Dit wordt een ietwat patserig verhaal, ik waarschuw maar vast. Het moest er een keer van komen en toen ik het verhaal “Vliegen naar Thailand” voorbereidde, kwam alles weer boven en nu moet het er uit. Ik zal er niet langer omheen draaien en geef het eerlijk toe: Ik ben gek op en een beetje verslaafd aan luxe reizen.

In het begin van mijn werkzame leven viel dat nog niet zo op. Ik reisde toen veel in West-Europa en de Oostbloklanden, zoveel mogelijk met KLM en ik logeerde ook wel in de betere hotels, voor zover die aanwezig en beschikbaar waren. Het begon een beetje rond 1980, toen ik het Midden-Oosten ging bereizen. We hadden net een legendarische varende tentoonstelling achter de rug (140 Nederlandse bedrijven met een stand op de autodekken van de TOR Hollandia langs 6 Arabische havens) en ik moest follow-up geven aan de vele aanvragen en mogelijke projecten, die er in de wacht te slepen waren.

Luxe hotels

Vliegen met KLM was geen probleem, maar om een hotel te reserveren was geen kleinigheid. De “hele wereld” stortte zich in die tijd op de Arabische landen en hotels waren altijd volledig bezet. Bovendien waren er voor de westerlingen alleen maar 5-sterren hotels van Hilton, Sheraton, Intercontinental, Holiday Inn. Niets aan te doen dus, ik moest er heen en dus snoof ik toen al de luxueuze sfeer van die prachtige hotels op. Binnenlandse vluchten en vluchten in de regio waren nauwelijks te boeken, alleen met “assistentie” was er wat te regelen en dan alleen maar First Class. Wederom viel mij niets te verwijten, dat ik het duur deed, maar ik genoot er al wel van.

Nu was ik daar om te verkopen, maar mijn bedrijf begon een inkoopproject in Thailand. Ik werd – ik was toch in de buurt, nietwaar? – als buitenlanddeskundige vanuit Koeweit naar Bangkok gedirigeerd om de eerste verkennende onderhandelingen te voeren. Ticket met Thai Airways was geregeld en het bleek – kon niet anders – een Business Class ticket te zijn. Dat was de virus waarmee ik besmet werd en toen ik in Bangkok ook nog in een luxueuzee limousine naar het Dusit Thani Hotel werd vervoerd, was ik volledig verkocht. Wat een heerlijke comfortabele reis was dat met al die lieve Thaise stewardessen en het verblijf in een Junior Suite van Dusit Thani was van een pracht en praal, zoals ik die nog nooit ervaren had. Tijdens de vervolgbezoeken met een collega werd ook wel in Dusit Thani gelogeerd, maar we moesten wel genoegen nemen met vliegen in Economy Class. Tijdens het weekend gingen we een enkele keer naar Pattaya en logeerden dan in het Royal Cliff Hotel.

Bangkok

Een paar jaar later ging ik voor een ander bedrijf werken, dat ook in het Verre Oosten opereerde. Ik sloot een groot contract af in Hong Kong en reisde daar regelmatig naar toe. De eerste keer – bedrijfsregel – gewoon Economy Class en er werd een goedkoop ticket geregeld bij Singapore Airlines. De vlucht ging met een tussenstop in Athene via Bangkok naar Singapore. Daar werd ik in een hotel gestopt en de volgende dag met een vlucht via Bangkok naar Hongkong. Wat een tijdverlies was dat en ik bedacht, dat ik ook wel in Bangkok had kunnen en willen slapen in plaats van in Singapore. Daar moest ik wat op vinden.

Met dat grote project in Hongkong op zak, ging ik marktonderzoek doen in de andere Aziatische landen, Taiwan, Filipijnen, Maleisië, Indonesië. Om flexibel te kunnen reizen was een Economy Ticket niet meer voldoende en tja, ik moest wel Business Class vliegen. Ik vond dat helemaal niet erg, integendeel zelfs! In al die landen hadden we wel contacten, die op mijn verzoek dan een hotel reserveerden en – hoe gek het ook klinkt – dat waren steeds weer Hiltons, Sheratons, Hyatts, enz. Heerlijk!

Business Class Lounge

Aanvankelijk veel met Thai Airways en Singapore Airlines gevlogen, maar ik had door dat vele reizen in Europa al speciale privileges van de KLM. Dat was eerst de FFF-kaart, daarna de Courtesy Card en weer later de Platinum Card van Flying Blue. Met die kaart had je toegang tot de Business Class Lounge, zowel in Nederland als in het buitenland. Soms ontkwam ik niet aan een Economy ticket, maar dan in veel gevallen hielp die speciale kaart van de KLM mij aan een upgrade naar Business Class. Het waren vaak langere reizen naar Azië en terug naar Nederland met de KLM was je al een beetje weer thuis, met een Nederlandse sprekende bemanning, een Nederlandse krant en een lekker diner met een glaasje wijn. Bovendien kreeg je bij elke KLM vlucht een miniatuur Delfsblauw huisje, waarvan er nu ongeveer 60 mijn trappenhuis in Pattaya sieren.

Ik was verslaafd aan de Business Class, ik kon niet meer anders reizen. Oh, ik heb het wel geprobeerd, hoor! Een paar keer op vakantie geweest naar de Canarische Eilanden en naar Rhodos met een chartervlucht van Transavia. Dat is afzien, joh! Krappe stoel, geen beenruimte, een bakje kleffe spaghetti en toen het drankkarretje bij mijn stoel kwam, was het bier op. Daarna nog vaak op vakantie geweest naar Portugal en Italië, ik ging met de auto, mijn vrouw vond dat weer niks en die vloog. Allebei tevreden, nietwaar?

Verliefd

Ik was verliefd op Thailand en gebruikte het dan ook als basis voor al mijn Azië-reizen. Ik werkte wederom bij een ander bedrijf en daar gold de door mijzelf ingestelde en alleen voor mij geldende regel in: binnen Europa Economy, buiten Europa Business Class. Ook mijn reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland gingen via Bangkok. Het is een ontzettend lange reis naar die landen en in Bangkok kon ik even ontspannen (op Patpong) en acclimatiseren. In Bangkok heb ik in vele luxueuze hotels gelogeerd, Dusit Thani noemde ik al, maar ook bij The Landmark, Sheraton Sukhumvit, Tirwana Sheraton, Marriott Hotel, Montien Suriwong, Peninsula en vele andere sta ik in de archieven.

Toen ik stopte met werken en enkele keren naar Thailand ging met vakantie, bleef ik in Pattaya hangen. Omdat ik de hotelsituatie in Pattaya niet kende, verbleef ik ook daar in de betere hotels, Dusit Resort, Marriott, Montien en Hard Rock Hotel, later in het wat mindere hotel aan Beach Road, dat nu het Centara Beach Hotel heet.

Reizen

Collega’s vonden reizen altijd vervelend, vermoeiend en een noodzakelijk kwaad. Voor mij was het een onderdeel van mijn werk en ik genoot ervan, elke reis weer. En elke keer, dat ik thuis kwam, was het of ik weer mijn eerste huwelijksnacht beleefde.

Ik heb er voor gewaarschuwd, het is een patserig verhaal, maar ik ben geen patser, hoor! Ik doe gewoon, smijt niet met geld, maar doe er wel leuke dingen mee. Ik genoot in stilte van al dat vliegcomfort en die hotelweelde, het gevolg van hard en succesvol werken. Vaak dacht ik dan aan de armoe van mijn ouderlijk huis van vroeger en bij al mijn doen en laten vergeet ik nooit uit welk nest ik kom. Tevreden over dat mooie leventje woon ik nu in Pattaya, reis af en toe nog in de buurt (Manila, Bali), Business Class natuurlijk! Met het geld, dat ik overhoud, nu ik geen dure vakantiereizen meer maak, doe ik mooie dingen in Thailand, voor mijzelf, maar ook voor mijn Thaise vrouw en haar familie, waarvoor ik een beter leven heb mogelijk gemaakt.

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Business class naar Bangkok”

 1. Leuk verhaal Gringo. Business class vliegen is inderdaad een mooie ervaring. Ik ben ooit eens Business class op kosten van een verzekeraar naar Boston in de USA gevlogen. Met Sabena de Belgische luchtvaartmaatschappij die inmiddels ter ziele is. Je wordt in de watten gelegd en dat is nooit vervelend.
  Luxe hotels daar heb ik veel minder mee. Vaak nogal onpersoonlijk. Ik heb in Hua Hin op aanraden van Hans in een leuk hotelletje overnacht voor 800 baht per nacht. Eigenlijk vond ik dat nog leuker dan een 5-sterren hotel waar ik ook wel eens geslapen heb. Misschien dat de gezelschap van mijn vriendin ook wel een duit in het zakje van de feestvreugde deed. 😉

 2. rob zegt op

  Mooi verhaal toch wel. Met luxe hotels heb ik totaal niets,vermijd ze zo veel mogelijk.Liever in een gezellig guesthouse of een minder hotel, in bv de Chinese wijk in BKK dan in een 5 sterren geval. Maar vliegen in de business class is echt subliem.Helaas ben ik maar een doodnormale burger met een baan bij een sociale instelling waar ik mijn hart aan verpand heb en genoegen neem met betaling van 65 procent van mijn werkuren, de rest is onbetaald, maar zo eens in de 2 a 3 jaar red ik het om mijn vakantiebestemming te bereiken in de busines class.Zo ook komende zomer weer met Swiss aIr en Thai air……..Kijk er nu alweer naar uit.

 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Als reportage-redacteur en toeristisch journalist heb ik op uitnodiging van touroperators, airlines en werkgevers een groot deel van de wereld mogen aanschouwen. Doorgaans vloog ik business class, maar soms ook First. Daarbij vergeleken is business slechts een volgepropt hok. Ik heb onder meer First gevlogen met (toen nog) Swissair naar Zuid-Afrika, met JAL naar Japan, met Qantas vanaf Melbourne naar Heathrow en met China Airlines vanaf AMS naar BKK. Ik moet zeggen: het is een sublieme manier van vervoeren, zij het niet bepaald goedkoop. Je kunt er ‘s nachts languit liggen, krijgt een flinke hoeveelheid kaviaar, ochtendjas en ga zo maar door.
  Mijn droom is nog eens in een suite vliegen met de A380, maar gezien het feit dat zulks tegenwoordig uit eigen zak betaald dient te worden, zal het er nooit van komen.
  Het mooiste hotel waar ik ooit heb geslapen? Dat was het Al Bustan in Muscat (Oman). De bovenste verdieping was gereserveerd voor sultan Qaboos bin Said. Ach, dat waren nog eens tijden…..

  • Rob N. zegt op

   Hi Hans,

   jouw reactie bracht herinnering bij mij boven. Al Bustan Palace Hotel heb ik ook eens mogen slapen, wat een luxe was dat.
   Zelf ook veel Business en First mogen vliegen en verhaal van Gringo is in ieder geval voor mij heel herkenbaar en ik kan er alleen maar mee instemmen.

 4. Dutch zegt op

  Sedert eind 80-er jaren uitsluitend nog business klas gevlogen.
  Vroeger zeer veel en de laatste jaren bijna niet meer onderweg, maar………als ik vlieg dan is het business klas en ik logeer uitsluitend in 5* hotel.
  Ik voel me volkomen aangesproken door het artikel van Gringo.
  Het liefst kom ik weer terug….thuis!

 5. hierinBKK zegt op

  ja, had ik ok tijdje-ROP/GOLD van TG. En silver van M&M/LH en van EY=Etihad. Die lounges zijn wel leuk (tip voor anderen: er zijn ook andere algemene lounges die je per keer kan betalen of per 3 maand of jaakrkaart-maar die zijn vaak dat geld amper waard). Van TG redelijk vaak upgrade naar C (dat is geheimcode voor bisnisclass) gehad-in hun latere versie met lig/slaapstoelen inderdaad erg prettig. Maar die superdeluxe 4/5** HTLs doen me niks-eerder afschuw. Als je daar laat blijken dat je Thai spreekt en niet met hun peperdure eigen taxi etc. wil, kunnen ze zo hooghartig dat neusje optrekken. Dat is bij de KLM nog meer zo-niks ”vertrouwd NL”-tenzij je kouwe kak, uit de hoogte doen, minderwaardig neerbuigen van gooise kak-trienen daaronder verstaat.
  Voor degenen die alle freebies etc willen opsnuiven; er zijn divese speciale fora waar alle trucs uit de doeken worden gedaan en geheime acties vooraangekondigd; zoals bvb flyertalk.com

 6. hans zegt op

  Zoveel mensen, zoveel wensen.

  Als je het kunt en wilt of laat betalen heb je groot gelijk dat je niet in de toeristenklasse (ook wel genoemd terroristenklasse) gaat.

  Vanwege medische redenen moest ik eens verkassen van een 850 tb hotel naar dusit thani (8.500 tb was de goedkoopste kamer met zeezicht) in pattaya de thai girl die mij vergezelde kon s morgens van de zenuwen niet eten, zo luxe,
  wel leuk om keer mee te maken, maar inderdaad erg onpersoonlijk.

  Heb wat hotels betreft het liefste dat ik s.avonds voor de deur nog ff lekker een biertje kan drinken en wat kan babbelen met de baas c,q, bediening.

  PS. De kamer van 8600,00 (de goedkoopste dus) werd mij na diepe zucht van mij en opmerking not cheap, a la minuut aangeboden voor 5.000,00 zonder toelagen, vanwege lowseason

 7. Ruud zegt op

  Beste Mr. Gringo ( mooie naam)

  Ja een pracht verhaal. Ok Patserig, maar ja dat mag toch. Als je het kan moet je het doen. Ik geef je helemaal gelijk. Wel ben ik een beetje jaloers hoor, maar das gezonde jaloersheid.
  Mijn vrouw en ik komen al 13 jaar naar Thailand ( Pattaya) en ook dit jaar zullen we er weer enige maanden verblijven. Wij vlogen ( vlogen) af en toe business omdat we konden upgraden met dynastymiles. Helaas is dit aantal zo omhoog gegaan dat we dit niet meer halen met 1 x per jaar vliegen. Jammer Jammer Jammer., want wij vonden dit ook ZALIG en dan ook de VIP lounge.
  Helaas dit kunnen we niet meer ( pensioen laat dat niet toe ) Maar gelukkig kunnen we nog wel ieder jaar naar Thailand naar ons geliefde Thailand en Pattaya . ( door velen verguisd, maar die zien de schoonheid niet, die zien alleen wat ze niet moeten zien).

  Beste meneer Gringo. Wij wensen U nog heel veel mooie jaren met Uw Thaise vrouw en geniet van alles wat mogelijk is. Goed dat U weet uit welk nest U kwam. Daarom waardeeer je het ook zo. Zoals gezegd. jaloers, maar ik zou het ook doen.

  Als ik een patserige man in Pattaya zie roep ik “gringo” Geintje hoor !!!

  Groet Ruud ( en mijn vrouw )

  • Ruud zegt op

   ja benijden is het juiste woord. Ik bedoelde hetzelfde met gezonde jaloersheid . Ik gun het hem van harte. Zou het ook zo gedaan hebben als ik de kans had gehad.

 8. Mark Cornelis zegt op

  Hey there guy’s….
  Ik lees laatste tijd met vol smacht altijd deze mailing.
  Altijd gezellig, net mijn ochtendkrantje.
  Maar terug te komen op het verhaal, daar is toch niks mis mee om businessclass te vleigen.
  Je moet maar denken, ik heb het verdiend en ook nog voor gewerkt.
  Als je kan en mag vliegen met deze luxe, ga je en kom je al uitgerust op je werk of vakantie aan.
  Ik vlieg meestal 1x per jaar naar me vrienden toe in bangkok, hun werken in de horeca, hotel en restaurant en slaap altijd in het BanYan Tree hotel.
  Echt een aanrader voor iedereen…de service en de vriendelijkheid en vooral het eten is subliem. Meestal vlieg ik met EVA air, businessclass, wat prijs en kwaliteit een 10 is. KLM is met de prijs daarin tegen erg duur, en je krijgt de zelfde stoelen. Ik vlieg nu in september naar bangkok blijf daar 1 week en op de terugreis met een stopover in dubai en blijf 5 nachtjes met de emirates….. voor 1850 euries businessclass met de 380. De service is al geweldig bij het reserveren.
  Nee geniet er maar lekker van alles, want je gezondheid is echt niet te koop en nogmaals uitgerust op je vakantie of werk aankomen is toch top! Liefs allemaal uit Brabant!! Mark

 9. Piet zegt op

  Wat zouden jij/jullie trouwens aanraden met welke maatschappij BC te vliegen naar bangkok of manilla?
  IK wil nl in februari dit jaar vertrekken. Scheelt Singapore, Malaysian, Emirates en KLM veel obv business class?

  • Cornelis zegt op

   De prijsverschillen in de businessclass zijn aanzienlijk. Bezoek eens de websites van de relevante maatschappijen en tik daar de gewenste data in. Uit ervaring weet ik dat bijvoorbeeld Singapore Airlines maar zelden onder de 4000 euro zit voor een retourtje Amsterdam – Bangkok. Bij Turkish Airlines kwam ik recent nog een tarief van onder de 2000 euro tegen (prima verbinding via Istanbul). Meestal is Egyptair het voordeligst, maar ik heb geen idee over de kwaliteit van de businessclass bij die maatschappij.

   • Piet zegt op

    Scheelt Singapore, Malaysian, Emirates en KLM veel obv business class?

    maw welke is het beste????

    • Cornelis zegt op

     Goed om te lezen dat geld kennelijk geen rol speelt, Piet – dat zie ik niet vaak op dit blog. In dat geval zou ik je aanraden voor Singapore Airlines te kiezen.

     • Piet zegt op

      Ik zeg niet dat geld niet uitmaakt maar ik vind de luxe belangrijker.
      Dus genuanceerd: wat is de AL met de BC met de beste P/K-verhouding

    • math zegt op

     Dan zou ik voor Emirates gaan Piet. De reden daarvan is omdat deze vlucht wordt uitgevoerd met de A380. De luxe is ongelooflijk met een gezellige bar aan boord, heerlijk eten en een uitstekende service. Je hebt zels een prive barretje naast je comfortabele leren zetel, grote televisie en je kan helemaal plat om te slapen. Bovendien krijg je door je businessticket gratis toegang tot de Emirates business class lounge. De luxe die je daar hebt kent geen grenzen!!! Sucess met het maken van je keuze.

     • Piet zegt op

      Krijg er nu al zin aan!!! 🙂
      Ga eens kijken of de prijzen veel uitmaken…..
      Ik weet iig dat die asia kisten van KLM ouwe meuk is. Dan verwacht ik niet veel van de BC.
      En voor dat glaasje champagne ga ik geen 2 ruggen meer betalen 😉

   • Tak zegt op

    Egypt air is prima. Vliegen een nieuwe Boeijng 777.
    Business calss stoelen gaan helemaal plat.
    Je mag veel bagage meenemen.
    Enige nadeel is de overstap tijd in Cairo is circa 3-4 uur.
    Je kan die tijd dan wel in een grote en redelijk verzorgde business
    lounge doorbrengen.. Nog een nadeel is geen bier of wijjn
    aanboord van Egyptair geschonken wordt.

    • Piet zegt op

     Ik wordt om een of andere reden niet heel erg vrolijk van egyptair. Vreselijk vooroordeel maar als ik zie hoe ze eea in dat land geregeld hebben (ik doel niet op de revolutie) dan kan ik me niet voorstellen dat die toestellen goed verzorgt worden en/of de crew niet een keer ligt te snurken…..

    • Piet zegt op

     Dan ben ik benieuwd naar je reactie op dit onderoek: http://www.flatseats.com/Reviews/sleep-rate.htm

 10. jeroen tak zegt op

  Dat onderzoek is zeer algemeen. Welke vluchten betreft het hier ??
  Welke type vliegtuig ?? Egyptair vliegt al een aantal jaren een Boeing 777
  op het stuk Cairo – BKK- Cairo. Lang voordat de KLM dit is gaan doen.
  Ik heb veel airlines First Class and Business Class gevlogen en spreek dus
  uit eigen ervaring. Ik zat net weer te kijken naar een ticket Amsterdam.
  Wederom Egyptair was het aantrekkelijkst alleen een stopover in Cairo
  voor 3-4 uur en geen alcohol aan boord, maar voor de rest prima.

  • Cornelis zegt op

   Het betreft geen onderzoek, Jeroen, maar de ervaringen van individuele reizigers van over de hele wereld. Per reactie staat er ook het type vliegtuig vermeld. Overigens leerzaam om er eens doorheen te bladeren en om bijvoorbeeld te zien hoe men de business class stoelen van ‘onze’ KLM of de hier nogal eens geroemde Emirates heeft ervaren.

 11. gerard zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

  • Piet zegt op

   @math Ontzettend bedankt. Je hebt 100% gelijk gehad. Geweldig die a380 van Emirates.
   Dat barretje…. Briljant. Daar kun je nog leuke (zakelijke) contacten opdoen ook!!
   Seats zijn gweldig met bar naast je…..

   De enige wat vervelend is is dat de seats van de 777 van Dubai naar Manila zo tegenvallen!!!

   Groeten,
   ik blijf bij Emirates!!!!

   Piet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website