Hua hin (Redactionele bronvermelding: BooDogz / Shutterstock.com)

Alweer een aantal dagen ben ik de tijdelijke bewoner van een Townhouse in het centrum van Hua Hin. Soi 51 om precies te zijn (dit artikel is oorspronkelijk geschreven op 11 maart 2013).

De overgang van een vijfsterren villa in Jomtien naar een enigszins uitgeleefd en verouderd Townhouse in Hua Hin was groot. Maar eenmaal van de ergste schrik bekomen te zijn, ben ik best tevreden met mijn onderkomen.

Iets huren in het centrum van een Thaise toeristische bestemming vormt een risico. Voor je weet, tovert je aardige Thaise buurman zijn aanpalende huis om in een serieuze karaokebar met luidsprekerboxen zo groot als telefooncellen. Want als het maar veel geluid produceert, dan is het rete sanuk voor een Thai. In een land zonder regels doen ze zeker niet aan onzin zoals geluidsoverlast.

In mijn straatje is het vrijwel doodstil. Mag ik mij daarom gelukkig prijzen? Nee, nooit te vroeg juichen in Thailand. Een aantal straten verderop, toch zeker 300 tot 500 meter van mijn huis vandaan, bevinden zich een paar kroegen en restaurants waar uitsluitend Thai komen. De geluidsboxen moeten daar minimaal zo groot zijn als zeecontainers, want als de band begint te spelen dan is het net of ik er vijf meter vandaan sta.

Gelukkig begint de band pas om 22.30 uur met de evergreens en worden ze betaald tot 02.00 uur ’s nachts. Behalve in het weekend, dan duurt het optreden tot 03.30 uur. Natuurlijk klaag ik niet, want ik mag er in mijn Townhouse gratis van mee genieten. En nog een ander mazzeltje, nu hoef ik gelukkig ook niet naast mijn vriendin op de bank plaats te nemen om naar de Thaise TV te gaan staren. Omdat zij de TV niet meer kan horen, zet ze hem uit en gaat Angry Birds spelen op de iPad. Kan ik weer zonder wroeging achter mijn laptop kruipen om wat te gaan werken. Elk nadeel hep z’n voordeel! (vrij geciteerd, met dank aan JC).

Heb ik nu spijt van mijn keuze voor een Townhouse? Nee, zeker niet. Gelukkig slaap ik vrij goed, dus met de geluidsoverlast valt wel te leven. Mijn vriendin vindt het zelfs wel sanuk, maar zij is dan ook een Thai. Lijk me logisch! (ook weer gejat van JC).

En er zijn meer voordelen aan het wonen in het centrum. Dit huis is aanmerkelijk koeler dan de bungalow waar ik vorig jaar in verbleef. Nog een plus: de internetverbinding is werkelijk supersnel. In Nederland heb ik glasvezel en ik ervaar hier zelfs weinig verschil. Ook heb ik nu een mooie werkplek met een heus bureau. Dat is toch wat beter dan aan de keukentafel, zoals voorheen.

Wanneer ik de straat uitloop en rechtsaf sla, kan ik aanschuiven in een restaurant dat een fantastische keuken heeft. Wij hebben daar al een paar keer heerlijk gegeten, ik was er zelfs de enige farang. Het restaurant is dagelijks afgeladen met complete Thaise families, de beste garantie dat het er goed toeven is.

Sla ik echter linksaf, dan sta ik binnen een paar luttele minuutjes op het strand van Hua Hin. Als dat geen luxe is, dan weet ik het niet meer.

Zaterdagavond zijn we even gaan stappen. In een poep en zucht arriveerden wij in de Londener Bar om aldaar te genieten van alweer een live band, maar deze had speakers die niet groter waren dan een kratje bier. Het is dan zelfs mogelijk om naar muziek te luisteren zonder een acute gehoorbeschadiging op te lopen. De zanger van de band zong consequent ‘Starway to Heaven’ in plaats van ‘Stairway to Heaven’ en zo was de Thaise versie van deze Led Zeppelin klassieker een compleet nieuwe ontdekking voor mij.

De discotheek onder het Hilton Hotel stond wederom garant voor een paar leuke uurtjes. Even dansen met mijn lief en we konden voldaan terugkeren naar ons Townhouse om vervolgens nog wat stappen te zetten op onze Stairway to Heaven…

14 reacties op “Uit de oude doos: Het (on)genoegen van een Townhouse in het centrum van Hua Hin”

 1. cor verhoef zegt op

  Haha, leuk geschreven en het valt me op dat je hoe langer hoe Thaiser wordt. Want eigenlijk betekent de Cruijffiaanse uitdrukking “elk nadeel hep zun voordeel’ niets anders dan “mai pen rai”. Toch?

 2. Jacques zegt op

  Ja, Khun Peter, wonen tussen de Thaien, dat is inburgeren. De volgende keer hoeft dat xxxxxresort ook niet meer. Ik zie trouwens een prachtige parkeerplaats. Als die toch niet wordt gebruikt, zou ik er bij m’n volgende bezoek aan Hua Hin graag mijn auto parkeren. Zoals bekend had ik vorige keer wat parkeerproblemen.
  Als wederdienst bied ik aan: gratis parkeren in mijn carport als je een keer toevallig bij mij in de buurt moet zijn.

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Jacques, van mij mag het. Zoals je ziet heb ik ook een motorbike omdat lopen naar bijvoorbeeld het uitgaansgebied van Hua Hin te ver is. Een auto heb ik zelf niet omdat ik maar voor 3 maandjes in Thailand ben.

 3. Rob Piers zegt op

  Ben het eens met Cor: je wordt al een echte Thai! Lopen van Soi 51 naar het centrum: tever? Vanaf mijn straatje (Soi 41) loop ik regelmatig naar het centrum (weliswaar zonder mijn Thaise partner, want die houdt niet van lopen…..) en dat is toch een stuk verder dan vanaf 51!
  Veel plezier in en rond 51!

 4. Pim zegt op

  Khun Peter .
  Dan mag je Jacques er wel op wijzen dat hij op moet schieten omdat je over ruim 2 maanden weer gaat genieten op de Nederlandse stranden om energie op te doen via enkele regenbuien bij 19 graden, weer snel naar Thailand te trekken .

 5. Theo zegt op

  En wat te denken van het fancy restaurant CoCo 51 aan het strand, bijna je buren toch? Softe live music in de vorm van easy listening, lekker romantisch. Ik loop of fiets overigens van nog iets verder dan soi 41 – Naebkehaerd Road 2/87 – als ik er ben. Lopen 20 min, fietsen 5 min. Als ik in Hua Hin ben, wat nu even niet het geval is. Het geval is namelijk dat ik MIJN huis (op haar naam) niet meer in kom wegens dat de liefste mij er niet meer in laat. Maar dat is een (te) lang verhaal.

 6. Marcel zegt op

  Hallo Khun Peter, erg leuk geschreven. Mag ik vragen hoeveel huur je moet betalen deze drie maanden voor een Townhouse als dit? Eind volgende maand zit ik in Hua Hin en wil dan eens kijken of ik, in de toekomst, voor een langere periode zoiets kan huren.

  • Wim zegt op

   Een 3 tal jaar geleden heb ik een huis gehuurd achter het sport hotel in hun hin betaalde 7000 per week .Het huis ligt binnen het terrein van het hotel zo volledig afgesloten met securty volledig ingericht 2 slaapkamers 2 badkamers wasmachine handdoeken lakens alles inbegrepen volledig ingerichte westerse keuken met al het denkbare kookgereedschap en gratis gebruik van de zwembaden van het hotel .de weg oversteken en je bent aan het strand

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Marcel, ik betaal 15.000 baht per maand. Dat is aan de hoge kant voor wat je krijgt. Ik denk dat je een zelfde soort huis wel kan vinden voor minder.

 7. J.Jordaan. zegt op

  Als de foto boven van het beroemde Townhouse is, is het eigenlijk een half townhouse.
  Aan een kant alleen buren. Dus 50% kans op overlast.
  Volgens mij ben je daar een gelukkig mens.
  J.Jordaan.

 8. Leo Vos zegt op

  Khun Peter,

  Dit was mijn eerste huis in Hua Hin, deze heb ik gehuurd in de 1ste kwartaal van 2012. Op zich een redelijk huis, maar als daar je 3 maanden zit komt op een gegeven ogenblik de muziek die je tot diep in de nacht hoort, toch aardig je strot uit met regelmatig dezelfde muziek.
  Als buurman heb je de verhuurder Joe en dat is een goede kerel, doe hem de groeten van mij. Na verloop van tijd krijg je steeds meer kontakten met de thaise inwoners en zodoende heeft mijn vriendin voor ons toen een huis aangeboden gekregen voor de helft van de huurprijs van soi 51. Ik zit nu in een even grote woning en zit centraal in Hua Hin.

  Nog veel plezier in soi 51.

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Leo, dat is grappig! Ik zal de groeten aan Joe doen. Zijn hond is inmiddels al meer hier dan bij hem, maar die geef ik ook af en toe wat lekkers.

 9. Nu ik de reacties lees van 10 jaar geleden, zie ik 3 namen van personen die ik kende en al zijn overleden. Doet toch elke keer een beetje pijn…..

 10. Walter E.J. Tips zegt op

  Mooie huisvlijt. In het verhaal mis ik de soi dogs –dat is geen band maar die maken wel evenveel lawaai als de karaoke joints.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website