Ben je benieuwd naar de populairste nationale parken in Thailand? Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft jaren terug al eens een lijst van de 10 meest populaire nationale parken in Thailand opgesteld.

Er zijn 102 nationale parken in Thailand, inclusief 21 maritieme nationale parken. De parken behoren tot het Department of  National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), een deel van het Ministry of Natural Resources and Environment (MONRE) opgericht in 2002. Het nam de national parken toen over van het Royal Forest Department van het Ministry of Agriculture.

Het eerste en oudste nationale park is Khao Yai (1961). Het eerste maritieme park was Khao Sam Roi Yot (1966). De maritieme parken in het zuiden tonen idyllische eilanden met tropische stranden en een oogverblindend mooi onderwaterleven.

Natuurparken in Thailand

De meer dan 100 nationale parken in Thailand zijn een must voor liefhebbers van flora en fauna. De tropische regenwouden zijn uitgestrekt en herbergen prachtige verborgen natuurschatten. Je kunt er zelfs exotische dieren aantreffen waaronder wilde olifanten en tijgers, maar ook prachtige watervallen en een keur aan veelkleurige bloemen en planten.

Nationale parken zijn beschermde natuurgebieden die zijn opgezet om de unieke ecosystemen, planten en dieren van het land te bewaren en te beschermen. Ze dienen meerdere doelen, waaronder ecologisch behoud, wetenschappelijk onderzoek en recreatie. Door de rijke biodiversiteit en de verschillende soorten landschappen – van bergachtige regio’s en dichte bossen tot eilanden en kustgebieden – zijn de nationale parken in Thailand ongelofelijk divers.

Deze parken zijn niet alleen belangrijk voor ecologische redenen; ze zijn ook een geweldige plek voor mensen om de natuurlijke schoonheid van Thailand te ervaren en te genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, vogels kijken, snorkelen en zelfs wilde olifanten spotten, afhankelijk van de locatie. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor het toerisme en dragen ze bij aan de lokale economie.

Het bezoeken van een nationaal park in Thailand is over het algemeen een zeer aangename ervaring. Je krijgt de kans om het natuurlijke landschap te zien dat veel anders is dan wat je in stedelijke gebieden zou vinden. De parken zijn goed onderhouden, met duidelijk gemarkeerde paden en vaak ook faciliteiten zoals bezoekerscentra, kampeerplaatsen en soms zelfs bungalows.

Khao Sam Roi Yot National Park

Op een aantal parken kan je overnachten in bungalows of tenten. Er zijn een aantal basisvoorzieningen zoals elektriciteit en water om je te douchen. Er zijn veel activiteiten te ondernemen in een nationaal park zoals wandelen, kajakken, abseilen en rafting.

Op nummer een van de meest populaire nationale parken staat Khao Yai National Park. Dit park ligt op slechts 200 km van Bangkok. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in het park waar je onder andere exotische vogels kunt spotten zoals de reuze neushoornvogel.

 1. Khao Yai National Park
 2. Nam Nao National Park
 3. Pa Hin Ngam Nationaal Park
 4. Erawan National Park
 5. Sai Yok National Park
 6. Phu Soi Dao National Park
 7. Khuean Srinagarindra National Park
 8. Phu Hin Rong Kla National Park
 9. Chaloem Rattanakosin National Park
 10. Khao Sam Roi Yot National Park

Klik hier voor een volledige lijst van alle 102 nationale parken in Thailand.

Of je nu een fervent natuurliefhebber bent of gewoon een dagje wilt ontsnappen aan de drukte, een bezoek aan een nationaal park in Thailand biedt een diepere kijk op de rijke natuurlijke erfgoed van het land. Het is een manier om niet alleen te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de natuur, maar ook om een bijdrage te leveren aan de instandhouding van deze belangrijke gebieden.

5 reacties op “Top 10 meest populaire nationale parken in Thailand”

 1. JP Herman zegt op

  Hallo, ik kan alleen maar bevestigen dat Khao Yai een van de mooiste parken van Thailand is, het is heel groot, eigenlijk een provincie groot. Het is prachtig gelegen, mooie natuur en zeker niet overbevollkt. Er zijn honderden resorts en ze zijn relatief goedkoop en heel goed verzorgd. Ik was er afgelopen eindejaar, een 8-tal dagen, met eindejaar. Ik ga er eind dit jaar zeker terug naar toe, er is heel wat te zien en vooral te beleven. Als je een buitenmens bent dan beleef je hier de tijd van je leven. Prachtige watervallen ( tientallen, we bezochten een strook van 1500 meter en zagen 7 watervallen op die wandeling. En ja hoor, als je s’ morgens zit te ontbijten dan zie je geregeld enkele exotische vogels, bij ons zaten er heel veel witte eekhoorns. Ik moet zeker nog heel veel zien, ik heb misschien een tiende van Khao Yai gezien, een aanrader.

 2. Sjaak S zegt op

  Dit is weer eens geweldige informatie… komt bij mijn to do lijst in Thailand! Bedankt voor het plaatsen!

 3. T zegt op

  Over Khao Yai leuk natuurlijk dat je er mooie vogels kunt zien en andere kleinere dieren.
  Maar hoe zit het met het spotten van big game oftewel grotere dieren, nu heb ik niet de illusie een van de weinige tijgers te spotten die nog in het wild leeft in Thailand.
  Maar kun je er bijvoorbeeld ook ( regelmatig ) wilde olifanten zien of is ook dit zeldzaam?

  • Paul Jacobs zegt op

   Wij hadden het geluk er in de maand januari een prachtige olifant te spotten.

 4. Jacobus zegt op

  Ik woon op 15 km afstand van het Khao Yai gebergte. In Nakhon Nayok, dus aan de zuidkant van het park. Ben al vele malen in het Khao Yai geweest. En daar heb ik olifanten, herten, apen, slangen en vele verschillende vogels gezien. In Nakhon Nayok zijn er vele kleine watervallen en riviertjes die uit de bergen stromen. Je kan een autoband huren en je door de stroom mee laten nemen. Of koel af door je van de oever af in het water te laten zakken. Wel oppassen want de stroming is vrij sterk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website