U leest het goed, we hebben het over meerdere koninginnen, om precies te zijn vier, die het Sultanaat Pattani meer dan 100 jaar lang regeerden vanaf 1584 tot aan 1699. Pattani, dat toen een gebied omvatte van meer dan de huidige Thaise provincies Pattani, Yala, en Narathiwat in het zuiden van Thailand, was in het midden van de 16de eeuw een welvarend sultanaat geregeerd door Sultan Mansur Shah. Het had een kleine handelshaven met een goede natuurlijke en beschutte haven.

Toen de sultan in 1572 stierf ontstond er door politieke onstuimigheden in de koninklijke familie een bloedige strijd over de opvolging. Alle mannelijke erfgenamen werden op de een of andere manier vermoord, waardoor Ratu Hijau, de eerste dochter van de sultan, de macht kreeg.

De vier koninginnen

De eerste koningin was dus Ratu Hijau (de groene koningin), die regeerde van 1584 tot 1616. Volgens kronieken van Europese handelslui en reizigers, die het islamitisch koninkrijk bezochten, werd zij bijgestaan door een groep van zeer bekwame ministers. In 1616 werd zij opgevolgd door haar zuster Ratu Biru (de blauwe koningin), die tot 1624 regeerde. Daarna ging de troon naar Ratu Ungu (de paarse koningin), de derde dochter van de sultan. Zij heerste van 1624 tot 1635. Ratu Ungu slaagde er toen in om de troon over te dragen aan haar dochter, Ratu Kuning (de gele koningin). Ratu Kuning was de laatste vrouwelijke heerser van Pattani, die van 1635 tot 1699 regeerde.

Welvaart

Gedurende meer dan honderd jaar, van 1584 tot 1699, werd Pattani dus geregeerd door vrouwen. In die tijd had Pattani zijn grootste welvaart bereikt in termen van maritieme handelsactiviteiten, vooral met Europa, Japan en de naburige Zuidoost-Aziatische koninkrijken. Handelsactiviteiten ontwikkelden zich voortdurend, met name tijdens de regeerperiode van de eerste twee koninginnen. Gedurende die periode is de economische toestand van alle lagen van de samenleving, ongeacht rijk en arm, sterk verbeterd. Volgens de kronieken genoten de boeren de grote voordelen van de irrigatieprojecten, die door de koninginnen werden begonnen en onder hun toezicht werden uitgevoerd.

Politiek

Uit historische verslagen is gebleken, dat de koninginnen zeer goed in staat waren hun politieke vaardigheden te bewijzen om de interne en regionale politieke zaken te beheersen. Ratu Hijau heeft bijvoorbeeld haar zus Ratu Ungu als bruid naar Sultan Abdul Ghafur Mohaidin, Shah of Pahang gestuurd. Ratu Ungu was ook de enige koningin die getrouwd was en een dochter, Ratu Kuning, kreeg. Ratu Hijau toonde met deze huwelijksovereenkomst haar goede kennis van de regionale politiek aan, omdat zij het belang van het verwerven van regionale relaties inzag om haar land meer welvaart te brengen. Dergelijke inzichtelijke diplomatieke maatregelen van de vier koninginnen hebben geleid tot de totstandbrenging van nauwe relaties met de Sultanaten van Pahang en Johor, evenals met andere sultanaten in de directe omgeving.

Ratu Kuning

Ratu Kuning, de laatste koningin van Pattani, heeft meer dan 50 jaar geregeerd en wordt wel als de belangrijkste koningin beschouwd. Tijdens haar regering heeft Ratu Kuning een aantal belangrijke ontwikkelingen geïnitieerd die uiteindelijk tot gevolg hadden, dat na een terugval Pattani weer een glorieuze tijd van internationale handel beleeft. Zij breidde de mond van Pattani rivier uit en liet de rivier uitbaggeren om grotere vrachtschepen in de haven te kunnen ontvangen.

Ratu Kuning had haar eigen inkomen door en weigerde voor haar persoonlijke uitgaven een toelage uit de koninklijke opbrengsten. Zij verdiende geld uit de verkoop van oogsten van haar landbouwgrond en wat zij zelf niet nodig had ging in de koninklijke kas.

Daarnaast heeft ze in 1641 een bezoek gebracht aan het koninkrijk Ayutthaya om vriendschappelijke relaties aan te knopen, waar zij werd verwelkomd door koning Prasat Thong. Als gevolg van haar bezoek slaagde ze erin om Pattani te vrijwaren van een interferentie van Siam.

Ten slotte

Zo vredelievend als de regeerperiode van de vier vrouwen hier beschreven wordt, is het allemaal niet geweest. Talrijke couppogingen vonden plaats, die steeds in het voordeel van de koninginnen uitvielen. Geen enkele dader van een poging de regering omver te werpen heeft het kunnen navertellen.

Het liefdesleven van koningin Ungu was ook onstuimig. De huwelijken in die tijd hadden natuurlijk niets met liefde te maken, het waren alle verstandshuwelijken om wederzijdse nationale belangen te koppelen. Een uitgebreid verslag hierover kunt u lezen op www.geocities.ws/prawat_patani/queenspatani.htm

Bron: korte historie van Sara Hasliza op de website Historia Factory

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website