Mukdahan, parel aan de Mekong rivier

Door Gringo
Geplaatst in Isaan, Thailand tips
Tags: , ,
27 maart 2024
Mukdahan, parel aan de Mekong rivier

Mukdahan, parel aan de Mekong rivier

Mukdahan is een provincie in het noordoosten van Thailand, het gebied, dat de Isaan wordt genoemd. Het grenst aan een aantal andere Thaise provincies, terwijl het in het oosten door de Mekong rivier gescheiden wordt van het buurland Laos. De gelijknamige hoofdstad ligt ook aan de rivier.

Gele autobussen

Ik was al een poos van plan een verhaal over Mukdahan te schrijven, maar om allerlei redenen kwam het er nog niet van. Ik kan moeilijk zeggen, dat ik het vergeten was, want vrijwel dagelijks zie ik de grote gele autobussen, die vanuit Pattaya een rechtstreekse busverbinding met Mukdahan, onderhouden. De bussen rijden dan op een verbindingsweg vlak bij mijn huis op weg naar het grote busstation in Pattaya-Noord.

Met die comfortabele autobus ben ik zelf, alweer flink wat jaren geleden, een aantal keren meegeweest voor een bezoek aan het dorp waar mijn vrouw vandaan komt, Nong Phok, ten oosten van de hoofdstad Roi Et. Van daaruit is Mukdahan, dat niet echt een toeristische provincie is, best een leuke bestemming voor een dagtrip. Men kan de provincie ook heel goed opnemen in een rondreis door de Isaan.

De grote Naga bij de Wat Roi Phra Phutthabat Phu Manorom

Geschiedenis

De geschiedenis van Mukdahan gaat terug naar de late Ayutthaya periode, ongeveer 200 jaar geleden. Eerst was er een grote nederzetting op de (stroomafwaarts gezien) linker oever van de Mekong rivier genaamd Ban Luang Phon Sin, dat nu in Laotiaanse provincie Savannakhet ligt. Over die gemeenschap heerste Chao Chan Suriyawong, die na zijn dood werd opgevolgd door zijn zoon Chao Kinnaree.

Een jager uit zijn gevolg stak eens de Mekong rivier over en vond daar overblijfselen van een oud en vergaan rijk, compleet met een klooster en boomgaarden. Lord Chanthakinnaree besloot, na een eigen inspectie, daar een nieuwe nederzetting te bouwen. De bouw begon in 1767 en drie jaar later was het zover gereed, dat het de naam Mukdahan (parel) kreeg. De lokale bevolking noemt de stad nog altijd Mueang Muk.

Tijdens de regering van koning Taksin de Grote werd Kinnaree in 1778 gepromoveerd tot de eerstre heerser van Mukdahan. Mukdahan was eerst onderdeel van de Udon Circle, later werd het aan de provincie Nakhon Phanom toegevoegd en in 1982 werd het de 72ste provincie van Thailand en de 17de provincie in het gebied bekend als de Isaan.

Toerisme

Zoals al opgemerkt, is Mukdahan geen echt toeristische bestemming, maar tijdens een kort bezoek zijn er toch wel enkele interessante blikvangers te ontdekken. Zo is in de eerste plaats de Mekong rivier, die vanaf een lange promenade in de hoofdstad kan worden bewonderd. Aan de overkant ligt Savannaket in Laos, maar ik vond het grootse zicht op deze machtige rivier een prachtig plaatje. De bezienswaardigheden van Mukdahan, zoals de Mukdahan Tower, de Vriendschapsbrug met Laos, de Indochinese markt en nog enkele tempels van belang, vindt u goed omschreven op Wikipedia. Ik beperk mij tot enkele “hoogtepunten”, die ik mij herinner van mijn bezoeken aan Mukdahan.

De Vriendschapsbrug met Laos

De Indochinese markt

Voor mij is een markt nooit een hoogtepunt, maar wel voor mijn Thais gezelschap, waarmee ik eens een dag vanuit Roi Et naar Mukdahan meegereisd ben. De markt is aan de promenade en is wel een kilometer lang of misschien nog wel wat langer. Aan de huizenkant een langgerekt lint van winkelpanden, die hun koopwaar tot op de straat uitstallen en aan de rivierkant nog eens talloze kramen met hun negotie. Ideaal voor de liefhebber om er op zijn gemak langs te struinen om te zien of er wat van zijn gading bij is van het enorme aanbod van de gebruikelijke spullen, kleding, etenwaren, souvenirs en prullaria, die je elders ook op een markt in Thailand ziet. Uiteraard zijn er ook talloze gelegenheden om wat te eten en te drinken. Het bijzondere van de markt is wel, dat veel koopwaar, evenals de marktkooplieden uit China en Laos komt.

Ik beperkte mij tot het wat flaneren langs de boulevard, wat te drinken en te eten, een sigaartje te roken en de bewondering (of verbazing) van vooral jonge Thais in ontvangst te nemen, want zoveel buitenlanders (Farangs) komen er niet. Af en toe kwam mijn vrouw me even opzoeken, niet uit ongerustheid, maar weer voor meer geld, want ze had toch weer zulke leuke dingen gezien, die moesten gekocht worden!

Mukdahan Tower (Warinezz / Shutterstock.com)

De boot naar Savannaket

Ik ben ooit naar Mukdahan geweest, wederom vanuit Roi Et, voor een visumrun. De vriendschapsbrug, die in 2007 werd geopend, was er nog niet, maar men kon wel met een boot naar de overkant om het nodige voor een visumrun te doen. Aan de boulevard is een havengebouwtje, waar men de trip regelt en met het inschepen verlaat men dan ook daadwerkelijk het land via een paspoortcontrole.

Nu is de Mekong rivier wel machtig breed, maar met een boot zou de oversteek toch niet lang moeten duren. Dat was een vergissing. De rivier wordt terplekke gesplitst door een zandbank in het midden, zodat de boot eerst een paar kilometer stroomafwaarts voer. Daarna kon de boot om de zandbank heen keren en tufte het ploeterend tegen de stroom in naar het haventje van Savannaket in Laos.

We hadden na de plichtplegingen voor het visum snel terug kunnen keren, maar we namen de tijd om in nabijgelegen Frans restaurantje te lunchen met (veel) wijn, Franse kaas en stokbrood. Na enkele uren voeren we dan eerst weer stroomafwaarts, daarna weer stroomopwaarts terug naar Mukdahan. Een leuke ervaring!

Tenslotte

Als u een rondreis door de Isaan maakt of u verblijft ergens in de wijde omgeving, sla een bezoek aan Mukdahan niet over. U zult er geen spijt van krijgen!

15 reacties op “Mukdahan, parel aan de Mekong rivier”

 1. Bernold zegt op

  Vergeet dan ook niet om de ondergrondse markt (onder de boulevard langs de rivier) te bezoeken…

 2. Sjaak S zegt op

  Mijn vrouw en ik waren vorig jaar een paar dagen in Mukdahan, ik geloof het was in december 2016. Een leuk stadje. Het museum is wel de moeite waard. Toen konden we in twee winkels fietsen huren.
  We verbleven in een hotel in de buurt van de Indochine markt, maar waren teleurgesteld van een restaurant daar in de buurt met een zeer onvriendelijke bediening. Op de hoofdweg was het beter.
  De eerste dag was geweldig, de tweede dag begon het ’s avonds koud te worden. Een wind stak op van de Mekong rivier… de volgende dag liepen we door de ondergrondse markt en ik had het nog nooit zo koud gehad in Thailand.
  We dachten dat het thuis warmer zou zijn, maar helaas was dat ook niet zo… er was gewoon een Thaise winter uitgebroken!
  Maar het is wat Gringo schrijft… een minder toeristisch stadje en daarom de moeite waard!

  • Bernold zegt op

   Er zijn er inderdaad een paar goede restaurants aan de rivier… maar inderdaad een paar kilometer van het centrum… tevens zijn er een paar winkelmalls (Robinsons en Big C) waar restaurantjes en foodmarkets zijn. De malls liggen aan weg 212…

 3. henry zegt op

  Er zijn wel een paar erg goeie klasserestaurant op de oevers van de Mekong. Wel een 7 tal kilometers buiten het centrum.
  Het Riverfront hotel is een aanrader. De Walk in prijs is 150 Bht goedkoper dan bij boekinswebsites.
  De ondergrondse Indochine markt was voor mij een afknapper, de bovengrondse was niet veel beter. Ondermaats naar Thaise normen.

 4. Tino Kuis zegt op

  Mukdahan betekent inderdaad “Parel’. Nog even de uitspraak van มุกดาหาร móekdaahǎan (hoge, midden, stijgende toon).

 5. raf zegt op

  kan je nog als farang met de boot naar de overkant…..ik dacht van niet…

 6. jose zegt op

  Wij waren een paar weken geleden (jan 2019) in Mukdahan.
  De hele boulevard en zijn ondergrondse markt zijn voorlopig gesloten en afgeschermd
  met wanden, vanwege renovatie, die naar ons werd verteld 2 jaar gaat duren.
  Alleen bij een paar restaurantjes voorbij het Riverview hotel heb je nog uitzicht op
  Savannakhet.

  • willem Kalasin zegt op

   Nou Jose, wij waren er gisteren om even de nieuwe weg te checken tussen Yangtalat en Mukdahan. De weg is ten delen klaar maar wat wij in Mukdahan zagen was ten hemel schreiend. Geen promenade, smalle weg met aan beide kanten kramen. Uitkijken dat je niet van de toch al smalle weg af gereden werd, waar ook nog de meest slimme chauffeurs tegen het verkeer in probeerden te rijden Geen sfeer meer en ik zal iedere tourist afraden daar de komende twee jaar heen te gaan. Wij wachten in ieder geval tot 2022.

 7. JanLao zegt op

  Nee,falang moeten over de brug

 8. Enrico zegt op

  Mukdahan kan ik iedereen aanbevelen. Leuk fietsen op de oude weg langs de Mekong naar Tat Phanom langs o.a. de Kaeng Kabao stroomversnellingen. Je komt ook langs het monument van de Catholic Shrine Of The Martyrs Of Thailand. Tijdens de Frans-Thaise oorlog 1940 -1941 werden 7 katholieken verdacht van spionage voor Frankrijk en zonder proces doodgeschoten door een plaatselijk politiecommandant. De jongste was slechts 14 jaar. Thailand was destijds een vazalstaat van Japan.
  Ik overnacht in Mukdaham altijd in het Ploy Palace hotel. Vanuit mijn kamer op een hogere verdieping heb ik een fraai uitzicht. Niet ver van dit hotel is Share Yes. Je kunt daar prima eten. En later op de avond wordt het gezellig met live muziek.
  https://www.youtube.com/watch?v=hZ9NVt3lHOM

  Ook in Tat Phanom is het leuk toeven. straatjes met oude houten huizen. De On Doem Stupa in Lao-stijl trekt pelgrims uit heel Thailand. De monumentale Ruang Aram Ratsada poort geeft toegang tot het uitgestrekte tempelcomplex. Op de Mekong-kade hangt ’s avonds een ontspannen sfeertje.
  Ik overnacht hier in het Riverview Hotel: een aanrader.
  In de weekeinden gaan veel Thai naar Kemmerat ten zuiden van Mukdahan. Mijn favoriet is hier http://www.laekhongriverresort.com/ in een fraaie tuin aan de Mekong.

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Weer een goede tip om eens de reis naar de Isaan te maken.
  Wat restaurantjes betreft zijn er langs de gehele Mekong rivier aardig wat te vinden.
  ‘Zoek en gij zult vinden’ wat de Isaan zo avontuurlijk maakt (zeker in de avond) voor ieder, en familie.

  Ik blijf nadrukkelijk zeggen dat de Isaan een hele ander kijk op Thailand geeft.(prijzen inbegrepen).
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Christiaan Bergstra zegt op

   Kijk ook eens naar het youtube kanaal ‘Notime2besad’ van Chuck en Page. Zij wonen daar dicht bij en maken hele mooie video’s over deze regio nabij de Mekong.

 10. Koen Olie zegt op

  Verleden jaar heb ik een fiets tocht gemaakt met 2 vrienden, van Mukdahan via Tat Phanom naar Nakhon Phanom en terug, prima bevallen:
  https://www.art58koen.net/single-post/cycling-to-that-phanom-53-km
  + vervolg posts

 11. Jan Markusse zegt op

  Mijn vrouw komt uit Lung Nok Tha nog net in Yasothon, maar slechts 50km van Mukdahan. We gaan daar altijd heen. Vroeger ben ik als toerist nog wel eens met dat bootje naar Laos gegaan, jammer dat je tegenwoordig over de brug moet. Het blijft leuk om naar Savannaketh te gaan, maar veel meer gedoe. Ik vind het ook jammer dat die kramen op de Indochinese markt tegenwoordig het uitzicht op de rivier belemmeren. Ze lljken nu bezig om beneden langs de oever een promenade aan te leggen, maar die is nog lang niet klaar.
  Wist je trouwens dat een grote koffieshop uit Amsterdam onlangs samen met een Thai partner een canabis kwekerij is begonnen bij Mukdahan?

 12. Berbod zegt op

  Zo’n 105 km noordelijk ligt Nakhon Phanom, eveneens aan de Mekong. Ik vind dit toch een leukere stad dan Mukdahan zeker in het weekend als de straat aan de Mekong voor een groot deel is omgetoverd tot een walking street. Ondanks het feit dat er weinig buitenlandse toeristen komen (voornamelijke Thaise) zijn er de laatste jaren diverse mooie hotels gebouwd direct aan de oever van de Mekong. Daarnaast is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan Thakhek, aan de overkant in Laos via de brug. Een heel mooi bergachtig gebied.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website