mij,al was dat toch wel tegen de zin van mijn Partner.
  Want als haar Partner..en zeer zeker Farang kan dat eigenlijk niet,maar ja,zij ging naar haar werk,en ik laat mij niet tegenhouden.

  Maar we hebben het over schoomaken,en moet je daar volmondig in gelijk geven.
  De Thai is van “nature” niet zo,n poetser,en zijn vaak erg smoezelig en als ze dan schoonmaken gebeurt dat,zoals wij dat in Nederland noemen met de FRANSE slag.
  NIET dat ze op zichzelf niet schoon zijn,er wordt 3…4 x per dag gedoucht
  Dit wil ook niet zeggen dat ze het niet willen of kunnen….maar het is lands eer en gewoonte niet.

  Moet ook stellen dat het hier vaak vechten tegen de bierkade is,alles staat open en de rode stof van de kleigrond waait overal doorheen, en de spinnen en mieren kun je dan ook vaak overal vinden,want niet ieder huis heeft volledige aico,dit is als grap bedoeld.
  Wat ik er eigenlijk mee wil zeggen is,als ze zouden willen schoonmaken zoals o.a.
  Nederland,Duitsland enz enz…. ZE hier een dagtaak aan zouden hebben,maar er moet ook rijst in de kom…. komme.

  Maar tegen betaling……….zijn het de beste schoonmakers ter WERELD.

 16. Henk B zegt op

  Opmerkingen over commentaar schoonmaken.

  Als ik sommige commentaren lees van bloggers, en tussen de regels door lees.
  Zijn er enkele die vinden dat de Thaise vrouw het huishouden c,q, het schoonhouden met een Franse slag doen, en ergens ontevreden.
  Nu heb al geschreven hoe mijn vrouw alles corect en in de puntjes schoon houd, en denk dat de gene die het niet zo ondervinden, er iets aan de communicatie ontbreekt, of je neemt haar zoals ze is, of maakt er opmerkingen over, het is toch van belang in een schoon huis, alsook erom heen.
  Hoef zelfs er niet aan te denken om te helpen met het een en ander, doe het in haar ogen toch niet goed, e als ik weer eens zit te knoeien met het as van mijn sigaret, is het weer raak, dat ik moet op letten, en zet dan een grotere asbak voor mijn neus.
  Wil daarom zeggen, neem je vrouw of vriendin , zoals ze is aanvaard haar tekortkomingen, klaag er niet over, en scheer niet allen over een kam,
  Of zoek er een die beantwoord aan jou verwachtingen, en weet zeker dat in Nederland ook veel vrouwen zijn die huishoudelijke karweitjes verafschuwen.

 17. Theo zegt op

  Ik had een groot huis – 3 verdiepingen, 5 terrassen, grote tuin – in Hua Hin en een bar, allemaal op naam van mijn inmiddels ex Thais Geluk. Wij hadden een maid uit Birma die 2 x per week ‘het huis deed’. Grondig en geweldig. Ging niet naar huis voordat alle terrassen waren geveegd, het gras gerold, dode bladeren waren verwijderd en de kantjes van het gras met de schaar geknipt. Ramen, vloeren, afstoffen, afwassen, wassen & strijken, alles! Mijn Thais Geluk begon daar niet aan. TV en compu spelletejs, dat was het wel. ik betaalde haar 5000 bath p/mnd. Koopje voor zoveel properheid,…… toch?
  De meeste Thaise dames die ik ken houden beslist NIET van schoonmaken.

  • joop zegt op

   Nou Theo als ik zo jou stukje lees en zie wat die schoonmaakster allemaal moet doen voor die 5.000 baht word ze in mijn opzicht wel flink onderbetaald . Als ze 5 werkdagen heeft zit ze onder het minimum wat betaald moet worden.

   • Henk zegt op

    2 dagen per week staat er duidelijk en dat zijn dan 8 werkdagen voor5000 baht dat is toch mooi en ruim voldoende betaald .maar je kan inderdaad beter een beetje meer betalen omdat ze er dan trots op gaan dat ze bij die buitenlander goed verdient en dat stimuleert natuurlijk ook wel weer en doen ze beter hun best

 18. RonnyLadPhrao zegt op

  Mijn ervaring is dat het merendeel van de Thaise dames niet echt begaan is met de netheid van de eigen woning. Natuurlijk zullen er ook wel zijn voor wie het wel een punt is, zoals met alles in het leven. Ik heb al eens geschreven dat mijn vrouw als kamermeisje gewerkt heeft. Haar werkgever was steeds zeer tevreden over haar werk en inzet, maar diezelfde inzet vond ik niet meteen terug in onze eigen woning. Niet dat het de spuigaten uitloopt , ik wil dus niet overdijven maar we hebben er af en toe toch eens woorden over. Ik heb daarom sinds vorig jaar een meer praktische oplossing gevonden. Haar zuster heeft het niet zo breed, en woont met haar gezin in een dorpje aan de oevers van Chao Phraya. Vroeger gaf ik haar wel eens wat geld als ze het moeilijk kreeg, maar ik ben geen voorstander om zomaar geld te geven, want het wordt nogal snel aanzien als een verkregen recht. Ik moet eerlijkheidshalve wel zeggen dat dit in haar geval niet zo is, en ze alleen kwam als het echt dramatisch was en ze geen uitweg meer zag. Je zag ook duidelijk dat ze zich hiervoor schaamde, en het als een vernedering aanzag dat ze financiele hulp nodig had. Ik heb met haar dus een afspraak gemaakt en haar voorgesteld om regelmatig te komen kuisen bij ons. Ik betaal haar daar naar Thaise normen goed voor, dus meer als dat ik aan een andere kuisvrouw zou geven. Ze is hier zeer gelukkig mee en mijn vrouw ook. Ze ziet haar zus regelmatiger en meestal gaan ze dan ook beiden aan de slag. Meestal worden alle verdiepingen aangepakt en mijn vrouw hoeft het alleen dagelijks wat bij te houden tot haar zus komt en dan wordt alles wat grondiger aangepakt. Ik ben er ook gelukkig mee, en de zuster heeft het financieel wat beter met het extra baantje. Je ziet dat de zuster zich hierdoor ook veel beter in haar vel voelt en dit extraatje haar gelukkiger maakt, want tenslotte is het eerlijk verdient geld waarvoor ze niemand hoeft te bedanken. Alle partijen dus gelukkig.

 19. pratana zegt op

  Mijn Thaise vrouw, is toch niet de enige die alles kuist, hier in Belgie als in Thailand kan ze geen stof verdragen (dit al 13jaar lang) dus begrijp ik niet alle reacties hier:)
  Maar langs de andere kant moet ik erbij zeggen dat ik ook meehelp, evenals mijn dochter van 9!
  Dus mannen een goed voornemen voor 2013…………….

 20. Eddo zegt op

  Gringo jouw ervaingen komen precies overeen met mijn ervaringen, zeker 99 procent van de Thaise/Isaan) vrouwen vinden het juist prettig om in de grootst mogelijke, overvolle en wanordelijke janboedel te leven. Alleen wat je kan zien en zeker niet hoger dan 1 meter wordt schoongemaakt als je geluk hebt, er wordt geen stukje meubel verschoven, overal wordt omheen geveegd met zo’n grasvegertje, het hele huis wordt met 1 enkel emmertje gesopt, alles wordt afgenomen met een lap die nooit in de chloor wordt uitgespoeld, dorpels, plinten en stofhoeken bestaan niet, kasten worden nooit stoffig van binnen, ook ventilatoren worden nooit stoffig, beddegoed wordt nooit gelucht (waarom zou je ook) schoonmaken is in de ogen van de Thaise/Isaan vrouw verspilling van energie en tijd. Alle (farang)-mannen die een positieve ervaring hebben met hun vriendin/vrouw/relatie behoren tot de weinige gelukkigen in Thailand gelukgewenst daarmee. Desondanks hebben de Thaise/Isaan vrouwen weer andere goede kwaliteiten maar dat is weer een ander verhaal…!!!

 21. Jaap-Den Haag zegt op

  Beste Gringo,

  Ik vrees dat je al héél lang niet meer in Nederland bent geweest… Je refereert in je schrijven naar de uitdrukking ”je kunt er van de vloer eten in Nederland” en deze is dan juist in Thailand kennelijk van toepassing…er ligt dan genoeg voor iedereen.

 22. Tima Capelle zegt op

  Tijdens onze halfjaarlijkse overwinteringen hebben wij verschillende “schoonmaaksters” over de vloer gehad.
  In vier jaar tijd is er maar 1 geweest die echt wist hoe het moest en ook extra dingen onderhanden nam.
  Maar omdat haar (Amerikaanse) man ziek was geworden wilde hij niet dat zij deze bezigheden bleef doen. Dit omdat hij vond dat zij het te druk had met hem te verzorgen en de ziekenhuisbezoeken die zij samen aflegden.
  Aan de anderen heb ik mij alleen maar lopen ergeren.
  Het laatste jaar heb ik de bezem maar in eigen handen genomen en de dweil en vaatdoek erdoor heen gehaald.
  Dat had ik beter eerder kunnen doen want het leek alsof er binnen ook ineens een zonnetje was gaan schijnen.
  Van het geld wat ik over hield ben ik lekker gaan shoppen.
  Dat had dus ik beter drie jaar eerder kunnen doen.

 23. ruud zegt op

  In Nederland woon je in dichte huizen.
  Wat heeft al dat schoonmaken in Thailand voor zin, als je huis de volgende dag weer vol ligt met zand?
  De cultuur van dat schoonmaken is in Thailand dus nooit van de grond gekomen.

  In Nederland is dat schoonmaken trouwens allang weer neergestort.
  Zo schoon zijn de huizen niet meer.

  Er komt bij mij trouwens een keer per maand iemand schrobben, buiten mijn eigen schoonmaakbeurten.
  Daar heb ik beslist niet over te klagen.
  Die gaat fanatiek aan de gang met water en borstel (aan een lange steel wel te verstaan).
  En dan blinkt in en om het huis weer.

 24. Jack G. zegt op

  Ik ben benieuwd of er ook een deel 2 is. Thaise mannen en hun taken in het huishouden en het verzorgen van kinderen. Heeft de moderne Thaise man ook pappadagen zoals in Nederland?

 25. Jan zegt op

  Jan Belg vindt dat dat overdreven is, Portugese vrouwen en Italiaanse dan, die hebben dat in hun bloed.
  Ik ken toch een paar vrouwtjes hier die heel der dagen poetsen, maniakken noem ik dat.
  En ons werkvrouwtje vergeet ook nooit een kantje.

 26. Erik Bkk zegt op

  “Zij boos, want het was niet vuil. Ik zei, als jij het niet doet, doe ik het zelf en maak ik het hele huis schoon.”
  Wat let je als man om het zelf te doen? De vrouwen mogen niet allemaal zo poets vriendelijk zijn maar ik lees hier niet over mannen die dat zelf wel zijn. Mooie boel zo en waar blijft de emancipatie van de man? Die kijkt alleen en heeft kritiek van tijd tot tijd als de Thaise vrouw in zijn ogen tekort schiet met de schoonmaak. Wat een wereld. Als ik een Thaise was vrouw wist ik wel wat ik zou doen met die hulpeloze buitenlandse mannen.

 27. John Chiang rai zegt op

  Beste Gringo, opzich stak in jou verhaal veel waarheid,ik zeg alleen met nadruk ,,stak”,en heb het gevoel dat je in de verleden tijd spreekt,en niet erg op de hoogte bent met emancipatie van de Europese dames . In veel huwelijken is het zo geregeld,dat de man behoorlijk moet mee helpen met poetsen,stofzuigen,en ramenlappen. Deze werkzaamheden,zijn niet alleen typisch Nederlands,ook waar ik in de zomermaanden in Duitsland woon ,behoort dit tot een normaliteit. Ik ben getrouwd met een Thaise,en ook zij poetst behoorlijk veel,terwijl haar zusters het iets makkelijker zien. Wat mij wel opvalt is dat veel Thai vrouwen snel tevreden zijn met de decoratie van een huis. Het moet allemaal functioneel zijn,waarbij de vorm en de kleur verder geen grote rol spelen. Bij de Europese vrouw is dit anders,alleen het uitzoeken van bijv.een kerstboom,en het optuigen van deze boom, kan een strijd van je welste tot gevolg hebben. Ook bij het uitzoeken van bepaalde kleuren,heeft meestal de Europese vrouw het laatste woord,terwijl bij de Thai vrouw,het eten veel belangrijker is,en de rest meestal ,,Up to you”.

 28. petra zegt op

  Wat mij altijd opvalt als we in de Isaan op bezoek gaan bij bekenden die in een farm-house
  in de middle-of-nowhere wonen : Er ligt geen kruimel zand binnen. !!!!
  Ook niet als we onverwachts langsgaan.
  Dat krijg ik in mijn riante huis met mijn belgische stofzuiger niet voorelkaar in Thailand.

  Verder valt mij altijd weer op dat er bij restaurants ‘smorgens een doekje ergens vandaan
  wordt gehaald , waar heel de dag de tafelzeiltjes mee worden afgeveegt.
  Na sluitingstijd hangt dat weer vrolijk te drogen tot een nieuwe werkdag.
  Altijd oppassen dat het tafelzeil niet aan je ellebogen plakt als je vertrekt.

  Maar het eten is er heerlijk.

  Dus : wanneer is schoon schoon ?

 29. Fransamsterdam zegt op

  In Nederland is de woning veel meer een pronkstuk dan in Thailand.
  Dat uit zich al bij het eerste bezoek aan de makelaar, er wordt niet gevraagd: Wat kost een woning die wij nodig hebben? Maar: Hoeveel kunnen wij maximaal lenen?
  Dan moet er een keuken in die bij voorkeur duurder is dan de auto van de buurman en ga zo maar door.
  Door klimatologische omstandigheden gedwongen is het ‘binnenleven’ ook daadwerkelijk belangrijker dan in tropische gebieden, hetgeen dit alles in de hand werkt.
  De huizen zitten in Nederland van oudsher ‘potdicht’, vroeger liefst met luiken en al, zodat er op z’n minst regelmatig ‘gelucht’ moet worden om al te veel muffigheid te voorkomen. Een sopje lijkt vaak meer bedoeld om de stank te verbloemen dan om daadwerkelijk schoon te maken.
  We deinzen er vervolgens niet voor terug om jarenlang met z’n allen met schoenen en al de vloerbedekking te bevuilen, waar een wekelijks stofzuigbeurtje natuurlijk geen enkel soelaas tegen biedt.
  Ouderen klagen wel steen en been als er geen overheidsgeld meer beschikbaar is om hun ramen elke vier weken aan de buitenkant te lappen.
  In Thailand is het ‘not done’ om bij iemand thuis je schoenen aan te houden, de vloer is vrijwel altijd afneembaar, de verluchting is vanzelfsprekend en dat het vaak verder een beetje een rommeltjeboel is, ach dat is het in Nederland ook vaak tot een half uur voordat het aangekondigde bezoek zal arriveren.
  Over de schoonmaakactiviteiten in mijn hotelkamer kan ik alleen maar lyrisch zijn, en in de bars valt het mij vaak op dat wanneer het ‘schoonmaaktijd’ is, niemand zich voor dit klusje te belangrijk vindt.
  De straat rondom de etablissementen wordt elke ochtend zorgvuldig geveegd, bezemwagens van gemeentewege zijn volstrekt overbodig.
  De hygiëne van de bargirls staat zoals bekend op eenzame hoogte in de mondiale gezelschapsindustrie, en denk maar niet dat je zonder commentaar met een iets te lange nagel waaronder zich wat vuil heeft opgehoopt een drankje kunt drinken.
  .
  Verder is de (voorbije) Nederlandse poetscultuur mede ingegeven door bepaalde christelijke regels en tradities. Zo Maria Lichtmis (of Maria Zuivering) op 2 februari het teken dat de grote schoonmaak kan beginnen (februare is Latijn voor reinigen).
  Wellicht dat het Boeddhisme dergelijke aansporingen ontbeert.
  .
  En zou er een Thaise Vereniging van Huisvrouwen bestaan die haar naam en faam in reclames verbindt aan bepaalde schoonmaakmiddelen? Ik waag het te betwijfelen.

 30. janbeute zegt op

  Ik herken dit verhaal zeker uit een ver verledentijd in Nederland .
  Mijn moeder poetste wat af , de meubelen in de was zetten etc etc .
  Maar ik vrees dat de huidige Nederlandse dames met een eigen loopbaan , na thuiskomst niet veel puf meer hebben om te poetsen zo als omschreven in de kop van deze posting .
  Wat bij ons thuis hier in Thailand aangaat , ben ik de hoofd poetser .
  Mijn ega poetst ook wel mee maar dan op zijn Thais gezegt .
  De bezem over de vloer en daarna aandweilen , afstoffen van oa huisraad is een ander verhaal
  Ik zorg dat elke week de koelkast uitgepakt wordt en wat weg kan kan weg .
  We houden het beiden redelijk proper in huis . Maar wat de tuin aangaat is mijn Thaise ega weer de beste , begint al om zes uur in de morgen .
  Maar ik kom wel eens bij Thaise mensen in huis , en dan bedenk ik mij wel eens wat ik zo al zie .
  En vooral buiten en rond het erf van het huis , wat een bende denk ik dan .

  Jan Beute .

 31. Fons zegt op

  Ik deel die mening gelukkig niet. Alles ging met elkaar in samenspraak. maw 50/50

 32. Nicole zegt op

  Ik vind het ontzettend leuk, om al deze verhalen te lezen.
  Er zijn inderdaad heel veel grote verschillen met het schoonmaken in thailand. Maar, net zoals hiervoor reeds vermeld, is dit met de huidige generatie in Europa hetzelfde. De ene werkende vrouw heeft de boel wel supernetjes en bij de andere word er ook met de Franse sla gepoetst.

  In Bangkok hadden wij een vaste meid uit birma, die een behoorlijk salaris verdiende
  Na 2 jaar merkten we dat ze de kantjes er begon af te lopen en moesten we haar regelmatig op de vingers tikken.
  Na verhuis naar chiang Mai, zijn we eigenlijk nog steeds op zoek naar een goede poetsvrouw.
  We hebben er weliswaar 1, de vrouw van de tuinman, maar je moet haar telkens weer alles zeggen. Dan doet ze het ook wel, maar het is natuurlijk wel vermoeiend. Ze komt maar 2 dagen in de week, en eigenlijk is dit voldoende.Ik merk wel dat de mensen in het Noorden schoner zijn dan zuidelijker.

 33. theoS zegt op

  De Nederlandse vrouw? Bestaat die nog? Mijn Thaise vrouw veegt de vloer dagelijks aan met een bezem en zo de deur uit. Jaren geleden gevraagd waarom stof je niet af en kreeg als antwoord ” helpt niet, morgen ligt er weer stof ” ‘s Lands wijs, ‘s Lands eer denk ik maar. Doe het zelf maar af en toe als er zich stofwolken voordoen. LOL! Mijn 1e huis was een houten Thai huis en daar was in de woonkamer een gat in de vloer om het huisvuil door naar buiten te vegen wat dan onder het huis terecht kwam. En ja, hele ratten kolonie leefde er van. Het was /is nog erger in de slums waar ik ook de eerste 5 mnd leefde, maar dat is een ander verhaal.

 34. riekie zegt op

  Ik woon bij een thaise familie hier woont ook een dochter van 25 jaar mijn schoondochter is werken in pattaya,ik heb nog nooit van mijn leven zo,n vieze smerige meid mee gemaakt.
  Ik hou zelf de keuken schoon daar heb ik alles voor gekocht aanrecht gastel etc om het wat gemakkelijker te maken haar dochter verdomd het op schoon te houden heb gezegt oke dan was je maar buiten af als voor heen. ik ga hier niet in het vuil staan koken.
  De douche hou ik schoon want dat gebeurt anders ook nooit ze veegt zelfs nog niet elke dag laat staan dweilen .de was ligt op een gropte berg gegooit in een slaapkamer net als in een outlet store.
  Kasten of tv etc etc word nooit schoon gemaakt .
  ik woon hier zelf op een zolder die ik schoon houd doe mijn eigen was want zei doet alleen die van haar en die blijft dan dagen dagen de lijn hangen.
  Mijn schoondochter houd ook niet van poetsen maar die komt er ook eerlijk voor uit .
  En ik heb ook gezegt ik ga niet heel jou huis poetsen als er hier een luie vieze meid de hele dag in de hangmat ligt.
  Mijn ervaring is dat ze eerder hun stoepje schoon houden dan hun huis .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website