Overlijden in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Expats en pensionado, Overlijden
Tags: , , ,
14 september 2017

Een onderwerp waar men niet veel over nadenkt of wil nadenken. Er moet dan wel een onderscheid gemaakt worden tussen expats die hier wonen en vakantiegangers. Wat de laatsten betreft, hebben de meesten een goede reisverzekering afgesloten, zodat naast het verdriet, niet de grote belasting erbij komt hoe alles te regelen in een land waar men de taal niet spreekt.

De meeste expats, die hier wonen zijn 55+ en hopen nog een aantal jaren in goede gezondheid te kunnen genieten van Thailand. Echter er komt een moment dat iemand in de naaste omgeving komt te overlijden. Hoe is dan het een en ander geregeld. Denk aan een laatste wilsbeschikking, een nalatenschap, e.d. . Vooral als het overlijden onverwachts komt door een ongeval.

In Nederland bestaat de mogelijkheid een verzekering af te sluiten in de vorm van een uitvaartpolis, die de organisatie en de kosten dekt. In Thailand bestaat een soortgelijke organisatie: Siam Funeral. Deze organisatie bestaat al ruim 20 jaar en geldt voor geheel Thailand.

Aanvankelijk hield het bedrijf zich bezig met het vervaardigen van doodskisten: Sarg ondernemers Suriya Coffin. Na de Tsunami in 2001 heeft het bedrijf veel ervaring opgedaan met het verzorgen van buitenlandse overledenen. Het bedrijf kreeg te maken met staats- als privéziekenhuizen, het vervoer naar politie ziekenhuizen voor autopsie en verdere afhandelingen zoals ambassades en daarna de verzorging van het stoffelijk overschot, balsemen, hier cremeren, uitstrooiing over zee of vervoer naar het thuisland. Uiteraard in overleg met de naasten. Het Siam Funeral bedrijf is altijd (24 uur ) bereikbaar. Door de grote verscheidenheid aan wensen en mogelijkheden is geen prijsindicatie te geven.

Wil men zelf het een en ander regelen? Dan zal globaal met de volgende zaken rekening gehouden moeten worden.

 • Paspoort van de overleden moet ingeleverd worden bij de ambassade.
 • Overlijdens akte van het gemeente huis en een gecertificeerde vertaling daarvan in het Engels.
 • Een document van de ambassade voor het vrijgeven van het stoffelijk overschot voor verder transport.
 • Soms autopsierapport bij het forensisch departement of staatsziekenhuis.
 • Politierapport bij ongeval.
 • Laatste wilsbeschikking of testament en adressenbestand.

Hoe zal de uitvaart of crematie geregeld worden? Dat staat in de wilsbeschikking van de overledenen of de nabestaanden geven dit aan. Vaak gebeurt de crematie bij een tempel, verzorgt door monniken.Een of meerdere dagen kan afscheid genomen van de overledene. Op de dag zelf wordt nog een korte dienst door monniken gehouden, de overledene wordt drie maal rond de tempel gedragen en daarna gecremeerd. De monniken krijgen een envelop met inhoud en wat geschenken. Het een en ander is erg persoonlijk geregeld en daardoor verschillend.

Daarnaast komen nog een aantal andere zaken om de hoek kijken, het opzeggen van banken in Nederland en Thailand, verzekeringen en de belastingdienst in Nederland op de hoogte stellen.

Dit zijn slechts globaal zaken waarmee men rekening dient te houden. Per individu zijn nog wel veel meer zaken te benoemen, zoals wie de erfgenamen worden in Nederland of Thailand of beiden. Dit echter zou te ver voeren en moet per geval bekeken worden.

Siam Funeral

30/21 Village No.6

Klongsi, Klongluang

Pathumthani 12120

[email protected]

22 reacties op “Overlijden in Thailand”

 1. WM zegt op

  Wat zijn de mogelijkheden als ik geen begrafenis / crematie met monniken wil.

  • NicoB zegt op

   Er zijn in Thailand ook mogelijkheden tot begraven op een christelijke begraafplaats, daarbij is geen sprake van monniken.
   NicoB

  • matta zegt op

   Het zal wel het één of het ander zijn denk ik. Wat de monniken betreft dat is up to you je kunt onder andere met een testament of wilsbeschikking kennis geven hoe je het hiernamaals wil betreden.

 2. B.Elg zegt op

  Ik lees: “soms autopsierapport…”
  Weet iemand aan wanneer wel of niet een autopsie plaats vindt?
  Als we dood zijn merken we er niks van, natuurlijk. Maar toch…

  • matta zegt op

   Wanneer er een vermoeden is dat het om geen natuurlijk overlijden gaat.

  • NicoB zegt op

   Een autopsie vind in principe ook plaats als het overlijden plaats vond in een niet-staatsziekenhuis, indien overleden in een staatsziekenhuis vind er geen autopsie plaats.
   Heb ook wel gehoord dat het voorgaande niet consequent wordt uitgevoerd, zoals wel vaker in Thailand.
   Bij de NVTP, Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya, is een verhelderend draaiboek bij overlijden in Thailand na te lezen.
   http://nvtpattaya.org/nvtp/images/nuttige_informatie/PDF_bestanden/NVTP%202014-03-17%20Draaiboek%20bij%20overlijden%20van%20NL%20expats%20in%20Thailand%20%20Uiterste%20Wilsbeschikking.pdf
   NicoB

 3. henk zegt op

  Dus er is in Thailand wel een uitvaartorganisatie.
  Mij is toen verteld dat het er niet was. Heb dus alles zelf moeten regelen.
  Inclusief een tocht naar een pompstation om brandstof voor de crematie-oven te halen.

 4. Dirk van Haaren zegt op

  Beste lezers,

  Een goede kennis van ons woont vele jaren op Koh Samui.. We hebben hem tijdens vakanties in Thailand diverse malen bezocht. Nu dat voor ons moeilijker is, is er bijna dagelijks gemaild en gebeld.
  Een paar weken terug is hij aangereden en heeft daarna fysieke problemen opgelopen. Is naar het ziekenhuis geweest in Nathon voor medicijnen. Sinds een dag of 10 hebben we geen contact meer. Niet per mail, sms en bellen met 2 verschillende nummers. Volgens ons zijn wij de enige mensen in Nederland waar hij veelvuldig contact mee heeft/had.

  Heeft iemand enig idee hoe hiermee om te gaan.

  Bij voorbaat dank

  • NicoB zegt op

   Beste Dirk, dit is frustrerend, kennelijk heeft je op Koh Samui wonende goede kennis geen partner en ken je ook geen ander contact van hem; ik neem aan dat je een adres hebt van je kennis.
   Je kunt proberen contact te leggen met de lokale politie.
   Of contact maken met een dichtbij gelegen hotel of restaurant en iemand daar vragen een bezoek te brengen aan je kennis. Wellicht kun je met uitvoerig onderzoek op internet een hotel, restaurant of bedrijf vinden dat geëxploiteerd wordt door een Nederlander of Engels sprekend iemand, hotel?
   Misschien contact leggen met het ziekenhuis in Nathon of de Ambassade in Bangkok vragen.
   Ik begrijp wel dat dit niet eenvoudig zal zijn en hoop voor je dat er iemand die op Koh Samui is of woont contact met je legt en je wil helpen of dat anderen betere ideeën hebben dan ik.
   Sterkte en succes.
   NicoB

   • Dirk van Haaren zegt op

    Dank je wel voor de reactie. We weten waar hij woont. +/- 15 min. op de motor van Lamai. Heeft geen partner. Voorheen hadden we het tel.nr van het Holland House in Lamai maar de eigenaar (leo)? heeft de toko overgedaan. De andere mensen waar hij mee omging zijn in de der tijd naar elders gegaan of komen niet meer in Thailand. We gaan e.e.a. voorzichtig onderzoeken omdat we hem ook niet compromitteren.

   • Dirk van Haaren zegt op

    Dag NicoB,

    We hebben inmiddels 2 kennissen gevonden gemaild en antwoord ontvangen. Een woont in Nederland en de ander waarschijnlijk nog in Thailand maar beide kennen diverse mensen in Lamai. Zij gaan nu meerdere mensen benaderen.

    Dit ter info en nogmaals dank.

    Dirk van Haaren.

    • NicoB zegt op

     Dag Dick, ben blij dat er wat schot in komt, zo kom je misschien aan de weet of en wat er mogelijk mis is met jullie kennis, fijn dat jullie aan hem denken en dit initiatief nemen.
     Hoor graag verder verloop, wellicht in een aparte posting op Thailandblog.
     Succes verder.
     NicoB

 5. Roel zegt op

  Toch enigszins achterhaald dit bericht.

  Bij de laatste 2 crematies en overlijden van Nederlanders is door ambassade paspoort niet ingenomen en zelfs niet ongeldig verklaart, was niet meer nodig.

  Ministerie van buitenlandse zaken geeft alles door aan zowel belastingdienst alsmede SVB, pensioen moet je zelf vaak regelen.

  Wat betreft autopsie in BKK, dat is alleen voor mensen die overlijden in private ziekenhuizen, thuis of met een ongeluk. Kom je te overlijden in een staatsziekenhuis hoeft de overledene niet naar BKK voor autopsie.

 6. Nicky zegt op

  Bij mij dus ook de vraag, wat als je een begrafenis wil en geen crematie?

 7. Cees zegt op

  Voor mij geld : gewoon in Thailand op de brandstapel.
  Feestje , hapje en een drankje (meer mag natuurlijk).
  En daarna gaat het gewone leven weer verder.

 8. Bob zegt op

  Fijn om dit bekend te maken.
  Vraag ik me af, of ze ook begrafenissen regelen bij een Kerk en begrafenis op Katholieke Heilige grond ?
  Ik wil later graag begraven worden en niet gecremeerd.
  Als iemand hieroveer meer weet, hoe dat geregeld kan worden, dan hoop ik dat hier te lezen

  • l.lagemaat zegt op

   Bij de St.Nikolaus Church Pattaya aan de Sukhumvit Road kunt u verdere informatie inwinnen over begraven worden.
   Zij hebben een kleine begraafplaats achter de kerk
   Office::038 – 415 322

   • Bob zegt op

    Bedankt voor de Informatie, zal ze eens bezoeken.

 9. Hua zegt op

  Als je een uitstekende begrafenisonderneming in Thailand zoekt dan is dat AsiaOne International by Tec Hong Funeral (THF).
  Zij kunnen echt alles regelen en zijn gesitueerd in Bangkok.
  Kijk eens op hun website.

  http://www.asiaone-thf.com/

  • Bob zegt op

   Bedankt voor de informatie, hier was ik naar op zoek.

 10. Joris zegt op

  De Tsunami was in 2004 op 2de kerstdag, niet in 2001.

 11. frans zegt op

  Een begrafenis of crematie is hier in de isaan een zaak van de familie. Ze weten wat ik wil en mijn vrouw ook. Voor de kosten hoeven ze niet bang te zijn als bijv. mij iets gebeurd. Het garantiegeld dat op de bank staat voor de immigratie dienst kan ze gebruiken, indien mogelijk. Wel doorgeven aan de bank, dat het bij hun ook bekend is. Thailand wordt mijn rustplaats en mijn vrouw kan eventueel verder leven. Makkelijk toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website