Registratie van een drone in Thailand voor hobbydoeleinden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
26 december 2018

Standard store88 / Shutterstock.com

Allereerst even opmerken dat het niet verboden is om in Thailand met een drone te vliegen. Je moet de drone en jezelf eerst registreren bij de CAAT en de NBTC en dan kan je volgens bepaalde voorwaarden vrij vliegen.

Ik heb mijn Mavic Pro Platinum meegenomen naar Thailand omdat ik daar 4,5 maand verblijf bij mijn vriendin. In Nederland ben ik op zoek geweest naar een verzekering voor een hobbydrone, maar ik werd nergens geholpen. Alleen de reisverzekering bij de ANWB wil hem tegen een bepaalde waarde verzekeren, (€ 600) maar dat is niet genoeg i.v.m. een ongeval met de drone. In Thailand moet hij verzekerd zijn voor een minimum van 1.000.000 Baht per gebeurtenis. Ik heb via het internet een verzekeraar in Bangkok gevonden die tegen een premie van 1700 Baht (€ 45,-) voor een jaar de drone verzekerd. De website vind je hier: masii.co.th/thai-en in het Engels. Het rechtse tabblad kiezen om verder te gaan.

Na de formulieren te hebben gedownload en geprint, heb ik ze ingevuld en via email teruggezonden. Je krijgt een bankrekening door waarop je het bedrag van de premie stort en het bewijsje van de betaling kopieer je en zend je ook mee. Na 7 dagen ontvang je via e-mail de polis met alle gegevens. Via de post krijg je de papieren nog een keer.. maar dat is pas een maand later.

De tweede stap die je dan neemt is naar de website gaan van de CAAT: www.caat.or.th/uav/ Daar maak je een account aan, noteer het wachtwoord dat gegenereerd wordt, en download de self-declaration form. Vul die in met je exacte gegevens van je paspoort. Je kan online al je gegevens gaan invullen: van de drone, van je paspoort, eventueel je visa, het bewijs van het adres waar je woont, (als je in een hotel zit, dan bij de balie een kopie van de inschrijving), de polis van de verzekering, foto’s van de drone, van het serienummer ook een foto maken. Ze pretenderen daarna binnen 15 dagen je vergunning te sturen. Ik had een formulier niet goed ingevuld en kreeg na 14 dagen het verzoek dat formulier opnieuw in te sturen. Ik wacht nu nog steeds op de goedkeuring. Als ik het voor 1 januari binnen heb kan ik nog 3 maanden vliegen met de drone.

Als laatste het gemakkelijkste, althans voor mij. Niet ver van mijn woonplaats is een kantoor van de NBTC. Daar stap je gewoon binnen en vraag je een formulier om de drone te registreren. Hou 7 foto’s bij de hand. Van iedere kant van de drone maak je een foto + serienummer. Een kopie van je paspoort en visa, waar je een extra handtekening op plaatst in bijzijn van de ambtenaar. En na 25 minuten sta je buiten met de benodigde vergunning. Kost niks. Neem iemand mee die de taal kent, dat scheelt misverstanden.

Nu de vraag die vakantiegangers zullen stellen.. Wat als ik voor 1 maand naar Thailand ga? Wel dan zal je alles vanuit NL via het internet moeten aanvragen, hoewel stap 3 voor iedereen die een kantoor van de NBTC binnenloopt, dat ook snel geregeld heeft. Zorg er bij de CAAT dan wel voor dat je drone is verzekerd en dat je aanvraag minimaal 4 weken voor vertrek is ingediend.

Ik weet dan er mensen zijn die ervoor kiezen de gok te nemen en zonder registratie te vliegen. Dat mag iedereen voor zichzelf weten, maar het regime in dit land is nu eenmaal strenger dan wat we in Nederland gewend zijn. Verder is de willekeur en corruptie onder de politie ook groot, dus ben ik liever geregistreerd en vlieg dan met de officiële papieren.

Ingezonden door Ferdinand

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website