Het clusterhoofd consulaire zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tessa Martens, verhaalt vandaag in de Volkskrant over haar ervaringen bij het bezoeken van Nederlandse gedetineerden in den vreemde.

Mevrouw heeft 30 jaar ervaring, dus kent het klappen van de zweep wel. De accomodaties lopen sterk uiteen, van halfondergrondse kerkers in Brazilië, tot luxe bungalows voor vrouwenclubjes in Zwitserland.

Het belangrijkste wat haar over Thaise gevangenissen is bijgebleven is de alom aanwezige uitgebreide medische zorg. Algemene tip van haar is om je gevangenisstraf in het buitenland te accepteren en je excuses aan te bieden.

Er passeren nog enkele individuele gevallen de revue, maar daaronder geen landgenoten die in Thailand verblijven. Het niet respecteren van de lokale culturele normen en waarden is vaak de oorzaak van problemen, aldus het clusterhoofd. Zo stelt zij: “Foto’s maken met een Boeddha, dat moet je gewoon niet doen.”

Zo is het maar net. Als je zo onnozel bent dat je een foto maakt van een Boeddha, dan is het gewoon je eigen domme schuld dat je achter de tralies verdwijnt.

Fijn dat mevrouw Martens ons daar nog eens aan herinnert.

Lees hier het hele verhaal: www.volkskrant.nl/


» Laat een reactie achter


26 reacties op “Nederlanders in buitenlandse cel: “Foto’s maken met een Boeddha, dat moet je gewoon niet doen.””

 1. Khun Peter zegt op

  Ondanks dat ik mij vanochtend wat brak voel (gisteren naar de Nijmeegse vierdaagse feesten geweest) heb ik smakelijk moeten lachen om je column Frans. Ik ga over een paar maandjes weer naar Thailand, maar dan laat ik mijn fototoestel thuis. Ik wil niet het risico lopen dat ik per ongeluk een Boeddha fotografeer…..

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
 2. Dennis zegt op

  Ik ben toch bang dat de meeste landgenoten NIET in de cel zitten vanwege het fotograferen van een Buddhabeeld. Mevrouw had er beter aan gedaan te waarschuwen voor drugsgerelateerde zaken (open deur).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +23 (obv 23 stemmen)
  • dick zegt op

   Kennelijk was Tessa niet erg geïnformeerd over de toestand in Thaise gevangenissen, als zij alleen constateert dat de medische zorg daar voldoende is.
   Er zijn nochtans al heel wat boeken op de markt, die over de mensonwaardige toestanden in Thaise gevangenissen berichten, dus er zou bij haar wel enige nieuwsgierigheid verwacht worden naar de juistheid van die verhalen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  • Victor Kwakman zegt op

   Exact. Er wordt nergens gewaarschuwd dat het verboden of “not done” is om met een Buddah op de foto te gaan. WEL zie ik geregeld GROTE borden in de regio Bangkok dat het laten zetten van een Buddah tattoo ZEER wordt afgekeurd maar ook daar lijkt het mij sterk dat dit zou leiden tot een gevangenisstraf. De onwetendheid inzake drugs/pillen is een veel groter probleem bij de toeristen alsmede het niet respecteren van de Thaise Cultuur.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
   • Fransamsterdam zegt op

    Je komt wellicht niet direct in de gevangenis, maar je komt het land niet uit. Je mag de afbeelding van boeddha niet uitvoeren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Harry Romijn zegt op

   Staat er ook in: Ruim de helft zit vast vanwege drugs, de rest voor zo’n beetje alles waarmee je volgens Martens ook in Nederland in de problemen zou komen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Kees zegt op

  We vreemd verhaal.
  De uitgebreide medische zorg in de Thaise gevangenis is verre van waar.
  Het ontbreekt hier duidelijk aan.

  Misschien goed dat ze het boek the big Tiger eens leest.
  The big truth from bangkwang confinement area.
  Ik weet niet wanneer ze een Nederlander heeft bezocht in een Thaise gevangenis maar dat terzijde.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. Bert Vos zegt op

  Voor het fotograferen van een Boeddhabeeld krijg je echt geen gevangenisstraf opgelegd. Daar moet je toch wel iets meer voor doen. Bijvoorbeeld iemand vermoorden, je met drugs bezig houden of de koning beledigen. Ik vraag mij sowieso af of een foto maken van een Boeddhabeeld verboden is. Volgens mij namelijk niet. Anders had ik al heel wat jaartjes ‘Bangkok Hilton’ gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 5. Hedy zegt op

  Ben een paar keer in Thailand geweest en vaak Buddha’s gefotografeerd en zelfs horden toeristen met mij, die er foto;s van maakten. Nooit is er op gewezen dat het niet mocht, Zelfs onze gids zei er niets over.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 6. Michel zegt op

  “Foto’s maken met een Boeddha, dat moet je gewoon niet doen.” Hoe komt dat mens op het idee…
  Volgens mij zat half China en Japan hier onderhand vast als dat niet zou mogen.
  Ja, als je dat in je nakie doet, liefst met je voeten naar Boeddha wijzend, dan zou je wel eens een probleem kunnen hebben, maar gewoon een foto of zo’n debiele selfie ga je echt niet de gevangenis voor in.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 7. rori zegt op

  Hmm moet ik dat toch ook eens aan de Thai vertellen. Telkens als ik in een tempel kom zie ik menigThai selfies maken met Buddha op de achtergrond.

  Wat volgens mijn vriendin bedoeld word is en dat gebeurt. Op een Buddha klimmen en dan foto’s maken. Of dit doen in bikini. sexy dress etc.

  Geinig verhaal maar ik denkdat zo een opmerking als excuus is bedoeld voor wat anders.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, maar dat is ook logisch. Als je (zo goed als) naakt op een beeld van Jezus, Willem of Boeddha klimt kun je problemen verwachten: orde verstoring, openbaar bloot etc. Maar gewoon even een foto schieten met een (Boeddha) beeld zal niemand in de problemen komen, laat staan de bak in draaien. Anders had 99% van de mensen in Z.O. Azië in de bak gezeten… 555

   In het artikel staat het volgende maar wie weet is het wat ongelukkig samengevat of geciteerd, journalisten maken soms ook fouten als ze iemands uitspraken samenvatten:
   “‘Mensen vergeten soms de cultuur en religie van een land te respecteren. Foto’s maken met een boeddha, dat moet je gewoon niet doen. En dat je naakt op een heilige berg poseert: hoe kom je erop?'”

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. FreekB zegt op

  Wat een onzin, er worden duizenden foto’s gemaakt van Boeddha beelden zowel door toeristen ofwel de Thai zelf.
  Het zal misschien bij de wet niet mogen maar er wordt geheel niets van gezegd laat staan dat je er voor wordt opgepakt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 9. Kees zegt op

  Dat van die “alom aanwezige uitgebreide medische zorg” zal toch wel een grapje zijn. Hoe durft ze dat te beweren? Als de ambassade zich niet voor je inspant of er is niemand anders buiten de gevangenis om dat aan te sturen, kun je het gewoon vergeten. En bovendien lukt het alleen als je de corrupte bewakers die je moeten vervoeren ruim betaalt. In dat geval word je misschien naar een staatsziekenhuis vervoerd. De medische zorg binnen de gevangenis is meer dan bedroevend. De verhalen van mensen die medisch aan hun lot zijn overgelaten, of zelfs sterven, zijn legio. Het kan zijn dat het in andere landen nog slechter is, maar Tessa Martens moet zich schamen voor deze opmerking.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
 10. Hans van den Bogaert zegt op

  Dit is compleet verkeerd geïnterpreteerde info. Sommige mensen klommen bovenop Boeddhabeelden voor een selfie. Dat moet je gewoon niet doen. Met een Boeddha (op de achtergrond) op een foto is wat iedereen doet, ook alle Thai. Let maar eens op bij je volgende tempelbezoek!
  Vriendelijke groet van Hans
  Boeddhist sinds 1976

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 11. Lenny zegt op

  Haha dan heb ik veel geluk gehad !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. ruud zegt op

  Ik kom al wat jaren in Thailand, maar dat je in de gevangenis komt voor het maken van een foto met een Bhoeda is nieuw voor me.
  Ik vraag mij af wie dat bedacht heeft.

  Wat een enorme misdaad moet het dan niet zijn, als je met een Bhoedahangertje om je nek wordt gefotografeerd.
  Vooral als vrouw zijnde.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 13. jan zegt op

  ik begrijp dit verhaal niet, overal waar ik kom maakt men fotos van buddha en van tempels

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 14. Harry Romijn zegt op

  Foto’s maken met een Boeddha, dat moet je gewoon niet doen.” ? ?

  Ik kom sinds 1993 in Thailand, van 1996-97 zelfs als getuige voor een rechtszaak en met
  advocaten en D.A.’s e.e.a bezichtigd aldaar. OOK foto’s gemaakt van een Buddha, maar…nog nooit gehoord noch gemerkt, dat zoiets strafbaar zou zijn. Misschien als je er dolle dingen op uitvoert of zo. Ook in de Katholieke landen wordt het niet gewaardeerd, als je zulke dingen met een Christus-beeld uithaalt. Ik ben dus benieuwd, wat de bron hiervan is. Of wederom een ambtenaar van Buitenlandse Zaken, die zich niet echt verdiept heeft in de situaties in “het buitenland”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 15. henry zegt op

  Wel opletten, in sommige tempels hanger er borden NO PI
  CTURES

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 16. Sir Charles zegt op

  Ga nu gauw mijn Facebook-account verwijderen want die staat vol met gefotografeerde boeddha’s, wil toch echt niet achter de tralies verdwijnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 17. joy zegt op

  Mevrouw maakt deel uit van het politieke establishment en deze blinkt over het algemeen niet uit in realiteitszin. Het waarom is al voldoende aangekaart in vorige reacties. Als het niet zo triest zou zijn, zou je er om kunnen lachen. Ik typ dit in ieder geval met een grimlachje en hoop, dat mocht het nodig zijn, deze dame al lang het veld heeft geruimd, mocht ik ooit in een precaire situatie in Thailand zitten.

  Groet Joy

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 18. Pedro zegt op

  Drugs, zelfs slaappillen (indien zonder doktersrecept), belediging v/h koninklijke, ernstige ovovertreding v/d immigratievoorschriften, criminaliteit + ect.
  Nog nooit gehoord laat staan gezien dat er is.and werd vastgezet wegens het fotograferen van een Boeddha.
  Sommige Boeddha afbeeldingen (op rotsen + ect.) moedigen juist de komst van toerisme aan.
  Mevrouw lijkt mij een beetje wereldvreemd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 19. Hans zegt op

  Je mag in Thailand gewoon Bhudha beelden fotograferen tenzij het erbij vermeld staat dat het niet mag.
  En als je je daaraan houdt dan heb je geen problemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 20. Sjaak S zegt op

  Ik heb het artikel even helemaal doorgelezen… ik kan niet over de andere landen praten, eigenlijk ook niet over de Thaise omstandigheden in een gevangenis hier, maar dat met de boeddha is een beetje te eenvoudig gezegd. Bedoelt ze een beeld? Een monnik?
  Dan moet zowat 90% van de Thaise bevolking in de gevangenis zitten. Mijn vrouw laat zich altijd door mij fotograferen wanneer ze in een tempel haar eerbetoon aan boeddha doet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 21. lung addie zegt op

  Ik heb sterke twijfels dat die “madam”, met haar 30j ervaring, ooit in een Thaise gevangenis is geweest, laat zelfs zeggen dat ze enige kennis heeft van wat mag en niet mag in Thailand. Gewoon te gek om te beweren dat je geen Boeddhabeelden zou mogen fotograferen op straffe van een gevangenisstraf. Waar haalt ze het uit? Indien deze nonsens zouden kloppen dan zou Thailand één grote gevangenis zijn. De meeste buitenlanders welke in de gevangenis verblijven zitten er meestal voor drugsfeiten of andere zware criminele feiten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website