Werkgelegenheid in Thailand en elders

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
30 april 2018
superoke / Shutterstock.com

De werkgelegenheid in Thailand is vaak een onduidelijk en onoverzichtelijk gebeuren. Vanuit het buitenland worden arbeidskrachten aangetrokken, omdat veel werk niet door Thais uitgevoerd wordt.

Een van de oorzaken kan zijn, dat werkgevers zo slecht betalen dat er geen mens voor te vinden is, ondanks de minimum loonafspraken, die gemaakt zijn. Onlangs heeft de regering besloten om voor 37 beroepen mensen uit het buitenland toe te laten, die dit werk kunnen gaan doen. Om welke beroepen het ging, werd niet vermeld.

Toen echter van Zuid Koreaanse zijde een vraag kwam naar arbeidskrachten uit Thailand bleek dat een aantal Thaise geschoolde arbeiders belangstelling hadden. Liefst 6.123 werknemers hadden met succes examens gehaald en de verdere achtergrond profielen werden voorgelegd aan Koreaanse werkgevers. Men is nu nog op zoek naar bijna 900 werknemers voor de overige vacatures, ook hier wordt het soort werk niet vermeld.

De Koreaanse banen bieden salarissen van ongeveer 50.000 baht per maand. Zouden alle banen ingevuld zijn, betekent dit ook een kapitaal injectie voor Thailand. De overeenkomst zal bijna 5 jaar duren en kan met een zelfde termijn verlengd worden.
Geïnteresseerden in Koreaans werk kunnen contact opnemen met hun plaatselijke arbeidsbureau voor meer informatie of bel de hotline 1506 van het ministerie van werkgelegenheid.

Het blijft voor een buitenstaander dan ook een onoverzichtelijk markt wat zich op de Aziatische markt afspeelt.

Bron: Pattaya Mail en Pattaya Trader

Rating: 1.00/5. From 1 vote.
Please wait...

5 reacties op “Werkgelegenheid in Thailand en elders”

 1. Leo Th. zegt op

  Een goede (Thaise) kennis van mij is onlangs in Taiwan gaan werken in een accufabriek. Contract van 3 jaar, inkomsten Thb. 22.500 p/m in continu-dienst na aftrek van kost en inwoning. Houdt een plek in een slaapzaal in en volgens hem eentonige maaltijden. Vooraf voor eigen rekening kosten van verzekering en visum. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen, waarvan hij nu dus vollopig van gescheiden leeft. Hij heeft er dus wel wat voor over.

  • Leo Th. zegt op

   Sorry, ‘vollopig’ bestaat natuurlijk niet. Bedoelde voorlopig én volledig.

  • Bert zegt op

   Een beetje zo als zovele Oost Europeanen in NL worden behandeld.
   Zolang het goedkoop is mogen ze komen, niet meer nodig dan wegwezen mentaliteit

 2. theoS zegt op

  Hoe kan dit? Mijn zoon probeert al wekenlang werk te vinden (dagelijks) en overal krijgt hij de mededeling bij het soliciteren “wij bellen je wel”. Hoort nooit meer wat. Probeer hem nu zeeman te laten worden maar dat ziet hij niet zitten. Hij is nu zo desperaat dat hij nu zelfs gewillig is om bij 7/11 en dat soort zaken te gaan werken wat natuurlijk een uitzichtloos bestaan is. Hij heeft Business weet ik wat geleerd en wil nu zaterdag en zondag naar de Uni voor zijn Bachelor. Men neemt hier trouwens over het algemeen zoveel mogelijk vrouwen aan, zelfs metselaars. Dus geen wonder dat mannelijke arbeidslozen naar het buitenland vertrekken. Mijn dochter heeft dan ook geen probleem om werk te vinden. Kijkt op Internet, belt en kan langskomen om te gaan werken.

 3. Jacob zegt op

  Paar van onze werknemers zijn uitbesteed naar een fabriek van ons in een ASEAN buurland
  Hebben een toeslag en woonruitme als vergoeding.
  2 van de 4 hebben een nieuw gezin opgebouwd naast hun al bestaande gezin in Thailand.
  Maken geen geld over naar Thailand dus de gezinnen hier hebben een groot probleem
  Als werkgever hebben we moeten ingrijpen
  Als dat niet zo was geweest dan had de Thaise familie een serieus probleem

  Zuid Korea kan binnenkort wel eens ophouden, het Noorden komt eraan met verse werkkrachten die de taal beheersen…

  Thai werkgevers mogen op quota en onder MOU werknemers van aangrenzende landen aannemen
  Eea is nu ook wettelijk geregeld, maar nog steeds mogen ze de buitenlanders minder betalen.
  Dat is niet in het voordeel van de Thaise werkzoekenden
  Een andere situatie die hier speelt is de vermeende lage werkloosheid cijfers.
  Daarnaast speelt de vergrijzing en/of verschuivende demografie ook een rol, er is minder werknemer aanbod maar de economie en investering in de economie nemen nog steeds toe
  Er zijn 4 mio migrant workers momenteel…dat geeft aan dat er een tekort aan Thaise werknemers is kijkend naar het werkloosheidcijfer


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website