Foto: The Sun Shines (prachatai)

Tantawan ‘Tawan’ Tuatulanon, een 20-jarige vrouw, pleit al vele jaren voor een hervorming van de monarchie in Thailand. Op onderstaande documentaire is te zien hoe zij door politie en justitie wordt gevolgd en vervolgd.

Tawan (‘Zon’) , zoals haar roepnaam luidt, pleit voor hervorming van de monarchie, met name voor afschaffing van artikel 112, het majesteitsschennis artikel.

Op 5 maart jl. filmde zij een koninklijke autocolonne waarbij ze de prioriteiten van de politie en de koning in twijfel trok, aangezien boeren die destijds in het gebied protesteerden, gedwongen werden te verhuizen om de route vrij te maken. Eerder al hield ze op 8 februari jl. een opiniepeiling over koninklijke colonnes in Siam Paragon in het centrum van Bangkok.

‘s Avonds op 5 maart arresteerde de politie haar. Twee dagen later kwam ze op een borgtocht van 100.000 baht onder zekere voorwaarden vrij.

De politie van het bureau van Nang Loeng vroeg de rechtbank eind maart om haar borgtocht in te trekken omdat ze haar borgtochtvoorwaarden zou hebben geschonden door een gebied binnen te rijden waar op 17 maart een koninklijke colonne zou passeren, en door op haar Facebook-pagina opmerkingen te plaatsen over koninklijke colonnes en over lastiggevallen worden door de politie.

Op 20 april arresteerde de politie haar en ze zit nu nog steeds vast. Ze ging in hongerstaking om tegen haar arrestatie te protesteren.

Tussen 24 november 2020 en 22 april 2022 zijn 188 mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis, waaronder 15 minderjarigen.

De documentaire ‘The Sun Shines’:

Meer informatie:

https://prachatai.com/english/node/9795

https://www.thaienquirer.com/39679/a-new-generation-of-female-activists-are-forcing-tough-conversations-despite-state-intimidation-and-arrests/

https://tlhr2014.com/en/archives/42867

5 reacties op “Een korte documentaire over ‘Tawan’ die pleit voor hervorming van de monarchie (video)”

 1. Tino Kuis zegt op

  In zijn verjaardag toespraak ’s avonds op 4 december 2005 zei wijlen koning Bhumibol het volgende:

  “Actually, I must also be criticized. I am not afraid if the criticism concerns what I do wrong, because then I know. Because if you say the king cannot be criticized, it means that the king is not human. If the king can do no wrong, it is akin to looking down upon him because the king is not being treated as a human being. But the king can do wrong.”

  Koning Bhumibol was tegen tegen toepassing van het majesteitsschennis artikel 112 van de Strafwet.

 2. TheoB zegt op

  Ontzettend veel respect voor deze onverschrokken en moedige vrouw.

 3. Erik zegt op

  Dat artikel 112 heeft uitsluitend ten doel de gevestigde orde te handhaven; de orde van elite en uniformen tezamen om de rest van het land onder de knoet te houden. Het past in het beeld dat je in vrijwel geheel Azië ziet; pers- en andere vrijheden moet je met een lampje zoeken.

  Buurland Cambodja heeft vergelijkbare wetgeving en toen die wet ondertekend moest worden meldde de koning zich ziek, ging naar China voor behandeling en liet de eerste minister tekenen. Overigens deed een Europese vorst dat ook omdat hij gewetensbezwaren had tegen een door het parlement aangenomen wet.

 4. Rob V. zegt op

  Zo van de foto boven het artikel zou ik haar niet herkennen, Khaosod English schreef eind april over haar hongerstaking en gebruikte daarbij een, uhm, meer opvallende foto, waarbij Tawan een grote speelkaart Heer/koning in de fik steekt met een aansteker.

  Zie: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5412621622090059&id=536126593072944

  In het Thais is haar naam ทานตะวัน “ตะวัน” ตัวตุลานนท์. In Nederlandse fonetiek: Thaan-tà-wan “Tà-wan” Toewa-toela-non. Haar voornaam is Zonnebloem, roepnaam Zon, achternaam is letterlick “zelf/belichaming gerechtelijkheid voldoening” zeg maar Rechtelijke-voldoening. Mooie naam toch?

  Meer jeugd laat zich horen:
  Er zijn nog enkele andere jonge strijdlustige dames die de media hebben gehaald met openbare en provocerende enquêtes (denk o.a. aan belastinggeld & koninklijkhuis). Dat zijn bijvoorbeeld Supitcha “Maynu” Chailom , Benjamaporn “Ploy” Nivas, en “Baipor” Nutthanit, lid van de Thaluwang (ทะลุวัง) groep. Tegen hen allemaal lopen diverse aanklachten en enkele van hen (Baipor) zitten in voorlopige hechtenis wegens het schenden van de borgtochtvoorwaarden. Daartegen is dan weer geprotesteerd door Ploy, door voor de gevangenis het hoofd kaal te scheren en het drie vinger gebaar te geven. Voor de volledigheid even hun namen in het Thais: สุพิชฌาย์ “เมนู” ชัยลอม, เบญจมาภรณ์ “พลอย” นิวาส en ใบปอ ณัฐนิช.

  https://prachatai.com/english/node/9798

  Maar niet alle jeugd heeft een afkeer of kritiek op 112 en het huis. Zo zag ik van de week vergelijkbare beelden van de jongeren die de monarchie een warm hart toe dragen, de Thai Rak-saa (ไทยรักษา) vroeg het publiek of ze denken voor altijd behouden kan blijven:

  https://prachatai.com/journal/2022/05/98522

 5. Rob V. zegt op

  Een andere protestgroep, Bad Students (kent u misschien van het verzet tegen de uniformen en haardracht regels), deelde de instructies van een school die weet hoe het hoort.. Aftrek van punten voor studenten die niet in de pas lopen! Zo krijgen leerlingen die het koningslied of volkslied niet (luid genoeg) meezingen 5 punten aftrek en leerlingen die meedoen aan “ondermijnende activiteiten jegens de staat, religie of monarchie” 50 punten aftrek op het cijfer voor goed gedrag (rapportcijfers lopen van 0 tot 100). Doe je als voorbeeldige leerling mee aan zaken zoals deze dames dan ben je dus zo de helft van je score kwijt. Goede leerlingen luisteren braaf, respecteren het gezag en zijn niet opstandig…

  Zie: https://www.facebook.com/KhaosodEnglish/posts/375256091313572


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website