Bijgeloof in Thailand (deel 2)

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Boeddhisme
Tags: ,
18 januari 2018

In het vorige deel is geschreven over bijgeloof over het huwelijk. Zo moeten echtparen allebei op de juiste dag geboren zijn om gelukkig met elkaar te kunnen leven. Ook Boeddha heeft voor elke dag van de week een andere houding, die bij een geboortedag past.

Een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur, en waar de mensen veel belang aan hechten, is de kleur die bij een bepaalde dag hoort. Vooral op “Wan Pôr Hàng Châart” dragen veel mensen de kleur geel. Doordeweeks wordt soms de kleur gedragen van die dag, in de hoop dat zij daarmee geluk kunnen afdwingen. Welke kleuren horen bij welke dagen? Zondag heeft de kleur rood, maandag geel (tevens de geboortedag van de koning), dinsdag rose, woensdag groen, donderdag oranje, vrijdag blauw en zaterdag tenslotte paars. Alle Thai worden, ongeacht hun positie, aangemoedigd om op ‘s maandags een shirt met de gele kleur te dragen als eenheid en respect voor de Thaise koning Bhumibol, die op die dag geboren is. De praktijk is wat weerbarstiger wat dat betreft.

Haar wassen

Je haar wassen is ook aan bijgeloof onderhevig. Wordt het haar op zondag gewassen dan wacht je een lang leven, gebeurt dit op maandag dan kan men geluk verwachten en (veel) geld. Wordt het haar op dinsdag gewassen dan ben je je vijand de baas, terwijl woensdag daarentegen af te raden is. Op die dag zijn dan ook veel kappers in Thailand gesloten! Gelukkig wordt men op donderdag door “beschermengelen”omringd. Vrijdag is een goede dag, maar men kan beter wachten tot zaterdag omdat dan alles succesvol verloopt.

Vooral in de namiddag valt er goed nieuws te verwachten, is men iets kwijtgeraakt dan wordt dat teruggevonden of investeringen verlopen succesvol. Men moet zich echter terughoudend opstellen ten opzichte van seks! Maar na zes uur ’s middags tot de volgende dag moet men niets meer ondernemen om geen risico te lopen!

Oudere Thai hebben een gecko (soort hagedisje) in huis wat geluk moet brengen. Eigenlijk zijn dit de overledenen, die nog op de nabestaanden passen. Hoor je de gecko ’s morgens dan is er goed nieuws te verwachten, ’s middags daarentegen kan er iets vervelends gebeuren. Andere tijden hebben ook een bepaalde betekenis gekregen.

Bouwen van een huis

Voor het bouwen van een huis zijn ook weer specifieke dagen geschikt. De goede dagen zijn: maandag, woensdag en donderdag. De overige dagen van de week zijn daarvoor niet geschikt. Als het huis af is, worden monniken uitgenodigd om het huis in te zegenen. Dat kan alleen weer gebeuren op woensdag, donderdag of vrijdag. Dinsdag moet er vooral niets ondernomen worden!

Vrijdag mag er geen crematie plaatsvinden. Tenslotte is het aan te raden om voor je partner een edelsteen te kopen, die bij de geboortedag past. Bij de zondag hoort een robijn, voor de maandag geldt een diamant, de dinsdag staat voor een zwarte saffier en bij de woensdag past een smaragd, voor donderdag een topaas en voor de vrijdag een blauwe saffier, tenslotte voor de zaterdag een zirkonia en een zwarte saffier.

Tot zover enige vormen van bijgeloof in Thailand. Het speelt in Thailand een veel grotere rol dan bijvoorbeeld in Nederland. Daar kent men andere gezegdes echter zonder concrete inhoud daar aan te geven.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bijgeloof in Thailand (deel 2)”

 1. Frank zegt op

  Kan er iemand mij dan eens zeggen wat de juiste dagen zijn waarbij een koppel bij elkaar past
  Ik en mijn geliefde verjaren op (ik) maa ndagen (mijn geliefde) op dinsdag

  • Gerard zegt op

   Ik vrees dat ik slecht nieuws voor u heb…….. ;-).

   http://joythay.weebly.com/thai-superstitions.html

   Iets verder dan halverwege de pagina staan een aantal combinaties genoemd, niet alle mogelijke 28 overigens, die al dan niet leiden tot een gelukkig huwelijk en maandag/dinsdag valt in de laatste categorie.

   Een aantal vormen van bijgeloof, zoals b.v. raak de staart van een paard niet anders anders wordt het ziek, is feitelijk meer opvoedkundig bedoeld zo is me uitgelegd. Uiteraard wordt het paard niet ziek, het is gewoon erg gevaarlijk vlak achter een paard te gaan staan.

  • Luit zegt op

   Ga gewoon naar een tempel en de hoogste in rang zal je voor de juiste prijs advies geven/trouwen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website