In de Thaise media werd recent enthousiast medegedeeld, dat het goed denkbaar is, dat de eerste Olympische gouden medaille paaldansen in Pattaya terecht komt. De Internationale Paaldans Sport Federatie (IPSF) liet namelijk weten, dat het paaldansen de “waarnemersstatus” is toegekend door de Internationale Sportfederatie, wat betekent dat het voorlopig als een sport wordt erkend.

Als u nog steeds denkt, dat het paaldansen uitsluitend door strippers in a go go bars wordt beoefend, dan vertel ik u, dat het paaldansen inmiddels is uitgegroeid naar een wereldwijd beoefende sport. In meerdere disciplines worden er nationale en internationale toernooien georganiseerd met als jaarlijks hoogtepunt het Wereldkampioenschap.

Paaldansen in Thailand

Thailand zou inderdaad de bakermat van het paaldansen kunnen zijn geweest. Schaars geklede jongedames, die in a go go bars de strijd aangaan met een verschroomde paal in een poging het aanwezige publiek te vermaken en op die manier te worden uitgenodigd door een gast voor een praatje en een drankje. In de meeste gevallen stelt het niet veel voor – een Engelse columnist noemde de dames ooit “chrome pole molesters” -, maar een enkele keer is er wel een aardig showtje te zien. De beste show op dat gebied in Pattaya is volgens mij te zien in Angelwitch.

Paaldansen in de wereld

Zoals gezegd wordt de sport paaldansen in vele landen beoefend, die disciplines kent met verplichte oefeningen, maar ook de vrije oefening staat meestal op het programma. Het wordt trouwens beoefend door vrouwen en mannen, ik zeg er ook maar even bij, dat de kledingvoorschriften – in tegenstelling tot de a go go bars –zeer streng zijn. Ook in Nederland zijn er talrijke mogelijkheden door het hele land om de sport te boefenen.

Wereldkampioenschap 2017

Ik vind het dan ook leuk te kunnen vertellen, dat Zoë Timmermans, een jongedame van 15 jaar uit Boxtel, dit jaar wereldkampioen werd in de discipline Ultra Pole. Deze opwindende variatie is ontworpen om creativiteit en innovatie aan te moedigen. Zoë versloeg in de finalronde een Mexicaans en een Spaans meisje.

Ik heb geen video van Zoë Timmermans op dit WK kunnen vinden, maar hieronder een impressie van haar oefening tijdens het Nederlands Kampioenschap.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ivOxFY_5RpI[/embedyt]

Ten slotte

Het lijkt mij ontegenzeglijk waar, dat de Thaise vrouwen door hun lenigheid en soepele lichaamsbouw uitstekende paaldanseressen zouden kunnen zijn. Als u op de website van de IPSF kijkt, zie u in de uitslagen vele landen, maar Thailand ontbreekt. Als Thailand een woordje op wereldniveau mee wil spreken, zal de sport wel moeten worden georganiseerd. Eerst dan is er een kans, dat de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen (in 2020?) inderdaad in Pattaya terechtkomt.


» Laat een reactie achter


15 reacties op “Eerste Olympisch goud paaldansen naar Pattaya?”

 1. John zegt op

  Het is leuk om naar te kijken, maar ik kan dit echt niet serieus nemen. Dit heeft niets, maar dan ook helemaal niets met sport te maken. Dan heeft de klassieke dans en alle andere variaties meer recht van spreken.
  Paaldansen, categorie, erotisch en lust opwekkend vermaak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Als dammen als sport wordt beschouwd zie ik geen reden om paaldansen niet als sport te erkennen………

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
   • chris zegt op

    Dammen is ook geen olympische sport bij mijn weten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als je er zo over denkt, dan moet je gymnastiek/turnen ook maar afvoeren, want dat is toch ook maar wat rond liggende palen draaien, in ringen hangen, over een balkje lopen, over een bok springen of op een mat wat kunstjes tonen, al dan niet met ringen, lintjes, kegels, een bal of wat ook….

   Het is natuurlijk wel meer dan dat…..

   Denk dat je de fysieke inspanning onderschat, alsook de kracht en techniek die nodig zijn om dit op topniveau uit te voeren. Eigenlijk is paaldansen gewoon een extra toestel naast de andere turntoestellen zoals balk, brug, etc

   Is toch helemaal niet te vergelijken met een meisjes dat zich op een podium vasthoudt aan een paal en ondertussen haar troeven toont op ritme van een muziekje uit de lokale hitparade tot iemand haar nummertje trekt. Dit laatste is inderdaad paaldansen, categorie erotisch en lust opwekkend vermaak.

   Trouwens dansen is wel degelijk een sport.
   “Danssport is een kandidaat-olympische sport en was dat ooit in de jaren dertig. Op de Wereldspelen in 2005 was dansen een van de medaillesporten.”
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Danssport

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • thea zegt op

   Nou en of het sport is, heeft u de spieren wel eens gezien van deze dames.
   Of zelf geprobeerd om in een paal te klimmen.
   Ja je kan het ook erotisch bekijken maar het is wel degelijk een sport

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • LOUISE zegt op

   Uuh John,

   Volgens mijn simpele begrippen heeft dit meisje zo’n enorme spierbeheersing, wat je niet krijgt als je zware boodschappentassen van AH sjouwt.
   Alle gymnasten en turners m/v, hebben ook deze beheersing.
   Dit is echt topsport en een training van heb ik jou daar.

   Het paaldansen wwaar jij het over hebt zie je in go-go bars en ja, dat is erotisch.
   En ik heb bij deze dame niets erotisch kunnen ontdekken, alleen een goed getraind figuur en heel veel uurtjes beulen met haar trainer.

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. chris zegt op

  Twee opmerkingen:
  1. er zijn sporten waar de Thais meer in uitblinken dan in paaldansen als ik het artikel moet geloven. Ik noem dan bv. sepak takraw. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=4uoSBOFqNFA. Diverse team groottes, mannen en vrouwen. En natuurlijk ook Muang Thai boksen
  2. het zou wel leuk zijn als een Thaise de gouden medaille in paaldansen won voordat Prayut weggaat.Hij doet immers altijd een stukje sport mee als hij de winnaar(s) of winnares(sen) ontvangt zoals bij golfen, badminton, saprak takraw. (wink)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Rob Huai Rat zegt op

   Twee opmerkingen. Sepak takraw wordt maar in een paar landen beoefend en dan ben je al gauw de beste. En is Muang?Thai een nieuwe vorm van boksen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. walter zegt op

  Het paaldansen werd bekend in de jaren tachtig toen de danspaal voor het eerst verscheen in Canadese stripclubs. De oorsprong van de sensuele atletiek aan de danspaal gaat echter verder terug; op showelementen uit het Chinese circus. Google blijft een ware informatiebron.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. henk zegt op

  Ben laatst in Angelwitch geweest. Ik zou zeggen laat maar.
  Heb wel een mooie paaldansshow aan de overkant gezien bij Sapphire.
  En ik het verleden bij de Queen club in Soi LK metro en bij de Pheremon club.

  Die laatste naam heb ik waarschijnlijk fout. Vind het een lastige naam.
  Maar wilde die wel vermelden. Ik zag daar namelijk een dame aan de paal slingeren van ongeveer mijn eigen formaat (110kg dus). Maar een geweldige show van die meid.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Adje zegt op

  Op dit moment is paaldansen niet eens als sport erkend laat staan een olympische sport. Misschien dat onze achter achter achter kleinkinderen het ooit mee zullen maken. Maar dan zijn we 300 jaar verder en leven ze waarschijnlijk op een andere planeet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. l.lagemaat zegt op

  Opvallend aan deze foto is dat niemand naar die juffrouw kijkt die aan die paal hangt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 7. Jacques zegt op

  In eerste instantie dacht ik paaldansen olympische sport ja ja, maar bij het zien van dit clipje moet ik toegeven dat er veel meer inzit dan sexy aan een paal hangen of draaien. Hier komt heel wat bij kijken en ik begrijp de waardering van velen. Het is niet mijn sport, maar dat hoeft ook niet. Ieder zijn meug.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. kees zegt op

  Dan gaat Pattaya nog behoorlijke concurrentie krijgen van Angeles City in de Filippijnen. Bij de Dollhouse heb ik echt een leuke show gezien van 3 dames die aan 1 paal hingen en allerlei acrobatische stunts uithaalden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Mark zegt op

  Er impliciet van uitgaan dat een causaal verband zou zijn tussen het relatief hoge aantal staande palen in Patttaya en Angels City, en de hoogte van de atletische prestaties van dames die aldaar de paaldanssport beoefenen, lijkt mij absoluut geen evidentie.

  Zij die dergelijk symplistisch verband leggen zouden wel eens lelijk voor paal kunnen komen te staan 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website