Dit is het verhaal van Ron van Rees, die begin deze maand in Pattaya een auto huurde. Hij doet dat doorgaans in de Nederlandse bouwvakvakantie en in december.

Al dik zeven jaar is Ron klant bij Highway Car Rent (Pattaya, Sukhumvit) en dat gaat altijd goed. Dat wil zeggen: tot zondagmorgen 7 augustus om 7.15 uur. Hij ging toen met zijn vriendin op pad, om vijf dagen in Surin door te brengen. Ron huurde een Toyota Camry 2.4, voor 1800 thb per dag en 3000 deposit, een dure auto dit keer. Hij vraagt altijd naar de ‘insurance’ en steevast is het antwoord : “We have full insurance, sir”. En dat neem je dan maar aan.

Ter hoogte van Sriracha ging het dit keer echter helemaal fout. Ron reed ongeveer 110  toen hij plotseling een truck moest inhalen. Die rijden in Thailand vaak heel langzaam, een kilometer of 60. Dus reed Ron met (pak hem beet) 50 kilometer verschil op die truck af.  De afstand was echter zo gering dat alleen remmen niet genoeg was en hij een ruk aan het stuur gaf, in een slip raakte en tegen de betonnen vangrail links en rechts klapte. Het was zondagmorgen vroeg, geen ander verkeer op de weg en dus werd niemand anders geraakt. De auto was wél total loss.

Ron: “De rescue-auto was er meteen en we werden naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht, waar we drie dagen verbleven in een vip-room, betaald door de verzekering op de auto (inzittendenverzekering), inclusief medicijnen. Mijn vriendin had rugklachten en ik pijn in mijn schouder. Ik heb de wegsleepkosten betaald en later teruggekregen van de baas van het verhuurbedrijf (insurance, sir).

Toen ik drie dagen later op het politiebureau van Sriracha met verhuurder,verzekeraar en politie om de tafel zat, dacht ik: nu gaan we vast over grote bedragen praten. Wat blijkt: als je in Thailand schade maakt aan een huurauto, moet je de kosten betalen van de dagen dat de auto niet verhuurd kan worden (dus reparatiedagen). Voorbeeld : zijn ze 20 dagen aan de auto bezig, is dat dus 20 maal 1800 thb:s 36.000 thb. Let wel, alleen als de auto goed verzekerd is.”

In Ron’s geval was de auto total loss en  kon niet worden gerepareerd. Dus geen werkdagen aan de auto en geen kosten voor de huurder. Ron brengt vervolgens zijn huurcontract terug bij de verhuurder en wat blijkt: hij krijgt slechts één dag huur in rekening gebracht. Uiteraard is hij de 3000 deposit kwijt, maar niet de andere vier dagen betaalde huur. Die krijgt hij terug.
Ron: “Een auto huren, is in Thailand goed te doen. Maar vraag altijd naar de verzekering en probeer deze te controleren. Ik had echt veel geluk dat dit verhuurbedrijf een hele goede verzekering heeft. Dat heeft me een boel narigheid bespaart.”
No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Een auto huren in Thailand, maar wel goed verzekerd”

 1. Robert zegt op

  Het is zeker niet alleen in Thailand dat kosten van dagen dat de auto niet verhuurd kan worden in rekening worden gebracht. Soms kan je je ook daar weer tegen verzekeren.

  • erik zegt op

   ik huur alleen bij Hertz of Avis in TH en ook Budget,dat zijn serieuze bedrijven en weet je dat je goed zit,qua verzekering enz.

   • Henk van't Slot zegt op

    Hetzelfde met de brommers die verhuurt worden,zijn nooit verzekerd.
    Tegen de huurder zeggen ze dat die dingen verzekerd zijn,in het contract staat wel wat anders,standaard contract dat haast door alle verhuurders wordt aangeboden.

    • King Frans zegt op

     Henk niet bij iedereen, waar ik mijn brommer huurde, was deze wel verzekerd.

     • Henk van't Slot zegt op

      Er is niet een verhuurder die zijn brommertjes verzekerd,niet zo zeer om dat hij dat niet wil,maar om dat er geen een verzekeringsbedrijf is die die dingen wil verzekeren.
      Ze worden verhuurt aan mensen die voor het eerst op zo’n ding rijden,dan nog in het verkeer in Thailand waar links gereden wordt,en dan ook nog aan mensen zonder rijbewijs.
      Dat die verhuurde dat tegen je verteld heeft is leuk voor je,alleen het is niet zo.

 2. Veel verhuurders bieden een huurauto aan met een first class insurance. Vraag altijd om de polis. Zeker de kleinere verhuurders verzekeren de auto wel first class, maar dan staat er i.h.a. “for private use only, not for hire/rent” op. Komt bij een dergelijke polis de verzekeringsmaatschappij er na een aanrijding achter dat de auto verhuurd was, dan volgt er zeker een probleem.

 3. dodo dingo zegt op

  Tja, wij weten toch allemaal dat de verhuurders de zaak beflikkeren betreffende de verzekering. Daarbij moet je die verzekeringen controleren, kun je dat niet dan ga je gewoon naar het Farang politiepostje en vraag of dit voldoende is en wat het dekt. Dit is al heel gemakkelijk in Pattaya.

  Ikzelf huur ook vaak een auto maar doe dit altijd bij een gerenomeerd buitenlands verhuurbedrijf. Dus bij het huren van een auto niet voor het kleine prijsje gaan want dan ben je altijd de klos bij een ongeluk. Ja en dan hebben we het over c. 200/400 bath per dag. Dat ligt aan de kostprijs van de auto. Dus gemiddeld maar over ca,. 5 euries per dag. Daarbij verhuren deze verhuurbedrijven goede autos en je kunt ze krijgen en achterlaten waar je maar wilt.

  Dit behoort Ron toch wel te weten als ervaren Thailandganger. Wij weten toch ook allemaal hoe betrouwbaar een Thaise ondernemer is t.o.v. een Farang?
  Ik begrip dat niet . En als je bovenstaande bericht hier aan toevoegt ben je helemaal up to date voor het volgende ongeluk.

  cheers

  • Henk van't Slot zegt op

   Waar is dat farangpolitiepostje dan wel in Pattaya ?

 4. Thailandganger zegt op

  Weer iets bij geleerd. Dat van die reparatiedagen wist ik nog niet. Dank !!!

 5. nok zegt op

  In het binnenland kan je van alles overkomen op de highway. De trucks verliezen regelmatig lading als cocosnoten, papaya’s, hooibalen, suikerriet, steenkool etc etc.

  De truckdrivers lijken er totaal niet mee te zitten gezien de manier waarop de lading is bevestigd. Toch vraag ik me af wat er nou gebeurt indien de cocosnoot op de voorruit van een dure Porsche valt die ook van een thai is.

  • Ghostwriter zegt op

   Dan is die kokosnoot plotseling van niemand en wellicht uit een vliegtuig gevallen. Wedden dat iedereen in een slag de andere kant op kijkt?

 6. dodo dingo zegt op

  Er zit een tourispolitie op de hoek Jomtjen beach road. Gelijk op het strand in de bocht. Kan niet missen als je de bocht niet neemt rijd je zo bij ze binnen 555555.
  Tenminste die zaten er toen ik de laatste keer in Pattaya was en dat is wel 5 jaren geleden.
  Ik ben niet zo bekend meer in Pattaya zelf maar daar is er natuurlijk ook wel minimaal een.
  Een brommer-motor is nooit verzekerd!

  Als je bij Hertz, Avis, Budget huurt heb je een correcte verzekering. Heb je een dergelijke auto en je krijgt een ongeluk sta je natuurlijk veel sterker bij de Politie want die zijn er goed in om allerlei kosten te verzinnen.

  cheers

  • @ Dodo Dingo, een verzoek om overbodige tekens: 5555 etc, weg te laten. Een smiley is wel toegestaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website