Een moslim gouverneur in Pattani

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
20 november 2022

(Editorial credit: AnupongTermin / Shutterstock.com)De Thaise regering heeft in Pattani, in het diepe zuiden, een moslim als gouverneur aangesteld. Een vrouw met 29 jaar ervaring in bestuursorganen is op die post benoemd.

In dit door opstanden en aanslagen getroffen gebied kan deze benoeming hopelijk wat rust brengen al herinnert men zich daar ongetwijfeld nog de woorden van eerste minister Thaksin destijds, dat Thailand geen centimeter grond zal afstaan. En daar zit een groot deel van de pijn.

Dit gebied hoort niet bij Thailand; niet qua religie, cultuur en taal. De Thaise overheid is met harde hand opgetreden tegen de bevolking en heeft, onder Thaksin, het zeer beperkte zelfbestuur opgeheven. Bij de aanslagen en bij geweld door het Thaise leger zijn duizenden doden gevallen en voor het gebied geldt al jaren een zwaar negatief reisadvies.

Geschiedenis

Het koninkrijk Pattani is door Siam ingelijfd na oorlogen en opstanden in de 19e eeuw. Begin 20e eeuw zijn bij verdrag (en na bemiddeling door de Britten) de delen Pattani, Yala en Narathiwat Siamees grondgebied geworden en zijn de zuidelijke delen afgestaan aan Maleisië.  

Bron: https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/thailand-appoints-1st-muslim-woman-governor-in-troubled-south/2740304

12 reacties op “Een moslim gouverneur in Pattani”

 1. Johny Prasat zegt op

  Geen centimeter grond willen afstaan. Waar en wanneer heb ik dat nu nog gehoord?

 2. A.Herbermann zegt op

  Ik heb in Songkhla gewoond en weet wat het is . . . . . en wens iedereen in Pattani veel geluk met de nieuwe Moslim gouverneur. Groet, Alex Pakchong

 3. Johnny BG zegt op

  We kunnen ook de werkelijkheid onder ogen zien.
  Het betreffende gebied zal altijd een broeinest blijven omdat ze vanuit het Midden Oosten gesponsord worden om vooral onrust te blijven veroorzaken.
  Veel illegaliteit komt samen in die fijne regio om zowel Maleisie en Thailand te ondermijnen. Als westerling en mede de meerderheid met de in TH gangbare geloof zit niemand te wachten op chaos. Chaos is goed geld verdienen door een kleine groep met ellende voor veel meer mensen.
  Een 100 jaar verhaal wordt als excuus gebruikt maar is het niet zo dat na de 2e W.O. er ook een chemie kan onstaan om wel met elkaar te bouwen aan een goed leven voor een ieder en zelfs met de vijand?

  • Erik zegt op

   Johnny BG, ik mis de link waarin jouw woorden over financiering uit het Midden Oosten worden bevestigd. Heb je die link voor ons?

   Het Midden-Oosten? Dan hadden ze er al lang een opgepakt en er publiciteit mee gemaakt. Het enige dat ik in 30 jaar Thailand heb gelezen, in de BKK Post nog wel, is dat de provincie Satun kampen zou hebben waarin moslimvrouwen leren omgaan met bomgordels! Grappig; kort daarna werd Satun Unesco erfgoed….

   Het gebied wordt nooit rustig; klopt helemaal. Er zit teveel oud zeer vanuit het oude koninkrijk Pattani en door het tomeloze geweld van het Thaise leger. Jij moet ook ooit hebben gehoord van Somchai, van de beschietingen van de moskee en van het Tak Bai ‘incident’, nou, zeg liever moordpartij. Niemand is daarvoor ter verantwoording geroepen. Dát roept om wraak en dat begrijp ik terdege.

   Ik denk voorts eerder aan de doorvoer van ‘ice’ via dat gebied naar het buurland; bewezen is ook dat oliebaronnen illegaal olie over de grens brengen via pijpleidingen in regionale riviertjes. Soldaten worden daarbij als ongewenste pottenkijkers beschouwd en mede daarom zijn er aanslagen.

   Het is niet zo simpel als jij wilt voorstellen; roep Midden-Oosten en vergeet het geweld van het leger en de schending van mensenrechten. Ja, zo kan ik ook een probleem verklaren! Het zit veel dieper dan dat.

   • Khun moo zegt op

    Erik,
    Hierbij een link.

    https://www.asiasentinel.com/p/the-changing-nature-of-thailands
    The ideology behind the long-running ethnic conflict in Thailand’s deep south, which has taken the lives of an estimated 7,000 on both sides since it sparked into the open in 2002, is pivoting away from the centuries-old relatively laid-back Islam of the past towards a Salafi-Islamic narrative as Saudi Arabia continues to fund madrassas, or schools, and pondoks, or shelters for students, in the area along with other operations.

   • Johnny BG zegt op

    @Erik,
    De link van de CIA kan ik niet meer vinden, maar zij zeiden enkele jaren gelden aanwijzijngen te hebben dat het gebied een toevluchtsoord was voor mensen die de westerse samenleving niet zo tof vinden en daarom tot aandachtsgebied werd verklaard. Dat de angst niet is verdwenen blijkt uit de opinie in onderstaande link.
    Ik vraag mij weleens af hoeveel procent van de doodgewone bevolking in de betreffende provincies zich van TH wil afscheiden. Ik vermoed zeer weinig want zij willen ook een normaal leven hebben.

    https://www.thestatesman.com/opinion/taliban-resurgence-will-impact-southeast-asia-1503012682.html

    • Erik zegt op

     Johnny BG, er wordt van alles gezegd. Dat van die moslimvrouwen in Satun die het maken van bomgordels zouden aanleren lijkt me ook sterk want ik heb er nergens van gehoord of gelezen dat iemand zich zo heeft opgeblazen. Moslims van daar zouden door IS worden opgeleid, en meer van dat soort verhalen. Ik geloof er niets van.

     De regio is wel bekend van smokkel en mensenhandel. Er hebben Rohingya’s gezeten in kampen en ze zijn er dood gegaan; aan wat? Er lopen ook verhalen van massagraven. Zie de link hieronder van Willam. Zo’n regio trekt alle soort volk aan, helaas.

     Een trieste bedoening waar voorlopig geen eind aan komt, helaas.

  • Chris zegt op

   Beste Jonny,
   Het probleem is – zoals gewoonlijk – een beetje ingewikkelder dan je voorstelt.
   Het gebied is Thais grondgebied en Maleisie zit niet te springen om dit gebied over te nemen (als Thailand dat al zou willen).
   Onderzoek wijst uit dat het Midden-Oosten absoluut geen belangstelling heeft voor dit probleem. Als dat het geval zou zijn, zou er veel meer en veel vaker onrust zijn. De zogeheten Moslim extremisten moeten dus alles zelf doen.
   Vanuit Bangkok, in de laatste 30 jaar, is er geen empathie zichtbaar voor de moslims en hun wensen in dit gebied.
   Er is in heel Thailand een roep om meer decentralisatie. Mag hopen dat dat een beetje gaat helpen.

 4. William zegt op

  De werkelijkheid is vaak een illusie Johnny.
  Het stukje recht op vrijheid en zelfbestuur is al lang ondergeschikt zoals dat in meerdere delen van de wereld het geval is en ‘nooit’ meer goed komt tussen overheersende landen of bevolkingsgroepen.
  Hoef de ‘populaire’ gebieden niet echt te noemen lijk mij.
  Ook in Europa is men tegen beter weten in zoiets aan het creëren.
  Grenzen zijn nog nooit langdurig stabiel gebleven, nergens niet,willen wij nog wel eens snel vergeten.
  Stukje van een paar jaar oud met hun kijk op de situatie daar in Zuid-Thailand

  https://bit.ly/3XnfDTX

 5. Danzig zegt op

  Dat dit uberhaupt nieuws is, zou niet het geval moeten zijn. De Thai, waar dan ook in het land, zouden zelf hun gouverneurs direct moeten kunnen kiezen. Directe democratie dus. Helaas blijft de hand van Bangkok overal de poppetjes bepalen.

 6. Chris zegt op

  “Dit gebied hoort niet bij Thailand; niet qua religie, cultuur en taal.”

  Als we dit citaat echt serieus nemen, is het over met de culturele diversiteit in de wereld en – gelukkig ook – met discriminatie. Wij geven gewoon elke religieuze en/of culturele minderheid zijn eigen land, wij bemoien oins er niet meer mee en de problemen zijn over.
  Horen de Friezen bij Nederland?
  Horen de Moslims in Nederland? En de katholieken, en de Jehova-getuigen?
  Horen de Duits-sprekende Belgen in het grensgebied bij Belgie?
  Hoort Wales bij het Engels Koninkrijk?
  Horen de Oeigoeren in China?

  Moet ik doorgaan?

  • Erik zegt op

   Chris, het maakt wel wat uit of je vrijwillig migreert naar een gebied of dat men grenzen wijzigt op een militaire tekentafel zonder inbreng van de bevolking. In het laatste geval krijg je lange gezichten en mogelijk geweld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website