Kokosnoten spelen een belangrijke rol in de Thaise cultuur, economie en keuken. Dit artikel gaat in op de geschiedenis, het ontstaan, de achtergrond en de functie van kokosnoten in Thailand. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan gerechten en drankjes die gemaakt worden van kokosnoot en kokosnootwater.

Geschiedenis en ontstaan

Kokosnoten zijn niet inheems in Thailand, maar zijn geïntroduceerd door handelaren uit India en Sri Lanka in de 12e eeuw. Sindsdien zijn kokospalmen wijdverspreid in het land en spelen ze een belangrijke rol in de economie. Kokosolie was vroeger de belangrijkste export van Thailand, maar inmiddels is de export van vers fruit en kokosnootproducten zoals kokosmelk, kokoswater en kokosvlees ook belangrijk geworden.

Waar worden kokosnoten verbouwd?

Kokosnoten worden in heel Thailand verbouwd, maar er zijn enkele gebieden die bekend staan ​​om hun kokosproductie. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste regio’s waar kokosnoten worden verbouwd:

 1. Koh Samui: Dit eiland in de Golf van Thailand staat bekend om zijn kokospalmen en kokosproducten, zoals kokosolie en kokosnootsuiker.
 2. Chumphon: Deze provincie in het zuiden van Thailand heeft veel kokospalmen en is een belangrijk gebied voor de productie van kokosnootproducten zoals kokosmelk en kokoswater.
 3. Phuket: Dit populaire toeristengebied in het zuiden van Thailand heeft veel kokospalmen.
 4. Krabi: Deze provincie in het zuiden van Thailand heeft veel kokospalmen en is een belangrijke producent van kokosnootproducten.
 5. Surat Thani: Deze provincie in het zuiden van Thailand is een belangrijke producent van kokosnootproducten, zoals kokosolie en kokosmelk.

Over het algemeen worden kokosnoten in Thailand verbouwd in de kustgebieden en de zuidelijke provincies van het land, waar het klimaat warm en vochtig is en de bodem vruchtbaar genoeg is voor de teelt van kokospalmen. Kokosnootproducten zijn een belangrijke industrie in Thailand en de export ervan is van groot economisch belang voor het land.

Achtergrond en functie

Kokosnoten hebben een belangrijke functie in de Thaise keuken. Kokosmelk wordt vaak gebruikt in curry’s en soepen, terwijl kokosvlees vaak wordt gebruikt in desserts. Kokosnootwater is een verfrissende drank die vaak wordt gedronken om te hydrateren en om de dorst te lessen, vooral in warme en vochtige klimaten. Kokosolie wordt gebruikt voor koken, bakken en als natuurlijke verzorgingsproducten voor de huid en het haar.

Naast de culinaire en verzorgende functie van kokosnoten hebben ze ook een belangrijke rol in de traditionele Thaise geneeskunde. Kokosnootwater wordt vaak gebruikt als diureticum en laxerend middel en kan helpen bij de behandeling van spijsverteringsproblemen. Kokosolie wordt gebruikt om wonden te genezen en huidaandoeningen te behandelen.

Wat hebben kokospalmen nodig om te kunnen groeien?

Als je geïnteresseerd bent in het kweken van kokospalmen, is het belangrijk om te weten welke omgevingsfactoren deze palmen nodig hebben om te gedijen en gezonde kokosnoten te produceren. Een warm klimaat is essentieel voor deze bomen, omdat ze het beste groeien bij temperaturen tussen 20 en 32 graden Celsius. Houd er rekening mee dat kokospalmen niet kunnen overleven in koude klimaten met temperaturen onder de 10 graden Celsius.

Daarnaast hebben kokospalmen een voedzame bodem nodig met een pH-waarde tussen 5,0 en 8,0. Het is aan te raden om ze te planten in zandige, goed doorlatende grond met een goede vochtretentiecapaciteit, omdat ze daar het best gedijen. Zorg ervoor dat de bodem goed wordt onderhouden en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de kokospalmen.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is dat kokospalmen regelmatig water nodig hebben, vooral tijdens de eerste drie jaar van hun leven. Na de eerste drie jaar kunnen kokospalmen drogere periodes overleven, maar hebben ze nog steeds voldoende water nodig om te kunnen groeien en vrucht te dragen. Zorg er dus voor dat er voldoende water beschikbaar is voor de palmen.

Zonlicht is ook een belangrijke factor voor de groei van kokospalmen. Ze hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Als je van plan bent om kokospalmen te kweken, kies dan een locatie waar ze veel zonlicht krijgen.

Tot slot is het goed om te weten dat kokospalmen bestand zijn tegen wind en vaak het best groeien in gebieden met matige wind. Dit kan helpen bij het verspreiden van pollen voor bestuiving en het verminderen van de opbouw van schadelijke insecten.

Als je deze voorwaarden in acht neemt, kunnen kokospalmen goed gedijen en zorgen voor een goede oogst van kokosnoten. Bovendien kunnen deze palmen gedurende tientallen jaren vrucht blijven dragen, wat bijdraagt aan de economische en sociale ontwikkeling van kokosnootproducerende landen.

Betekenis van de kokosnoot voor de Thaise economie en werkgelegenheid

Als je geïnteresseerd bent in de economische impact van kokosnoten in Thailand, zijn er enkele feiten en cijfers die de moeite waard zijn om te weten. Kokosnoten spelen een belangrijke rol in de Thaise economie en bieden werkgelegenheid aan duizenden mensen in het land.

Kokosnoten en kokosnootproducten zijn een belangrijk exportproduct voor Thailand. In 2020 bedroeg de export van kokosnoten en kokosproducten ongeveer 890 miljoen USD. Dit zorgt voor een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

De kokosnootindustrie biedt werkgelegenheid aan meer dan 2 miljoen mensen in Thailand, voornamelijk in de landbouwsector. Dit omvat de teelt van kokospalmen, de productie van kokosnootproducten en de export van kokosnoten. Dit draagt bij aan de economische groei en ontwikkeling van Thailand.

Thailand is een van de grootste producenten van kokosnoten ter wereld, met een jaarlijkse productie van ongeveer 2 miljard kokosnoten. Dit biedt mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de kokosnootindustrie en versterkt de positie van Thailand op de internationale markt.

Kokosolie is een belangrijk product dat wordt geproduceerd uit kokosnoten en Thailand is de op één na grootste producent van kokosolie ter wereld, na Indonesië. Daarnaast worden ook andere kokosnootproducten geproduceerd in Thailand, zoals kokosmelk, kokosvlees, kokosnootsuiker en kokosnootwater. Dit zorgt voor een divers aanbod van producten die op de internationale markt kunnen worden verkocht.

De kokosnootindustrie draagt ​​dus bij aan de economische ontwikkeling van Thailand en biedt werkgelegenheid aan duizenden boeren en werknemers in de productiesector. Daarnaast biedt de kokosnoot belangrijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen voor de bevolking van Thailand en de rest van de wereld.

Gerechten en drankjes met kokosnoot of kokosnootwater

Kokosmelk is een belangrijk ingrediënt in veel Thaise curry’s en soepen, zoals Tom Kha Kai (kippensoep met kokosmelk) en Massaman Curry. Kokosvlees wordt vaak gebruikt in desserts, zoals Khao Niew Mamuang (mango met kleefrijst en kokosmelk). Kokosnootwater wordt vaak gedronken als verfrissende drank of gebruikt in smoothies en cocktails. Een bekend gerecht met kokosnootwater is Som Tam (papaja salade) waarbij kokosnootwater wordt gebruikt als dressing.

Zijn kokosnoten en/of kokoswater gezond?

Ja, kokosnoten en kokoswater worden beschouwd als gezond vanwege hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Kokoswater, het heldere vloeibare deel dat in de kokosnoot zit, bevat weinig calorieën en is rijk aan elektrolyten zoals kalium, magnesium en natrium, wat het een effectieve manier maakt om het lichaam te hydrateren en te herstellen na het sporten. Kokoswater bevat ook natuurlijke suikers en vitamines zoals vitamine C en B-complex.

Kokosnootvlees bevat veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en micronutriënten zoals vitamine C, kalium, ijzer en koper. Kokosnootolie, dat wordt geproduceerd uit het gedroogde vlees van de kokosnoot, bevat gezonde vetten en wordt soms gebruikt als vervanging voor andere oliën in het koken en bakken.

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen geassocieerd met kokosnoten en kokoswater, zoals:

 • Hydratatie: Kokoswater is een effectieve manier om het lichaam te hydrateren en elektrolyten aan te vullen na het sporten of tijdens warme en vochtige klimaten.
 • Verbeterde spijsvertering: Kokosvlees en kokosolie bevatten vezels die de spijsvertering kunnen verbeteren en de groei van gezonde darmbacteriën kunnen bevorderen.
 • Verbeterde hartgezondheid: De gezonde vetten in kokosnoten kunnen de bloedlipideniveaus verbeteren en de risicofactoren voor hartziekten verminderen.
 • Verlaagde bloedsuikerspiegel: Kokosvlees en kokosolie bevatten middellange keten vetzuren die de bloedsuikerspiegel kunnen stabiliseren en helpen bij de behandeling van diabetes.

Hoewel kokosnoten en kokoswater gezond zijn, moeten ze in redelijke hoeveelheden worden geconsumeerd vanwege hun hoge caloriegehalte. Overmatige consumptie kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Conclusie

Kokosnoten zijn een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur en keuken. Ze worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, drankjes en verzorgingsproducten en hebben ook een belangrijke rol in de traditionele Thaise geneeskunde. De geschiedenis en functie van kokosnoten in Thailand tonen de veelzijdigheid en waarde van deze tropische vrucht.

3 reacties op “Kokosnoten in Thailand, alles wat je wilt weten of nog niet wist”

 1. Ivan Desender zegt op

  Interessant artikel, maar ik weet nog altijd niet hoe men kokosmelk verkrijgt. Het vloeibare gedeelte van de kokos is toch kokoswater …?

  • Hans Pronk zegt op

   Kokosvlees en melk blenden en daarna de pulp verwijderen met een filter.

  • RonnyLatYa zegt op

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosmelk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website