Nederlandse AOW’ers in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Leven in Thailand
Tags: , ,
25 juni 2019

Begin van deze maand maakte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in het jaarverslag 2018 bekend, dat op dit moment 290.909 van hun klanten in het buitenland wonen. Dat is ca. 8% van het totaal aantal mensen, dat een AOW-pensioen krijgt van de SVB.  

Waar wonen die “buitenlanders” dan?

Het merendeel van AOW-ers in het buitenland woont in onze buurlanden, België en Duitsland. Andere landen waar veel AOW-gerechtigden wonen zijn Spanje, Turkije en de Verenigde Staten.

Top 15 AOW-landen

Het lijstje van de Top 15 landen, waar Nederlandse AOW-ers wonen, ziet er als volgt uit:

 1. België: 65.594
 2. Duitsland: 47.211
 3. Spanje: 44.905
 4. Turkije: 23.232
 5. Verenigde Staten: 16.134
 6. Canada: 14.237
 7. Frankrijk: 13.993
 8. Australië: 12.817
 9. Marokko: 12.748
 10. Groot-Brittannië: 11.945
 11. Italië: 7.185
 12. Zwitserland: 5.509
 13. Portugal: 5.374
 14. Curaçao: 5.038
 15. Nieuw-Zeeland: 4.627

Aow-ers in Thailand en omringende landen

Ik was, wellicht net als u, wel geïnteresseerd te weten hoeveel AOW gerechtigden er dan in Thailand wonen. Om daar informatie over te krijgen nam ik contact op met de SVB. Al snel kwam het antwoord en kan ik het lijstje van landen aanvullen. Lisa Simons van de SVB gaf mij de gegevens niet alleen van Thailand, maar ook van de buurlanden. Zij berichtte mij:

“In Thailand wonen 1607 AOW-gerechtigden, in Vietnam 63, in Cambodja 15 en in Maleisië 209. In Birma en Laos wonen weinig gerechtigden. Deze aantallen zijn in ieder geval zo klein dat ik deze i.v.m. de privacy niet kan delen.”

Zo, dat weten we dan ook weer. Op welke plaats van de ranglijst Thailand nu staat na de 15 toplanden kan ik u niet vertellen, maar erg hoog zal dat niet zijn.

Cijferwerk

Ik ging eens even aan het rekenen. Als het aantal AOW-gerechtigden in het buitenland bijna 300.000 is en bovendien 8% bedraagt van het totaal aantal AOW gerechtigden, dan is dat totaal dus ca. 3.600.000, oftewel ruim 20% van de Nederlandse bevolking van 17 miljoen is AOW gerechtigd.

Als ik nu met dezelfde berekening op die 1607 AOW-ers in Thailand loslaat, zou je kunnen concluderen, dat de Nederlandse populatie in Thailand ruim 8.000 bedraagt. Klopt natuurlijk niet, of toch wel? Nou ja, ga er maar van uit, want gegevens voor een betere berekening bestaan niet!

No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Nederlandse AOW’ers in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Goed dit te lezen en bedankt voor dit lijstje. Er zijn natuurlijk ook nog wel de nodige mensen met pre- pensioen en expats en andere geëmigreerden die in Thailand verblijven. Maar dat er nog maar zo weinig AOW gerechtigden in Thailand verblijven is niet zo verwonderlijk met de huidige wisselkoersen. Van enkel het AOW-tje is hier niet meer te leven, want de immigratie is onverbiddelijk. Je moet voor 65.000 baht per maand al bijna 2000 euro in het laatje brengen. Wel is het kennelijk zo dat alle AOW-ers worden gecontroleerd in Thailand op onrechtmatig samenwonen, want daar valt nog wel wat aan te verdienen denk ik dan maar zo. Of valt dit wel mee en is deze controle vorm eigenlijk buitenproportioneel te noemen. De belastingcentjes van de minder bedeelden die doen er zeker toe en daarvoor zijn die controles te rechtvaardigen zullen de nodigen zeggen. Nee voor de gemoedsrust kunnen sommigen beter in Europa blijven. Ook warme landen en stranden en kan je de ziektekosten ook nog in stand houden en andere belastingmaatregelen.

  • Dick41 zegt op

   Ik zal ongetwijfeld neergesabeld worden door enige fatsoensrakkers, maar als ik zie dat er in totaal zo’n 36.000 Turken en Marokkanen AOW krijgen, waaronder velen die zeer weinig premie hebben betaald omdat hun salaris laag was, en het volle pond krijgen of uitkering over ca. 30 jaar, waarom maakt SVB zich dan druk om die paar oude Nederlanders in Thailand achter de broek te zitten om te zien of ze wel of niet een partner hebben (die meestal minder dan 200 EUR in de maand verdienen, als ze al een baan hebben) met Gestapo praktijken en intimidatie. Of moeten we opgeborgen worden in een verzorgingstehuis, waar ik niet dood gevonden wil worden, tegen gigantische kosten en 1 x week een douche en schone onderbroek of luier?
   Ik heb 1 x een paar dagen na en operatie in een oud hotel gelogeerd dat was ingehuurd door WVZ of hoe dat ook mag heten en ben gevlucht. Heb een taxi genomen en zelf een hotelkamer betaald waar het personeel geen zware shag zat te roken en wel geïnteresseerd was in hun “klant” in tegenstelling tot de “liefdevolle zusters” van de overheid. Mijn kleren stonken na een week nog naar de rook.
   Hoeveel niet-corrupte controleurs worden er jaarlijks naar die landen gestuurd om tandenborstels te tellen?
   En kom nu niet weer met dat zielige verhaal dat ze geholpen hebben ons land op te bouwen. Nederland is door het aardgas rijk geworden dat door een econoom uit Buitenveldert tegen een vaste prijs van 1,5 ct/m3 voor onbeperkte tijd in een contract met Italie werd verkocht. Als we echte economen hadden gehad, type oude Winsemius, hadden we net als Noorwegen een zo grote buffer dat we ons over dit gezeur niet druk hoefden te maken en mannetjes en vrouwtjes de wereld over sturen om ons te bespioneren.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘Ik zal ongetwijfeld neergesabeld worden door enige fatsoensrakkers, maar als ik zie dat er in totaal zo’n 36.000 Turken en Marokkanen AOW krijgen, waaronder velen die zeer weinig premie hebben betaald omdat hun salaris laag was, en het volle pond krijgen of uitkering over ca. 30 jaar…..’,

    1 verreweg de meesten krijgen niet het volle pond maar relatief aan het aantal jaren dat ze in Nederland woonden. De meesten dus 50-60%. Ik krijg 80%.

    2 Turken en Marokkanen die nu in Nederland wonen en werken betalen premies voor alle AOW’ers op dit moment. Wees dankbaar.

    3 de wet geldt voor iedereen. Ik ga je niet neersabelen maar het is jammer dat je bij dit onderwerp Turken en Marokkanen erbij haalt. Waarom niet Belgen en Duitsers die vele jaren in Nederland woonden?

   • Harry Romijn zegt op

    a) toen waren alle fossiele brandstoffen stukken goedkoper. Olie is pas NA de Yom Kippour oorlog, 1974, boven de US$ 10 per vat uitgekomen.
    b) De NLe regering was er toen van overtuigd, dat binnen 20-30 jaar alle energie door kernreactoren geleverd zou worden, dus moest dat aardgas zo snel mogelijk verkocht worden, voordat het zo goed als waardeloos zou worden. zie https://www.fluxenergie.nl/pvda-joop-uyl-hield-nationalisatie-gronings-gas/?gdpr=accept
    Hadden we toen maar… dat was er nu een veel kleiner CO2 probleem, waren de Sheiks en Ayatollahs zo arm als woestijnhazen en Putin + Maduro niets in te brengen.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Dick41,je maakt een grote denkfout betreffende het premie betalen van minder verdienende medemensen.
    Er zijn zowel Nederlanders als ook buitenlanders,die met een kleine verdienste de gemeenschap met hun werk jarenlang nuttig geweest zijn.
    Ook het samenwonen,hoe onredelijk dit ook klinken mag,is zowel in Nederland als waar ook ter wereld niet afhankelijk van het inkomen van de partner,maar van het feit dat het nu eenmaal samenwonen is.
    Kortom de AOW is een sociale verzekering,waar afgezien van mensen die het om gezondheids reden niet kunnen,ook betaald wordt aan mensen die hun halve of hele leven vertikt hebben om te werken.
    Alleen het woonland Nederland geeft ieder jaar recht op 2%van het AOW dat uiteindelijk van de werkende gemeenschap opgebracht dient te worden.
    Vandaar is het voor diegenen,die iets verder nadenken niet vreemd, dat de S:V.B. deze gemeenschaps uitgaven overal probeert te controleren.
    Zou men dit anders handhaven,dan zou de hardwerkende in Nederland op den duur nog meer moeten betalen,en voor een soort sociale verzekering voor de wereld moeten spelen.

   • Jasper zegt op

    Voordat u nog verder onverdiend uit uw vel springt: De naar de thuislanden teruggekeerden in Turkije en Marokko krijgen uiteraard GEEN vol AOW – zij genieten in hun vaderland van de in het zweet hun aanschijns in Nederland opgebouwde pensioentje van 2 % per jaar.
    Dat betekent dus dat als zij 25 jaar in Nederland hebben gewerkt, zij slechts 50 % van het AOW krijgen, vaak nog verminderd met 20 % want de echtgenote is nog geen 66.

    De enige fatoensrakker hier bent u zelf.

   • vd Vlist zegt op

    Beste Dick
    Jouw vraag waarom men zich zo druk maakt over de aow nederlanders in het buitenland en niet over al de aow turken en marokkanen in nederland is, omdat men in deze Rutte regering meer charme heeft voor onze “nieuwe nederlanders” dan voor de nederlanders die altijd keihard hebben gewerkt om dit land groot en welvarend te maken.

    • Sjaak S zegt op

     Welke Nederlander heeft altijd keihard gewerkt om zijn land groot en welvarend te maken? Ik denk dat vrijwel iedereen keihard gewerkt heeft om voor voldoende inkomen te zorgen, voor zichzelf en zijn familie. Niemand ging met de gedachte naar het werk om zijn vaderland te versterken…
     Er zijn waarschijnlijk wel een paar mensen geweest die de samenhang zagen en door bepaalde economische en politieke beslissingen ervoor zorgden dat Nederland iets te betekenen had, maar ook dat is hoofdzakelijk uit winstbejag en niet uit patriottisme.
     Vind je van jezelf dat jij dat wel gedaan hebt, vraag ik me af waarom je dan in Thailand woont en je geld daar voor het grootste deel uitgeeft en niet in Nederland om het land groots te houden?

   • Willem zegt op

    Je slaat de spijker helemaal op de kop , en dan die fraude met eigen bezit in het land van herkomst wat opgegeven zou moeten worden en niet gebeurd die controle is te omslachtig en te moeilijk beweerd men maar 10.000 km verder op controleren kunnen ze wel . Durf haast te beweren dat niemand enig recht heeft waar de expat of farang mee samen woont op een uitkering of dergelijk maar kennelijk maken ze zich daar in dat Holland wel druk om maar niet om de fraudeurs.

    • Willem zegt op

     Ik reageer op Dick41 sorry

  • Harry Romijn zegt op

   OF een THB 800k als garantiesom storten
   Overigens vind ik het argument van “ziektekosten” veel steekhoudender. € 100 miljard voor 17,2 mln NL-ers (cijfers 2018) = € 5814 per hoofd per jaar, van baby tot stervende bejaarde..

 2. Alex Ouddiep zegt op

  Als eerste benadering is uw schatting bruikbaar.
  Ik kan zeker twee toevoegingen aanbrengen.
  1 Minderjarigen komen wel voor in de populatie Nederlanders, maar weinig onder de Nederlanders in Thailand.
  2 Talrijk zijn de Nederlanders die meer dan een half jaar in Thailand verblijven maar om zekere redenen in Nederland ingeschreven blijven.

 3. Ger-Korat zegt op

  Wat Canada, VS, Australie en Nieuw Zeeland betreft kan ik zo een verklaring geven voor de realtief grote aantal AOW-ers. In de jaren ’50 en ’60 was er een grote uittocht van Nederlanders op zoek naar een betere toekomst in deze landen. Daar de AOW-opbouw begon in 1956 lijkt het me dat velen aldaar met slechts een gering aantal jaren opbouw wonen en deze nu wordt uitbetaald. Dus het gaat in het overzicht over aantallen maar er staat niets over de hoogte ; zelfs 1 jaar in Nederland geeft al recht op een AOW-uitkering.

 4. chris zegt op

  Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat de populatie Nederlanders in Thailand naar leeftijd niet zo verdeeld is als de populatie Nederlanders in het vaderland. Er zijn hier ongetwijfeld relatief meer gepensioneerden die hier permanent wonen en dan laat ik de ‘overwinteraars’ nog maar buiten beschouwing.
  Die 8000 is dan ook aan de rijkelijk hoge kant, denk ik. Ik houd het op 5.000-6.000. Het aantal Nederlandse kinderen dat hier in Bangkok Nederlandse les krijgt is op de vingers van twee handen te tellen……….

  • Ger-Korat zegt op

   Lijkt mij dat de meeste Nederlanders buiten Bangkok wonen. En zelf ben ik vijftiger in Thailand met 2 jonge kinderen welke ook de Nederlandse nationaliteit hebben en buiten Bangkok wonen, kijk dan heb je al een beter beeld. Wat Nederlands les voor hen betreft volledig overbodig want Engels en Thais eerst. En daarna het liefst Japans en Chinees wat mij betreft. Dit zijn de talen welke je internationaal en ook in Thailand kunt gebruiken.

   • chris zegt op

    Is er nog zo iets als een relatie met Nederland als je er nooit gewoond hebt en de taal niet spreekt?
    Had een aantal jaren geleden een student in mijn klas die Thais was maar met zijn medestudenten niet goed in het Thais kon praten omdat hij zijn hele leven in de USA had gewoond. Schrijven en lezen van thais kon hij niet. Hij is op zijn 20-ste op Thai les gegaan.
    Waarom dan de Nederlandse nationaliteit? Wat is er Nederlands aan JOU (niet aan je vader)?

    En: ik weet niet of de meeste Nederlanders buiten Bangkok wonen? Gevoelsmatig zou ik zeggen dat de meeste gepensioneerden buiten Bangkok wonen en de jongere Nederlanders (die werken of studeren) veelal in de steden met name Bangkok wonen. Maar heb nooit cijfers gezien maar baseer dat op reactie van Nederlanders op het internet en de populatie leden van Nederlandse expat verenigingen. Op de foto’s zie je in Hua Hin en Pattaya bijna uitsluitend ouderen, in Bangkok gezinnen met kinderen en jongeren. Voor wat het waard is.

 5. RobHuaiRat zegt op

  Niet alle AOW-er worden gekontroleerd. Alleen degenen die als alleenstaand geregistreerd zijn. Er zijn ook mensen die getrouwd zijn en hier wonen en dus niet gekontroleerd hoeven te worden.

  • Lenthai zegt op

   is niet waar, ik ben getrouwd en wordt ook door de SVB gecontroleerd, twee keer al

  • Jeffrey zegt op

   u vergist zich in ieder geval moeten getrouwden aantonen dat men nog in leven is door een levensbewijs te laten legaliseren. Dus toch ook een vorm van controle.

   • RobHuaiRat zegt op

    Ik dacht dat het duidelijk was dat ik reageerde op Jacques opmerking over onrechtmatig samenwonen. Het lijkt mij weinig produktief om getrouwde mensen te gaan kontroleren of ze ten onrechte een alleenstaande uitkering hebben. Vanzelfsprekend moet elke AOW-er een in leven zijn verklaring laten legaliseren. Maar dat is een heel ander soort kontrole. Je moet jezelf melden bij je SSO kantoor. En ik vind dit een zeer logische kontrole die dient ter voorkoming van fraude en dus niet iets om van je stoel te vallen.

    • Toto zegt op

     Mijn Nederlandse vader is 3 jaar geleden overleden .
     Ik woon met mijn thaise moeder in Thailand
     en we krijgen nog altijd de AOW van mijn vader .
     Hoe dat gaat ?
     Mijn moeder werkt bij de SSO !
     Zo is het heel makkelijk om zo een formulier in te vullen .
     Nederland is doch een van de rijkste landen op de wereld .
     Dan kunnen ze wel de paar centen voor ons opbrengen .

     • John Chiang rai zegt op

      Toto@Mensen die het overdreven vinden dat de SVB hier en daar een controle doorvoerd kunnen zich voor zover jou verhaaltje de waarheid spreekt,o.a bedanken bij de criminele instelling van jou moeder,en jou hoogst afkeurende mening dat de Nederlandse staat zo rijk is dat ze best ten onrechte verder betalen kunnen.
      Tussen de regels door lees ik in jou reactie een trots,waar eigenlijk een diepe schaamte beter gepast zou hebben.

     • Francois Nang Lae zegt op

      Nou, echt iets om trots op te zijn. In ieder geval maak je meteen voor iedereen duidelijk waarom controles nodig zijn.

     • Ger-Korat zegt op

      Het wachten is nu dat de SVB op de hoogte wordt gesteld van misbruik door een SSO-werknemer of misschien leest men hier wel mee. Volgende stap zal wel zijn dat iedereen daarom in de toekomst naar de ambassade zal moeten dank zij een een corrupte SSO-medewerkster.

      • Chris van het dorpje zegt op

       Je kan ook een bewijs van leven van een Notaris krijgen voor 3000 baht .
       Dan hoef je ook niet naar de Ambassade .
       Of ieder Notaris wel eerlijk is en niet corrupt is een ander verhaal .

     • Johnny BG zegt op

      @Toto
      Als dit inderdaad het geval is dan is je reactie niet slim.
      Of het nu fraude in Nederland of Thailand betreft maakt niet zoveel uit als ze je moeder eruit kunnen filteren. Zowel de SVB als de SSO zijn door zo’n actie benadeeld en daar worden beide instanties niet blij van.

      Maar wees blij, je moeder en jij zijn niet de enigste in Thailand met zo’n naïeve mentaliteit.

     • Erik zegt op

      Ik heb mijn leesbril er bij gepakt en inderdaad, het bericht van die Toto is niet van 1 april….

      Ik geloof er ook geen jota van. Het levensbewijs moet door de persoon zelf ondertekend worden en EEN schriftdeskundige bij de SVB is genoeg om die fraude te achterhalen. En dan komt iemand kijken bij Toto en zijn ma en kan zijn ma wegens fraude de bak in en alles terugbetalen en de schande van de gemeenschap genieten…..

      Dus we laten ons wat op de mouw spelden……

      • Chris van het dorpje zegt op

       Nou Erik , denk je wel , dat een schrift deskundige al die formulieren bekijkt ?
       Hoeveel SSO heb je in Thailand en hoeveel vrouwen werken daar ?
       Met de naam Toto begin je niet veel ,
       wanneer die een pseudoniem gebreukt heeft en niet zijn echte roepnaam .
       Ook ik heb voeger de handtekening van mijn moeder voor school na gemaakt
       en niemand heeft het gemerkt !
       Dit verhaal laat gewon zien , dat controles van de SVB hele mal keen nut
       hebben in een land als Thailand waar de corruptie heerst .
       Ook een controleur kan je omkopen .
       Op het verhaal van Toto waar is – dat weet allen Toto !

  • l.lagemaat zegt op

   In mijn omgeving hebben getrouwde en samenwonende Nederlanders vorig jaar controle gehad door de SVB.
   Mijn Duitse vrienden vielen van hun stoel van verbazing toen ik hen over dit fenomeen vertelde

   • Barry zegt op

    Vijf jaar als alleenstaande met aow
    in pattaya gewoond op 3 verschillende
    adressen nog nooit iets van controle
    gehoord of gezien.
    Wel elk jaar bij sso het door svb
    gestuurde levensbewijs laten
    legaliseren en via internet weer
    terugsturen that’s it

 6. Erik zegt op

  In dit blog heeft einde 2016 een medewerker van de ambassade in Bangkok medegedeeld dat het aantal geregistreerde NL-ers in Thailand tussen 20 en 25 duizend mensen beloopt. En dat zijn niet de toeristen.

  Bij zo’n klein aantal AOW-ers betekent dat dus een groot aantal mensen onder de AOW leeftijd die pensioen hebben of rentenieren, plus de gedetacheerden bij overheid en bedrijfsleven, plus de mensen met werk- of studievergunning, en hun NL partner en/of kinderen.

  • Erik zegt op

   Hier staat het: https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/volgens-ambassade-25000-nederlanders-thailand/

   Het zijn er ongeveer 25.000……….

  • Misschien dat het aantal door de ambassade wat overdreven is om zo wat meer personele capaciteit te kunnen claimen bij BuZa in Den Haag?

   • Erik zegt op

    De ambassadeur heeft hier een maandelijks praatje dus waarom niet vragen?

  • Karel zegt op

   Tja,

   Met de overstroming van 2011 heeft de ambassade aan iedere Nederlander gevraagd om je online te laten registreren die in Thailand is, zodat men sneller mensen kan achterhalen.

   Vele zijn allang vertrokken, maar hebben zich niet afgemeld. Tja dan heb je veel, heel veel Nederlanders in Thailand.

 7. R. Touwen zegt op

  Ten eerste snap ik niets van de berekening van 8000 Nederlanders. En waarom zal ik u duiden. In Turkije zouden er dan 5 x 23.232 Nederlanders wonen. Ik denk het niet. Ik denk dat je per land koet gaan beoordelen wat voor soort Nederlanders er wonen. In Curacao zijn het nagenoeg alleen gepensioneerden die er wonen. En wat denkt u van 25.000 Nederlanders in Thailand. Te veel? Ik heb het voor het gemak even van deze site gehaald.
  https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/volgens-ambassade-25000-nederlanders-thailand/

 8. Christiaan zegt op

  Tussen 1607 AOW-ers in Thailand zitten ook circa honderd met de Thaise nationalileit, omdat die in Nederland gewoon en gewerkt hebben.

 9. tom bang zegt op

  Het totale aantal van de 15 landen bedraagt 290.549 en als je daar de 3 andere landen bij optelt kom je op 292.234. Dan zijn er nog een paar mensen in Laos en Birma die vanwege privacy niet genoemd mogen worden ??? Aantallen hebben toch niks met privacy te maken want als dat zo was mochten hier helemaal geen aantallen staan.
  Hoe kom ik hieraan, gewoon rekenmachine gebruiken dus aantal in artikel is al fout.
  Waar komt dat door, verkeerd door SVB doorgegeven ? Type foutje ?
  Als je de laatste tijd de berichten over de belastingdienst en het UWV gelezen hebt snap je natuurlijk wel dat er bij de overheid veel fout gaat, dus waarom bij deze cijfers niet ook.
  Misschien toch nog even navragen bij SVB hoe het nu precies zit met de aantallen ?

 10. Gringo zegt op

  @Tom Bang: de getallen, die jij noemt hebben dus betrekking op 15 + 3 landen.
  Heb jij enig idee hoeveel landen er zijn op de wereld en kun je je dan voorstellen, dat in al die andere landen ook AOW gerechtigden wonen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website