Khao Yai Nationaal Park

Het koninkrijk Thailand herbergt enkele van de meest adembenemende nationale parken ter wereld. Deze groene oases zijn de thuisbasis van talloze diersoorten, exotische planten en indrukwekkende landschappen. In dit artikel nemen we u mee op een reis door enkele van de mooiste nationale parken van Thailand en ontdekken we wat deze parken te bieden hebben.

Nationale parken in Thailand zijn beschermde natuurgebieden die door de Thaise overheid zijn aangewezen om het behoud van de unieke flora, fauna en natuurlijke landschappen van het land te waarborgen. De geschiedenis van nationale parken in Thailand gaat terug tot 1962, toen het eerste nationale park, Khao Yai, werd opgericht. Sindsdien heeft Thailand meer dan 150 nationale parken in het hele land opgericht, die samen een breed scala aan ecosystemen en habitats omvatten, zoals tropische regenwouden, mangroven, koraalriffen en bergachtige gebieden.

Het ontstaan van nationale parken in Thailand

Het ontstaan van nationale parken in Thailand was een gevolg van het groeiende besef van het belang van natuurbehoud en de noodzaak om de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen van het land te beschermen tegen exploitatie en verwoesting door menselijke activiteiten. De oprichting van nationale parken was ook bedoeld om het toerisme in Thailand te bevorderen door het creëren van recreatieve en educatieve mogelijkheden voor zowel de lokale bevolking als internationale bezoekers.

Functie van de parken

De voornaamste functie van nationale parken in Thailand is het behoud van de natuurlijke rijkdommen en biodiversiteit van het land. Ze bieden bescherming aan bedreigde diersoorten, zeldzame planten en unieke ecosystemen. Daarnaast spelen nationale parken in Thailand een belangrijke rol bij het bevorderen van duurzaam toerisme, het vergroten van het milieubewustzijn en het bieden van mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en natuureducatie.

Huidige situatie

De huidige situatie van nationale parken in Thailand is complex. Aan de ene kant zijn er succesverhalen, zoals Khao Yai Nationaal Park en Doi Inthanon Nationaal Park, die goed worden beheerd en beschouwd als voorbeelden van effectief natuurbehoud. Aan de andere kant zijn er parken die te maken hebben met uitdagingen zoals stroperij, illegale houtkap en ongecontroleerde toeristische ontwikkeling. Deze problemen worden verergerd door een gebrek aan middelen en personeel om de parken effectief te beheren en te beschermen.

De Thaise overheid is zich bewust van deze uitdagingen en werkt samen met lokale gemeenschappen, niet-gouvernementele organisaties en internationale partners om de situatie te verbeteren. Er zijn initiatieven om het beheer van nationale parken te versterken, het bewustzijn over natuurbehoud te vergroten en duurzaam toerisme te bevorderen. Ondanks de uitdagingen blijven de nationale parken van Thailand unieke en waardevolle schatten die het waard zijn om te beschermen en te koesteren.

Doi Inthanon Nationaal Park

  1. Khao Yai Nationaal Park

Opgericht in 1962, is Khao Yai het oudste nationale park van Thailand en tevens het derde grootste. Het park beslaat een oppervlakte van 2.168 vierkante kilometer en maakt deel uit van het grotere Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Khao Yai is de thuisbasis van meer dan 300 vogelsoorten, 66 zoogdiersoorten en talloze planten en bloemen. Een van de meest iconische bewoners van het park is de Aziatische olifant, die vaak te zien is langs de wegen en waterbronnen.

  1. Doi Inthanon Nationaal Park

Doi Inthanon, gelegen in de provincie Chiang Mai in het noorden van Thailand, staat bekend als “het dak van Thailand”. De hoogste piek van het land, Doi Inthanon, torent 2.565 meter boven de zeespiegel uit. Het park is vooral populair vanwege zijn diverse landschappen, die variëren van weelderige tropische bossen tot bergachtige gebieden en adembenemende watervallen. Bezoekers kunnen deelnemen aan wandeltochten om de lokale flora en fauna te ontdekken, waaronder de zeldzame Siamese krokodil en de kleurrijke groene taling.

Mu Ko Similan Nationaal Park

  1. Mu Ko Similan Nationaal Park

Dit nationaal park, gelegen in de Andamanse Zee, bestaat uit elf ongerepte eilanden die bekendstaan om hun kristalheldere water, witte zandstranden en kleurrijke koraalriffen. Mu Ko Similan is een paradijs voor duikers en snorkelaars, die de kans krijgen om zeeschildpadden, manta’s en zelfs walvishaaien te spotten. Het park is van mei tot oktober gesloten om de natuurlijke habitat van de dieren te beschermen en te herstellen.

  1. Erawan Nationaal Park

Erawan Nationaal Park, gelegen in de provincie Kanchanaburi, is vooral bekend om zijn spectaculaire watervallen. De Erawan-waterval heeft zeven niveaus, elk met zijn eigen natuurlijke zwembad, waar bezoekers een verfrissende duik kunnen nemen. Het park is ook de thuisbasis van verschillende grotten, waaronder de Ta Duang-grot, met zijn indrukwekwekkende stalactieten en stalagmieten.

  1. Khao Sok Nationaal Park

Khao Sok Nationaal Park, gelegen in Zuid-Thailand, is een van de oudste regenwouden ter wereld en wordt vaak vergeleken met het Amazonegebied. Het park beslaat een oppervlakte van 739 vierkante kilometer en herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame diersoorten zoals de Maleisische tapir, Aziatische wilde hond en de neushoornvogel. Het park is ook bekend om zijn indrukwekkende kalkstenen kliffen en het Cheow Lan-meer, een perfecte plek voor kajakken en vogelspotten.

  1. Kaeng Krachan Nationaal Park

Kaeng Krachan, het grootste nationale park van Thailand, is gelegen in de provincies Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan. Het park beslaat een gebied van 2.914 vierkante kilometer en is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en sereniteit. Kaeng Krachan staat bekend om zijn dichte bossen, bergachtige landschappen en verschillende watervallen, zoals de Tho Thip-waterval. Het park is de thuisbasis van meer dan 400 vogelsoorten en andere zeldzame dieren zoals gibbons, luipaarden en Maleisische beren.

Conclusie

De nationale parken van Thailand zijn niet alleen een bewijs van de adembenemende natuurlijke schoonheid van het land, maar ook van de inspanningen van de Thaise overheid om deze kostbare ecosystemen te beschermen en behouden. Een bezoek aan deze parken biedt niet alleen een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers, maar draagt ook bij aan het behoud van deze unieke en kwetsbare habitats.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website