In Thailand is de mondkapjesplicht afgeschaft, fantastisch zou je denken, maar wie op straat loopt in Pattaya ziet daar weinig concreets van. Zeker 95% van de Thai op straat loopt nog steeds met een dergelijke gezichtsbedekking en dat geheel vrijwillig. Baat het niet dan schaadt het niet…. Nou schaden doet het zeker, wat dacht je van de afvalberg die al die gebruikte mondkapjes opleveren?

Een dergelijk gedrag verbaasd mij hogelijk, eigenlijk intrigeert het mij. Er borrelen direct allerlei vragen op. Is het kuddegedrag, angst voor de onzichtbare vijand, bang om buiten de toon te vallen omdat het sociaal wenselijk is? Vanochtend kijk ik naar Amarant TV, de presentatrice wordt geflankeerd door twee presentatoren. De mannen dragen geen mondkapje zij juist weer wel. Ik schaar het maar onder de Thaise logica. Een kapstok waar je alles aan op kan hangen wat je niet begrijpt in dit mooie land.

Buiten word ik bijna omvergereden door een motorbike die de straat als racebaan gebruikt. Hij draagt geen helm maar gelukkig wel twee mondkapjes over elkaar heen. Baat het niet dan schaadt het niet….
Op TV weer dronken automobilisten die geen gordel dragen en zich hartstikke doodrijden. Een mondkapje op in de auto, ja dat dan weer wel. Baat het niet dan schaadt het niet….

Ten einde raad vraag ik mijn vriendin waarom Thai zo verknocht zijn aan het mondkapje? Zij weet het ook niet precies. Toch komt zij met een mogelijk valide verklaring: de angst voor een lockdown, mocht het virus toch weer oplaaien. Ja, misschien. In dat geval zou ik de Thai adviseren om middels genetische manipulatie ervoor te zorgen dat alle Thaise kinderen voortaan bij hun geboorte al zijn voorzien van een mondkapje.

Wie zich enigszins verdiept in de materie zal opmerken dat de mens niet kan bestaan zonder virussen en bacteriën. Een virus kan in potentie zelfs levensreddend zijn voor mensen met kanker. Zo richt het reovirus, dat voor mensen ongevaarlijk is, zich specifiek op tumorcellen en het valt gezonde cellen niet aan. Virussen horen bij ons leven, net zoals geboren worden, ziek worden, oud worden en uiteindelijk doodgaan. Toch zal je er een behoorlijk kluif aan hebben om dat, de gemiddelde Thai, aan zijn verstand te peuteren.

Afgelopen donderdag was ik op Suvarnabhumi airport en moest daar met eigen ogen zien dat het nog steeds niet wil lukken met het toerisme. Een handjevol toeristen stond bij de bagageband te wachten op hun koffers. Eenmaal op de luchthaven zullen ze wel geschrokken zijn. Wanneer ze de vele mondkapjes zien zal men denken dat de Covid-19 pandemie hier net begonnen is.

Wie aan mij vraagt of je nu naar Thailand op vakantie moet gaan, zou twijfel in mijn ogen zien. Ik denk dat ik zou adviseren: Sla maar een jaartje over en kom terug als de Thai zich weer echt ‘vrij’ voelen. Want mocht je naar hier willen komen voor de wereldberoemde ‘Thaise Glimlach’ dan moet ik je teleurstellen, die zit heimelijk verborgen achter een mondkapje.

58 reacties op “Van het ‘Land van de Glimlach’ naar het ‘Land van het Mondkapje’”

 1. william zegt op

  Gezien de grote bergen afval die Thailanders en buitenlanders hier creëren zullen die gebruikte mondkapjes weinig indruk maken beste Peter.
  De Thaise logica is in dit geval proberen te voorkomen is beter dan genezen beetje vreemd richting hun logica over vele andere zaken, maar wees blij dat OOK die mensen er zijn.
  Niet een iedere kan volledige gratis medische verzorging tegemoet zien zoals in veel europese landen.
  Dat je werkgever dan gewoon doorbetaald en je een ha gezellie dat je er weer ben met een Wai je tegemoet komt lopen.
  Om, maar niet de dikke subsidies voor de ondernemer te vergeten in vele landen,
  En zo zullen er nog wel wat ‘puntjes’ te noemen zijn.

  Dat bacteriën en virussen ook hun nut hebben begrijpen vele.
  Van Covid zijn nog weinig positieve voordelen bekend.
  De W mens mag hier zijn gang gaan en de P mens wordt aangeraden om voorzichtiger te zijn.
  Niks fout mee lijk mij.
  Privé doen vele heel erg gewoon trouwens is mijn ervaring.

  Nog een linkje By Tim Newton

  https://thethaiger.com/coronavirus/to-wear-or-not-to-wear-a-face-mask-in-thailand-that-is-the-question-opinion

  • De Laender g zegt op

   Om aan een Thai de logica uit te leggen daar moet ge hogere studies voor gedaan hebben. Dus ik zou er niet aan beginnen

 2. Het in de buitenlucht of goed geventileerde ruimtes dragen van een mondkapje heeft geen enkele zin. Daar is de medische wetenschap het over eens en zelfs de Thaise overheid denkt er zo over. Je kan natuurlijk ook een puntmuts opzetten en zeggen dat het beschermd tegen covid. Er zullen dan zeker mensen zijn die het gaan dragen. Het mag van mij hoor, vrijheid blijheid. Echter, het lijkt mij niet goed voor je gezondheid om zo in angst te moeten leven. Zorgt voor stress, hoge bloeddruk, hartklachten, etc. Zouden daar veel mensen aan doodgaan? Vast wel, en wellicht meer dan aan covid.

  • Paul zegt op

   Vrijheid, blijheid zorgt er net voor dat ik minder in angst leef en me veel relaxter voel Peter. Maar goed dat ik toch voor mezelf mijn eigen beslissingen mag nemen.

   • Tuurlijk, gewoon doen als jij dat prettig vind. Al eens een puntmuts geprobeerd? Staat ook nog eens heel vrolijk.

    • Michel Van Windekens zegt op

     Peter,

     nu ben je echt aan het volharden in het belachelijk maken van het mondkapje die toch ook veel besmettingen en ziekte heeft tegengehouden.
     Trouwens maak je ook geen reclame voor het her-opbloeien van het toerisme naar het mooie Thailand die ik ook dit jaar veilig wil bezoeken.
     Zet nu maar zelf eens die puntmuts op.

     • chipper zegt op

      Er is totaal geen enkel bewijs dat het ook maar iets zou helpen.

      • Jacob zegt op

       Er is ook geen enkel bewijs dat God bestaat en toch gaan miljoenen gelovigen elke week naar de kerk. Ik heb daar geen enkel probleem mee, heb jij dan wel een probleem als ik mijn mondkapje draag?

     • Arie zegt op

      Michel,

      Goed om te lezen dat men hier soms een lijn overschrijdt, een lijn die het verschil maakt tussen grappig doen en iets belachelijk maken.

      Gelukkig zijn er verschillende meningen in de wereld, een mening die men dient te respecteren. Dat er, met name in dit topic, mensen zijn die het nut van een mondkapje niet inzien, wel daar heb ik respect voor. Anderzijds heb ik de indruk dat anders denkenden dan weer niet serieus genomen worden, de reacties hierboven zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit betreur ik. Dergelijke commentaren zijn een smet op de ganse discussie en zijn nergens goed voor.

      Ik ben voorstander van open discussies maar laat het ons netjes houden a.u.b. Als men het niet eens is met een medeblogger dan is er geen enkele reden om daar belachelijk over te doen. Dit wekt alleen maar frustraties op die uitmonden op welles nietes spelletjes.

      Prettige dag iereen.

  • william zegt op

   Beperkt maar mee eens.
   Natuurlijk heeft in een parkje lopen voor je gymnastiek met een mondkapje op voor Covid weinig nut zolang je afstand blijft bewaren.
   Vermoed trouwens dat de door jouw geplaatste foto meer met luchtvervuiling te maken heeft als Covid.
   Ook dat is een ‘puntje’ in Thailand.
   Kijk het artikel nog eens even na wat bij die foto hoort.

   Dat preventie door jouw gelijk gesteld wordt met angst is er een voor eigen rekening lijk mij.
   Het correct dragen van een gezichtsbescherming van neus en mond is wel degelijk bewezen als beperkte bescherming.
   Dat geldt zelfs voor je inentingen aangezien bacteriën en virussen nu eenmaal muteren.

   Zie hier in de ‘buitenlucht en geventileerde ruimtes’ echt wel verandering in gedrag of pogingen daartoe gaat langzaam maar zoals altijd speelt de Thai liever de tweede viool met veel zaken en heeft het nog even tijd nodig.
   In mijn dagelijkse leven outdoor wijst de Thaise middenstand van klein tot zeer groot eenieder nog op het gebruik van een mondkapje op restaurants na.
   In de meer toeristische locaties zal het sneller gaan als in de minder toeristisch locaties lijk mij.
   Of men daar altijd even blij zal zijn mee die ‘zelfverzekerde buitenlanders’ is een open vraag.
   Want ‘het is over en achter de rug ‘ is een kreet die je met een korreltje zout moet nemen.

   • henryN zegt op

    Ben het niet met U eens. Ik ben in het bezit van meer dan 200 wetenschappelijke rapporten vanaf 1991 tot heden en allemaal komen ze tot de conclusie dat het niet werkt!!. U praat over bewezen beperkte bescherming dan moet U even kijken naar Ivor Cummings episode 141The Ultimate PPE expert in mask science. Die zegt al kort aan het begin dat maskers niet werken en hij geeft ook een prachtig voorbeeld met asbest. Hij gaat niet voor beperkte bescherming je gaat voor minimaal 90% bescherming. Een van de laatste onderzoeken werd gedaan in Europa (maart/april 2022 ) onder 35 landen in Europa. Conclusie : the countries with high levels of mask compliance DID NOT perform better than those with low mask usage verder werd daar ook op de gevaren gewezen van het dragen van maskers .Ik ben wel van mening dat ieder het zelf maar moet weten of ze dat willen dragen of een vaccin willen nemen maar ik heb het nooit gedragen .

    • theiweert zegt op

     Nu je hebt er wel een hobby van gemaakt om 200 wetenschappelijke rapporten te bezitten.
     Maar goed iedereen ze hobby, zou zeggen gaan lekker wat bewegen in de natuur.

     Echter als deze gezicht beschermers totaal niet werken, waarom dragen alle tandartsen, sinds de HIV deze maskers. Wil het niet over het medische operatie personeel hebben, want die gebruiken ze in een iets andere situatie.

     Zouden de plastic jasjes bij de voedingsindustrie en dierenbatterijen wel werken.

     Het was in vele Aziatische landen verplicht of een gewoonte als je verkouden was zette je zelf al een een masker op, ook als men werk deed langs een straatweg draagt men deze tegen de uitlaatgassen.

     In Nieuw-Zeeland werd na de strenge lockdown vast gehouden aan de afstand van 2 meter en het heeft gewerkt.

     Echter wij westerlingen vinden het een aantasting van ONZE vrijheid en moeten voor andere bepalen wat WIJ vinden dat goed is.

     Wie van deze westerlingen neemt wel maatregelen tegen een verkoudheid of griep.

     Ik geloof niet dat de Thaise mensen een slaafs volkje is, maar inderdaad bij ziek worden betekent dat niet werken en geen inkomen. Terwijl wij kunnen terugvallen op doorbetaalde ziektedagen.

     Natuurlijk zijn vele westerlingen hier niet meer in het arbeidsproces, dus ontvangen hier ook geen ziektegelden. Maar hun pensioen en AOW gaan normaal door.
     Denk dat er ook vele hier zijn met een uitkering uit Nederland en andere landen. Iets waar een Thai jaloers op zullen zijn.

     • Han zegt op

      Medische mondmaskers zoals tandartsen die dragen werken wel, dat lapje stof dat hier gedragen wordt heeft alleen psychologisch effect.

 3. Paul zegt op

  Ik draag, als ik buiten kom, ook nog altijd een mondkapje en ben niet van plan dit te veranderen. Ik hoop alvast dat niemand daar een probleem mee heeft? Dit heeft niets met de Thaise nationaliteit te maken maar is een persoonlijk keuze.

  • Cees zegt op

   Je vraagt of niemand er een probleem mee heeft dat jij een mondkapje op wilt zetten in de buitenlucht?

   Poeh, vrijheid blijheid Paul. Lekker blijven dragen, afstand houden en je handen wassen. Goed zo!

   Maar onzinnig gedrag is het zeker. In de BUITENLUCHT een mondkapje is gewoon hetzelfde als mensen die alleen in de auto rijden en een mondkapje dragen. Ontzettend dom dus.

   Het dragen van een mondkapje is een persoonlijke keuze ja. Al zal ik nooit vergeten en nooit vergeven dat een aanzienlijk deel van mijn landgenootjes door angst verlamd stopten met nadenken en het heel erg logisch vonden dat de hele samenleving zich aan deze angsthazen zou aanpassen.

   Je hebt je lockdowns gekregen, de avondklok, scholen moesten hun deuren sluiten, winkeliers gingen kapot, de horeca is schandalig behandeld.. voor jou Paul. We hebben het allemaal voor jou gedaan.

   Niemand mag dood gaan. Niemand mag sterven. Niemand mag long covid krijgen. Draag je steentje bij Paul! Je doet het voor de zorg en de bejaarden held!

 4. khun moo zegt op

  Prima artikel, goed geschreven en het roept natuurlijk vragen op.

  Voor de pandemie , zag je ook al her en der iemand met een mondkapje op.
  Dat was o. a. tegen de luchtvervuiling en niet zonder reden,
  Het mondkapje was dus al voor de pandemie ingeburgerd.

  Het mag ook opgevallen zijn dat de Thai op zich een zeer proper volk is.
  Uitzonderingen daar gelaten.
  2-3 keer per dag douchen, keurig gekleed en verzorgd.
  School uniformen keurig gestreken.witte sokken en witte blouse.
  De Thai gebruikt ook papieren zakdoekjes en vindt de nederlandse katoenen snotlap , die maanden in de pantalon verblijft ook een smerige gewoonte.
  .
  Daarnaast komen er meer besmettelijke ziektes voor in Thailand bijv. TBC , waar de Thai mee opgegroeid is en zich tegen gewapend heeft met o.a. mondkapjes.
  Het mondkapje wordt gezien als een hygienisch middel dat je beschermd tegen de minder hugienische buitenwereld

  Een laatste reden is volgens mij een statement van sommige Thai.
  Een uiting van ik ben goed ontwikkeld , heb geld en toon dat door het dragen van een mondkapje.
  Een soort mode verschijnsel zoals het dragen van een mooie horloge, mooie kleren , een mooi handtasje, alweer naar de kapper geweest enz.

  • Francis zegt op

   “Het mag ook opgevallen zijn dat de Thai op zich een zeer proper volk is.” Ik hoop dat je het hier hebt over PERSOONLIJKE hygiëne? Want over de rest zullen we beter zwijgen.

   Ik heb al een paar keer mogen vernemen van een Thai dat ze kunnen zien als een huis bewoond wordt door een farang.

   Veel Thai kennen het woord orde en netheid niet. Rondom hun woning is het veelal een vuilisbelt. In de keuken van mijn schoonmoeder kan je het vet van de muren schrapen en je kan gerust een paar afvalcontainers vullen met de rommel uit de tuin. Gelukkig liggen er geen gebruikte mondkapjes rondgestrooid …

   • khun moo zegt op

    Het fenomeen dat de Thai wet welk huis bewoond wordt door een Farang ken ik maar al te best.
    Dat heeft niets met te maken met de properheid.
    De farang heeft meestal de mooiere en grotere huizen en een farang valt nu eenmaal op in een dorpje.
    Mijn vrouw weet ook precies in welk mooi groot huis een Thai woont en wat deze voor de kost doet.

    Veel Thai kennen wel degelijk orde en netheid.
    Maar in de achterbuurten zie je een grote puinhoop.
    Net zoals in andere achterbuurten in andere landen.

    Wat je ook ziet dat een meisje uit een achterbuurt met een farang trouwt en de farang die dan de familie bezoekt ziet dan de puinhoop, rommel , afval.
    Die denkt dat alle Thai zo leven.

    En wanneer je denkt dat bij jouw familie het een puinhoop is, dan moet je eens bij de familie van mijn vrouw komen kijken.
    te lui om te werken , aan de drugs , aan de alcohol, opruimen van rommel is een onbekend verschijnsel.

 5. Eduard zegt op

  Ben fel tegen mondkapjes, als het enigszins kan draag ik ze niet, ga mijn eigen uitgeblazen lucht die bijna geen zuurstof meer bevat maar wel vol zit met co2 toch niet meer inademen!, oké, wel draag ik er een als ik met de motor onderweg ben, want je wil echt niet weten wat het verkeer wat voor je rijdt of tegenkomt aan vuil opdwarreld hier in Thailand zeer ongezond kan ik jullie zeggen, denk maar eens aan de vrachtwagens met die grote rubberflappen achter hun wielen dat zegt genoeg, dan liever wel een mondkapje op.

 6. Jack zegt op

  Hier op het platteland even buiten Phayao loopt ook iedereen met een mondkapje op, zelfs fietsers en brommerrijders. Om maar niet te veel uit de toon te vallen (wat je als farang toch al doet) draag ik hem dan ook maar, al hangt hij bij mij een beetje op mijn kin en doe ik hem alleen over mijn mond en neus als ik vlakbij andere mensen ben of in een winkel.

 7. Jacques zegt op

  Ik hou ook het mondkapje op daar waar het druk is en de meerderheid er ook van voorzien is. Wat dit betreft heb ik mij goed aangepast in Thailand. In mijn omgeving blijven de mensen maar besmet worden. Het is nu meer aan de orde als voorheen wat ik bemerk. Net weer een vrouw van 78, die altijd in haar woninkje vertoefd en weinig mensen om zich heeft die haar konden besmetten, desondanks toch besmet. Zuster en neven van mijn vrouw en sommige van hun kinderen ook deze en vorige maand besmet. Ja het gaat goed op dit moment ( maar niet heus) en dit is wel het argument voor vele Thaise mensen om de mondkapje toch te blijven gebruiken. Ik geef ze gelijk. We zijn er zeker nog lang niet. De Thaise regeringsmotieven kennen we wel. De weegschaal is nu doorgelagen op de economie en het weer aanjagen daarvan, want ook dat is belangrijk en heeft nu dus prioriteit.

  • Net weer een vrouw van 78, die altijd in haar woninkje vertoeft en weinig mensen om haar heen die haar konden besmetten
   Een beter bewijs dat al die mondkapjes niets helpen is er niet. Het biedt schijnveiligheid. Ik denk dat door Jomanda ingestraald kraanwater net zo goed helpt.

   • Kris zegt op

    WEINIG mensen om haar te besmetten is GEEN bewijs dat mondkapjes niet helpen.
    Eén persoon met Covid is al genoeg om de arme vrouw te besmetten.

    Maar goed, je bent uiteraard een vurige verdediger van een topic dat je zelf hebt opgestart.

    Ben benieuwd hoe je zal reageren als Covid in alle hevigheid weer oplaait. Dat het nu wat beter gaat is ook schijnveiligheid.

    Ter info: Singapore is volledig opengesteld voor alle toeristen zonder enige restrictie. Gevolg: er komen massaal veel mensen terug die besmet zijn met Covid … Tijd om onze puntmuts uit de kast te halen.

    • Kortom vaccineren helpt niet, mondkapjes helpen niet, afstand houden help niet. Het beste is natuurlijke immuniteit.

    • Natuurlijk gaat Covid weer oplaaien, geen twijfel over mogelijk. Is influenza weg? Dat komt toch ook ieder jaar weer terug. Dat zal met covid ook zo zijn, daar zijn alle experts het over eens. Gewoon leren leven met het virus, net zoals we ook met andere virussen hebben leren leven. Go on with you’re life en zet een puntmuts op.

     • Leo zegt op

      🙂 Peter kerel wat ben jij toch begonnen met die puntmutsen? Hahahaha, en je bent nu ook al tot kabouter Kandelaar gepromoveerd zag ik, ach een beetje humor moet ook kunnen lijkt mij, maar sommigen zullen deze humor niet waarderen denk ik.
      Maar het valt mij wel op dat er bij veel meer mensen de ogen zijn opengegaan hier op TB dan 1 of 2 jaar geleden, toen was zoiets hier niet bespreekbaar zonder de massa over je heen te krijgen, dat is nu duidelijk veranderd.

      En ja de kans is heel groot dat lockdown tirannie in Nederland en de prikstraten ook weer gaat beginnen dit najaar, want natuurlijk komt covid terug en dat gaat nooit meer weg, plus de kans dat de Nederlanders (met of zonder mondkapje) deze winter ook nog in de kou komen te zitten wegens de regerings kamikaze sancties naar de Russen toe. (onze oorlog weet je wel?)
      Het zijn roerige tijden.

   • Jacques zegt op

    Beste Peter ik moet je teleurstellen, deze oude vrouw heeft nog geen dag in haar leven een mondkapje omgehad. Daar hield zij niet van. Ze is ook nooit gevaccineerd voor covid-19, dat vond zij niet nodig en zij heeft zichzelf goed ingeschat, want zij reageert wel goed op de medicijnen die haar zijn uitgereikt. Gelukkig voor haar en haar man gaat het leven nog even door.

  • Roger zegt op

   Jacques,

   Ik geef de vele Thai ook gelijk dat ze hun mondkapjes blijven dragen, doe ik trouwens ook nog.

   Mijn neefje (16 jaar), die hier naast de deur woont, moest vorige week verplicht op een 2-daagse kamp met school. Enkele dagen later was de helft van de klas besmet met Covid met alle miserie vandien. 10 dagen verplicht in quarantaine, 10 dagen geen les. Mijn bejaarde schoonouders (die hier ook wonen) lopen al dagen rond met schrik om ook ziek te worden en durven ook niet buiten te komen.

   Nu verwacht ik weer de reactie: zie je wel, mondkapjes werken niet, vaccinaties werken niet. Maar ik denk er het mijne van. Mondkapjes helpen wel degelijk om anderen niet te besmetten en vaccinaties zorgen ervoor dat je in de meeste gevallen niet ernstig ziek wordt van het virus (mijn neefje is zelfs helemaal niet ziek).

   Zouden we met zijn allen nu gewoon bang zijn?

   • Leo zegt op

    Zeer tragisch als je 10 dagen word opgesloten, maar hoe is het afgelopen met die halve klas die besmet was? met jouw neefje was dus al niks aan de hand heb ik begrepen.
    Hoe ziek waren ze nu eigenlijk al die leerlingen? hoesten proesten en koorts? wat was schadelijker of waren ze het meeste ziek van, die 10 dagen isolatie of de besmetting?

    • Roger zegt op

     Hoe het afgelopen is weet ik niet. Morgen mag hij terug naar school.

     Na de 2-daagse heeft iedereen een ATK-test afgelegd en was de helft van de klas besmet. Uit voorzorg moesten ze 10 dagen in afzondering (thuis weliswaar). Daar de meesten volledig gevaccineerd zijn zullen ze hoogst waarschijnlijk geen ernstige symptomen gehad hebben.

     Dit verhaal toont duidelijk aan dat Covid bijlange nog niet verdwenen is. Eén positief geval kan dus een halve klas besmetten.

     • DeVakantieman zegt op

      Oh, een ATK test nog wel. Nee, maar dan klopt het wel hoor. Die zijn net zo betrouwbaar als periodieke onthouding bij geslachtsverkeer. Pas als je een PCR test hebt gedaan kan je zeggen dat je besmet bent (dan moet er ook nog sprake zijn van duidelijke klachten).
      Maar goed, ik ga op advies van Peter een puntmuts kopen en daarmee in Thailand rondlopen. Beschermd niet alleen tegen covid, maar ook tegen de vliegende vinkentering, Aziatische builenpest en voetschimmel.

      Moderator: regel verwijderd die beledigend is. Graag reacties met respect Vakantieman, anders volgt een ban.

      • henryN zegt op

       Nee,nee vakantieman ook de PCR test kan geen diagnose stellen. In December 2020 heeft de FDA besloten de PCR test niet meer te gebruiken en gaf als reden aan dat er teveel valse positieven waren en de test kon geen onderscheid maken tussen griep en covid. Dat is wel duidelijk de griep werd herbenoemd met de naam covid en dan kan je al geen onderscheid maken. De WHO maakte tegelijkertijd bekend dat als de test positief is dat moet overeenstemmen met de symptomen . Zo niet dan moet de test opnieuw gedaan worden. Dat is natuurlijk nooit gebeurd want dan gaat het extra geld kosten.
       De PCR test is boven de 30 amplificaties al niet meer betrouwbaar.

       • Leo zegt op

        Wat zal die onbetrouwbaarheid van die beruchte PCR test, wat velen al wisten maar uiteindelijk toch is toegegeven door de beruchte FDA, vreselijk zuur zijn voor die arme mensen die bij aankomst per vliegtuig er uit werden geplukt als ”besmet” en per ambulance door mensen in hazmatpakken werden afgevoerd naar een dure kliniek of ziekenhuis om ”behandeld” te worden met allerlei onnodige medicatie en als kers op de taart een gepeperde afrekening waarmee meteen het vakantie budget naar de filistijnen was
        Een zeer triest artikel vond ik van dat Australisch echtpaar met een kind waarvan de man alleen besmet was volgens de PCR test bij aankomst in Thailand, vrouw en kind moesten in isolatie en hij ging naar een ziekenhuis in een ambulance met de sirenes aan. De beste man was kerngezond!

        Wat een nachtmerrie vakantie heb je dan. Haast niet te geloven dat zo iets dystopisch mogelijk is. Kortom: The Scam of the Century en dan heb ik het niet over Bernie Madoff, dat is slechts een korreltje zand in de hoaxwoestijn.

    • Ger-Korat zegt op

     Als ouder van 2 schoolgaande kinderen hoor ik regelmatig dan dat men covid heeft of dat men een snotneus heeft, of pijn in de keel en nog tientallen andere kwaaltjes. Het zal wel en waar voorheen de school of klas dicht ging vernam ik afgelopen week dat er meerdere kinderen in de groep van mijn dochter covid hadden, nou hoorde ik dit via via en voor de rest is het geen issue meer en wordt er geen actie ondernomen en raakt men ook niet op z’n Thais in paniek door de hele school te sluiten alhoewel dit afgelopen week een school in Bangkok dit nog wel deed. Snotneuzen, keelpijn en ander ongemakken: de ouders brengen hun kinderen als vanouds naar school en geen angstvallig berichten dat ze niet naar school gaan maar juist openlijk verteld bijvoorbeeld dat men niet meedoet aan de zwemles want is verkouden terwijl ze hierbij wel naar school gaan.

     Voorheen deed men maandelijks een ATK-test in een ziekenhuis voor alle kinderen maar sinds 3 maanden is men daar ook mee gestopt.

 8. Petervz zegt op

  Wat ik vaak lees is dat men denkt dat je beschermd bent met een mondkapje. Die veronderstelling is onjuist. Je draagt een mondkapje om mensen in je naast omgeving ,ten dele) te beschermen tegen jou (als je hoest of niest). Draag jij een mondkapje maar de mensen om je heen niet, dan ben je dus niet beschermd.

 9. Tino Kuis zegt op

  Het mondkapje is in Thailand nu een kledingstuk geworden. Het behoeft geen wetenschappelijke verantwoording maar is een teken van fatsoen en netheid zoals dat geldt voor de meeste kleding. Honderd jaar geleden liepen vele Thaise mannen en vrouwen nog met ontbloot bovenlijf rond wat best kan in een tropisch klimaat. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor hemdjes of bloesjes of voor het geheel gekleed te water gaan. En die mooie Thaise glimlach dan? Wel, veel mensen beweerden toch al dat het een nepglimlach was. Je moet de Thaise gewoonten respecteren en niet belachelijk maken. Doe ik ook altijd.

  • DeVakantieman zegt op

   Een staatsgreep is ook een Thaise gewoonte, dat de militairen de baas zijn en respect voor het koningshuis ook. Gewoon respecteren Tino.
   Ik zie het meer als kuddegedrag. Moeite met zelfstandigheid en zelfstandig denken. Is ze ook niet geleerd op school. Luisteren en onderdanig zijn. ‘Prathet Thai’? Vergeet het maar.

   • Tino Kuis zegt op

    Volgende keer zal ik maar weer ‘sarcasme’ zetten achter mijn reactie. ‘Stop met die mondmaskers’. Nu tevreden?

    • Erik zegt op

     Tino, lezen is een kunst en begrijpend lezen is kunst met een grote K, blijkt ook nu weer. Maar eerst een paar tellen nadenken en dan pas de botte bijl pakken is niet iedere reageerder hier gegeven. Misschien komt dat ooit nog eens met het klimmen der jaren…

 10. Jos K zegt op

  Een leraar op school vertelde ooit: de beste manier om een land onder controle te houden is het volk bang maken en houden.
  Nou dat is ze met corona wel gelukt.

  Tel daarbij op dat ze al een grote angst hadden voor de medische wereld met daarbij behorende facturen.

  Nu zie ik geregeld berichten opduiken over apenpokken waarbij ik grote vraagtekens zet.

  Groet,
  Jos K.

  • Roger zegt op

   Ik begrijp niet goed wat je reactie met dit topic te maken heeft.

   De regering beslist om de mondmaskerplicht af te schaffen dus doen ze net het omgekeerde dan hun volk bang maken. Ze willen met hun actie de mensen net gerust stellen.

   En om simpelweg te stellen dat Corona ‘bangmakerij’ was dan veronderstel ik dat je geen naasten verloren hebt. Ik heb zowel mijn vader als moeder (die beiden kerngezond waren) verloren aan Corona (slik …). Je reactie is voor mij dan ook ongepast.

   En ik hoop dat die vuile apenpokken niet doorbreken. Waarom denk je trouwens dat alle zuigelingen destijds verplicht gevaccineerd werden tegen de pokken? Ooit was dit virus de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen. Maar misschien zijn we met zijn allen gewoon bang.

   • DeVakantieman zegt op

    Ik vrees van wel. covid is gemuteerd tot een griepje, een stevige verkoudheid. Maar je kan natuurlijk in een schuilkelder gaan wonen.

   • Jos K zegt op

    Roger, mijn reactie was op: 09:50

    Ik had op knopje -reageer- moeten klikken.

    Groet,
    Jos K.

 11. Leo zegt op

  De puntmuts waar Peter van de redaktie het over heeft vs het mondkapje, wat werkt nu beter?

  Het is complete onzin om te denken dat je een virus kunt tegenhouden met zo’n blauw mondkap/vodje gemaakt van wijdmazige stof, allemaal schijnveiligheid voor hele bange mensen. Studies hebben uitgewezen dat het covidvirus de dikte heeft van 1/500 ste van een haar dus gaat dwars door de stofmazen van de mondluiers heen.
  Een virus trachten uit te bannen is sowieso ook waanzin zoals in China met het ”nul” covid programma, hele miljoenensteden afsluiten na een paar ontdekte ”besmette” personen en de mensen dan verbieden hun woning te verlaten zelfs om boodschappen te halen, laat ze maar verhongeren, zolang er maar geen besmettingen zijn.
  Ik heb ook covid gehad, bij mij was de covid infectie het zelfde als een lichte kater en in 5 dagen was ik weer helemaal opgeknapt. Ik ben meteen begonnen met quecerine, zink, D3 en Vitamine C, dat had ik al klaar staan voor het geval dat ik besmet zou raken. In no time was weer de oude, was een slap virus zeg dat covidvirus! met de normale griep heb ik wel eens 5 weken gekwakkeld. Die zelfde griep die al eeuwen bestaat was ineens helemaal verdwenen werd ons wijs gemaakt, weet je nog? je moet toch werkelijk in een fantasiewereldje leven leven zijn om dit te geloven. Verder wat kan mij het schelen als iemand besmet is, wat zegt dat? helemaal niks nada nul njente. de meeste mensen merken het niet eens als ze besmet zijn met dit SARS 2 Covidgriepvirus.
  Mooi nu ben ik immuun dus waarvoor nog die belachelijke mondluiers dragen, ik heb vanaf dag 1 van deze covid hoax geweigerd hier aan mee te doen, dit is een mondiale politieke staatsgreep om mensen te onderwerpen, vooral mensen met een links liberale achtergrond juichen dit erg toe, maar die juichen momenteel alles toe tot zelfs het platbranden van steden door ANTIFA en BLM en meer van deze terroristische organisaties.
  Van mij mag je 4 luiers over elkaar heen dragen incluis de puntmuts waar Peter van de redactie het over heeft, baat het niet dan schaad het niet!…….oh maar is dat wel zo? Uit studies is namelijk gebleken dat behalve dat de kapjes niet werken het wel degelijk schadelijk is. Het bied een beperkte bescherming voor 15 minuten dan zijn ze nat door uitademingsvocht en worden het bacteriële tijdbommen. je wil niet weten wat ze in die natte mondluiers gevonden hebben. En dan de geestelijke schade nog vooral bij kinderen, jonge kinderen kunnen geen gezichtsemotie meer aflezen bij andere kinderen op school etc. dus grote achterstand in ontwikkeling.

  Maar goed als iemand zich prettig en beschermd voelt met het dragen van gezichtsbedekking waar bij alle gezichtsemotie weg is dan moet je dat vooral doen, ik stoor me wel erg aan dit soort mensen, net zoals zij zich storen aan de niet dragers, er zijn hier over hilarische filmpjes te vinden op youtube, waaronder ook in vliegtuigen, gelukkig worden deze mensen nu van boord gehaald als ze hysterisch worden en helemaal over de rooi gaan bij het aanschouwen van iemand die bijvoorbeeld zijn mondkapje niet correct draagt of er geen draagt.

 12. Misschien je toch eens gaan verdiepen in de materie. Alleen FFP2 en FFP3 maskers bieden wat bescherming bij luchtverontreiniging. Maar beperkt. Anders zou de brandweer ook met een mondkapje op een brand met veel giftige rook blussen. Dat doen ze dus niet. Ze gebruiken volledige afgesloten gezichtsmaskers en zuurstof, dat is niet voor niets.

 13. Tino Kuis zegt op

  Mondkapjes kunnen helpen. Dat komt omdat het virus alleen wordt overgedragen door middel van druppeltjes uit de neus-keelholte. In welke mate mondkapjes helpen heeft te maken met het soort mondkapje (FFP2 en FFP3 het beste) en waar, wanneer en hoe te dragen.
  Gemiddeld zal een mondkapje gedragen door een besmettelijk persoon (die dat niet altijd weet) 90% van besmettingen van anderen voorkomen. Het dragen van een mondkapje zal ongeveer 50% beschermen als je in contact komt met een besmet iemand. Allemaal meer of minder door de factoren die ik hiervoor noemde.
  Als je op een brommertje over de Sukhumvit weg raast, op het strand of tijdens een wandeling in de bergen heb je nooit een mondkapje nodig, verder ook niet in een goed geventileerde ruimte op voldoende afstand van elkaar.
  De overheid zal een verplichting opleggen als tijdens een golf besmettingen het zorgsysteem overbelast dreigt te raken. Daarbuiten is er alleen een advies nodig. Iedereen kan dan zelf, afhankelijk van de omstandigheden, beslissen wel of geen mondkapje te dragen. Dat nu iedereen in Thailand overal nog een mondkapje draagt is dus niet nodig, zeker niet nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Maar de maatschappelijke druk is helaas te groot.

  • Ger-Korat zegt op

   Het is inderdaad de maatschappelijke druk, denk ik ook. Draag het masker nu niet meer als ik buiten ben maar zodra ik de winkel in ga, de school nader of elders waar mensen samen komen zet ik hem op. Wil niet voor gekke Henkie aangekeken worden door hem niet te dragen maar kan wel aangeven dat idereen de masker nog draagt, zowel hier in Korat als ook in Bangkok, tenzij het een buitenlandse toerist is valt mij op. Je moet wel sterk in je schoenen staan, zal een voorbeeld geven: mijn kinderen gaan naar een grote school met duizenden leerlingen en dito aantal ouders welke deze ophalen en brengen. Zag al die tijd slechts 1 persoon welke geen masker droeg van al die duizenden mensen, volwassenen en kinderen, en dat elke dag weer en jawel dat was een buitenlander. Op deze manier plaats deze zich wel buiten de groep en men zal ook niet openstaan om een praatje aan te knopen terwijl ik zelf genoeg aanspraak heb ondanks mijn masker. Vind het eigenlijk soms wel fijn me lekker achter een masker te verschuilen want men kijkt al vaak naar mijn Westerse verschijning.

   • Rebel4Ever zegt op

    ‘Op deze manier plaatst die persoon zich wel buiten de groep’. Misschien wil deze persoon niet tot een groep behoren. Dat waardeer ik meer dan volgzaam meedoen omdat anderen…..anders…?

    Ik ben toch niet als schaap geboren! Laat dat maar aan de schaapskudde over en zo te lezen heeft die de bevrijdende 60-er jaren niet meegemaakt. Zeker verdwaald op de hei.

  • henryN zegt op

   Waarover U spreekt zijn de zgn droplets. Die vallen in no time naar de grond.. Wat eventueel de besmetting zou veroorzaken zijn de AEROSOLS die gedurende zeer lange tijd door de lucht kunnen zweven. . Zoals door een reageerdeer al hierboven is omschreven zijn de gaten van het mondkapje gewoon te groot voor deze aerosols (kippengaas en muggen !!)en nogmaals ik heb meer dan 200 wetenschappelijke rapporten die allemaal het zelfde concluderen’ HET MASKER BESCHERMT NIET.
   Vernon Coleman heeft daarover ook het nodige gerapporteerd. Indien je een mondkapje draagt kun je het virus gewwon uitademen en indien je het door het masker uitademt kun je het ook inademen.

   • Jacques zegt op

    Beste Henry,

    In feite doet dit alles niets terzake. Blijkbaar hebben jullie allemaal een probleem met de mensen die er ZELF voor kiezen om hun maskertje te blijven dragen. En dan? Mag dat niet misschien?

    En je 200 wetenschappelijke studies, daar geloof ik niet veel van. Tijdens de pandemie heb ik genoeg gezien. Van mensen in mijn familiekring (personen die in de zorg werken) heb ik schrijnende taferelen gehoord. Om nu doodleuk te komen vertellen dit dit alles gebaseerd is op gebakken lucht doet me ernstig twijfelen aan je verhaal. Je 200 studies zijn vele malen achterhaald door topwetenschappers die het tegendeel beweren.

    Alvast nog veel plezier met je hobby.

   • Tino Kuis zegt op

    Potjandriedubbeltjes, heb ik al die jaren dat ik opereerde voor niets een mondkapje gedragen! Als u onverhoopt geopereerd moet worden vertel dan de chirurg dat hij/zij en alle verpleegkundigen eromheen geen mondkapje hoeven om te doen. Heerlijk!

    Elke woensdag komen de kleinkinderen bij me eten. De laatste keer kreeg ik een niesbui en ik was te laat met mijn hand voor de mond. Mijn kleindochter die tegenover mij zat kreeg wat druppeltjes in haar gezicht en was terecht kwaad. ‘Viespeuk’, zei ze. Ik hoop dat er geen virusjes in de druppeltjes zaten!

 14. Cees zegt op

  Die foto bij de post zegt veel, zo niet alles: deze 3 joggers zijn totaal gestopt met zelf nadenken.

  Ik vind het vooral eng om te zien hoe volgzaam mensen zijn. Tuurlijk, de Thai is een ander volk, ik weet het. Maar toch..

  Door de sociale druk zullen ook de “buitenlanders” zich aan gaan passen en hun mondkapjes opzetten in de open lucht, op het strand, op de jetski… 🙂 Tim Newton (hoofdredacteur The Thaiger) zei dat ie hem ook weer droeg toen hij door low Sukhumvit liep. Hij wil de Thai niet tegen de neus stoten (terecht, ik begrijp hem goed, we zijn te gast in hun land) maar aan de andere kant komt er zo geen einde aan de kapjes.

  De Thaise overheid valt het zeer kwalijk te nemen dat ze 2 boodschappen afgeven: “ja, ze kunnen en mogen af” en “fantastisch dat zoveel mensen de mondkapjes blijven dragen, supergoed!”.

  Is het angst voor de virusvarianten? Is het omdat de Thai een volk is dat minder individualistisch is? Is het omdat de Thai vooral niet anders wil zijn t.o.v. hun mede-landgenoten?

  Wellicht is het een combinatie van deze 3 factoren. Tim denkt van wel. Ik ook.

  • henryN zegt op

   Tim Newton (The Thaiger) draagt het masker om de Thais niet tegen de neus te stoten. Daar ga ik niet in mee. Ook de Thai kunnen zelf opzoeken of datwel allemaal klopt maar het ontbreekt ze aan de kennis van andere talen dus laten ze dat zoeken maar voor wat het is.. Ik heb geen respect voor dommigheid of onkunde en ga er dus niet in mee om zomaar een masker te dragen omdat de Thai dat nu eenmaal doen!

 15. T zegt op

  Mooi stukje over deze schijnveiligheid, het mooiste vind ik nog als iemand met een zelfgemaakt stoffen mondkapje heisa begint te maken over mondkapjesplicht.

 16. Mr. Bojangles zegt op

  Ik mag vast niet zeggen dat het aan het gemiddelde iq ligt. Maar dat is dus wel de waarheid.

  • Jacques zegt op

   Het heeft niets met het IQ te maken. Het gaat erom hoe men is ingesteld, grotendeels door opvoeding en beïnvloeding. Onder de gelovigen zijn er ook veel die hoog opgeleid zijn, maar die toch de behoefte hebben om te geloven, ondanks dat de zogenaamde bewijsvoering uit een door mensen geschreven boekwerk afkomstig is en dat zijn weerga niet kent. Onzekerheid en wie moet je nog geloven is aan de orde van de dag en daar zijn de gedragingen doorgaans op gebaseerd.

 17. Mark zegt op

  Ik zal blij zijn als dit topic op slot gaat. Er wordt hier heel wat onzin gepost.

  Ik zal doelbewust niet zeggen welke kant ik kies dit om te vermijden dat ik een reeks commentaren op mijn hoofd krijg al dan niet van de voor- of tegenstanders van ‘het mondkapje’.

  Het algemeen sentiment is dat van overdraagzaamheid en het niet respecteren van andermans mening. Soms stel ik me de vraag als we hier met volwassen mensen te doen hebben. Hier doodleuk je commentaar komen posten uit verveling zonder enige vorm van onderbouwing draagt niets bij aan ons blog. Gelukkig zijn er genoeg andere topics met waardevolle informatie waar we met zijn allen iets van kunnen leren.

  • Rob zegt op

   Beste Mark,

   Ik ben ook enigzins wat verontwaardigd over wat er allemaal gepost wordt.

   Reacties gaande van ‘het dragen van een puntmuts’, ‘mijn verzameling van 200 wetenschappelijke studies’, ‘het wijwater van Jomanda’, ‘Thaise staatsgrepen’ (… en zo kunnen we nog eventjes doorgaan) onderstrepen duidelijk de belabberde kwaliteit van de ganse discussie.

   Je vraag over de volwassenheid van onze leden is wat mij betreft dan ook terecht. Ik heb de indruk dat sommigen hier gewoon de boel komen verzieken. Dit is nu eenmaal de kracht van de sociale media en daar valt weinig aan te doen.

   Ik probeer voor mezelf de informatie die me aanbelangt te filteren van alle onzin, wat niet altijd even simpel lijkt. Gelukkig hebben we nog altijd een paar dossierbeheerders onder ons midden die ons steevast voorzien van de nodige deskundige uitleg.

   Ik herinner me nog een topic uit het verleden over: ‘In Thailand vindt men expats in allerlei soorten’. Daar was er sprake over een zeer speciale soort nl. ‘De Keyboard Warriors’. En laat het net die soort leden zijn die ons blog met het nodige plezier vervuilen.

   Misschien moeten we met zijn allen eens rustig bezinnen vooraleer onbesuisd onze commentaren te spuwen. Dit zou toch heel wat frustraties wegnemen. Maar wie ben ik om daarover te oordelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website