Een Thaise die graag bij haar vriend of echtgenoot wil wonen in Nederland heeft het vooruitzicht op een lange weg met veel hobbels en bochten. Je krijgt opeens te maken met termen zoals MVV en TEV. Afkortingen die eerst niets betekenen en nu door je hoofd spoken. In deel 1 het verhaal van mijn vriendin die een sprong het diepe Nederlandse water waagt.

Ze is vier keer in Nederland geweest. Vier keer drie maanden, bij elkaar een vol jaar. Zo kon ze genieten van de lente, zomer en winter. Genoten dat heeft ze. Ze voelt zich hier als een vis in het polderwater. Ons landje is schoon, heeft een prachtige natuur en de mensen zijn vriendelijk. Ze straalt als een zonnetje wanneer we gaan fietsen door de Gelderse weilanden en bossen. Ze zou de fietspaden graag mee willen nemen naar Thailand zodat ze daar ook veilig kan fietsen, maar helaas….

Sneeuw

Haar stoutste droom werd werkelijkheid toen het op een zekere dag ’s ochtends vroeg begon te sneeuwen. In haar pyjama stond ze buiten in de vrieskou de sneeuwvlokken te bekijken die vanuit de donkere hemel naar beneden dwarrelde. Ik genoot van haar vreugdedans en zoveel enthousiasme. Het was tevens een moment dat ik het zeker wist: deze Thaise dame kan gedijen in ons wisselvallige klimaat. Zij houdt zich staande bij tegenwind en piept niet als het wederom guur en waterkoud is.

Het was voor mij een soort lakmoesproef en ze was geslaagd. Waarom zoveel terughoudendheid van mijn kant? Wel, ik zou het niet op mijn geweten willen hebben om haar naar Nederland te halen om vervolgens haar ongelukkig te zien worden. Wanneer die prachtige glimlach van haar lieve gezichtje zou verdwijnen zou ik dat mijzelf nooit vergeven. Nee, toch maar niet over één nacht ijs gaan.

Nederland leren kennen

Daarbij gaat een dergelijke ingrijpende stap natuurlijk niet alleen over het klimaat. Zij moest vanzelfsprekend ook mijn vrienden en familie leren kennen. De Nederlandse cultuur, het eten de gebruiken en de manier waarop ik leef in Apeldoorn. Ik heb haar Nederland laten zien in al haar glorie. We zijn op zomerse dagen naar Scheveningen gegaan met de trein. Busreizen gemaakt, onder andere naar Parijs. Een weekendje Volendam en dagje Giethoorn inclusief een fluisterbootje en picknicken op het kleine eilandje in de Bovenwijde, een tripje naar Amsterdam. En ga zo maar door.

Natuurlijk was ik ook benieuwd of zij zich niet zou vervelen gedurende de drie maanden dat ze in Nederland was. Hoewel ik de hele dag thuis ben (ik werk vanuit huis) ben ik natuurlijk druk en moest zij haar eigen gang gaan. Wederom met vlag en wimpel geslaagd. Ze vond al snel haar eigen weg. Deed de huishouding, ging boodschappen doen, shoppen, kookte en ze vermaakte zichzelf uitstekend.

Terug naar Thailand

Langer dan de toegestane 90 dagen op een Schengenvisum mocht ze niet blijven, ze moest weer terug naar Thailand. Ik bracht haar naar Schiphol en ik vloog zelf drie maanden later naar Thailand, om na een verblijf aldaar, samen weer naar Nederland te reizen. De laatste keer is ze alleen naar Nederland gevlogen. Een behoorlijk stap want toen ik haar vijf jaar geleden had leren kennen had ze nog nooit in een trein of vliegtuig gezeten. Gelukkig leert ze snel. Vijf jaar geleden sprak ze ook bijna geen woord Engels. Met handen en voeten en een woordenboek communiceerden we met elkaar. Een vriendin van haar moest er bij zijn als wij telefoneerden. Die kon dan als tolk optreden. Het verbaasde mij hoe snel ze de Engelse taal onder de knie kreeg. Zonder naar school te gaan maar met een ijzeren discipline en doorzettingsvermogen. Ze liet mij haar schriften zien waar ze alles in opschreef om zo de taal te leren. Ik was onder de indruk van wat ze mij liet zien. Alles bijzonder netjes en gestructureerd.

Nu leert ze min of meer haar zesde taal. Ze sprak al een beetje Laotiaans, Khmer, het Isaanse dialect en natuurlijk Thai. Daar kwam Engels bij en op dit moment is ze hard aan het werk om de Nederlandse taal te leren.

TEV

Om in Nederland te mogen wonen moet je de eerste hindernis nemen van de toegangs- en verblijfsprocedure (TEV). Ook wel bekend als de MVV procedure.

Ze is zich nu aan het voorbereiden op het basisexamen inburgering, waar ze eind januari of begin februari 2016 aan wil deelnemen. Pas wanneer zij die met succes heeft volbracht is de eerste stap gezet richting een langdurig verblijf in Nederland. Het examen wordt per computer afgenomen op de Nederlandse ambassade in Bangkok en bestaat uit drie onderdelen:

 1. Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS).
 2. Spreekvaardigheid.
 3. Leesvaardigheid.

Kortom, ze moet in vrij korte tijd redelijk Nederlands kunnen spreken en begrijpen. Om dat te bewerkstelligen gaat ze naar Nederlandse les in Pattaya bij Visaned (zie foto). Deze school van de Nederlander, Erik, hebben wij gekozen omdat ik er goede verhalen over had gehoord. Dat blijkt ook wel want mijn vriendin maakt goede vorderingen. Mijn verbazing was groot toen ze mij na een week al Nederlandse tekstberichten stuurde. Misschien heeft Google Translate haar ook een beetje geholpen, maar het lezen van het Nederlands ging al snel goed.

De uitspraak blijft wel moeilijk. Ze kent de woorden en de betekenis daarvan, echter spreken is niet eenvoudig. Klagen wij over het feit dat Thais moeilijk te leren is omdat het een toontaal is, denk vooral niet dat het Nederlands een makkie is. Over toontaal gesproken, wat dacht je van: ‘deur’ en ‘duur’. Probeer daar als buitenlander maar eens kaas van te maken. Dan heb ik het nog niet eens over de vele keelklanken, de rollende ‘R’ en de harde ‘G’. Ga er maar aan staan.

Natuurlijk help ik haar als we Skypen. Het leidt evenwel tot hilariteit omdat ik soms echt geen idee heeft wat ze zegt. We komen er altijd wel uit, vooral omdat we terug kunnen grijpen naar het Engels.

Ze studeert hard is erg gemotiveerd en gaat met plezier naar school. Wel ziet ze op tegen het examen omdat er nogal wat van afhangt. Gelukkig heeft ze een Schengenvisum met multiple entry, ze kan in februari gewoon weer met mij mee naar Nederland. Maar als ze het examen met goed gevolg al achter zich kan laten, zal dat op een meer ontspannen manier zijn.

De volgende keer zal ik ingaan op de stappen die jij als referent moet zetten om je vriendin te helpen op de lange en hobbelige weg richting Nederland.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “De lange en hobbelige weg richting Nederland (deel 1)”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Buitengewoon verstandig om eerst – opgeteld – een jaar proef te draaien.
  En verder is het natuurlijk begrijpelijk dat niet iedereen hier zomaar mag blijven.
  Alhoewel ik niet kan laten om te vermelden dat ik met name de laatste tijd wel eens de indruk krijg dat er met verschillende maten wordt gemeten.
  Heb je oude examens? Dan kun je haar er eens een onder toezicht laten maken en kijken waar het eventueel fout gaat.
  Van het meisje uit Naklua (die moest een Duits inburgeringsexamen bij het Goethe Institut doen) kan ik mij nog herinneren dat zij aanvankelijk onnodige fouten maakte, omdat ze bij de meeste (multiple-choice) vragen moest omcirkelen welk antwoord goed was, maar bij een stuk of vier moest ze doorkruisen wat fout was. Die vier vragen wist ze dus wel, maar beantwoordde ze fout, door de juiste antwoorden aan te kruisen…

  • Marcel gP zegt op

   Respect voor jou en je vriendin. Jullie denken er goed over na en handelen er ook naar. Goed dat je benadrukt, dat Nederlands leren voor Thai heel.moeilijk is en dan vooral de uitspraak. Ik ben een NT2 leerkracht op een ISK en daar krijgen onze Thaise leerlingen bijna standaard extra logopedie. Van sommige klanken horen ze het verschil niet. Ik wens jullie in ieder geval een gelukkige toekomst toe.

 2. D,Brouwer zegt op

  Veel succes toegewenst met de TEV/ MVV procedure.
  Jammer dat het allemaal zo moeilijk gemaakt wordt.
  Voor mijn vrouw , woonachtig in de Isaan , was destijds geen adres in de buurt te vinden ,waar ze Nederlands kon studeren en misschien nog steeds niet.
  Toen hebben we besloten dat ik na mijn pensionering naar Thailand zou verhuizen , inmiddels ben ik hier ruim 1 jaar.
  Ondertussen stroomt Nederland vol met vluchtelingen ( erg genoeg ) zonder toelatingsexamen.
  Leve de overheid .
  Nogmaals , ik hoop dat het jullie lukt.

  Hg. Dick

  • Leo Th. zegt op

   Nood breekt wetten maar zonder een oordeel uit te spreken over de toestroom van vluchtelingen naar Nederland kan ik de frustatie van jou volledig begrijpen. Ter gemoetkoming aan de verlangens van bepaalde politieke partijen zijn enige jaren geleden zware eisen gesteld aan de toelating van sommige immigranten van buiten Europa. Dat die eisen niet gehanteerd kunnen worden bij tienduizenden vluchtelingen uit vnl. Afrika is begrijpelijk maar natuurlijk ook wrang als je dat vergelijkt met een (gehuwde) Thaise partner, die zich voor een aanzienlijk bedrag zoveel moeite moet getroosten om zich in Nederland bij je te kunnen voegen. Overigens is het verhaal van Khun Peter mooi en herkenbaar geschreven. De passage over de kennismaking met de eerste sneeuw zie ik zo voor me, ook mijn Thaise partner was destijds in extase toen onze tuin bij het opstaan bedekt bleek met sneeuw. Ik wens Khun Peter en alle anderen veel succes met de TEV-procedure en ik wens Dick en zijn partner uiteraard veel geluk in Thailand toe.

 3. g.verschoor zegt op

  toen onze zoon zijn huidige Thaische vrouw leerde kennen,sprak ze ook alleen Thaisch Later engels en toen ze een vaste relatie kregen leerde hij haar al nederlandse woordjes .Toen ze naar nederland kwam ging ze naar school en was de enige van de klas die geslaagd is en haar Nederlandse paspoort kreeg Uiteraard waren wij zeer trots op haar Inmiddels zijn ze 15 jaar getrouwd,wonen in Thailand en de oudste kleinzoon spreekt ook nederlands(die is hier ook 2 jaar geweest)en op Skype nog steeds nederlands met ons praten Ook onze schoondochter Die Thaien zijn super intelligent en leren snel als ze er interesse in hebben Al met al succes met je vriendin Jammer dat je niet al 5 jaar geleden bent begonnen met een beetje nederlands Hoop dat je net zo gelukkig wordt als onze zoon

 4. Rooie Rob zegt op

  De manier van aanpak zoals hier boven beschreven hebben wij ook min of meer gevolg.
  Eerst enkele malen drie maanden, tijdens alle jaargetijden, op vakantie naar NL. Mijn partner vond dit geweldig. Gaf mij de verzekering nu kunnen we de volgende stappen maken:
  • NL (samen) oefenen met het programma Oefenen.nl (uitstekend programma).
  • NL cursus gevolg bij Richard van der Kieft in Bankok. Lesmethode is/was een uitstekende manier van les geven voor mijn partner resultaat 10-9-10. http://www.nederlandslerenbangkok.com/
  • “Aanvraag voor het verblijfsdoel ‘familie en gezin’ (referent)” uitgevoerd. Is een papier stapel geworden van 48 sheets. Verwerkingstijd van de aanvraag duurde vanwege de grote “toestroom”langer dan normaal.
  Alles is nu afgerond en we hebben 5 jaar de tijd om het vervolg traject door te komen.

 5. George zegt op

  Het is veel minder moeilijk dan hier wordt voorgesteld. Mijn vrouw heeft op mijn kosten eerste 3 maanden Engels gedaan bij de British Council in Bangkok. Een zeer nuttige investering vooral voor haar zelfvertrouwen omdat ze met haar 3 jaar voortgezet onderwijs in een groep zat met een soap actrice, een paar niet Thaise studenten en een groepje studenten van Thaise oorsprong. Ze haalde uiteindelijk de hoogste cijfers, mede omdat ze naast de gewone lessen de hele dag op het instituut bleef en gebruik maakte van de faciliteiten. Een Europese taal redelijk leren beheersen en inzicht krijgen in de andere structuur helpt bij het leren van een andere Europese taal. Daarna is ze op een toeristenvisum 3 maanden in NL geweest en heb ik een taalcursus van 5 weken bij Joost weet het in Amsterdam laten volgen. Daarna ook door samen te oefenen met 48 van de 60? punten geslaagd. Het niveau dat aan de toetsuitslag gekoppeld werd in 2006 stelt helemaal niets voor. Ik ben professional op het gebied van tests en toetsen.
  Een fout die daarna door velen gemaakt wordt is het volgen van een taalprogramma tot het A2 niveau tegenwoordig F1 bereikt wordt. Een zinloze investering met als enig resultaat misschien dat (fel) begeerde Nederlanderschap. Veel beter is het om te investeren in MBO opleidingen want die bieden ook een diploma dat op de arbeidsmarkt wat waard is. Misschien laag starten met de entree opleiding ook wel AKA genoemd (arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent) op MBO 1 niveau die op de arbeidsmarkt niets voorstelt maar wel toegang geeft tot een MBO niveau 2 opleiding. Mijn vrouw is zo via een jaar MBO 1 na nog een jaar MBO niveau 2 ( inclusief bevalling van ons kind en dood van haar moeder in Thailand net voor de bevalling naar MBO 3 gegaan. Nog eens twee en een half jaar en daarna naar MBO 4. Het laatste (nog) niet afgerond. Een leuke baan bij het duurste warenhuis is de beloning. Belangrijker het gevoel van succes en onafhankelijkheid. Dit hoef je allemaal niet te doen als je een keukenprinses wilt en zij en jullie kind (eren) daar ook gelukkig mee zullen zijn. Bij scheiding heeft het als voordeel dat ze een ban zal kunnen hebben en je niet tot 12 jaar of korter door de sociale dienst wordt aangesproken als zij een uitkering aanvraagt.

  • Louis Tinner zegt op

   Zij moeten tegenwoordig een ander examen afleggen, u kunt op deze website meer informatie vinden over het nieuwe examen http://www.nederlandslerenbangkok.com/inhoud-examen/

   Mijn vriendin heeft bij Richard van der Kieft gestudeerd van http://www.nederlandslerenbangkok.com

   Mijn vriendin nog voor het oude examen, zij is toen met fantastische cijfers geslaagd.

 6. Björn zegt op

  Dank voor het delen van uw ervaring. Ik wil ook MVV gaan aanvragen voor mijn Thaise vrouw. Zie echter vreselijk op tegen die rompslomp.

  Er wordt bij visum aanvraag overigens behoorlijk met 2 maten gemeten. Op de site van het IND is de lijst voor Thai een stuk langer dan voor andere nationaliteiten en dan heb ik het nog geeneens over de grenscontrole op schiphol.

  • Louis Tinner zegt op

   Iemand die uit een land komt waar het inburgeringsexamen moet worden afgelegd is de MVV-procedure hetzelfde.

  • Robert48 zegt op

   Ken mijn vrouw nu 9 jaar en we zijn 4 jaar getrouwd en vorig jaar zijn we in Nederland geweest voor 3 weken,en moet Bjorn toch gelijk geven het begon op schiphol.
   Ik was al door de grenscontrole tot mijn vrouw lange tijd moest wachten,nu ben ik er naar toe gegaan en gevraagd of er een probleem is de heer zei meteen wie bent U ik zeg ben der man.
   Nou ga maar eens apart staan ik dacht wat moet dat hier nu zegt die heer we gaan zeker naar Belgie ik snap nu nog niet wat die daar mee bedoelde, ik zeg ik ga niet naar belgie ik ga naar Limburg.
   Moest onder vraagd worden in een aparte ruimte mijn vrouw schrok er van wat daar allemaal gebeurde,maar alles bleek in orde te zijn en konden we gaan, dat was een geweldig welkom voor mijn vrouw ze had de schrik in de benen zitten van zo,n arrogant gedrag.Ze is meteen genezen van Holland ze wilt er NOOIT meer naar toe, Wat doen jullie met die illigalen hier in Amsterdam zei ik onder het weglopen zegt die tegen me die sturen we terug, zei toen stop daar maar wat energie in inplaats hier de boel te stangen.Nou dat was tegen het zere been we werden onderste boven gehaald met de koffers maar ook dat was geen probleem.niks aan te geven.Heb mijn Buik ervan vol met dat hele Holland daar terwijl er duizenden de grens over komen illigaal nog wel.
   Dus Beste Peter mijn zegen heb je van hier uit de isaan, het wordt een lange en hobbelige weg maar ik begin er nooit aan.

 7. Harry zegt op

  Ik heb altijd verbaasd gestaan, waarom iemand, die zich in NL -tijdelijk ?- vestigen wil, NEDERLANDS moet kennen, want .. anders kan die persoon hier niet functioneren noch een baan krijgen resp. behouden…
  Sorry, doch.. iemand die vloeiend Engels beheerst – en dan bedoel ik beduidend beter dan dat steenkolen-Engels wat sommige politici ten toon kunnen spreiden – met daarnaast ook een HBO of hogere opleiding heeft en op basis van die kennis en kunde naar de Kenniseconomie gehaald wordt – is het mij onduidelijk, waarom die voor een baan Nederlands zou moeten leren. In menig internationaal bedrijf is de voertaal gewoon Engels. En in de bus, trein of supermarkt kent zelfs de simpelste part-timer voldoende Engels om zo iemand te woord te kunnen staan.

  Misschien om de IND uit te leggen, dat Bangkok de hoofdstad van Thailand is, en niet te verwarren is met Taiwan, zoals de IND op het MVV-pasje liet afdrukken…

  (ja, die club, die moet oordelen over de juistheid van… )

 8. Rob V. zegt op

  Beste Khun Peter en vriendin, ik herken hier veel in. Ik heb mijn lieve schat leren kennen in 2010, vakantie in Nederland beviel haar prima zoals de lezers ook wel zullen opmaken uit ” brieven van een weduwnaar” en een eerder stukje over Mali in Nederland. Migratie is niet niks dus degene die deze stap maakt moet toch redelijke kans maken te kunnen aarden. Dat zat bij mijn Mali wel snor en zo te lezen bij jouw schat ook. Nederlands leren is zeker niet makkelijk, al helemaal niet als je er niet dag in dag uit aan bloot gesteld wordt. Eenmaal hier in Nederland zal dat een stuk beter gaan mits iemand onder de Nederlanders komt (vrijwilligers baantje, bijbaantje, vriendenkring etc.). Helaas kan Mali geen steun (contactpersoon) meer zijn voor jouw lief. Maar de valkuilen van teveel Thaise contacten en zodoende in een eigen klein wereld blijven, zal je vast kennen van verhalen hier, wees daar toch bedacht op..

  Ik wens haar dan ook veel succes met het komende examen, het gaat vast lukken! En over de TEV procedure heb je al veel vernomen van andere lezers hier op het blog. Het ‘ migratie Thaise partner’ dossier is nog actueel dus dat moet een goede leidraad zijn. Op buitenlandsepartner.nl is ook een voorbeeld te vinden van een ingevulde TEV aanvraag van een Nederlandse loonslaaf (jij bent ondernemer) met Thaise partner. Dat geeft ook een goede indruk wat sommige vragen/bijlagen blinken niet bepaald uit in duidelijkheid. Zie (downloaden alleen voor leden?): http://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?58032-Welke-documenten-aanleveren-(-referent-amp-vreemdeling-)&p=628003&viewfull=1#post628003

  Mocht je toch nog ergens tegen aan lopen of advies bij willen dan weet je me te vinden. Hou ons op de hoogte!

 9. Japio zegt op

  Wij hebben zeer recentelijk de MVV procedure succesvol doorlopen. Op zich is het allemaal goed te doen, je moet er alleen even de tijd voor nemen en zorgen dat je beslagen ten ijs komt.

  Lees het aanvraagformulier een keer goed en aandachtig door. Noteer terloops wat van toepassing is op jullie situatie en welke documenten er van jullie worden verlangd. Begin daarna, voor zover mogelijk, met het verzamelen van de benodigde documenten en het invullen van het aanvraagformulier. Je kunt hier al mee beginnen terwijl je partner zich aan het voorbereiden is op het basisexamen.

  T.a.v de voorbereiding op het examen nog een paar websites:
  -https://www.facebook.com/groups/basisexamen/
  -http://www.naarnederland.nl/category/voorbeeldexamens
  -http://adappel.nl/lesmateriaal/ (goed materiaal en nog gratis ook)

 10. wieland zegt op

  hier is ook iets voor jullie als jullie je thaise vriendin na nederland laten komen voor 3 maanden
  http://www.ikwilnaarnederland.nl .kan hier leren op haar visum en moet dan wel examen doen op de ambassade in bangkok .

 11. Mike zegt op

  Op het moment ook bezig samen met mijn vriendin met de voorbereidingen voor het MVV.
  Gisteren is ze begonnen met de lessen via: http://www.ikwilnaarnederland.nl/cursus-basisexamen-inburgering/
  Moet zeggen dat het er heel goed uit ziet. Komende week eens beginnen met het papier werk, als ik hier lees hoeveel werk en tijd hier in gaat zitten. Zijn er nog mensen met tips en adviezen?

  • Khun Peter zegt op

   De beste tip die ik je kan geven. lees dit: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

  • Rob V. zegt op

   De beste aanpak is:
   – Ruim op tijd (maanden te voren) beginnen met oriënteren, dan heb je ruim de tijd documenten, vertalingen te regelen en uit te zoeken hoe je dit kunt doen (al dan niet met hulp van een service bureau, zoals 1 van de 2 (schuin) tegenover de Nederlandse ambassade).
   – Goed de officiële informatie lezen op de website van de IND en ambassade website. Bij de IND kun je via de klantdienstwijzer je situatie invullen en dan krijg je informatie beschikbaar die op jullie van toepassing is.
   – Via de IND site: Goed de formulieren (TEV aanvraag formulier voor referent) doorlezen, vraag voor vraag, leg op 1 stapel wat wél voor jullie nodig is en op een andere stapel bijlagen die jullie niet nodig hebben).
   – Het Immigratie Thaise Partner dossier hier op Thailand Blog lezen.
   – Eens kijken op het forum http://www.buitenlandsepartner.nl en dan met name het subforum over de TEV procedure. Daar zijn ook veel professionele en ervaringsdeskundige actief met kennis/ervaring rondom migratie van een buitenlandse partner naar Nederland.
   – Je niet gek laten maken, neem de tijd, lees aandachtig. Maak eventueel notities. Bel je met de IND maak dan ook aantekeningen of als het even kan, neem gesprekken op dan kun je het altijd nog eens rustig terug luisteren.

   Daar de informatie op IND.nl nogal een bak informatie kan zijn die ook niet echt altijd in duidelijkheid uitblinkt (er wordt vanuit de IND gedacht, niet naar de klant toe). is het fijn om in eenvoudiger taal de procedure en eisen tot je te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld het Immigratie Thaise Partner dossier hier op Thailandblog (menu links of de PDF link van Khun Peter). Dat dossier heb ik geschreven met een zo goed mogelijke balans tussen het behandelen van belangrijke of veel gestelde vragen en het toch beperkt te houden in omvang om niet te verzuipen in een honderdtal vragen en antwoorden met lappen tekst .

   Uiteraard als je op het punt staat de aanvraag in gang te zetten altijd even checken bij de IND en ambassade website of procedures of eisen inmiddels niet veranderd zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website