De Loha Prasat tempel in Bangkok

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Tempels, Thailand tips
Tags: , ,
24 november 2022

Een van de merkwaardigste bouwwerken in Bangkok is de Chedi Loha Prasat tempel, als onderdeel van de Wat Ratchanatda. Deze is te vinden bij de “oude” stad van Bangkok op het zogenaamde Rattanakosin eiland, nabij de Khaosan road en Wat Saket.  In het midden van de Wat Ratchanatda is de 37 meter hoge Chedi Loha Prasat gebouwd.

Rama lll had in Sri Lanka het Boeddhisme bestudeerd en kwam zo op het idee een soortgelijk  bouwwerk, zoals deze te zien was in Sri Lanka en in India, in Bangkok te laten bouwen. Hij liet de Wat Ratchanatda in 1846 voor zijn nicht Mom Ying Sommanad Wattanawadi bouwen om haar een meditatiecentrum te bieden. Door de complexheid van de constructie is het gebouw pas onder Rama Vl opgeleverd.

De naam Wat Ratchanatda betekent in feite: “Klooster van de koninklijke nicht”. Deze nicht echter werd later de vrouw van koning Mongkut (Rama lV) De naam Loha Prasat verwijst naar de Indiase naam ten tijde van Lord Boeddha.

Het gebouw komt over als een pyramide met drie concentrische vierkante verdiepingen. Maar het opvallende is dat de etageranden afgewerkt zijn met 37 metalen chedi’s elk met lange dunne  ijzeren spitsen met op de top een kleine Birmese “parasol”. Het getal 37 verwijst naar de 37 deugden, die de gelovige Boeddhist naar de verlichting leiden. Zou men via een trap naar de hoogste verdieping klimmen, dan is daar een plakkaat waarop het begrip Nirwana verklaard wordt.

De bovenste verdieping is als Mondop ingericht, afgewerkt met een slanke spits. Hier worden de heilige voorwerpen in een shrine met een donker kistje bewaard waarin een relikwie van Boeddha.

Aan de achterzijde van de Loha Prasat is een marktje voor amuletten en Boeddha-afbeeldingen.

Bron: bangkokculturaltours

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

1 reactie op “De Loha Prasat tempel in Bangkok”

  1. Stan zegt op

    De metalen chedis zijn een paar jaar geleden goudkleurig geverfd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website