Sinds ik gestart ben met Thailandblog, inmiddels zo’n 14,5 jaar geleden, heb ik dankzij het blog een aantal interessante mensen ontmoet in Thailand. Niet alleen Nederlanders, maar ook Belgen en over die laatste groep wil het nu hebben.

Zo herinner ik me dat ik een jaar of 12 geleden met mijn lief, Chiang Mai bezocht en daar in gesprek raakt met een Belg en zijn Thaise vrouw. Bijzonder aardige en lieve mensen. Zij nodigde ons bij hen thuis uit voor een etentje, ook daarna namen ze de moeite om met ons op stap te gaan en de omgeving te laten zien. Zelfs de laatste dag toen we met de trein terugreisden naar Bangkok stonden ze op het perron om ons uit te zwaaien.

Later ontmoete ik Ronny en zijn vrouw in Bangkok, we dronken een kop koffie en het klikte. Ook dat was een leuke ontmoeting. Op Suvarnabhumi ook nog een keer een tijd met Belgische lezer van Thailandblog staan praten. De jaren daarna ook nog redelijk veel Belgen ontmoet en gesproken. Wat me daarbij altijd opvalt, is dat Belgen prettig in omgang zijn. Ze staan niet direct met hun mening klaar, of weten alles beter, waar sommige Nederlanders nog wel eens een handje van hebben.

Hoewel we dezelfde taal spreken zijn er aanzienlijke verschillen in het taalgebruik. De Vlaamse variant van het Nederlands in België heeft eigen uitdrukkingen en een zachtere intonatie. Nederlanders staan bekend om hun directheid in taal, wat soms als bot kan worden ervaren door Belgen. Ook de Belgische omgangsvormen ervaar ikzelf als beleefder. Nederlanders zijn daarentegen wat harder en informeler.

De Belgische keuken staat natuurlijk bekend om zijn rijkdom en diversiteit, inclusief beroemde gerechten en chocolade. De Nederlandse keuken is vaak eenvoudiger en functioneler. Typische Belgische gerechten zoals stoofvlees met friet en wafels verschillen duidelijk met Nederlandse gerechten zoals stamppot en pannenkoeken. Er is ook een verschil in humor. Belgische humor kan subtieler en ironischer zijn, terwijl Nederlandse humor vaak direct en expliciet is.

Deze verschillen zijn natuurlijk generalisaties en kunnen variëren afhankelijk van de individuele persoon en specifieke context. En er zullen vast ook wel vervelende Belgen zijn, maar toch. In de loop der jaren ben ik Belgen meer gaan waarderen en ik vind het over het algemeen een sympathiek volk.

Wat schets mijn verbazing toen ik vorige week een e-mailtje kreeg van mijn broer die wat had uitgezocht over de familie van vaders kant (die helaas veel te jong overleden is). En wat bleek, mijn oma is een Belg! Weliswaar een Duitssprekende Belg, maar goed.

Haar naam is Anna Catharina Paula Merlotte en geboren op 17-01-1900 in Eupen. Leuk toch!

Dus ik heb ook Belgisch bloed door mijn aderen stromen, zou dat het bovenstaande verklaren?

10 reacties op “Wat ik met Belgen heb…..”

 1. Sjaak S zegt op

  Zeker en vast. Awel, da zul ge wel in u bloed hebben stromen. Ai, wie weet, nog wel adelijk? Eupen ligt niet ver van mijn geboorteplaats Kerkrade (Kirchroa – meer Duits dan Nederlands)… wij spreken Nederlands met een zachte g en hebben ook meer de Belgische aard dan de directe Nederlandse. Limburg had misschien toch beter bij België gepast dan bij “Holland”.

 2. RonnyLatYa zegt op

  Is ondertussen al wel wat jaartjes geleden die ontmoeting in Bangkok.. Kan enkel bevestigen dat ik het ook als aangenaam ervaren heb.

  Maar hopelijk ontgoochelen ik je niet met het volgende 😉
  Toen je grootmoeder geboren werd was Eupen nog Duits grondgebied.
  De Duitse kantons Eupen en Malmedy werden pas Belgisch grondgebied in 1919 na WO1.

  • Oh, dat is inderdaad wel een ontgoocheling. Heb ik dus ook Duits bloed door mijn aderen stromen…. Heb ik weer! Mmm, ik vond trouwens Prins Bernard wel een toffe peer, lekker tegendraads, hou ik wel van.
   Mijn volgende artikel word: Wat ik met Duitsers heb, haha

   • GeertP zegt op

    Ik kijk er naar uit Peter, ik woonde vroeger 5 km van de Duitse grens en heb 6 jaar lang door Duitsland gezworven voor montage projecten, een prachtige tijd en ik houd van de Duitse mentaliteit, afspraak is afspraak daar.

 3. Jacobus zegt op

  Ik ga graag eens een weekend naar België . De Ardennen of zomaar eens naar Antwerpen, Brussel, Gent of Brugge. Ik vind de Belgische keuken, vooral middle class, beter dan de Franse.
  Maar, ik heb ook vrij vaak in combinaties gewerkt met Belgische bedrijven. En dan in het buitenland. Dan viel het mij toch op dat de Belgen buiten het werk, dus in de prive sfeer, minder sociaal waren dan mijn Nederlandse collega s. Als het Koningsdag was, organiseerde een van mijn collega s een feestje bij hem thuis en nodigde alle collega s en aanhang uit
  Dus ook de Belgen. Dat gebeurde ook met andere festiviteiten. Mijn vrouw en ik zijn echter nooit bij een Belgische familie uitgenodigd om iets te vieren. Ook andere Nederlandse collega s niet. Mijn vrouw heeft een paar keer Belgische collega s uitgenodigd voor een Thais etentje bij ons thuis. Reuze gezellig. We zijn nooit terug uitgenodigd.

  • RonnyLatYa zegt op

   Misschien omdat we voorzichtig zijn wanneer we Nederlanders uitnodigen.

   Zoals op die BBQ waar om de kosten te verdelen aan iedereen gevraagd werd om wat mee te brengen.
   Zo gebeurden en de ene bracht eten mee, de andere bracht drank mee.
   Behalve de Nederlander, die bracht zijn familie mee 😉

 4. Bert Matthys zegt op

  Bedankt voor ’t mooie compliment!
  Of om het oep zen Antwaaarps te zegge, merciekes veur ’t schoein compliment!

 5. Marcel zegt op

  ben het volkomen eens,belgen zijn in de omgang vriendelijker en vooral beleefder.Tot mijn spijt heb ik enkel nare herinneringen aan de omgang en tegenwoordigheid van nederlanders.Misschien had ik pech bij mijn ontmoetingen,wie weet.

 6. Ann zegt op

  Ik vind de belgische taal geweldig,sommige woorden zijn ,zo anders dan in het nederlands.
  Belgisch bier is natuurlijk ongeevenaard,en zoveel soorten,welke er verkrijgbaar zijn.
  En een originele frietkot,dat is toch iets moois uit Belgie,ik meen ergens te hebben gelezen dat het tot erfgoed
  verheven was.

 7. Lung addie zegt op

  Beste Khun Peter,
  mijn dank voor de ‘ODE’ aan de Belgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website