In een flits zag ik het. Terugkomend van mijn jaarlijks bezoek aan de SSO in Laem Chabang, een beetje dromerig achterin de auto realiseerde ik mij, dat ik net op een gebouw de slogan “Hello, Van Gogh” gezien had.

Wat had dat te betekenen, de naam van één van onze beroemdste schilders in Bang Lamung?

Tentoonstelling

Het bleef in mijn hoofd spoken, Internet kon mij ook niet helpen en dus bleef er maar één ding over, zelf op onderzoek uit gaan. Ik had het snel weer teruggevonden, tussen Soi 19 en 21 van Sukhumvit Road staat een vrij groot gebouw met aan de voorkant een enorme, kleurige aankondiging “Hello, Van Gogh”. In dat gebouw bevindt zich tot mijn verrassing een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Vincent van Gogh en enkele tijdgenoten.

Rondleiding

In de grote ontvangsthal probeerde ik bij de dames van de receptie eerst wat informatie over het hoe en wat van de tentoonstelling te krijgen, maar helaas, de lieftallige Thaise dames spraken nauwelijks Engels. Al gauw kwam de manager van “Hello, Van Gogh”, Mevrouw Amrica (Poo) Chaiyasidhi er bij die, nadat ik vertelde over Thailandblog.nl, mij een gratis rondleiding door de tentoonstelling gaf.

Hello, Van Gogh

Verwacht geen originele schilderijen van Van Gogh, maar de tentoonstelling geeft een zeer uitvoerig beeld van het leven en werk van deze Brabantse schilder, die veel in Frankrijk vertoefde. Twee Koreaanse kunstenaars, Bon Davinci en Sejoo hebben afbeeldingen van veel schilderijen van Van Gogh gebruikt om in de imposante hal achter de receptie een prachtig uitgevoerde tentoonstelling te creëren.

In een samenspel van sensuele verlichting, visuele technologie en HD projectie kan men de schilderijen op een bijzondere manier ervaren. Sommige schilderijen worden ook getoond in een video, waarbij grafische effecten voor een prachtig schouwspel zorgen.

Geraffineerd

Op een geraffineerde manier hebben de Koreaanse artiesten de tentoonstelling in acht secties onderverdeeld. Het begint met het leven van Van Gogh in Nuenen in woord en beeld. Van Gogh wordt de grootste kunstschilder uit Europa genoemd, die zijn stempel met heldere kleuren en emotionele gevoeligheid op de moderne kunst van de 20ste eeuw heeft gedrukt.

Interactief

Verder lopend komen we bij een projectie van het schilderij “Waterlelies” van Monet, waarbij men door de eerdergenoemde technieken het idee krijgt zelf tussen de lelie’s op het Giverny meer te dobberen. Een prachtig voorbeeld van hoe men zich kan verplaatsen in het gevoel, dat de schilder gehad moet hebben, terwijl hij het kunstwerk maakte.

Tijdgenoten

Ook is er aandacht voor de tijdgenoten van Van Gogh, zoals Monet, Renoir en Cezanne, die elkaar in zekere zin in hun (post)impressionistische kunst hebben beïnvloed. Van Gogh leefde lang in Frankrijk. In Auvers-Sur –Oise maakte hij zijn laatste meesterwerk. Het toont in prachtige kleuren een weids gezicht over de velden, een blauwe hemel, een charmant huisje en een regenachtige stadje. In een speciale sectie van de tentoonstelling waant – wederom door de speciale effecten – de toeschouwer zich als een wandelaar ter plekke.

Publiciteit

Zoals in het begin gezegd, kwam ik in eerste instantie met Internet niet ver met informatie over “Hello, Van Gogh”. Een website is er (nog) niet en de pagina op Facebook geeft ook maar weinig andere informatie dan de locatie en enige foto’s. De tentoonstelling is geopend sinds november 2016 en het enige wat men gedaan heeft is een direct mail naar diverse touroperators en reisbureaus.

Dit verhaal op Thailandblog.nl is als het ware een primeur, geen enkele krant of tijdschrift heeft tot nu toe iets over deze tentoonstelling gepubliceerd, terwijl het echt de moeite van een bezoek waard is.

Tenslotte

Aan het eind van de rondleiding kwam ik in de souvenirshop, waar allerlei leuke dingetjes met afbeeldingen van Van Gogh’s schilderijen te koop waren. Ja, ik wilde wel een leuk T-shirt met aan de voorkant “Hello, Van Gogh”, zoals de dames bij de receptie droegen. Helaas, die waren (nog) niet te koop, dus kocht ik maar een flesje parfum spray.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op ““Hello, Van Gogh” in Bang Lamung”

  1. Koen Olie zegt op

    Interessant, dit was mij volkomen onbekend, dank je wel!
    Ondertussen is er wel een website: http://hellovangoghpattaya.com/eng
    Het lijkt er echter op dat de focus meer is op Russische, Chinese & Koreaanse klanten dan Westerlingen, bizar, want de set-up ziet er knap uit en zou meer nationaliteiten moeten aanspreken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website