Toeristen en minder ervaren Thailandgangers, bij deze een handige tip: neem niet teveel kleding mee naar Thailand. Het is absoluut niet noodzakelijk:

 • Ieder hotel/guesthouse heeft een Laundry service.
 • Op iedere straathoek zit een wasserij oftewel een Laundry.

Gezien de vochtige warmte in Thailand zul je veel transpireren. Het is normaal om je wat vaker te douchen en je kleren te verschonen. Thai vinden overigens persoonlijke hygiëne en schone kleren erg belangrijk.

Na een aantal dagen zul je al behoorlijk wat wasgoed hebben. Je kunt er voor kiezen dat zelf uit te gaan wassen, maar je hebt tenslotte vakantie, dus waarschijnlijk wel wat beters te doen.

Wasservice Hotel of Guesthouse

Vrijwel alle hotels en pensions bieden een wasservice aan. Het voordeel is dat je er niet mee hoeft te slepen. Wanneer je het ’s ochtends inlevert heb je het meestal ’s avonds of de volgende ochtend netjes gewassen en gestreken terug. Het nadeel is dat deze optie twee keer zo duur is dan je hotel uitlopen en het bij een lokale laundry service inleveren.

Lokale Laundry

Het is verbazingwekkend hoeveel wasserijen je in de toeristenplaatsen tegenkomt. Soms wel vier of vijf in één straat. Deze kleine wasserijen zijn spotgoedkoop. Bij sommigen betaal je per kledingstuk, bijvoorbeeld 40 baht voor een T-shirt. Een andere veel gebruikte methode is het wegen van je wasgoed. Dit is meestal nog goedkoper Je betaalt dan per kilo. De prijzen variëren, het begint vanaf 60 baht per kilo. Het duurt 24 – 48 uur voordat je alles fris gewassen terugkrijgt.

Wasgoed laten strijken

Het is verstandig om even te vragen of de prijs inclusief strijken is. In sommige gevallen moet je daar apart voor betalen.

Thailandblog tips:

 • De laundry service van je hotel is gemakkelijk maar twee keer zo duur.
 • Vraag altijd of de prijs in- of exclusief strijken is.
 • Spreek af wanneer je jouw wasgoed op kunt halen. Heb je haast vraag dan of het tegen extra betaling sneller kan.
 • Laat voordat je naar Nederland gaat al je wasgoed wassen en strijken. Het kost bijna niets en het scheelt je een hoop werk als je weer terug bent.

27 reacties op “Thailand tip: laundry service, handig en goedkoop”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Sinds kort in het bezit van een wasmachine,niet zo’n Thaise bovenlader zonder verwarmingselement maar een voorlader.
  Kon het niet meer aanzien hoe mijn vrindin zat te tobben met een paar teiltjes waar ze de hele was in deet.
  Ze wou absoluut niet dat het naar de wasserij ging,roestvlekken enz enz.
  Wat ik ze nooit aan der verstand heb kunnen brengen is dat je met heet water een beter resultaat hebt dan met koud water,en het doodt ook de enge beestjes die er in zitten.
  Ik moet wel zeggen dat het altijd brandschoon was,ondanks dat ze het met koud water deed.
  Of ze in de Thaise laundry wassen met heet water weet ik niet,ik denk het niet ,vanwege de stroomkosten.
  Bij mij is het ieder geval opgelost,handel der in,knop op 60 of 40 graden,en wassen en cetrufigeren.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Ideaal vind ik dat, ik heb nooit echt veel bij me, maar we verzamelen dan gewoon in een was zak, en dan hoppekee, een kg of 6 even naar zo’n dingetje. Het komt altijd weer prachtig terug en het kost bijna niks.
  Ik zou ze niet een Armani geven of zo, maar wie loopt daar nou in als je daar bent? 🙂

  • Fred CNX zegt op

   Ik ook;-), geen namaak van hier maar gewoon in Nederland gekocht.
   Ik heb een keer mijn kleren door een buurvrouw laten wassen, met een onnavolgbare ijver schuurde ze de kledingstukken tegen elkaar alsof haar leven er vanaf hing. Zo verdwenen automatisch de vlekken en op dezelfde plek verschenen gaten, dan nog even in de koudwater wasmachine en in de zon drogen om ze daarna nooit meer aan te trekken.
   Ik was en strijk mijn kleren zelf wel, wassen gewoon in een warmwaterwasmachine die we in Nederland allemaal gebruiken en het komt er altijd weer perfect uit.

 3. marijke zegt op

  Ook ik laat altijd onze kleding buiten het hotel wassen altijd keurig gestreken.Alleen het ondergoed en de sokken van mijn man doe ik zelf.Weet eigenlijk niet waarom maar doe eigenlijk alleen de boven kleding in de laundry.Inderdaad meesstal per kilo.

  • patrick zegt op

   duur ondergoed zou ik ook zelf doen

  • henry zegt op

   De meeste Thaise wasserijen aanvaarden geen ondergoed

   • Nicky zegt op

    wat is dat nu weer voor onzin? als wij op vakantie zijn in Thailand, laat ik altijd mijn was doen bij een laundry. en ik ga echt mijn ondergoed niet met de hand doen. En mijn laundry opsparen van 2 weken doe ik ook niet. Thuis in Chiang mai hebben we gewoon een voorlader.

 4. Donna zegt op

  Ik heb tijdens het backpacken en reizen regelmatig mijn was ingeleverd bij een Thaise wasserette, maar T-shirts e.d. krijg je inderdaad niet altijd in dezelfde staat terug. 😉

  Omdat ik meestal T-shirts met de een of andere opdruk draag, doe ik nu uiteindelijk liever zelf de was (handwas). Liever iets meer moeite doen dan dat de halve opdruk ineens weggevaagd is. Spullen die minder belangrijk + wat groter/zwaarder zijn lever ik wel soms in (handdoeken e.d.). Over het algemeen een prettig systeem. 🙂

 5. andre zegt op

  In Khon Kaen,soi 99 kostte 1 tas wasgoed 30 Bht. en 2 tassen 50 Bht. voor twaalf uur brengen en om 4 uur was het gewassen,gedroogd,gestreken en opgevouwen

 6. Fransamsterdam zegt op

  Ga zelf altijd naar de Laundry pal tegenover Dynasty Inn Hotel in Soi 13, Pattaya.
  Desgewenst roep ik vanaf mijn balkon het meisje van de wasserij en laat ik het pakketje naar beneden vallen.
  Net weer een stapeltje T-shirts ฿ 15, korte broeken ฿ 15, en onderbroeken ฿ 10, opgehaald.
  T-shirts zijn die met de Thaise gekleurde prints, die blijven aardig lang goed, ik zie na een keer of 5 wassen nog geen verschil, en als ze niet mooi meer zijn als ik naar huis ga haal ik voor ฿ 150 per stuk een paar nieuwe (XXL).
  (Onder)broeken zijn van Mike Shopping Mall, hoef ik alleen weg te gooien als ik aangekomen ben.

 7. Christina zegt op

  In Chiang Mai bij Mr.K. Laten we altijd de was doen ben er nog niet achter wat voor zeep ze gebruiken.
  Maar de was ruikt heerlijk. Gingen daar weg in januari j.l. Pakte net een katoenen blouse en die geur zit er nog steeds aan. Mr.K. zijn shop zit tegenover het Mae Ping hotel. Hij heeft er nu ook een reisburo bij uitstekend en niet duur. Wij zelf kennen hem en zijn vrouw al jaren. Vroeger was zij bekend om haar soep.
  Nu doet ze het wat rustiger aan.

 8. Peter V. zegt op

  In Phuket betaalden we vorig jaar 40 THB per kilo.
  Blijkbaar is het goedkoper geworden.
  In het appartement dat we nu huren hebben we een ‘eigen’ wasmachine.
  Volgens mij zitten we echter nog steeds aan de 40 THB per kilo, zoveel wasmiddel en verzachter gaat erbij 🙂

 9. Fransamsterdam zegt op

  Meer uit curiositeit dan als tip wil ik nog wel toevoegen dat ik sporadisch ook wel wasmachines ben tegengekomen die als extra bron van inkomsten van een winkeltje in het-doet-er-niet-toe-wat gewoon op de stoep/straat staan. Dat zijn niet zomaar wasmachines, maar met recht wasautomaten, want je moet er muntjes ingooien.

 10. sjeng zegt op

  Inderdaad kost bijna niks altijd netjes schoon, perfect. Het meest verbazend blijft mijn vrouw ( maar ik ook ) hoe de dames een stringetje wat op zich al bijna niets is weten op te rollen tot mini bolletjes….De eerste keer dacht ze dat alles gerip was…tot van die hele kleinen bolletjes tegenkwam. Echt geweldig

 11. Cornelis zegt op

  Wasserijen voldoende, maar stomerijen – dry cleaning – ben ik in het wild nog niet tegengekomen. Die ene keer dat ik eeen bordje zag met ‘laundry and dry cleaning’ bleek dat td betekenen dat ze ook een wasdroger hadden…….

  • Nicky zegt op

   In Bangkok woonde wij voorheen aan de Ramkamhaeng en daar had je dry cleaning. Moet wel zeggen dat dit een redelijk rijke buurt was waar veel buitenlanders woonden

 12. henry zegt op

  In Bangkok vind je honderden zoniet duizenden dry clean zaken. Meestal ketens, waarvan sommigen zeer gereputeerde. Losse naden, knopen e.d., worden allemaal automatisch hersteld. Thaise dry cleaners zijn gewoon top, en van veel betere kwaliteit en service dan ik in mijn afkomstland gewend was.

  Nu die kleine wassalons gebruiken topladers met koud water. Na enkele wasbeurten krijg je grauwsluier, vooral bij witte was.

 13. john zegt op

  In vele Pattaya zijstraatjes kan je uw was binnen brengen tegen 500 Bath per 80 stuks, ongeacht lange broek, korte broek, t-shirt, hemd of ondergoed, en altijd netjes gestreken en opgeplooid in plastiek zak weer terug, ik doe er ongeveer zo twee maand over vooraleer mijn 80 stuks weer gewassen moeten worden.
  Deze 80 stuks moeten ook niet in 1 keer binnen gebracht worden, maar kan verdeeld worden over; bv. 4 keer 20 stuks.Geweldig vind ik het.
  John

 14. rudy zegt op

  40 bath voor een T-shirt??? Is dat soms een 5 sterren laundry, en krijg je er ook een luxe-ontbijt bij?

  Hier in onze soi in Pattaya betalen we nooit meer dan 200 bath voor een overvolle wasmand.

 15. Mister BP zegt op

  Elke zomer laten we onze kleding wassen tijdens de vakantie, behalve waar we veel waarde aan hechten. Onze ervaring is dat het ook wel eens fout gaat en bv dat men met de strijkbout te lang op 1 plek heeft gezeten! Ook lukt het niet altijd alles droog terug te krijgen maar dat is een minder belangrijk punt.

 16. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie,

  Het wassen per kilo is inderdaad het beste en goedkoop.
  Wij doen dit ook buiten het hotel.

  Het per kilo wassen wordt erg zorgvuldig bekeken als u het binnen brengt.
  Hierna zal de deze persoon meteen vragen wat gestreken moet worden en
  wat niet.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  I

 17. Diederick zegt op

  Ideaal die Laundry services. Kleding ruikt heerlijk en is goed schoon. Broeken waar een knoop o.i.d bij ontbreekt maken ze voor een habbekrats.

  Twee dagen voor vertrek altijd de laatste grote berg kleding brengen, en bij thuiskomst kan alles gelijk netjes de kledingkast in. Ideaal!

 18. petra zegt op

  heb nu al jaren eigen wasmachine . In de tijd dat we met klein kind rondreisden en afhankelijk waren van laundry s is dat de goedkoopste vaak wassen met koud water zonder wasmiddel.
  de was is nooit echt schoon en ruikt echt niet fris. Dan misschien beter de iets duurdere hotelservice.

 19. Thailander zegt op

  Ik laat mijn was altijd doen voordat ik terug vlieg.
  Krijg het terug in een plastic zak, kan zo de koffer in en thuis in de kast.

  Super easy en nooit een probleem gehad.

 20. Fredie zegt op

  ik breng ook altijd mijn was naar een laundryzaak buiten het hotel meestal 40 of 50 bath de kilo nooit geen problemen gehad altijd alles netjes gestreken en opgevouwen maakt niks uit in welke streek en ik ben van zuid tot noord op heel veel plaatsen geweest

  • Cees Horsten zegt op

   Inderdaad nooit geen probleem .Ik heb mijn was al vele malen altijd ergens lokaal weggebracht en alles komt prima gestreken terug. Trouwens zelf wassen , tuis wel maar daar heb ik vakantie.

 21. Ruud zegt op

  Inderdaad goed en goedkoop als je in Thailand op vakantie bent. Maar als je in Thailand woont en je telt de maandelijkse was kosten met strijk service op gaat toch flink op lopen. Als je vervolgens weet dat de kosten van het wassen en strijken van een T shirt tussen de 20 THB en 40 THB kost en een nieuw T Shirt 100 THB kost is het eigenlijk naar mijn mening te duur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website