Wordt Thailand een “dikzakkenland”?

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Gezondheid
Tags: ,
19 oktober 2014

Bij “een dikzak in Thailand” denkt u vast aan een buitenlander met een bierbuik waar er inderdaad redelijk veel van rondlopen in dit land.

Niet zo gek want de westerse landen, ook Nederland en België maar met de verenigde staten voorop, scoren hoog op de ranglijst van landen met het grootste percentage zwaarlijvige mensen. Nee, we hebben het over de Thaise bevolking zelf die kennelijk alles in het werkt stelt om hoger op te komen op die ranglijst te komen.

Verandering in levensstijl

Nu staat Thailand toch bekend om zijn unieke gerechten van met groente vermengde curries tot aan de pittige papajasalade of somtam. Het voedsel in Thailand is niet alleen lekker maar wordt in het algemeen als gezond eten beschouwd. In de afgelopen jaren zijn de eetgewoonten en levensstijl van de Thaise mensen veranderd waardoor het gemiddelde lichaamsgewicht flink stijgt.

Top vijf in Azië

Thailand is één van de top vijf landen in de regio Azië met het hoogste aantal zwaarlijvige burgers, het totale aantal wordt op 20 miljoen Thais geschat. Volgens een studie is de prevalentie van obesitas bij kinderen van 5 tot 12 is gestegen van 12,2 procent naar 16 procent binnen twee jaar. Verder is de algehele prevalentie van obesitas in Thailand gestegen naar 32,2 procent in 2011, niet ver achter Maleisië met 44 procent.

Wereldprobleem

Het probleem van mensen met overgewicht of zelfs obesitas lijkt wel algemeen geaccepteerd. De Wereld Gezondheid Organisatie zegt dat het vetmesten allang niet meer een probleem is van de westerse wereld maar zich in toenemende mate uitstrekt tot in de derde wereld.

Als er in een ontwikkelingsland een grote mate van vooruitgang ontstaat volgt er onverbiddelijk obesitas althans volgens internationale econoom Raj Patel, auteur van “Stuffed and starved: The Hidden Battle for the World Food System” (Volgepropt en uitgehongerd: de verborgen strijd voor een wereldvoedselsysteem). Ook Brian Allen, een voedingsdeskundige gevestigd in Thailand, ook werkzaam in andere delen van Zuidoost-Azië deelt die mening. Hij werkt al ruim 20 jaar in de Aziatische regio en noemt zichzelf getuige van een “dramatische groei in de gemiddelde omvang van vrouwen en mannen in Thailand.”

Eetgewoonte in Thailand

Thais hebben altijd gezond gegeten en dat komt volgens Allen vooral doordat het meeste voedsel in eigen keuken of omgeving wordt bereid met natuurlijke producten.   Maar de Thaise samenleving is meer en meer verwesterd en in plaats van de natuurlijke voedingsmiddelen wordt steeds meer naar conserven, kant-en-klaar producten gegrepen, waarin vaak chemische stoffen en conserveringsmiddelen voorkomen die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Allen bevestigt nog maar eens dat de gastronomische evolutie “van invloed is op onze spijsvertering, macrobiotiek en milieu.”

Dus als de huidige trends doorzetten wordt Thailand dan “dikzakkenland”? Dat brengt ons bij de vraag: Waarom gebeurt dit?

Gebrek aan tijd

Door “gebrek aan tijd” groeit de afhankelijkheid van industrieel verwerkte voedingsmiddelen en steeds meer mensen vallen terug op fastfood of kant-en-klaar maaltijden. Patel beweert dat als gevolg van hoge stress en een snelle stedelijke levensstijl het normaal wordt gevonden in de huidige samenleving dat er maar weinig tijd overblijft om te eten. Allen vindt dat een verhuizing van het platteland naar een stad als Bangkok een symbool van succes en welvaart is en de mensen dus “hun gezondheid opofferen met kant-en-klaar maaltijden en fastfood”.

Kinderen

Dit gebrek aan tijd, zo stelt hij, is nog schadelijker als er kinderen bij betrokken zijn. Ouders van tegenwoordig kunnen zich nauwelijks tijd veroorloven om thuis maaltijden te bereiden en nemen dus hun toevlucht tot het verstrekken van geld aan hun kinderen om eten te kopen bij winkels zoals 7-Eleven of McDonald’s. En natuurlijk de jongeren kan het niet schelen want zij kennen de mogelijke schade voor de gezondheid van overtollig suiker en vetten niet.

Een recente studie van de Zuidoost-Azië Nutrition Survey geeft aan dat in de komende tien jaar meer Thaise kinderen overgewicht zullen tonen, de groei zal afnemen en bovendien zal hun IQ lager zijn puur te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging en onvoldoende voedingsstoffen.

“Laat ze niet in huis vastgelijmd aan elektronische schermen zitten,” zei Dr. Kallaya Kijboonchoo, hoofd van de afdeling Nutrition Physiology van de Mahidol Universiteit “Deze slechte gewoonten zullen leiden tot het onregelmatig eten van abnormale porties. Dat ook nog eens slecht van kwaliteit is.”

“Ongezonde” restaurants

Als u denkt dat een diner in een gerenommeerd restaurant met ‘vers voedsel’ gezond is, dan zal voedingsdeskundige Brian Allen dat betwisten: “Thais eten in restaurants is ook niet altijd goed hun noedels zijn uitgedroogd en meestal is het industrieel spul” Hij wijst ook op de overvloed eetstalletjes op straat in Bangkok waar het eten meestal voornamelijk op basis van olie wordt bereid. Allen zegt, dat de straatverkopers geen andere keuze hebben dan om een ​​goedkope ongezonde ingrediënten te gebruiken om de prijzen concurrerend te houden.

Het gezonde maar moeilijke alternatief

Voor Patel mag de definitie van armoede uitgebreid tot een “gebrek aan keuze van wat te eten,” in tegenstelling tot alleen de honger in arme landen.

Hoewel er in Bangkok wel een aantal biologische winkels is zijn de prijzen voor de massa niet betaalbaar zelfs niet voor de middenklassen.

In alternatieven zoals buurtwinkels zijn gezonde opties zijn schaars aanwezig. Zelfs als van de producten beweerd wordt dat er 0% vet is in verwerkt, want dat voedsel gezond te noemen, is niet terecht volgens Allen. Zogenaamde “light” of “laag vetgehalte” producten zouden wel eens schadelijker kunnen zijn dan wat zij beogen te vervangen. De schijn van een gezond alternatief als “melk met 0% vet” is bedrieglijk want die melk zit vol met suiker.

Een ander voorbeeld is de populaire “slankmakende” koffie in blikjes waarvan de bewering dat het slechts 10% vet-gerelateerde calorieën bevat, is misleidend. De waarheid is dat het meer dan 100 calorieën aan suiker bevat en dat wordt over het hoofd gezien of zelfs discreet verborgen voor de consument.

Overmatige consumptie van suiker

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid consumeert een Thaise burger gemiddeld 30 kg suiker per jaar – drie keer de maximaal aanbevolen inname van 25 gram per dag. Suikerconsumptie is diep geworteld in de Thaise cultuur maar het probleem daarbij is dat die consumptie in de loop de jaren is veranderd van natuurlijke suikers naar fabriekssuiker.

Hetzelfde geldt voor de vruchtensappen in kartons die alarmerende hoeveelheden suiker bevatten. Allen beweert dat men al meer koolhydraten dan de maximale hoeveelheid die nodig is per dag inneemt met slechts één glas commerciële vruchtensap.

Gebrek aan lichaamsbeweging en een overvloed aan transport

Zonder twijfel is de hausse van gemotoriseerde voertuigen een prominente factor in de stijging van overgewicht. Motosai’s en taxi’s zijn goedkoop en makkelijk te vinden en de bewoners van Bangkok zijn ook niet gewend om te wandelen in het tropische weer met vervuilde straten en slecht onderhouden trottoirs.

Campagne

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs een campagne gelanceerd onder de naam “No Belly Fat,” waarbij het iedereen aanspoort gezond te eten en gezond te leven met meer lichaamsbeweging.

Allen betwijfelt of een dergelijke campagne zal werken er moeten volgens hem andere maatregelen getroffen worden om het overgewicht en obesitas te bestrijden, maar welke?

Bron: Coconuts Bangkok


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Wordt Thailand een “dikzakkenland”?”

 1. J.Jordaan zegt op

  Toen ik ongeveer 14 jaar geleden voor het eerst in Thailand kwam waren er bijna geen dikke mensen.
  Dat is in de loop der tijd sterk veranderd. Op het “platte” land zie het nog weinig, maar in en rondom de steden steeds meer. Een Thai eet meestal meerdere keren per dag kleine portie’s.
  Dat word steeds meer vervangen door fastfood, met alle gevolgen van dien.
  J.Jordaan

 2. peter zegt op

  Klopt helemaal dit verhaal. Ik werd nagekeken om wille van mijn buik omvang. Dit was 30 jaar geleden. Nu val ik helemaal niet meer op. In 30 jaar is dit land zo veranderd.
  Ik ken geen land waar zoveel suiker wordt toegevoegd. Allr drankjes worden gesuikerd. Zelfs van gezonde vruchten maken ze ongezonde drankjes. Het aller ergste is het goedkope chemische variant van HFCS, dat kost maar 10% van de natuurlijke suiker. HFCS is in de USA verantwoordelijk voor hart vaat ziekten obese en kanker. Ondat ze in de USA 20 Jaar eerder zijn begonnen met deze troep weet je wat hier in Thailand over 10 jaar te wachten staat.
  Het is triest om deze omslag van dicht bij gade te slaan.
  Of deze ziekelijke trend nog te keren is, is de vraag. De suiker verslaving is groot. Hersenen onderzoek heeft aangetoond, dat suiker 8x een hogeren verslaving heeft. dan cocaïne.

 3. John zegt op

  De Thai komt steeds meer in contact met onze Fastfood cultuur,en krijgen nu de zelfde problemen die ook in westerse landen reeds langer heersen.
  Hamburger, pizza,patat,etc, en niet te vergeten de suikerhoudende drankjes,zoals Cola,limonade inplaats van de vruchtsappen die ze vroeger gewend waren.
  Deze verandering van comsumptie,gaat meestal samen met een chronische bewegings armoed,zodat het eigenlijk voor de hand ligt.
  Ik heb erg weinig Thais gezien,die zich graag bewegen,maar zie dagelijks Thais,die allerhande eten en drinken.

 4. Hugo Cosyns zegt op

  Ik denk dat Coconuts Bangkok toch niet van alles goed op de hoogte is,eerst en vooral de Thai eten allang niet zo gezond of het eruit ziet .
  De Chemicaliën die hier gebruikt worden om alle groenten en fruit te verbouwen zijn niet min ,de chemie sector heeft hier jaren terug een gat in de markt gemaakt en gevuld met het grootste gif dat je maar kan bedenken om te gaan boeren ,zelfs DTT is hier nog voluit te krijgen, het gevolg daarvan is te zien in de hospitalen volle verdiepingen met kankerpatiënten.
  De meeste dokters in deze hospitalen weten en spreken dit niet tegen , er zullen ongetwijfeld grepenmakers zijn die dit hier wel zullen tegenspreken.
  De dikkerds die we hier de laatste jaren meer en meer tegen komen zijn de prooien van de suikerfabrieken.
  In elk drankje dat je ziet maken word een groot percentage suikersiroop gebruikt wat het vetpercentage in het lichaam naar boven stuurt alsook in de meeste eet gerechten word extra suiker toegevoegd ,waarom denk je dat alles hier zo lekker is ,gezond is iets heel anders.
  Men zegt hierboven over de BIO winkels in Bangkok dat ze te duur zijn voor de massa, dit cliché hoor ik al 30 jaar in Belgie en dat zelfs de middenklasse het hier niet kan betalen, dat is pasklare onzin .
  Deze winkels staan altijd vol van klanten ook aan de kassa en ook met niet rijke burgers.
  Er zijn gewoon te weinig winkels in Bangkok en er zijn nog altijd te weinig boeren die overschakelen naar Bio ,de vraag is veel groten dan het aanbod ,waarom weet ik dat ,omdat mijn vrouw die bioboer is aan deze winkels bepaalde groente levert .
  Bepaalde artikelen waarvoor bepaalde kruiden nodig zijn en bijna niet meer te vinden zijn of pas gekweekt worden kunnen behoorlijk duur zijn .
  Voor de rest vragen deze winkeliers een normale prijs voor hun waren ,als je wil vergelijken met een product uit de reguliere markt dan doe je dat beter niet want deze producten hebben meestal geen of weinig voedingswaarde en zijn ronduit schadelijk voor de gezondheid.
  H.Cosyns

 5. Kees zegt op

  Aanvullend op andere reacties: ik las onlangs een interessant verhaal (http://www.volkskrant.nl/leven/onze-hygiene-brengt-ons-in-gevaar~a3761473/) van een arts-microbioloog die van mening is dat antibiotica-gebruik op jonge leeftijd medeverantwoordelijk is voor dik worden. En in Thailand wordt dit veelvuldig voorgeschreven.

  “Antibiotica hebben invloed op deze ontwikkeling. Uit epidemiologische studies is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd antibiotica kregen, grofweg een twee keer hogere kans lopen op obesitas, astma en type I-diabetes dan niet-behandelde kinderen. Deze ziekten zijn allemaal de afgelopen decennia sterk opgekomen. Inmiddels zijn we aangeland bij een punt waar we kunnen spreken van antibioticamisbruik, op een manier waarvan we de gevolgen nog niet kunnen overzien.”

  • pw zegt op

   Volkomen mee eens!

   Thailand kent verhoudingsgewijs ongeveer 2 maal zo veel diabetes als Nederland. De artsen hebben absoluut geen idee wat voor rommeltje ze van het menselijk lichaam maken met hun ‘snoepjes’.

   Voor liefhebbers van de wetenschap achter deze materie een sublieme presentatie van Willem de Vos, een autoriteit op dit gebied: http://www.youtube.com/watch?v=A5SwyOXOkB0

 6. Wim van Doorn zegt op

  Er is nu toch wel met het plaatsen van dit artikel een klein kogeltje door de kerk, nou ja door het Thailandblog gegaan. Eerder meende ik al wat op het Thailandblog te moeten zeggen over het onderwerp ‘voeding’, en ik was daarom volgens sommige lezers een ‘freak’. Dat is een maloot. Of misschien een spelbederver in de arena waar men zelfgenoegzaam en met de ogen en oren dicht leeft en eet?
  De situatie in Thailand staat -zoals ook terecht in dit artikel aan de orde komt- niet los van die in de wereld, maar dit werd nog niet zo lang geleden door de redactie afgedaan met: “Op dit blog hebben we het alleen over Thailand” (zodat toen mijn bijdrage werd geskipt). Thailand is echter niet een andere planeet. Wel heeft Thailand een beroemde keuken met veel lekker eten, en het is daarom misschien heiligschennis te vragen: “Wel lekker, maar ook gezond?”
  Die heiligschennis moet dan toch maar gepleegd worden. Dat in het levensbelang van zowel de farang als van de Thaise burger. Ook ik constateerde zo op het oog -niet dat ik er statistieken van aanlegde- dat de Thai, de kinderen incluis, de afgelopen 10 jaar dikker zijn geworden. En ja, dat misschien alleen maar doordat er thans minder op z’n Thais gegeten wordt dan nog niet zo heel lang geleden. Maar zo eenvoudig is het vast niet.
  Ikzelf ben hier in Thailansd plotseling dikker geworden, ik wist niet wat me overkwam. Natuurlijk alles is hier anders; ook zo ongeveer alles aan mijn leven is hier anders dan dat in Nederland het geval was, maar niet dat ik hier nou ineens me minder ben gaan bewegen.
  Wel ben ik hier pas het onderwerp ‘voeding’ gaan bestuderen; ik moest wel, vond ik. Grosso modo werd mij veel duidelijk. Zo is het inderdaad de suiker (en dus zijn het ook de koolhydraten, die immers ontbonden in suikers in je bloed terecht komen) en het is het verkeerde vet. Niet alle vet, zelfs niet alle verzadigde vet, is slecht, maar vooral (ondermeer) de transvetten zijn dat wel. Die transvetten hebben we te danken aan de wereldwijd -en dus ook in Thailand- opererende voedingsindustrie (de leverancier van bijna alles wat er in welke Thaise keuken dan ook terecht komt). Met almaar meer te gaan bewegen kom je niet af van de gevolgen van het eten van almaar meer suiker en transvet. Bewegen is goed, maar laat je niet gek maken.
  Wat we vooral niet moeten doen is blindelings eten uit wat ik maar oneerbiedig de supermarktruif noem. Maar met alleen maar daar weg te blijven -zo dat al doenlijk zou zijn- komen we er niet. De ‘bigfood’industrie is onze vijand geworden en heeft zijn tentakels ver en schier onontkoombaar uitgestrekt (tot bijvoorbeeld ondermeer in de restaurants).
  Het onderwerp ‘voeding’ is niet af te doen met maar enkele tips die slechts een paar regels vergen. En al helemaal niet zonder echt dratische wijzigingen van je dieet als je ‘gewoon’ at, dat wil zeggen als je ‘gewoon’ aan je suikerziekte bent gekomen of daar ‘gewoon’ ongemerkt naar op weg bent. Soms moet wat ‘gewoon’ is maar gewoon eens drastisch veranderen.

  • NicoB zegt op

   @Wim, ik heb inderdaad uit eerdere reaktie van jou geconcludeerd, dat jij je erg ver verdiept hebt in kort gezegd voeding.
   Onderstaand reakties van mij inzake appelsap, kun jij daar verder iets over zeggen?
   Dank je wel alvast.
   NicoB

   • Wim van Doorn zegt op

    Beste Nico,
    Ik heb uitgebreid gereageerd op jouw verzoek. Ik zie echter dat mijn reactie niet op deze plaats staat, waar ik nu opnieuw reageer (of waar dan ook staat). Ik heb geen tijd op het ogenblik weer opnieuw mijn explicatie in te typen. Zo gauw ik -hopelijk binnen een week- die tijd wel heb, dan prober ik het opnieuw.
    Heel in het kort was mijn reactie: nooit anders drinken dan zelf gemaakt vruchtensap; wat ‘bigfood’ je voorzet is met suiker vergiftigde troep. Zie -als je dat boek hebt- “de Voedselzandloper” van Kris Verbuergh, ondermeer bladzijde 193 e.v. Gewoon puur fruit, met mate geconsumeerd, is gezond. Dat vanwege het niet alleen maar uit suiker bestaat maar ook vitaminen en nog vele andere verrijkingen bevat die ‘big food’ je onthoudt of overbulkt met suiker.

 7. Theo zegt op

  Beste bl ers,ben het eens met bovenstaande reacties.opvallend wordt er niet gesproken dat de doorsnee thai geen keuken hebben thuis.bij de vele advertenties staat dat er een Europese
  Keuken aanwezig is.ben bij veel thai families op bezoek geweest en helaas klopt dit.
  Als hobby kok hecht ik veel waarde aan een goede keuken waarin ik goed vetarme en calorie
  Arme gerechten kan maken.2x per week minstens.als je alleen maar een warmwater koker hebt
  Loop je al
  gauw de straat op.?????bij de vele opmerkingen hoort deze volgens mij er ook bij.
  Wensen iedereen ondanks smakelijk eten.
  Theo.

 8. NicoB zegt op

  Gringo, een goed artikel over een groeiend probleem in Thailand, zie dat in de afgelopen 15 jaar plaatsvinden.
  Dit stukje uit je posting heeft mijn aandacht: ” Hetzelfde geldt voor de vruchtensappen in kartons die alarmerende hoeveelheden suiker bevatten “.
  Vruchtensappen in kartons zijn gemaakt van geconcentreerd appelsap, op de verpakking staat dat het
  100 % appelsap is, bereid uit geconcentreerd appelsap.
  Wat ik mij al tijden afvraag is, zit er veel suiker in dit appelsap? Zelfde geldt voor sinasappelsap. Jij zegt ja en dat kan heel goed zo zijn; ik hoor graag of je daar achterliggende informatie van hebt.
  Zijn dat ” verkeerde suikers ” ? het toch natuurlijke suikers, de fabriek voegt geen suikers toe.
  Dan ook deze vraag, deze appelsap is gepasteuriseerd zegt de verpakking, dat zal zijn om het tegen bederf te beschermen? Ik hoor hier en daar dat het proces van pasteuriseren leidt tot een ongezond product, weet jij daar ook iets van?
  Alvast dank voor mogelijke info.
  NicoB

  • Davis zegt op

   Hoi Nico, ook benieuwd naar wat jij meldt. Maar weet niet of dit gringo’s departement is.
   De brikken fruitsappen uit concentraat lijken me uiteraard gepasteuriseerd;
   het verse sap wordt immers ingekookt, en door het verdampen van water wordt het concentraat, toch.
   Als het gekookt heeft lijkt me het tevens gelijk (over-)gepasteuriseerd?
   Verder, zoals met tomatenpuree, heb je een boel vruchten nodig, voor een kleine hoeveelheid concentraat. Dat bevat natuurlijk o.a. al de natuurlijke suikers van al die vruchten. De vraag is wat men toevoegt aleer – of tijdens – men de brij inkookt. Glucosestroop misschien, maar is het dat dan al niet?
   Feit is dat het gehalte koolhydraten uit een vers geperste vrucht, beduidend lager is dan een zelfde hoeveelheid sap uit brik. En de suikers uit brik zijn quasi glucosestroop, die ultrasnel opgenomen worden. Volg daarin Gringo, gehalte aan koolhydraten staat ook af te lezen op het etiket van een brik.

   Verder doet men in Thailand bij vers geperst fruit ook vaak glucosestroop, en dan is men even ver van huis. Drink een wijselijk gezonde smoothie, maar men doet net hetzelfde; suiker erbij. Zie sommige verwesterde Thai zulk drankje, wat een caloriebom is, nemen bij het ontbijt. Wat bestaat uit gegrild varkensvlees met een ei over, uiteraard rijst, wat groenten, met een portie french fries. En een bagel, croissant of donut toe. Met een cola. De koolhydraten in dit ontbijt overstijgen de dagelijks aanbevolen eenheden ruimschoots, en dag is nog maar begonnen. We spreken ook nog niet over vetten… Vraag is wat je dan ‘s middags eet, ‘s avonds, tussendoor, en/of laat op de avond. Doe dit 6 maanden en je bent gegarandeerd obees.

   De Thaise keuken is niet de oorzaak van de piek van obesen, de voedingsgewoonten zijn dat.

   • NicoB zegt op

    @Davis, dank voor je uitleg.
    Een opmerking daarop, je vraagt je af, wat er tijdens het indrogingsproces toegevoegd wordt, misschien glucose, ik denk dat er geen toevoeging plaatsvindt, want op de verpakking staat 100 % appelsap uit geconcentreed sap.
    Wat ik mij vooral afvraag is, zijn de natuurlijke suikers in dit appelsap ” foute ” suikers of
    ” veilige ” suikers?
    Feit is nl., dat dé brandstof voor kankercellen nl. de foute suikers zijn. Kankercellen nemen 19 x meer en sneller de foute suikers op. Dat is foute boel dus.
    Daar wordt overigens ook positief gebruik van gemaakt, om de lokatie van kanker in het lichaam te kunnen zien wordt radioaktief suiker geinjecteerd en aldus kan met een Pet scan de lokatie van kanker zichtbaar gemaakt worden.
    De bedoeling van mijn vraagstelling is te weten of de suikers in dit soort appelsap een potentiële bedreiging is voor een kankerpatiënt en die boodschap uit te dragen, ook aan de Thailandbloglezers. Wellicht dat iemand hier een eenduidig antwoord op heeft?
    Dank alvast.
    NicoB

    • Davis zegt op

     We gaan niet chatten, maar toch interessant ifv obesen problematiek.
     De koolhydraten uit sapconcentraat ‘zonder toegevoegde suikers’, zijn op zich 100% fructose. En dat is nog steeds 100% ordinaire suiker.
     ‘An apple a day, keeps the doctor away’; maar hoeveel appels heb je nodig om een glas vol sap te persen? En hoeveel glazen appelsap drink je per dag, 3? Zit je al gauw aan equivalent van 15 appels per dag, die per stuk ongeveer 12 gr koolhydraten (disachararide) bevatten. 180 gr snelle suikers dus. Meer dan 40 zuivere suikerklontjes … en dat alleen uit sap zonder ‘toegevoegde suikers’.
     Zou zeggen trek je conclusies, en stel de vraag over celdeling en glucose ifv kanker aan een weledelgeleerde in de materie.
     Succes.

    • peter zegt op

     Appelsap of welke sappen dan ook. Het is fructose en fructose is 400-% procent slechter voor het lichaam dan witte suiker. Fructose zonder de vezels wordt door de lever het zelfde verwerkt als alcohol. Voor kanker patienten bestaat er niet zo iets als goede of slechte suikers. Kankercellen hebben 96 receptoren voor suiker. Normale cellen slechts 4
     Metachondrien in kankercellen moeten suiker fermenteren in een anarobe en acide milieu. En hebben suiker nodig als brandstof. Heel veel suiker, anders overleven ze niet.
     suikers maken het milieu van een gezonde cel acide. Dus een lagere PH. En zijn mede veroorzaker dat een gezonde cel muteert in een kankercel. Fructose doet dit nogmaals in een versnellende werking. Als je spreekt over geconcentreerde appelsap, dan is dit verwerkt en slechter dan appelsap van verse appels. Maar voor diabetes en kanker patiënten maakt het niets uit. Even slecht. En voor gezonde mensen worden de fructosesuikers meteen omgezet in vet en wordt de lever vetter.
     in Thailand eet men gelukkig alkalisch in vergelijking met de USA, maar de enorme hoeveelheid in drankjes maakt meer kwaad, dan gexond eten kan goed maken.
     Helaas wil de voedings industrie via marketing alle wetenschappelijkonderzoek begraven en de massa onwetend houden.

  • noah zegt op

   http://www.nubewust.nl/verschil-vers-geconcentreerd-vruchtensap/

 9. henry zegt op

  De Thai zijn zoetekauwen, het kan niet zoet genoeg zijn. dat heeft niet alleen obesitas voor gevolge maar wij zullen hier binnen een tiental jaren geconfronteerd worden met een alarmerend hoog aantal diabetici. door het veelvuldige gebruik van smaakversterkers (MSG) vooral in de eettentjes is het aantal darmkankers nu reeds sterk stijgende .

  Dat de Thaise keuken gezond is, is gewoon een hoax. Als U wist welke chemische behandelingen de groenten op de markten ondergaan hebben (ook op het platteland) at u nog alleen nog geimporteerde groenten en fruit..

 10. pw zegt op

  Er wordt een lager IQ verwacht??!!
  Lijkt me niet mogelijk.

 11. henry zegt op

  vergeten te melden dat er een extra tax op dranken met een hoog suikergehalte zit aan te kopen. vooral de Oishi groep staat op zijn achterste poten samen let Coca Cola, Est en Pepsi.

 12. Hugo Cosyns zegt op

  Geïmporteerde groenten en fruit komen meestal uit China , sorry maar daar is het gebruik van Chemie en de controle ervan nog veel erger .
  Wat er in China op de markt gegooid word heeft geen naam, onlangs een artikel onder mijn neus gekregen van mijn vrouw ,met allerlei namaak voedingswaren , criminelen aan het werk in de voedingssector.
  De meeste appels en peren sinaasappels die te vinden zijn in de supermarkten en de plaatselijke markten komen bijna allemaal uit China er is ook import uit New Zeeland .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website