Wie al langer in Thailand woont of er vaker komt, zal ongetwijfeld de verschillen in prijzen in de ziekenhuizen opvallen. Ook is dit vaak een onderwerp van gesprek. Van overheidswege wordt daar nu onderzoek naar gedaan en de uitkomsten zijn opmerkelijk.

Er bestaan grofweg drie soorten ziekenhuizen met daaraan gekoppeld een “prijsplaatje”.

 1. De staatsziekenhuizen.
 2. De privéziekenhuizen.
 3. En de zogenaamde 5-sterrenziekenhuizen.

Deze drie categorieën hanteren hun eigen prijzen. Er zal nu onderzocht worden of deze zeer grote prijsverschillen wel toelaatbaar zijn en wat dit voor eventuele consequenties zal hebben voor de toekomst.

Het verwijderen van bijvoorbeeld een blindedarm kost in een privé ziekenhuis tussen de 50.000 en 200.000 Baht, terwijl deze operatie in een staatsziekenhuis nog geen 17.000 Baht bedraagt.

De behandeling van hartinfarcten bedroegen in de privéziekenhuizen tussen de 165.000 en 422.000 Baht, die in de staatsziekenhuizen tot hoogstens 159.000 Baht om maar te zwijgen van de 5-sterrenziekenhuizen met een prijsplaatje tot 1,15 miljoen Baht.

Een grauwe staar behandeling kostte respectievelijk 30.000 Baht, 85.000 Baht en kon bij het 5-sterrenziekenhuis oplopen tot 656.000 Baht. Daarnaast werden knieoperaties en griepbehandelingen onderzocht en ook daar weer grote verschillen.

Het onderzoek naar deze prijsverschillen liep tussen 2009 en 2014, waarbij opgemerkt dient te worden dat in de privéziekenhuizen de prijzen in die periode ruim drie keer zo hoog stegen en de prijzen in de staatsziekenhuizen met vier procent zakten!

Dat er op dit gebied nog veel te verbeteren valt, moge duidelijk zijn. In zowel de privé ziekenhuizen als in de staatsziekenhuizen werken soms dezelfde specialisten. Dat er bij de staatsziekenhuizen daardoor langere wachttijden ontstaan, is hier mede een van de oorzaken van.

Door de 30 Baht regeling lijden de staatsziekenhuizen verliezen. In de staatsziekenhuizen liggen de patiënten met veel mensen op één zaal, vaak omringd door een aantal familieleden, wat de uiteindelijke hygiëne niet erg bevordert. Ook hier valt nog veel te verbeteren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Grote prijsverschillen bij ziekenhuizen in Thailand”

 1. patrick zegt op

  Het is er in de staatsziekenhuizen duidelijk aan te zien dat ze verlies lijden en als ze dan horen dat je verzekerd bent, hebben ze absoluut geen haast om in te grijpen. Mijn stiefdochter had anderhalve week geleden een ongeval met haar motorfiets. Ze was gewond aan haar knie en in hhet lokale ziekenhuis wees een X-ray uit dat ze beter in een ziekenhuis in Korat behandeld werd. Dit was vlak voor het lange weekend ter gelegenheid van koningsdag. Toen ik 5 dagen later in Thailand aan kwam’ had ze nog steeds geen dokter gezien en hiernaar gevraagd zei de ene verpleegster dat de “grote dokter” dat weekend niet werkte en een half uur later klonk het dat de dokter afgaande op de foto nog even de kat uit de boom wilde kijken. Ondertussen lag mijn lieve dochtertje daar zielig alleen tussen een hoop oude vrouwen op zo’n 80 km. vah huis. Ik liet dan ook weten dat ik de volgende dag voor overbrenging naar een privaat ziekenhuis zou informeren. Toen we naar huis vertrokken waren werd dochterlief verontwaardigd aan de tand gevoeld waarom wij een ander ziekenhuis wilden nemen. De volgende ochtend kreeg mijn vrouw een vroeg telefoontje dat de dochter het ziekenhuis mocht verlaten. Kostprijs voor de behandeling (?) net geen 9000 baht. Veel geld als je het ziekenhuis gezien hebt. Hygiëne nul, het eten was echt niet te vreten en het enige wat netjes was, waren de verpleegsters. Het was dan ook heel zuur kijken naar de pracht en inspanningen die op televisie getoond werden in het kader van “Bike for dad” de volgende dag. Ik heb dus de 2 gezichten van Thailand gezien in goed 48 uur.

  • patrick zegt op

   P.S. het was wel grappig te zien dat de verpleegsters in deze omgeving werkten met steriel gaas en dito tangetjes en met het doekje voor de mond. Dat zal eerder gebruikt zijn voor eigen bescherming dan voor de bescherming van de patiënt.

 2. Eddy zegt op

  Sorry maar uw prijsinfo is niet correct. Ik ben zojuist behandeld geweest voor een grauwe staar. (Cataract) bij een 5-sterrenziekenhuis in Bangkok. De prijs was niet zoals vermeld 656.000 Baht maar 80,000 THB !!! Had ook tevoren prijs aangevraagd in een 5-sterrenziekenhuis in Pattaya en prijs was ook 80,000 THB.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Eddy,

   Het onderzoek liep tot 2014. Hopelijk hebben als gevolg daarvan of onder politieke ? druk er prijscorrecties plaats gevonden. Ik refereer alleen naar het gehouden onderzoek en geef geen prijsinfo weer anno december 2015. ( Een grauwe staar behandeling kon oplopen tot …….)

   vr.gr.,
   Lodewijk

 3. Hans en Nisa zegt op

  Onze ervaring met het Hua Hin hospital kan ik alleen maar de kwalificatie PRIMA geven, ” nooit gedacht ” maar wel zo ervaren.
  1e ervaring
  Ik zelf als farang wilde een aantal medische tests ondergaan, melde mij bij een speciaal kantoortje ” voor farangs ” moest aangeven waar ik opgetest wilde worden. Na wat formulieren werk en het betalen van 200 Bath werd ik begeleid door een verpleegster met voorrang op alle wachtenden én daar waren er velen, direct geholpen, bloed afnemen etc. Een uur later stond ik weer buiten met een voor mij goede uitslag van de testen, prima ervaring dus, kost wel 200 Bath maar dat was het voor mij meer dan waard.
  2e ervaring
  De bevalling via een keizersnede van mijn vrouw. Omdat mijn Thaise vrouw nog ingeschreven stond in een in het noorden gelegen dorp kon ze niet op voor de 30 Bath regeling waarvoor ze anders geholpen zou zijn. Nu onderging ze toch de keizersnede, heeft vier dagen op een grote privé-kamer op de 8e etage gelegen. Ook hier met regelmatig controle van de chirurg die de keizersnede had uitgevoerd, prima verpleging. Eten en drinken is in overvloed te verkrijgen op de begane grond bij allerlei stalletjes en bij de bekende 7/11.
  De vijfde dag mochten we met onze dochter het ziekenhuis verlaten, de rekening all-in ……… 17.000 Bath.
  Het behoeft geen betoog dat wij zeer tevreden zijn over dit staatsziekenhuis. Nog ten overvloede gelet op de zeer grote aantallen zwangere dames die daar dag in dag uit het ziekenhuis bezoeken denk ik dat de ervaring van de behandelend artsen en verpleegkundigen, vele malen groter is dan de paar bevallingen die in de ” gerenommeerde hospitals zoals het Bangkok ” plaats vinden.

 4. Henk zegt op

  Bijna 3 jaar gelden werd er bij de huisdokter een foto gemaakt van mijn heup waaruit bleek dat deze hoognodig aan vervanging toe was.
  Op advies naar een chirurg gegaan die naast zijn werk in het ziekenhuis ook een praktijk aan huis had .
  Dit was op een woensdagavond na 5 uur en na de fotos bekeken te hebben vertelde hij me dat ik 2 keuzes had wat betreft het ziekenhuis het 1e was het staatsziekenhuis en de kosten waren ongeveer 100000 Baht (privekamer 1200 Baht per dag extra ) en de 2e optie was een priveziekenhuis en daar kwam het op ongeveer 250000 Baht In beide ziekenhuizen was hij de chirurg voor knie en heupoperaties ..Op donderdag moest ik naar het staatziekenhuis voor de controles en savonds werd mij verteld dat ik maandagmorgen opgenomen werd en op dinsdagmorgen geopereerd zou worden.Door een misverstand met de bloedgroep werd dit een paar weken uitgesteld en zodoende had ik nog mooi even de tijd om te informeren bij het Bangkok-Pattaya ziekenhuis ,daar werd mijn heupoperatie geschat op ruim 500000 Baht als er tenminste geen complicaties bijkwamen.
  Ik heb mijn nieuwe heup in het staatsziekenhuis laten plaatsen en heb de 4 dagen een privekamer gehad en kwam niet aan de 100000 Baht bij de afrekening .,Superaardig personeel en een perfecte kamer met alles erop en eraan.
  Och ja wat heet prijsverschil ???

 5. Van Aken Rene zegt op

  Verleden jaar na een hartattak opgenomen in pattaya Bangkok hospitaal.
  Twee stenten gestoken.
  Prima verzorging en behandeling.
  De specialist in Belgie beweerde dat zij het niet beter zouden kunnen.
  Prijskaartje was navenant 1miljoen bath.
  7tot 8 maal duurder dan in Belgie.

  • Khao noi zegt op

   Twee stents plaatsen is rond de 600.000 baht, niet 1 miljoen (dan moet er meer aan de hand geweest zijn). Groot gedeelte van de kosten is het materiaal, hetgeen in Belgie niet goedkoper is. En verwisselt u uw eigen bijdrage in Belgie niet met wat de commerciele kosten zijn in Belgie. De factor 7 tot 8 maal duurder is daarmee, zachtjes uitgedrukt, volstrekt onjuist.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Probeer in Belgie ook eens zonder ziekenkas of hospitalisatieverzekering en vergelijk de kosten dan eens…

 6. Jan zegt op

  Gewoon maar een voorbeeld, maar wel echt gebeurd: Bangkok hospital Pattaya. Constateren van een voorhoofdholte ontsteking . Bent u goed verzekerd ? U kunt de medicijnen naast de betaalbare ophalen.
  Bleken ze 5 verschillende medicijnen mee te geven, inclusief 6 flessen met een soort steriel water om te spoelen. Kosten: ongeveer € 250,00. Conclusie: gewoon oplichters.

 7. Willem zegt op

  Wij waren in Hua Hin met thaise vrienden. Onze dochter stapte op het strand in een aantal scherpe schelpen en haar voet aan de onderzijde leek gehakt. Aldaar naar het ziekenhuis. 2 verpleegsters 2 artsen.
  Kind geweldig geholpen. Na 2 uur waren we klaar. We kregen een grote tas met verband materiaal en antibiotica mee. Omgerekend waren we 65 euro kwijt. Echt een super ervaring. en voor een belachelijk lage prijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website