Borstkanker in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Gezondheid
Tags:
19 oktober 2015

Oktober is wereldwijd de maand dat er op allerlei manieren meer aandacht wordt gevraagd voor de bewustwording van vrouwen voor de gevaren van borstkanker. Elke seconde sterft er namelijk ergens op de wereld een vrouw aan de gevolgen van borstkanker.

In veel landen is borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen, ook in Thailand! Een expert van het Chulabhorn Hospital maakte deze week bekend dat er in Thailand dagelijks 14 vrouwen sterven aan deze ziekte, die vaak een slopend karakter heeft. Jaarlijks worden er in dit land meer dan 50.000 gevallen van borstkanker geconstateerd.

Sterfgevallen

Het aantal vrouwen dat in Thailand sterft aan de gevolgen van borstkanker, ligt dus op iets meer dan 5000 per jaar. In Nederland en België hebben we te maken met iets minder dan 4000 sterfgevallen. Als we dan de bevolkingsaantallen van de drie landen er bij nemen, zou je kunnen concluderen dat het in Thailand nog wel “meevalt”, maar dat is helaas maar schijn. Wij kennen het jaarlijks bevolkingsonderzoek voor vrouwen, maar in Thailand is het bewust worden van de gevaren van borstkanker nog maar nauwelijks aan de orde.

Borstonderzoek

Dr. Ongkarn van het Chulabhorn Hospital zegt in een artikel in The Nation, dat over de oorzaak van borstkanker nog maar zeer weinig bekend is. Het is dan ook zeer belangrijk dat vrouwen in Thailand regelmatig hun borsten controleren op bobbels en bij ook maar de geringste twijfel niet moeten aarzelen een dokter te raadplegen. Hij zegt verder dat borstkanker, die in een zeer vroeg stadium ontdekt wordt, kan genezen. Het vaststellen van borstkanker kan gebeuren door een mammogram test in een daarvoor uitgerust hospitaal.

Voorlichting

Er zijn meerdere organisaties in Thailand, die zich met voorlichting over deze vreselijke ziekte bezig houden, maar vooral de vrouwen in de buitengebieden worden nauwelijks bereikt. Ik zag een “mooie” website van de Breast Cancer Support Group (www.bangkokbreastcancer.com), waarin vrijwilligers als sinds 1999 op vele manieren voorlichting en opleidingen verzorgen voor de bewustwording van de noodzaak om regelmatig borstonderzoek te doen.

Eigen ervaring

Ik schrijf dit verhaal, omdat ik helaas uit eigen ervaring spreek. Ik zou nooit in Thailand gewoond hebben als ik in 2002 geen weduwnaar was geworden. Mijn vrouw, waarmee ik 34 jaar gelukkig getrouwd was, stierf na een strijd van 7 jaar aan de gevolgen van borstkanker.

Zij nam voor het eerst deel aan het bevolkingsonderzoek en het was meteen raak. Een bobbeltje duidde borstkanker aan en dat bobbeltje zorgde ervoor, dat onze wereld volledig in elkaar stortte. We hebben het hele proces meegemaakt, medicijnen, bestraling, chemotherapie, borstamputatie en de strijd leek gewonnen. Net toen zij begon aan het cosmetisch herstel van de afgezette borst, kwam de kwaal terug en nu in de onderrug met fatale gevolgen.

Weer bestraling, weer chemotherapie, rolstoel, scootmobiel en de immense pijn leek onder controle. Toen de chemo niet meer werkte en zij een volgende nog zwaardere chemotherapie moest ondergaan, heeft zij de strijd opgegeven. Zij is na 7 jaar op ons beider verzoek door middel van euthanasie in mijn armen gestorven.

Het ziekteproces kenmerkte zich door pijn, verdriet en zorgen, maar ook door een intense liefde voor elkaar. Mijn vrouw was een wilskrachtige vrouw, die van geen wijken wilde weten, we hebben in de goede tussenliggende perioden heel wat leuke dingen gedaan. Uiteindelijk heeft zij toch de ongelijke strijd verloren.

Advies

Over mijn eigen ervaring zou ik nog veel meer kunnen vertellen, maar laat ik volstaan met het dringende advies aan u als vrouw in Thailand en/of aan uw mogelijke vrouwelijke Thaise partner om toch vooral dat borstonderzoek regelmatig te (laten) doen. Het is van levensbelang!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Borstkanker in Thailand”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Mijn vrouw heeft net een mamografie achter de rug in Belgie. Vrouwen, tussen de 50 en 70, worden daar tweejaarlijks voor uitgenodigd door de Vlaamse Gemeenschap. Het onderzoek is gratis. We zijn toch net in Belgie dus maar meteen ook van die gelegenheid gebruik gemaakt.

 2. Wim zegt op

  Heel duidelijk advies in een heldere tekst.
  Onlangs met mijn (thaise) vrouw (48 Jr.) voor de eerste keer gecontroleerd in een ziekenhuis in Hat Yai.
  Gelukkig alles gezond en met het advies “regelmatige controle in een ziekenhuis” tevreden weer naar huis.

 3. Jacques zegt op

  Voor zover ik weet zijn dit soort borst onderzoeken in Thailand niet gratis. Mijn vriendin (55 jaar oud) doet meestal ieder jaar een uitgebreid lichaamsonderzoek in Bangkok hospital. Afhankelijk van wat je laat onderzoeken zijn de kosten ergens tussen de 5000 en 13000 bath.

 4. john zegt op

  Heel goed om dat onder de aandacht te brengen .

  Het komt erg veel voor bij vrouwen , maar ook bij mannen komt borstkanker voor, gelukkig wel in veel mindere mate.

  • goort zegt op

   Heel goed dat je dat opmerkt John.
   Het lijkt erg weinig, maar op elke 100-120 vrouwen krijgt 1 man borstkanker, en uit eigen ervaring kan ik melden dat de doorsnee arts dat niet weet, en dat als een man soortgelijke knobbeltjes heeft, dat dan niemand op t idee komt dat t borstkanker is. T’is niks, ga eens naar een schoonheids instituut om dat weg te halen, is t advies.
   Gelukkig praat ik over 2009, en heb nergens geen last meer van, maar mannen, jullie ook af en toe eens je tepeltjes bekijken en bevoelen, en niet overlaten aan leuke momenten met onze thaise schonen:-)

 5. NicoB zegt op

  Gringo, je advies is prima neergezet, het is een fnuikende ziekte met desastreuze gevolgen, zoals ook bij jouw vrouw en jouw het geval is. Vooral dat veelal elders terugkomen is dramatisch.
  Wat een ieder daar ook van denken mag, ik wil het toch melden, ingeval van kanker en specifiek ook borstkanker lees ik van een organisatie dat het geneesbaar is, zonder gebruik te maken van de traditionele behandelingen als chemo, bestralen en operatie.
  Op deze site is daar info van te vinden: http://jimhumble.is , heb je geen alternatief, verval je in het terugkomen van de kwaal en/of raak je uitbehandeld, misschien dat je daar kennis kunt op doen om de strijd alsnog langs andere weg aan te gaan, ieder beslist uiteraard zelf wat ie doet of niet doet. Een ieder die in deze strijd zit wens ik veel sterkte.
  NicoB

 6. Rick zegt op

  Ik persoonlijk vind iedere vorm van kanker heel erg net als de meeste mensen, maar stoor me er dan wel een beetje aan dat borstkanker zo veel in de aandacht komt en de extra fondswerving en andere zeldzamere vormen van kanker minder onder de aandacht gebracht worden. Ik vind dat deze ziekte meer in zijn geheel gesteund dient te worden en onder de aandacht gebracht maar nogmaals dat is mijn persoonlijke mening.

 7. Lilian zegt op

  Vrouwen in Nederland krijgen vanaf hun 50 e, 1 keer per twee jaar een oproep voor het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit loopt via de Gemeentelijk Basis Administratie, je moet dus (nog) wel ingeschreven staan. Vrouwen die geen oproep ontvangen moeten het zelf dus bijhouden.
  Je kunt in Thailand gewoon een ziekenhuis binnenlopen en om een mammografie vragen. Ze gaan hier serieus mee om en mijn ervaring is dat er direct ook een ultrasound, echo, gemaakt wordt. Inclusief het advies jaarlijks terug te komen.
  En inderdaad ook mannen kunnen borstkanker krijgen, dus mannen wees alert op veranderingen.

  Ps:
  Naast borstkanker is er in NL bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, voor alle vrouwen tussen 30 en 60 jr. 1keer per vijf jaar. En darmkanker voor alle mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jr. 1keer per twee jaar.

 8. NicoB zegt op

  Ik gaf al een reactie, maar hierbij nog 1, ik zou iedereen die iets van kanker wil begrijpen willen wijzen op deze video, er zijn er 9 stuks van, allemaal kijken kost tijd, maar de kijker zal leren hoe het werkelijk zit met kanker en Big Pharma, over borstkanker gaat het even, op 21 minuten, advies, neem even de tijd en kijk in elk geval 30 minuten, dan snap je heel wat van kanker, chemo, bestraling, operaties en waarom helaas kanker ALTIJD terug komt en dan veel agressiever is, als je voor de traditionele methoden kiest.
  Het is diep triest, Big Pharma.
  Gringo, ik hoop niet dat je boos op me wordt, als je het wilt weten, binnen 50 minuten kijken en luisteren kun je weten waarom de kanker bij je vrouw, en niet alleen bij haar, helaas, terug kwam.
  Dit is de link: https://go2.thetruthaboutcancer.com/global-quest/episode-1/
  Groet,
  NicoB

  • Gringo zegt op

   Nee, NicoB, ik ben niet boos op jou, in de dood van mijn vrouw heb ik allang berust.

   In de ziekteperiode van haar heb ik veel, heel veel kennis opgedaan over kanker in al zijn vormen door literatuur en gesprekken met specialisten en oncologen. Je maakt een terechte opmerking, dat kanker (nog altijd) niet adequaat bestreden kan werden. Op de een of andere manier komt het altijd terug, dat kan kort duren of heel lang, maar terugkomen doet het. Daar ben ik wel van overtuigd. Het ontbreekt de mensheid, dus inclusief de medische wereld, nog altijd aan voldoende kennis, hoe kanker ontstaat en hoe het in een zeer pril stadium ontdekt kan worden.

   Wist jij bijvoorbeeld, dat als één cel zich maligne ontwikkelt, het ca. 5 jaar duurt totdat er kankergezwel ontstaat van 1 mm². Dan pas is het herkenbaar, maar waar zit die 1 mm².in dat immense grote lichaam?

   Bij het onbeschrijflijke leed, dat de patient en zijn omgeving doormaakt, is het soms begrijpelijk, dat men naar alternatieven grijpt. Maar helaas, maar al te vaak blijken het kwakzalvers te zijn, die uit dat leed een slaatje willen slaan en de patient geld uit zijn zak klopt. Zij spelen in op de angst, niet op de bestrijding van de ziekte.

   Kijk eens op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een lange lijst van charlatans en alternatieve geneesmethodes , die geen enkel wetenschappelijk bewijs inhouden.
   Ook de door jou genoemde Jim Humble is een misdadiger en kwakzalver, hij wordt uitvoerig op de website beschreven, zie
   http://www.kwakzalverij.nl/709/Encyclopedie_Miracle_Mineral_Supplement_MMS

   Er lopen op deze aarde talloze figuren rond, die als enige de juiste geneeswijzie voor kanker hebben, er loop hier in Thailand zelfs iemand rond, die dat beweert. Al die alternatieve geneeswijzen worden door de Vereniging tegen de Kwakzalverij genadeloos neergesabeld, en tercht!

   Ook de tweede link, die je aangeeft, gaat in de richting van kwakzalverij. Weliswaar wordt er daar geen geneesmethode aangeprizen, maar er wordt ingespeeld op de angst. Vooral het voorlichtingspakket van enkele honderden dollars kopen, dat is alles wat men voor ogen heeft. Ik heb even gekeken, maar kon het gezwets niet lang aanzien.

   Wat mij bijbleef is een tegel aan het begin van de film met een uitspraak van Soren Kierkegaard: “er zijn twee methoden op jezelf voor de gek te houden: de eerste is om te geloven wat niet waar is en de tweede om niet geloven wat wel waar is”.

   Ik houd het maar op de medische wetenschap en geloof niet in medische misdadigers.

 9. NicoB zegt op

  Moderator: Graag bij het onderwerp blijven svp. De boodschap is dat het belangrijk is om borstonderzoek te laten doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website