Nong Khai Naga Fireballs Festival

Thaise toeristen zijn hun jaarlijkse bedevaart begonnen naar het Noordoosten in Thailand voor het mystieke Naga vuurballen Festival welke wordt gehouden aan het einde van de boeddhistische vastentijd.

Het is erg druk op de weg van Udon Thani naar Nong Khai. Anuchit Sakulku, directeur van het Nong Khai Tourism Business Association, laat weten dat ruim 90 procent van alle hotelkamers zijn volgeboekt. Het Naga Fireballs Festival vindt dit weekend plaats op zaterdag en zondag.

Ban Fai Payana

Het Naga Fireballs Festival vindt haar oorspring in oude sagen. Daar waar de Lao rivier Nam Ngum niet ver van het Thaise Nong Khai in de Mekong stroomt, denkt de lokale bevolking dat er onder de rivier een groot Naga paleis is. De mysterie rondom de Naga neemt grote vormen aan doordat ieder jaar op de 15e dag van de 11e maand (Thaise en Laotiaanse maankalender) een wonderbaarlijke gebeurtenis plaatsvindt. Op deze dag worden in de Nong Khai en Pak-Ngeum provincie in Isaan rode vuurballen ten grootte van eieren de lucht ingeschoten. Deze ballen komen uit de Mekong rivier en zijn voor iedereen zichtbaar.

Honderdduizenden mensen komen daarvoor bijeen. Ze komen zelfs van ver om vanaf de bankjes en picknickplaatsen het geheimzinnig schouwspel gade te slaan: de Ban Fai Payana. Slechts één nacht, of liever gezegd avond, zie je vlak na zonsondergang dit schouwspel ter ere van Boeddha en het einde van de Boeddhistische lent (Vassa). Zowel de lokale Thai als de Lao beweren dat dit een natuurlijk verschijnsel is. De vuurballen worden gespuugd door een Naga die daarmee wil benadrukken dat het water en de rivieren geëerd moeten worden.

Vuurballen

Sceptici beweren dat de vuurballen door mensen de lucht in worden geschoten. Dit zou aannemelijk kunnen zijn, maar er zijn jaren dat er niet of nauwelijks vuurballen te zien zijn. Gezien de omvang en importantie van de Ban Fai Payana zou je dat wel verwachten indien er mensen voor verantwoordelijk zijn.

Wetenschappers zeggen dat er een verband kan zijn met organisch slib uit de rivier. Aan het eind van de regentijd wanneer het water zeer hoog staat wordt hiervan veel meegevoerd. Dit slib zou, in combinatie met de zon die ook aan het eind van de regentijd weer schijnt, een soort gas te produceren dat brandbaar is. Hoe hieruit de lichtende bollen ontstaan die tot grote hoogte stijgen is vooralsnog een raadsel.

2 reacties op “Toeristen en Thai op weg naar Nong Khai voor het Naga Fireballs Festival”

 1. Gringo zegt op

  Lees ook mijn verhaal en dan vooral de reacties over dit verschijnsel
  https://www.thailandblog.nl/cultuur/de-naga-vuurbollen
  Dus, waar of niet waar?

 2. Charles zegt op

  Gisteren met de hele familie naar Rattanawapee gegaan. Na lang zoeken naar een parkeerplaats en schuifelend naar de boorden van de Mekong werd onze moeite beloond.
  In ongeveer 30 minuten zagen we tussen de 10 en 15 keer rode bollen (tussen de 1 en 5 stuks) uit het water van de Mekong omhoog komen die iedere keer, onder luid gejuich van duizenden Thai, in een andere richting omhoog schoten.
  Of het een natuurverschijnsel was of dat de techniek een beetje hielp kon ik niet beoordelen maar mijn vrouw vertelde me dat ze de voorgaande 3 jaren vergeefs naar vuurbollen waren komen kijken.
  Dus het is waar dat er vuurbollen uit het water komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website