Drones in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
30 juni 2020

Toen een poosje geleden de stranden van Pattaya niet toegankelijk waren voor het publiek vanwege de coronacrisis, gebruikte de politie een drone als hulpmiddel.

Een drone is – zoals door Wikipedia omschreven – een onbemand luchtvaartuig. In het Nederlands wordt ook het woord drone gebruikt. Dit is een Oudnederlands en Oudengels woord voor een mannetjesbij, de dar. Met die drone voorzien van een camera kon de politie controleren of er ergens langs het strand toch mensen waren, die de euvele moed hadden zich op het strand te begeven. Vervolgens konden agenten op de fiets of motor de overtreders ter verantwoording roepen, al dan niet met de presentatie van een bekeuring.

Dakterras Hilton Hotel

Toen ik dat zag moest ik denken aan een Duitse poolbiljartvriend, die een jaar of twee geleden een in Duitsland gekochte drone mee naar Pattaya nam om er tijdens zijn vakantie leuke video’s mee te maken. Gelijk met zijn eerste poging om zo’n video te maken ging het al mis. Hij ging naar het dakterras van het Hilton Hotel aan Beach Road en liet zijn drone langs het hele strand vliegen en maakte een mooie video, die hij mij liet zien. Hij werd daarna door hotelpersoneel gesommeerd zijn spullen in te pakken, want men vond, dat het dakterras voor dergelijke opnamen niet gebruikt mocht worden. Bovendien werd hem naar een vergunning gevraagd, die hij (uiteraard) niet had.

Vergunning

In ging op zoek naar wat meer informatie over dat feit of je al dan niet met een vergunning een drone mag gebruiken in Thailand. Je ziet op Facebook en ook op dit blog regelmatig filmpjes, die gemaakt zijn met een drone en ik vroeg mij af of de makers van die filmpjes over zo’n vergunning beschikken. En ja, de gouden regel in Thailand is, dat voor het gebruik van een drone een officiële vergunning noodzakelijk is.

Standard store88 / Shutterstock.com

Website

Ik vond een website, die uitvoerige informatie geeft over hoe om te gaan met het gebruik van een drone, welke eisen er gesteld worden en waar een registratie kan plaatsvinden om een vergunning aan te vragen. Zie: itsbetterinthailand.com/

Tenslotte

Het is goed kennis te nemen van die website, maar vooral ook van de commentaren. Eenvoudig is het niet om een vergunning te krijgen, vooral als buitenlander. Als je slechts voor enkele weken op vakantie komt is het praktisch onmogelijk vanwege de bureaucratie van de verantwoordelijke instanties. Je kunt natuurlijk in een afgelegen gebied zoals bijvoorbeeld een leeg strand op een eiland de drone toch gaan gebruiken, maar het blijft een risico van hoge boetes en mogelijk gevangenisstraf.

Zijn er bloglezers, die ervaring hebben met het gebruik van een drone in Thailand?

2 reacties op “Drones in Thailand”

 1. Ferdinand zegt op

  Ik heb een tijdje geleden daar een artikel over geplaatst, die onderstaande link.

  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/registratie-van-een-drone-in-thailand-voor-hobbydoeleinden/

  Uiteindelijk zat er tussen de 1e aanvraag en de dag dat ik mijn vergunning kreeg ruim 4 maanden.. Ik moet komende winter mijn vergunning gaan verlengen, want die is altijd maar 2 jaar geldig. Ben benieuwd of dit nu sneller gaat.

  groet
  Ferdinand

 2. Bert zegt op

  Wellicht interessant te lezen is https://www.minorfood.com/en/news/experience-the-first-drone-pizza-delivery-in-thailand. In de video kunnen jullie de eerste “drone-pizza-bezorging” zien. Gaat dit de “nieuwe” toekomst
  van eten bezorgen worden? Zo ja, dan denk ik dat de wet- en regelgeving dienaangaande wederom aangepast zal worden en zal het proces om een drone te registreren nog bureaucratiscer en langduriger en vooral niet te vergeten kostenverhogender worden. Hoe denken jullie daarover? Graag jullie reacties en alvast bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website