12 augustus: Koninginnedag en moederdag in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
6 augustus 2013

Volgende week maandag is het Koninginnedag en moederdag in Thailand. Koningin Sirikit, voluit Somdet Phra Nang Chao Sirikit Phra Borommarachininat (Hare Majesteit Koningin-regentes Sirikit) viert dan haar verjaardag.

Dit keer zal ze dat in Hua Hin vieren in het bijzijn van haar echtgenoot koning Bhumibol.

Moederdag in Thailand

Voor de Thai is de verjaardag van de koningin tegelijkertijd ook moederdag. Dat geldt ook voor de verjaardag van de koning op 5 december, het is dan tevens vaderdag.

Koningin Sirikit is de echtgenote van Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als koning Rama de Grote. De koning en Sirikit ontmoetten elkaar in 1946 voor het eerst in Parijs. Ze werden verliefd en trouwden op 28 april 1950 trouwden zij. Zij was toen achttien jaar. Het echtpaar kreeg tussen 1951 en 1957 drie dochters en één zoon.

‘De Grote’

Bhumibol (Rama IX) werd in 1946 koning na het overlijden van zijn broer, Rama VIII. Daarmee is de vorst de langst regerende monarch ter wereld. In Thailand wordt hij vereerd als ‘De Grote’ vanwege zijn actieve inzet voor de Thaise bevolking door diverse koninklijke projecten. Voorbeelden daarvan zijn de vervanging van opiumteelt door de teelt van koffie en thee bij de bergvolkeren. Met zijn uitvinding van de Chai Pattana water aerator, een eenvoudig apparaat om zuurstofarm water te voorzien van zuurstof.

Feestdag

De koningin is minstens zo populair in Thailand. Haar verjaardag is eveneens een nationale feestdag. In 1956 was Sirikit een tijdlang regent, toen de koning zich volgens de traditie, enige tijd terugtrok in een boeddhistisch klooster. Zij deed dat zo goed dat zij benoemd werd tot koningin-regentes. Ze heeft dus een actieve rol in de Thaise regering.

De koningin schreef een autobiografisch boek In Memory of my European Trip (1964) en diverse liederen. Ze doet veel charitatief werk. Zo is zij onder andere erevoorzitter van het Thaise Rode Kruis.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website