Het einde van X-Zyte

Door Gringo
Geplaatst in Clubs en DJ's, Thailand tips, Uitgaan
Tags: ,
5 oktober 2011

Pattaya heeft een uitbundig uitgaansleven, waar jaarlijks miljoenen mensen uit de gehele wereld van genieten.

In het aanbod vinden voortdurend veranderingen plaats, een barcomplex wordt gesloten om er een hotel neer te zetten, restaurants verhuizen naar een plek met meer parkeergelegenheid, A go go’s en coyote bars komen en gaan, enz, enz.

In de loop der jaren heb ik veel van die etablissementen bezocht, leuk en minder leuk en van slechts enkele blijft de herinnering hangen. Eén van die mooie herinneringen betreft X-Zyte, de Club annex Disco aan 3rd Road. Ik kende mijn huidige vrouw nog maar net en wij en als ik toen weer in Thailand kwam, was het uitgaan, uitgaan en nog eens uitgaan.

X-Zyte heeft toen diepe indruk op mij gemaakt. Een grote zaal met naar schatting wel 1500 mensen, staand aan kleine tafeltjes en luisteren en genieten van DJ’s, keiharde Thaise muziek en een spetterende dansshow. Zoiets had ik nog nooit eerder meegemaakt. Wat mij ook is bijgebleven is, dat er in die mudvolle zaal gewoon gerookt werd. Ik ben zelf een roker, maar ik vond, dat in zo’n ruimte met zoveel mensen een rookverbod zou moeten gelden.

Ik ben er daarna, denk ik, nog wel eens geweest, maar uiteindelijk had ik het wel gezien. Op weg naar mijn poolhal kom ik vrijwel dagelijks langs X-Zyte en zag ’s avonds, dat het nog steeds een druk bezochte plek was. Totdat ik onlangs mannen op het dak zeg en er dakdelen op de parkeerplaats lagen. Aanvankelijk dacht ik nog, dat het om een renovatie ging, want X-Zyte was toch succesvol. Maar helaas, X-Zyte is totaal afgebroken en op de parkeerplaats herinnert alleen een enorme berg puin aan iets, dat ooit geweest is.

Waarom is het afgebroken? Welnu, het gerucht gaat, dat het Stadsbestuur na vele jaren van steggelen, nu brandpreventieve maatregelen eiste. De eigenaar(s) vonden de te maken kosten dermate hoog, dat zij besloten de tent letterlijk af te breken en iets nieuws te beginnen. En dat gaat nu gebeuren.

Op de plek waar eens X-Zyte heeft gestaan, komt een 6 verdiepingen hoog gebouw met een totale binnenruimte van 20.000 m² en parkeergelegenheid voor 1000 auto’s. Het wordt een winkelcentrum met kantoor- en vergaderruimtes. Zeker is al, dat er restaurants, banken, juweliers, kledingzaken zullen komen, maar de hoofdzaak zal IT, te vergelijken met Pantip Plaza en Fortune Tower in Bangkok. Het zou, naar mijn mening, een goed alternatief zijn voor Tukcom aan South Pattaya Road, waar je, zeker met de auto, nauwelijks kunt parkeren.

Het project gaat 350 miljoen Baht kosten en zal over ongeveer een jaar voltooid zijn.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Het einde van X-Zyte”

 1. Chang Noi zegt op

  Het stuk grond waarop Xzyte was gevestigd was velen malen groter als de disco zelf en op een prime location. Dus zoals wel vaker in Thailand met zulke stukken grond is de “kleine” zaak die erop staat slechts tijdelijk tijds-verdrijf met een lange termijn planning voor iets heeeel anders.

  Zo lijkt het mij ook wachten tot het moment dat al die kleine karaoke bars midden op Sai Sam ineens weg zijn. Hetzelfde geldt hier … prime location en een zeer groot stuk grond wat denk ik allemaal van 1 eigenaar is.

  Hetzelfde lot zal ook ooit Soi Yod Sak beschoren zijn.

  Chang Noi

 2. Cor van Kampen zegt op

  Er komt al een nieuwe Tukcom in Pattaya Klang (naast Foodland).

  Cor.

  • marcos zegt op

   Is dat zeker dat er een nieuwe komt? Er wordt inderdaad in 2 forums over gesproken,maar er staan ook vraag tekens bij. Op thaivisa.com staat ook een foto met tekst over Tukcom en idd Klang. Misschien dat iemand het zijn vrouw even kan laten vertalen of zelf Thais kan lezen?Is het misschien ietsje duidelijker wat voor tekst op die foto staat.De huidige Tukcom zijn ze flink aan het renoveren en verbouwen. Lijkt mij een beetje overbodig als er toch een nieuwe gebouwd en er nog geen nieuw bestemmingsplan voor is.

 3. Ed Melief zegt op

  Op Pattaya Klang naast Foodland is beton gestort en zijn er betonpalen geplaatst waarop zie foto

 4. Harold zegt op

  Erg jammer dat de X-Zyte wordt afgebroken. Tijdens mijn eerste reis in Thailand (alles was immers nieuws) kwam ik er terecht met een aantal Thaise vrienden en heb er de avond van mijn leven gehad. De X-Zyte verdwijnt, maar de herinneringen blijven…

 5. Cor van Kampen zegt op

  Vandaag nog boodschappen gedaan bij Foodland. Op de reclame borden stond dat
  naast Foodland het nieuwe Tukcom gebouwd word.
  Als dat op de borden staat dan komt dat zelfs in Thailand als betrouwbaar over.
  Verder nog even over Marcos. Het word tijd dat je met een ouwe rot die al jaren in
  Thailand leeft, eens een beertje gaat drinken.
  Groetjes Cor.

 6. marcos zegt op

  Altijd interessant om van gedachten te wisselen Cor. Eerste biertje is van mij! Salud! 28e okt ben ik er! Hoor t wel waar we dat biertje doen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website