Frans Amsterdam in Pattaya: ‘De BVN kwelling’

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Column, Frans Amsterdam
Tags: , ,
7 november 2021

Frans Amsterdam is weer neergestreken in Pattaya en vermaakt ons, tot er geen ‘vind ik leuk’ waarderingen meer zijn, met zijn belevenissen in een vervolgverhaal.


Frans mag dan geen goudvis op z’n hotelkamer hebben, er staat wel een aquarium c.q. glasbak. Dat is een Samsung televisietoestel met traditionele beeldbuis, schermverhouding 4:3, maar wel al uitgevoerd met een plat scherm. Geen wonder van inventief vernuft dus, maar gewoon een degelijk ding, waar niets op aan te merken is.

Het nieuwste van het nieuwste hoef ik allang niet meer en met reclame-onzin krijgen ze mij ook niet gek. Ik herinner me nog wel reclame voor televisies die werden aangeprezen met termen als ‘nu nog platter beeldscherm’ of zelfs een ‘ultra-plat scherm’. Grotere onzin bestaat niet. Iets is plat of iets is niet plat. Daar zit niks tussen. Je kunt niet vragen: ‘Hoe plat wilt u hem hebben?’ Oké, oké, voordat er zeikerds gaan reageren zal ik het nuanceren: Je kunt het wel vragen, maar dat is niet zinvol.

En als dan iedereen eindelijk een plat scherm heeft, dan komen ze weer met iets nieuws, het summum van het summum: Een gebogen scherm! Komt dat zien! Weg met die platte TV’s! Haast u naar de winkel en vergeet uw PIN-code niet…

De Samsung staat meestal wel aan, op voorkeuzekanaal 152. Daar zit BVN op. BVN staat voor het “Beste van Vlaanderen en Nederland”. Vast ook door een creatieve reclamejongen verzonnen, want andermaal je reinste flauwekul. Ik weet niet wie de programma’s selecteert, ik durf wel te wedden dat Paul de Octopus het beter zou doen. De nieuwsuitzendingen lopen minimaal 24 uur achter op de werkelijkheid, het lijkt erop dat de Ampex-banden nog moeten worden ingevlogen. Elk ander zichzelf respecterend land brengt het nieuws, ook per satelliet, ‘as it happens’, maar de lage landen lijken zich niet eens bewust van die mogelijkheid. Verder is één zender voor een compilatie van alle Nederlandse en Vlaamse publieke programma’s al wat karig, en als bijna alles, tot en met uiterst belangwekkende zaken zoals ‘Met het mes op tafel’ en ‘Blokken’ dan ook nog eens twee keer herhaald worden, wordt de spoeling erg dun. Een kookprogramma met een keuken vol ingrediënten die hier niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn moet als Tantaluskwelling bedoeld zijn.

Als Sesamstraat begint is het bijna drie uur ‘s ochtends. Die satelliet zendt echt alleen maar voor deze kant van de wereld uit, het is hier dan overal al lang de hoogste kinderbedtijd geweest.

Het nachtelijke climax wordt soms bereikt terwijl op de achtergrond een samenzang vanuit een St. Bavo in het zuiden des lands te horen is. God betere het. Het enige leuke is het weerbericht, met alle door het KNMI bijna niet aan te slepen afgegeven codes geel, oranje en rood. Dat blijft smullen. Verder is het een armoedige vertoning die op geen enkele wijze beantwoordt aan de eisen van deze tijd.

“Waarom kijk je dan?’, kunt u vragen. Ach, kijken kun je het eigenlijk niet noemen. Het gaat me er voornamelijk om wat Nederlands te horen, nog afgezien van de inhoud. Misschien dat we vandaag, zaterdag, nog wat te zien krijgen van de Grote Televisie Actie voor Sint Maarten. Dan zet ik hem uit. Ik word daar niet goed van. Dan komen er weer allemaal van die bekende Nederlanders die ‘geheel belangeloos’ met hun kop op TV mogen of – erger nog – een liedje komen zingen. Of ze stellen geheel belangeloos iets ter beschikking. Een voetballer die afstand doet van een afgedragen shirt wat hij toch al nooit heeft hoeven kopen. Kijk, dat zijn mensen naar mijn hart. Die hebben wat over voor hun minder bedeelde medemens. Of Patricia Paay, die een slipje heeft meegenomen dat ze ondergepist heeft voor het goede doel. Het gebeurt maar zelden dat zo’n BN-er zelf iets doet wat tot een mutatie op de bankrekening leidt. De presentator laat zich ook gewoon vet betalen, het is tenslotte zijn vak en anders komt hij om van de honger. En dan zijn er altijd nog wel gemeenten die het leuk vinden om een wit voetje te halen en het belastinggeld van hun inwoners geheel belangeloos over de balk gooien. Alsof de burgers zelf niet kunnen beslissen hoeveel ze willen geven. Of een minister die onder luid gejuich bekend maakt het ingezamelde bedrag nog eens te verdubbelen met belastinggeld.

Nee, ik vind het erg hoor, zo’n natuurramp, maar aan de nasleep erger ik me pas echt. Ik zet de TV bij voorbaat alvast maar uit en ga eens buiten kijken, of er iemand nog een aalmoes wil.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Frans Amsterdam (Frans Goedhart ) † april 2018 –

39 reacties op “Frans Amsterdam in Pattaya: ‘De BVN kwelling’”

 1. Khun Peter zegt op

  Subliem stukje, Frans! Nog even en Nico Dijkshoorn kan solliciteren bij omroep MAX.

 2. Danzig zegt op

  Als je graag Nederlands wilt horen, dan lijkt me dat in Pattaya niet zo’n probleem. Of de inhoud die uit de monden van de gemiddelde barhanger komt van een hoger niveau is dan BVN, is echter de vraag.

 3. Marijke zegt op

  Aan de actie voor sint maarten mis je ook niet veel hoor.Er is 13 miljoen opgehaald geen grote hoeveelheid.Ik vind het triest voor de mensen die alles kwijt zijn.Maar als je van te voren al hoor dat het geld waarschijnlijk in verkeerde handen terecht komt dan denk ik daar geef ik niet voor.En zo hebben meer mensen gedacht.Want dat weet je denk ik ook wel er werd altijd goed gegeven.Nog heel veel kijk plezier wij gaan lekker weer in jan die kant op.Lekker aan het aftellen.

 4. Bert zegt op

  Kijk meestal op vrijdagavond ff naar BVN als alle TH zenders het zelfde uitzenden.
  Verder bijna nooit.

 5. Arend Hart zegt op

  Ik weet niet of Frans Amsterdam een echte Amsterdammer is, maar zijn klagen en zeuren over BVN doen dat wel ernstig vermoeden. Zoals gewoonlijk slaat hij echter op sommige punten wel degelijk de spijker op de kop. Zelf woon ik niet in Pattaya maar in het provincieplaatsje Phitsanulok waar je bepaald niet struikelt over de Nederlanders en Nederlands mij als muziek in de oren klinkt als ik een verdwaalde Nederlander tegenkom.Dus ik vind het wel leuk bij tijd en wijle Nederlands op de tv te horen. Ten gunste van BVN wil ik wel even vermelden dat zij elke dag keurig laten zien welke programma’s er die dag op het menu staan. Dus de keuze is geheel aan jezelf. Om al die programma’s af te zeiken is uiteraard heel gemakkelijk. Thaise tv is immers veel boeiender?!

  • walter zegt op

   BVN via de kabel in Thailand (3BB) is gewoon slecht, alle NL tv sites werken traag en slecht. Nee dat ligt niet aan 3 BB, immers youtube werkt perfect en ook de radiozenders. Het is gewoon bagger wat de NPO levert. En of Frans nu wel of geen Amsterdammer is, is niet van belang, de man heeft gewoon gelijk!

   • Ko zegt op

    Ik heb ook kabel en inderdaad 1 bvn die erg slecht is. Maar via diezelfde kabel ook bvn die digitaal binnenkomt en die ontvangst is uitstekend. Misschien even de zenderinstelling controleren.

  • Eric BKK zegt op

   “Ik weet niet of Frans Amsterdam een echte Amsterdammer is,..”

   Dat was Frans. Net als ik geboren en getogen in Amsterdam en geen import of hij wist het heel goed verborgen te houden. Ik heb ‘m een aantal keer gesproken in Pattaya. Hij had humor en was direct, het hart op de tong. Net als ik. M.i. is BVN in de loop der jaren wel verslechterd maar dit komt met name door de programma’s. Onze Staatsomroep, de NPO dus, maakt enkel nog programma’s voor mensen.. ach, laat ook maar. Mensen die de talkshows en het Staatsjournaal geweldig vinden zullen er altijd blijven lol.

   De NPO maakt dezelfde bagger als RTL en SBS. Ik kijk dan ook geen televisie meer. Maar ik ben dan ook nog “maar 45”. Televisie is iets voor ouderen, de jonge generaties heet het internet (YouTube enz.)TV’s worden verkocht vanwege de beeldschermen zodat je ze kunt koppelen aan een PC, laptop of via Chromecast met je smartphone kunt bedienen. Linear TV kijken gaat eruit, TV gidsen idem dito: wie kijkt er nog in de Mikro Gids? 🙂

 6. ton zegt op

  Ik vind het wel frappant dat Sint Maarten eigenlijk nooit bij Nederland wilde horen, en nu er poep aan de knikker is toch graag met de handjes open staat.
  En nederland maar roepen dat het een stukje Nederland is amehoela dat willen ze niet eens ohja nu wel

 7. Leo Th. zegt op

  Je staat de spijker op zijn kop! Zowel betreffende BVN, wanneer neemt die zender nu eens de programmering serieus en actueel, als de volksverlakkerij bij inzamelingsacties.

 8. willem zegt op

  Ach Frans,het is een grote zakkenvullerij.
  Denk terug aan Tahiti,hoeveel geld is er toen wel niet opgehaald!!
  En er zijn er nu nog daar die in tenten wonen…
  Valt me nog mee dat ze nu met deze nieuwe ramp Mies Bouman niet uit het bejaardenhuis hebben geplukt om te kunnen zeggen: “lieve,lieve mensen”.

 9. rob zegt op

  Prachtig stukje schrijfwerk weer….De spijker op zijn kop en er is geen woord van gelogen.

 10. John zegt op

  Hallo,

  weet niet of Frans (uit) Amsterdam het zich beseft; we lopen qua tijd op z’n minst 5 en op z’n meest 6 uur voor op Europa, dus begint b.v. DWDD om zeg maar 24.00 uur Thaise tijd. Zelfs in Spanje begint dit programma plus minus een half uur later dan in Nederland. Ook het Belgische nieuws moet geschakeld worden. De herhalingen word ik ook wel eens moe van!
  Als er belangrijke voetbalwedstrijden, wielerrondes of Grandprix zijn, kijk ik voor het actuele en laatste nieuws op Internet.

  Groet.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik weiger om me iets te beseffen.

 11. Aad zegt op

  Leuk stukje weer Frans alleen zo jammer van je achternaam
  Ik kom uit Rotterdam hahaha

 12. doekle zegt op

  Beste Frans, dit BVN programma is ook niet voor Thailand bestemd,maar omdat de Thai-sat2/5 als ondersteunings satelliet wordt gebruikt,kunnen wij het met een redelijk grote schotel ontvangen. Er naar kijken kost je niets.Je bent uiteraard ook niet verplicht ernaar te kijken, dus take it or leave it, maar hou op alles af te zeiken. Hiermee bevestig je alleen maar, dat de Nederlander altijd wat te zeiken heeft.

  • Fransamsterdam zegt op

   Het volgende is mij bekend:

   *
   Via de Thaicom-satelliet kunt u kijken naar BVN en VRT Radio 1 beluisteren in Centraal-Azië, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.

   Professioneel signaal
   Het huidige BVN-signaal via de Thaicom op 78,5 graden oost, is eigenlijk niet bedoeld voor consumenten, maar is een professioneel signaal voor toelevering van BVN aan een satellietstation in Australië en Nieuw Zeeland.
   Om u als kijker in Azië BVN tóch aan te bieden, stelt BVN het Thaicom-signaal vrij beschikbaar. U kunt hier echter geen rechten aan ontlenen. U dient er rekening mee te houden dat u een grote schotelantenne nodig heeft en dat de signaalsterkte aan verandering onderhevig kan zijn. Tevens kunnen er frequentiewisselingen optreden, hoewel wij natuurlijk ons best doen om dit tot een minimum te beperken. Ook kan het zijn dat BVN tijdelijk naar een andere satelliet verhuist. ”

   Bron: http://www.bvn.nl
   *

   Eigenlijk komt het er dus op neer dat Centraal-Azië, Zuid-Azië en Zuid-Oost Azië helemaal niet bediend worden, en BVN slechts door een toevalligheid hier toch te ontvangen is.
   Dat maakt de blamage alleen maar groter.

 13. Jack zegt op

  Wat ook belangrijk is dat deze programma”s door de belastingbetaler betaald worden. Een groot aantal mensen denken dat NPO en BVN gratis op hun scherm komen, mensen zouden wakker geschud worden als het luister en kijkgeld weer zou worden ingevoerd.
  Dat nu het geld uit de algemene belastingpot komt is een meesterlijke politieke zet van onze regering geweest .

 14. Fred R. zegt op

  Beste Frans Amsterdam ( uit Almere ).

  Je hebt het over BVN. Ga je het de volgende keer over de uitvinding van het wiel hebben of over de computer.

  We leven anno 2017 en hebben bijna allemaal internet. Via dat zelfde internet is er IP Internet Protocol TeleVisie…..IPTV.

  Er zijn inmiddels duizenden aanbieders van pakketten met kanalen en hierdoor kunt U oa. via mij ( Fred Repko uit hartje Amsterdam ) 45 Nederlandse kanalen ontvangen en als U dus nog steeds afhankelijk bent van BVN dan wordt het misschien toch eens tijd, na de genoemde uitvindingen, U eens te laten informeren naar dit technische hoogstandje.

  Mvg.

  Fred Repko

  • Fransamsterdam zegt op

   Nou, vertel maar hoe ik dat hier op mijn hotelkamer kan krijgen voor 30 dagen, en wat dat kost.

   • Fred R. zegt op

    Hallo Frans,

    stuur mij even JOUW mail adres naar [email protected] en dan activeer ik je voor 30 dagen GRATIS.

    Je moet DRIE dingen doen.

    a. Dubbelklik op http://app.iptveheaven.com

    b. De username is altijd je mailadres

    c. Is de code die je van mij krijgt en die kun je naderhand veranderen naar je eigen code !

    Als de dan ook nog REMEMBER ME aan klikt is het inloggen de volgende keer een eitje.

    Je kunt deze service op maximaal twee apparaten installeren en op één tegelijk afspelen en dat waar ook ter wereld !!!!!

    Let wel op dat het via Apple’s SAFARI en CHROME het beste werkt. Op Windows 10 geeft met name het terug kijken vaak problemen.

    Succes……….even een mailtje naar mij toe aub. ( mag leeg zijn )

    Mvg.

    Fred Repko

    095 835 8272

    • Fred R. zegt op

     Moet zijn http://app.iptvheaven.com

     Sorry.

   • pieter zegt op

    Als een je een android box aanschaft en nl.eurotv.asia erop installeert dan kan je voortaan overal in de wereld alle Nederlandse zenders bekijken en de laatste 2 weken terugkijken. 600 baht per maand . Simpel en werkt perfect. De winkel zit naast TUKCOM. Zou even naar die winkel gaan. tel 084 868 7688.

 15. Fransamsterdam zegt op

  Dank u voor deze uitbundige loftuitingen.
  Bij het nalezen vond ik zelf vooral de vraag ‘Hoe plat wilt u hem hebben?’ wel aardig gevonden.
  Ik probeer me dan een situatie voor te stellen waarin iemand dat aan een ander vraagt, en om de één of andere reden moet ik dan lachen, waar ik ook aan denk. Het enige realistische wat in me opkwam was een slager die een biefstuk verkoopt. Maar zelfs die heb ik het nooit zo horen vragen. Googelen op deze vraag tussen aanhalingstekens leverde geen enkel resultaat op, dus het moest ook wel in zekere mate origineel zijn. Ja, dan ben ik tevreden. Maar zomaar uit de mouw schudden is er ook voor mij niet bij hoor.

 16. Laurent zegt op

  Ik zit nu Pattaya maar heb gewoon alle zenders van Ziggo in HD. Kodi + IPTV 🙂

  • pieter zegt op

   Wel met behulp van een VPN neem ik aan?

 17. Piet Klerkx zegt op

  http://www.npo1.nl
  http://www.rtlxl.nl

  • Max zegt op

   Beste Piet,

   Eenvoudig is anders. Ben nu een uur bezig om bv. Frank en Vrij van Frank Masmeijer te zien.

   Niet echt een aanrader.

   Gr. Max.

  • walter zegt op

   Dat is allemaal bagger en als je eindelijk een goede verbindig hebt geldt er een rechtenbeperking en moet je uitwijken naar youtube!

   • Jasper zegt op

    Absolute onzin. Gewoon betalen voor de duurste (glasvezel)verbinding, en als er een rechtenbeperking geldt je VPN uitzetten. Is volkomen legaal en iedereen doet het.
    Ik heb hier beter en sneller internet dan in Nederland!

 18. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik kijk hier in Nederland niets eens TV, laat staan in Thailand. Mijn vrouw gebruikt het indertijd veel te duur gekochte platte ding alleen voor soaps. Zelfs naar het journaal kijk ik niet meer! Internet nu toch? TV=retro. Hopeloos ouderwets! Iets voor pensionados! Naar die soaps kijk ik maar wat glazig na weer eens een pilsje teveel. Er gebeurt van alles op het scherm! Versta 50 procent. De rest raden. Niet moeilijk. De slechteriken zijn gemakkelijk te identificeren toch? Mijn vrouw vindt het maar wat gezellig! Tot ik in slaap val……..

 19. Jasper zegt op

  De site van de NPO komt kraakhelder door in Thailand op de computer. Waarom niet gewoon kijken naar uitzending gemist, of het nieuws, of live naar Ned. 1,2, en 3.?
  Tenminste geen gezeur met reklames op de computer, en voor de rest kun je alles in een razend tempo downloaden hier.
  En verder volkomen eens met de Slagerij: Who needs television when you have internet?

 20. Jacques zegt op

  Dit is een stukje waar ik mij in kan vinden. Vooral het feit dat het oud nieuws is dat getoond wordt is niet van het heden. Veel programma’s die niet mijn voorkeur hebben. Dat er natuurlijk veel andere manieren zijn om informatie te verkrijgen is hier niet het onderwerp. Het gaat om de kritische blik op bvn. In mijn optiek heeft Frans daar een goed punt aangehaald.

 21. ruud zegt op

  Toen ik nog in Nederland woonde en mijn TV stuk ging, heb ik geen nieuwe meer gekocht.
  Waarom zou ik gezien de programma’s?
  Meestal stond die TV aan voor wat achtergrondgeluid, omdat het anders zo stil was in huis en de hele dag muziek luisteren gaat ook vervelen.
  Nu woon ik in thailand en ik zie niet in waarom ik nu naar Nederlandse programma’s zou gaan kijken.
  Dus in mijn huis geen TV.

 22. Mark zegt op

  Uit het oog is uit het hart. Eens je de “roemrijke geünifieerde taal/cultuurzone” van de lage landen verlaat, behoor je inzake ” audio-visuele volksverheffing” tot een minderwaardige minderheid.
  Afhankelijk van het plekje in de wereld waar je neerstrijkt wordt je 2de, 3de, 4de … klasse. Ongelukkigen die op een foute plaats belanden met een iets te klein schoteltje vallen helemaal uit de AV taalkundige-culturele gratie.

  De landverraders in den vreemde werden in de lage thuislanden nooit hoog geacht, eerder verdacht. Beknibbelen op het rijksbudget noopte reeds tot het zoeken van grensoverschrijdende synergiën om prachtige schaalvoordelen te boeken. Lees in de uitgaven te hakken. Dat merken de kijkers in den vreemde aan ook aan de kwaliteit van het geserveerde cultuurproduct. Vandaar ook Frans’ klachten over zijn home made moving wallpaper in Pats.

  Het mag een wonder heten dat BVN nog niet helemaal afgeserveerd werd. Per slot van rekening zijn er ondertussen tal van digi-alternatieven, al dan niet betalend.

  Dan vraag ik me af hoe het mogelijk is dat slimme jongens er in slagen geld te slaan uit die digi-dingen en de budgettair noodleidende overheden die opportuniteit missen. Onze verkozenen des volks zijn er toch altijd als de kippen bij als er een centje uit de burgerzak kan gegraaid worden … en deze keer laten ze de slimme jongens voorgaan? Bizar, tenzij …

 23. Henk Keizer zegt op

  Het weerbericht is ook al zo leuk voor ons, Europa en het westelijk halfrond worden compleet uitgemolken tot Argentinie en Peru toe….
  Richting Azie stopt het, tot mijn grote ergernis plotseling, alsof daar niemand woont die belangstelling voor de weersverwachting zou hebben, of is hier altijd prima weer ????

 24. PEER zegt op

  Heerlijk Wijlen Frans ,
  En dat ik hiervan mag smullen vlak voor de Sintniklaas-binnenkomst in Harlingen, Delftzijn, Rotterdam of zelfs in de Piushaven van Tilburg, dat binnenkort wordt omgeturned tot “rosse buurt” om het sinterklaasverhaal te completeren, hahaaa.

 25. Peter van Velzen zegt op

  Voor Thaise mensen leek een TV wel tot de eerste levensvoorwaarden te behoren (na een mobiel tegenwoordig), dus toen het platte scherm het begaf kwam mijn Stiefdochter binnen de kortste keren aanzetten met een twee maal zo grote vervanger. Maar wat bleek? Het was een smart-TV en nu zitten overgrootmoeder (mijn vrouw) en haar achterkleindochters beurtelings naar youtube te kijken op een groot scherm in plaats van op de PC of de smartphone van mamma of pappa. Dus eigenlijk is de antennekabel waarschijnlijk overbodig geworden! Wifi is de nieuwe lifeline, Dus pas je aan! De inboorlingen doen het ook.

 26. Paul Cassiers zegt op

  Het verwondert mij dat er nog niemand melding maakt van het dagelijks onverwacht uitvallen van BVN, meestal rond 19.30 uur. Er komt dan de melding “afspeling gemist” en daaronder “opnieuw” Het ligt niet aan Phuket cable want die melden niets in het nederlands. In de loop van de avond krijg ik meestal terug beeld maar wat er na 19.30 uur komt ??????


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website